Retragere forțată a Regelui Charles: Cine-l înlocuiește

Prinţii Andrew şi Harry, ambii retraşi din rândul membrilor activi ai familiei regale britanice, şi-au pierdut rolurile de potenţiali înlocuitori ai Regelui Charles al III-lea, sau de „consilieri de stat”, în caz de absenţă sau boală, în virtutea unei legi ce datează de la sfârşitul anului 2022 şi care a trecut neobservată la vremea respectivă, evocată vineri de cotidianul The Times, informează AFP.

Cotidianul britanic a relatat această precizare protocolară într-un moment în care regele Charles al III-lea şi prinţesa Kate se află amândoi într-o retragere forţată din cauza unor probleme de sănătate. Tot într-o retragere forţată se află şi prinţul moştenitor William, aflat la căpătâiul soţiei sale după operaţia acesteia.

Un consilier de stat este un membru al familiei regale căruia monarhul poate să îi delege unele dintre atribuţiile sale în caz de boală sau de călătorie în străinătate.

În general, aceşti consilieri sunt, pe lângă consoarta monarhului, care este regina Camilla, primii patru adulţi cu vârste de peste 21 de ani în ordinea de succesiune la tron: prinţii William, Harry, Andrew şi prinţesa Beatrice, fiica cea mare a celui din urmă.

Însă subiectul a fost pus pe tapet atunci când Charles al III-lea a preluat tronul britanic în 2022, deoarece trei dintre aceşti membri nu mai erau deja activi în cadrul familiei regale.

Prinţul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, şi soţia lui, Meghan, au decis să se retragă din familia regală în 2020 şi să se mute în Statele Unite.

Prinţul Andrew s-a retras din cauza legăturile sale cu defunctul finanţist american Jeffrey Epstein şi a acuzaţiilor de agresiune sexuală formulate împotriva sa, care s-au încheiat printr-un acord financiar.

Pentru a clarifica situaţia, familia regală britanică a precizat, în cadrul unei legi adoptate de Parlamentul de la Londra în noiembrie 2022, că „doar membrii săi activi” pot, „în practică”, să acţioneze pe post de consilieri de stat, deşi membrii săi inactivi îşi păstrează acest titlu.

Legea adoptată la sfârşitul anului 2022 stipulează că regele Charles al III-lea a decis să acorde funcţia de „consilier de stat” surorii lui, prinţesa regală Anne, şi celuilalt frate mai tânăr al său, prinţul Edward.

Biroul de presă de la Palatul Buckingham a ţinut să precizeze, totuşi, că regele nu va fi nevoit să apeleze la aceşti consilieri de stat pentru a îl înlocui săptămâna viitoare, când suveranul va fi supus unei intervenţii chirurgicale pentru o hipertrofie benignă de prostată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

 1. regele a murit
  traiasca regele!

  (poate doar a speriat-o pe Kate cu internarea aia)

 2. Angajează țucalar – ploscar săptăluna asta . Ciolacu are aceeași propunere ca și pt. Uie.

 3. Absența trebuie să producă tristețe prețioaselor ridicole care-i zâmbesc galeș, chit că Majestatea Sa Regele Charles se uită în partea cealaltă unde sunt “supusele” tinere.

 4. Englezii āştia îşi fac cam multe probleme. La noi când dl. preşedinte lipseşte nu ne mai dăm de ceasul morții 😁

 5. E vrajeala curata. Charles nu se lasa de tron nici cand e operat. Ia o dusca de Whiskean ramas de la Mama lu’ Dumnea-sa si face si cate un banc pornografic, pe masa de operatie.

 6. E sfârșitul monarhiei, fraților! In țara ka canarilor se va institui comunismul! Că tot vă era dor de el. Urmeaza, in ordine cronologica, Li🌈ica

 7. Sa-l inlocuiasca ” regele ” Cioaba, ca tot s-au pupat in Romania. Oricum, magraonul are o droaie de supusi in Englitera.

 8. Meseur Șarl e pe ducă. Îl succede Cămila, că doar n-a făcut-o degeaba regină când putea să rămână prințesă (mă rog, așa se zice!) consoartă.

  Nici căpcăunu’ babii n-a fost rege, ci prinț consort. Cămila s-a făcut regină cu scop precis să rămână pe tron după ce moare meseur Șarl.

 9. …poate incearca marele Lenes sa acceada (…pentru postul asta inca nu a incercat) dar numai dupa ce o politia o sa-l gaseasca si o sa-l depoziteze la „obiecte pierdute si gasite ” categoria „cirpe” dupa cum l-a categorisit piticul-actor ucrainean Z.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.