Returnarea tezaurului României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European

Un proiect de rezoluție inițiat de europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) privind returnarea tezaurului României, furat de Rusia, figurează pe agenda plenarei din luna martie a Parlamentului European de la Strasbourg.

Într-o intervenție pentru B1 TV, Eugen Tomac a explicat

„Cred că inițiativa autortăților române și în mod special a BNR de a internaționaliza această problematică trebuie confirmată și prin fapte și demersuri oficiale la nivel european. În această linie se înscrie și demersul pe care l-am asumat la nivelul Parlamentuui European.

Este un demers în interesul național al României, unde sunt convins că vor veni alături și ceilalți colegi pentru că noi avem nevoie de mesaje de solidaritate, de unitate și de promovarea unor obiective care țin de interesele naționale ale României iar chestiunea tezaurului este un subict care nu a fost tranșat de mai bine de un secol.

Noi am trimis prin țară în timpul Primului Război Mondial la Moscova întregul nostru tezaur atât cele peste 91, 5 tone de aur dar și patrimoniul cultural.

Rusia refuză orice fel de dialog pe acest subiect, în mod special când vorbim despre tezaurul BNR. Cred că această problematică nu poate rămâne la nivel bilateral, este important ca pe viitor și UE să se implice alături de noi în acest efort extrem de important. Această moștenire nu trebuie abandonată, trebuie recuperată. Discutăm despre o creanță care are o valoare precisă și un inventar exact”.

Rol important în cadrul negocierilor de pace  

„Am făcut mai mulți pași în această direcție. În primul rând am reușit să îi informez aproape toți membrii Parlamentului European despre situația tezaurului României la Moscova. Am oferit fiecărui demnitar european, atât membri ai Parlamentului, cât și Comisiei Europene două volume ce cuprind prezentări detaliate privind situația tezaurului României la Moscova.

Un volum scris de Cristian Păunescu și un alt volum de documente al cărui autor este Ilie Schipor, ambele traduse în limba engleză.

Această rezoluție se încadrează în acest demers pe care l-am asumat de a transforma acest subiect de interes major pentru români într-un subiect de interes europen și evident că semnalul politic pe care sper să reușim să îl dăm în două săptămâni în sesiunea plenară de la Strasbourg să confirme această solidaritate europeană de care avem nevoie”, a conchis Eugen Tomac.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

44 de Comentarii

 1. L-au vândut și l-au băut demult. Asta e tot ce știu să facă.

 2. BNR, la acea vreme cînd cu tezaurul și muscalii, era 100% privată! Odată cu tezaurul BNR, nu al României, nu al românilor, s-au dus și ceva bunuri evreiești.
  Din toată povestea cu tezaurul nu cred decît că românii au fost buni de plată pt „refacerea” tezaurului BNR, bancă privată, și, mai știi, „refacerea” bunurilor evreiești.
  Nu putea fi atîta prostie și neștiință ca să ducă spre păstrare valori în orașul din care chiar muscalii și-au scos tezaurul fiindcă nu mai era sigur. Vorbim de Mascva. Tezaurul muscal, cu siguranță și acela privat, ni se spune că s-a pierdut undeva-n pustietate, prin Siberia, în drum spre păstrare în Japonia.
  Părerea mea este că tezaurele doar au fost declarate furate de proprietari, le-au dosit, și, pînă la urmă, cel puți dacă-i vorba de cel de la BNR, dublat prin refacerea lui pe spinarea românilor. Românii mureau la Mărăști, Mărășești și Oituz iar alții făceau gheșefturi!

 3. Oricat de dureros ar fi, tezaurul Romaniei NU a fost furat, ci a fost DAT !!!
  Pe de alta parte, Romania (si nici occidentul) nu au recunoscut adevarul istoric privind faptele din 1918: INVAZIA armatei romane in Basarabia !!! Din punct de vedere juridic international, intrarea armatei romane in 1917-1918, a fost o INVAZIE !!! In plus, rusii erau aliati… si „din intamplare”, in 3 luni s-a adoptat Proclamatia de Unire, la 27 martie 1918… Nu spun ca istoric nu aveam ce cauta in Basarabia (e pamant romanesc), dar INVAZIA a fost o mare greseala a armatei romane, invazie care s-a facut la sfatul cancelariilor occidentale…

 4. Haida de!
  Ce fura rusul, adios pe vecie. Natie iremediabila de criminali, mincinosi si hoti. Bestiile muscalesti respecta doar fortza.
  Acum il asteapta pe Trump la Casa Alba ca pe un mar copt, stiindu-l prieten cu ei.
  [Savant in apa chioara incompresibila, 2 inalte studii la Gherla si Mandresti]

 5. Corect,foarte corect! Să meargă Ciordacu și Măciucă să îl aducă înapoi ! Imposibil sa nu se sperie rusii si să le deie tot tezaurul cu scuzele de rigoare!

 6. NU cred ca salbaticii sa mai returneze vreodata ceva…criminalii sangerosi stiu doar sa apuce…nu exista pentru ei dreptate pe lumea asta decat a celui mai tare..

 7. Nus cine-i tipul, dar e prost ca o botă. Dupa ce te opintesti contra rusilor intr-un conflict armat, ii somezi sa-ti returneze un tezaur furat in timpul unui conflict? Populism demagogic pentru tampiti much?

 8. N-ar fi mai bine să înceapă cu readucerea în țară a rezervei de aur depozitată la Londra? Marea Britanie nu mai este stat membru UE și cine mai știe ce s-a ales de zecile de tone de aur lăsate pe mâna englezilor?!?

 9. Care tezaur ba mincinosile? Cantitatea de 91,5 tone care a fost trimisă benevol și ramasa taxa de protecție contra austro-ungariei și occi? Mai e la Londra peste 100 tone, la fel va rămâne taxa de protecție pentru Romania între capii globali, daca nu deja e împărțită! Mai marsh in poala porcilor cu manevrele de prostit cetățenii la alegeri.

 10. „Demență totală’, nu s-a reușit în comunism și se va reuși acum prin intermediul UE, cea care este într-un conflict diplomatic cu Rusia?!

 11. Tezauru romaniei (aurul) e la NewYork. Imediat dupa lovitura de stat din 1918, finantata de WSt, Lenin a trebuit sa-si plateasca datoria catre finantatori. Aur in valoare de sute de milioane de ruble a fost trimis catre Frankfurt si Koln in anii 20 ai secolului trecut. De acolo a fost trimis mai departe catre Elvetia si SUA. Nu doar cu aur a fost platita datoria ci si cu petrol. Firmele lui Rockeffeler au primit exclusivitate pentru petrolul din Caucaz.

  Oricum valoarea tezaurului e mai mica decat se fura anual de catre ‘democrati’ si aliati.

 12. ÎNCĂ UN BĂȚ BĂGAT PRIN GARD-BĂGĂRI PE CARE NOI AMĂRÂȚII DE ROMÂNI CARE NU AVEM UNDE NE DUCE-VREO 15 MILIOANE-LE VOM SUPORTA CONSECINȚELE !REȚINEȚI „Oricat de dureros ar fi, tezaurul Romaniei NU a fost furat, ci a fost DAT !!!” ȘI ALTELE! ROLLER A FOST BEBELUȘ PE LÂNGĂ ISTORICAȘII DE ACUM!!–DAR E „MARTIE ÎNTÂI”- UN BUCHET DE GHIOUNULCEI ȘI BRÂNDUȘE ȘI URĂRI DE SĂNĂTATE ȘI PACE PENTRU TOȚI ROMÂNII ORI UNDE S-AR AFLA !!

 13. Asa tomnu sTOMAC ,baga tare !Dupa propunerea cu datul a 3% din PIB yankeilor pentru fiare vechi si intretinere trupe de ocupatie ,sa transferam si tezaurul la washington ,ca nimic nu-i de ajuns pentru ,,PARTENERULL STRATEGIC,,!

 14. Pe agenda PE nu este si plata datoriei Germaniei catre Romania de 20 miliarde de euro fara penalitati?

 15. Pe agenda PE nu este si plata datoriei Germaniei catre Romania de 20 miliarde de euro fara penalitati?
  Dar restituirea teritoriilor romanesti aflate sub ocupatie ucraineana in baza pactului hitleristo-stalinist, Ribentrop-Molotov si a Insulei Serpilor cedata de Constantinescu in urma santajului SUA asupra Romaniei?

 16. Astia nu stiu pe ce lume traiesc. Ridica o astfel de problema cand relatiile Romania/UE cu Rusia sunt realmente critice !

 17. Rusul ți-a explicat, chiar filmat cum că ai trimis vagoane de boarfe și aiureli la ruși atunci cînd ați rămas fără țară.. Deci la ora respectivă romania nu exista, a incheiat pacea de la Buftea și a DONAT aurul, care erau de fapt proprietăți regale.. Aiureli, slăbiciuni și imbîrligăruri la care acu vrei ”retrocedare”..Degetu din mijloc bre..Punte-te pe școală și muncă și produci aur bre,.Simplu.

 18. Another casus belit motiv de razboi sa omoare poporul! Nu a fost tezaurul poporului, a fost tezaurul familiei de hoti Hohențolărn.Ei l-au dat in pastrare varului lor, Tarul Nikalai. Daca iubeau poporul dadeau fiecarui roman un ban de aur sa fie posesia lui . Nu , poporului i-a dat moarte, opresiune, si l-a impins sa apere ceva ce nu este posesiunea lui. Romanii sunt storsi de taxe pe paminturile lor istorice, deci realitatea este ca in Romania poporul nu a avut nimic niciodata , nici pamint , nici aur, numai lanturile sclaviei.

 19. Ceea ce mi se pare îngrijorător în acest caz este faptul că BNR se complace în această situație neclară. Mă întreb, oare nu cumva această pasivitate duce la discreditarea instituției în lumea financiar-bancară? Și, implicit, a României?
  Pe această temă aș vrea să aflu opinia domnului Cristian Păunescu, consilierul domnului Guvernator al BNR, domnul Mugur Isărescu.

 20. Nu a fost furat ci deturnat, si nu de catre Rusia ci de catre bolsevici, care numai rusi nu erau.
  O intrebare pertinenta este totusi de ce autoritatile romane au insistat si cu al doilea transport, dupa ce situatia in Rusia devenise neclara.
  O fi fost tradare? Un „tun”, in termenii de azi?

 21. Da’ tezaurul in aur predat de Romania lu’ PSD/PNL bancilor din Marea Britanie, de aurul acela nu mai sufla nici un Ciolacu, Ciuca, BNR, o vorba, caci putem sa ne luam Adio! englezii nu-l mai returneaza. Trebuie intrebat public Parlamentul Romaniei, ce cunoaste despre soarta aurului depus in Marea Britanie, de ce nu-l aducem in Romania ?

 22. papagalul acesta a promis ca da in judecata consiliul pentru neintrarea Romaniei in Schengen. Cum a promis, asa a ramas, un obicei al etniei.

 23. Scursare, ați venit aici pe la anul 800 și aveți e borfași calare pe slănină sa pretindeți rădăcini în cultura Turdas- Vinca. Ești orfan al istoriei și încerci să furi casele oamenilor care există aici de pe vremea când genele voastre încă se chinuiau sa formeze o națiune. Sunteți atât de penibili încât ați ajuns de râsul comunităților științifice

 24. Fraților, aurul României dat bolșevicilor a fost o șmecherie a celor de atunci. Așa cum și aurul aflat în băncile din Anglia este pierdut. Sovieticii au spus că aveam datorie la ei, englezii o să ne spună că avem datorie externă. Sunt curios dacă Franța și celelalte puteri din UE ne vor susține demersul. Nu de alta, dar puterile coloniale au furat la greu din colonii aur și altele. Ar fi un precedent periculos pentru ele. Nenea de la PMP face acest demers să pară suveranist, să smulgă din electoratul AUR și SOS. În realitate, la noi nu există partide suveraniste sau lideri suveranisti. Toți cântă cum le spune securitatea, iar a noastră este subordonată licuriciului.

 25. Sa ne despăgubească din activele rusești imobilizate după invazia din Ucraina . Trebuie făcută dreptate , iar rușii au doar puterea de a fura, viola , invada etc iar dreptatea trebuie sa primeze și deci sa fie despăgubiți pentru Tezaur , mai ales că Franța a girat pentru repatriere . Zaharoza va avea posibilitatea să ne ceară scuze apoi , pentru nedreptatea făcută acum mai mult de 100 de ani

 26. Eu îmi doresc ca Rusia să nu returneze niciun document României până când nu le face publice în format digital ca să nu mai poată valahii să le altereze pentru a denatura adevărurile istorice, așa cum s-a întâmplat cu documentele din arhivele române.

 27. Romania este sub ocupatia straina a parliamentului european,
  sub una dintre multele parti ale unei entitati malefice
  care dispune abuziv de drepturile NOASTRE,
  parliamentul ala nu e decat o adunatura de banditi,
  o gaura de serpi veninosi.

 28. Problema cea mare este ca nu cumva să vrea să ni-l aducă ei…

 29. se afla in treaba ca orice habarnist aciuat in politica-banilor-furati-oficial.
  Teazaurul expediat la rusi in 1917 avea 93,4 tone aur + documente, valori de patrimoniu.
  Dupa iesirea Rusiei din razboi, Germania i-a cerut dezpagubiri …93,4 tone aur prin Pacea de la Brest-Litovsk, 1918.
  Dupa intrarea SUA in razboi, Germania a fost declarata invinsa si prin Tratatul de la Versailles i s-au cerut dezpagubiri de razboi …93,4 tone aur, ce au luat drumul Londrei si al Parisului, mai, ce coincidențe!!!
  Exista sumedenie de DOCUMENTE ce arata cele aratate succint mai sus, dar nu stiu de ce nu se iau in seama!?

 30. furat de Rusia???? Picasi cumva acum de la etajul 200 direct in locul in care altii au capul???? Pana si comunistii aia semianalfabeti din anii 50 foloseau la propaganda oameni cu cap! Numai slugile supraanalfabete ale supracapitalistilor globalisti habar nu au de nimci, dar emit „sentinte” despre orice! Mai duceti-va mai la scoala !

 31. Te apuca si rasul – plansul si greata de ” Marii Politicieni ” ai Ro. de azi .
  O potaie jigarita cere unui Urs prada . Noi suntem Diplomatii secolului XXI – Noi romani de soi .
  Putin nici nu mai doarme noaptea – Ja Somnifere cu duiumul .
  Arme la Ukraineni , ajutor financiar la Ukraineni , Mercenari romani impotriva Rusiei – Declaratii neprietenoase ,ba chiar agresive la adresa Rusiei …………
  Dati Tezaurul ,slugii , sclavei , asa zisei Tarii Romania -Colonia USA. ca de nu Dracu va ia Rusnacilor …..
  Semnatii – Ciuca , Ciolacu , Joh- anus – in locul potaii jigarite – Ro.

 32. Clar ca acesti satrapi nu suporta critici la regimul actul. De aceia ce am comentat eu a fost ras..

 33. bolshevicii nu e rusi….
  primul set de bolshevici era aproape 90% de natzionalitate elvetziana 🙂

 34. Tomac vrea neaparat sa fie reales, se baga in seama fluturand vanjos steagul-n cruci. Cioarba reincalzita, dosar inchis si parafat de zeci de ani cand Ceausescu a fost trimis la plimbare de nea Brejnev.

 35. Nu mai bagati in seama jocurile de glezne ale lui Tomac pt. ca individul a fost scolit de Basescu .Doar din curiozitate fiti foarte atenti si urmariti exact tot ce face acest Tomac si veti constata ca de fapt nu face nimic si doar vorbeste .

 36. Cine a dus aurul la rusi si de ce? L-au luat rusii cu forta? Nu! Gunoaiele de romani incapabili l-au facut plocon rusilor.Cu armata,securitate,nu gaseau un loc secret in Romania unde sa=l ascunda?Acum lichelele pisha ochii dupa el.prosti ar fi rusii sa-l mai dea.Cine a dus aurul la englezi si de ce? juvetele ce la banca Nationala.Il mai vede Romania inapoi la PULI…Vara.Nu-i mai lasau evreii de la FMI la imprumut.Romania, pe vremea lui ceasca ,anual, din motive de strategie nu exploata decat 4 tone la an.Il tinea sa aibe ce fura jigodiile de acum. Ticalosii din ziua de azi fura si rad tot.Mai au tupeul sa ceara sa fie alesi.Cine ii voteaza? Gunoaiele de la tara si orase carora le astupa gura si-i cara la vot cu micul, berica, colacul si alte smenuri precum inchis ochii la ciordit lemne din paduri,facut tuica clandestin, angajat pe la primarii a tot felul de paparude, ii mai pune cate unuia solarulmoca pe casa, un loc prin piata, cu ajutoare la tot felul de milogi si putori certate cu munca, cu propaganda gen Vadim, actualizata cu susi,ameriolaci si putinisti, dupa burta si cravata, cu sutanele nesatule din biserici si multe alte scamatorii.Sa-i ia ochii la prost si sa-i voteze.Asta-i gasca ce voteaza la plezneala de 30 de ani ,dupa care pisha ochii.

 37. Se cutremură gândul când vezi pe de o parte demersurile populiste și, pe de altă parte, reacții și comentarii, lipsite de orice logică elementară sau pur și simplu prostești. Dacă logica mai poate fi îndreptată, prostia este fără speranță!

  Cert, demersul Domnului Tomac e eminamente populist, mai mult strică decât ajută.

  Tezaurul depus de bună-voie, inventariat riguros, în custodia unei puteri aliate, la momentul 1916, trebuie restituit integral. Orice altă explicație este justificarea unui jaf.

  Chestiunea este strict bilaterală. Atunci când, in mileniul 3, statul succesor Federației Ruse va căuta recunoașterea internațională, s-ar putea să fie constrâns să retrocedeze și tezaurul României.

  Nu suntem singurii în această situație. Pe unde a călcat, armata roșie a aplicat politica pământului pârjolit, furând totul în calea sa (mai recent până și mașinile de spălat din casele oamenilor în teritoriile ocupate). Au distrus în trecut, încearcă sa distrugă și în prezent.

  Federația Rusă aplică invariabil politica clasică de dictat și dominație: folosind forța brută, jefuiește tot ce poate fi jefuit.

 38. 99% din comentatori sunt rusi sau iubitori de rusi. Mare dezamagire aceste comentariile false, lipsite de adevar istoric si cultura. Fratilor sinteti niste inculti inversunati. Ceausescu nu cerea acel tezaur bazandu-se pe vorbe goale de la claca de babe. Desigur ca exista documente dar istoria este o materie grea pentru unii cu imaginatie ciudata si antiromaneasca. Sunteti cam multi si ingrijorator de needucati. Loviturile de haita sunt execrabile. Domnul care a scris articolul desigur ca s a documentat. Parlamentarii europeni sunt si ei documentati bai sopirlanilor.

 39. Când vrei sa pari că faci ceva înainte de alegeri, după asta in 24 de ore Putin va returna tezaurul😂

 40. Ka ka kazarii nu e nimeni: deci cand au zis ca nu mai este kamunizm la ei acasa, Rusia a zis ca nu mai este cazul sa plateasca Romaniei datoria > 24 miliarde ruble transferabile (un dollar american=6 ruble), ka kamunizmul a disparut=situatzie identica ca la manevra cu Tezaurul nereturnat. Deci mai rau ca la postacii platitzi in karboave=kapeici, Romania incepand de la desfintzarea legala de catre Rege a chibutzului PCR, a fost impanata cu tot felul de cozi de popor, de taoate influientzele politice, razboi hibrid adevarat, ex.implantarea mistica a legeonarilor verzi ca sa ascuta lupta de clasa cu legionarii roshi, shi apoi sub Ana Pauker care i-a preluat ocrotitor la Secu, ce treptat, treptat este controlat de khazari.
  Dupa alungarea Regelui, ushor, ushor Puterea s-a transformat intr-un grup infractional organizat de praduire a mamaligarilor, kolonie a khazarilor care protejeaza schema, shi din cand in cand mai lasa de la ei, cate un comision, mai mult promisiuni, ex.shapca de la MAGA. Shi asta pentru ca pot, ex.furtul secolului de la BNR in kamunizm. Cat s-a furat din Romania, se poate scrie o carte adevarata de oameni de caracter, iar Tezaurul este un mizilic. Daca este blestemat, asha cum Stalin furand o piatra de mormant de jad din Asia, cand a vazut-o la Kremlin ca nemtzi cuceresc MSKVA, a dat ordin sa o duca de la Kremlin, la locul ei. Cam asta va fi acum, ca blestemele romanilor au putere. Ulciorul nu merge de multe ori la apa, chiar daca eshti rus/khazar, etc.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Trebuie actzionat internatzional pe calea juridica. Inainte de a parasi jobul, tov.Manoli=Isar escu trebuie sa aduca cele 28 tone aur, coincidentza cifrei cu cea de la zborul in Iran cu cateva zile inaintea disparitiziei lui Ceashka. S-a gasit un duplicat al dosarului facut de Antonescu, atunci cand se zicea ca dosarul s-a pierdut. Macar pentru asta shoimul patriei Cristian Preda, trebuia sa nu-l manance in koor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.