
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțatmiercuri că au început revocările de membri din Consiliile de Supraveghere ale unor companii de stat importante, precum Complexul Energetic Oltenia și Electrocentrale Craiova, măsura fiind luată pentru a îndeplini jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) privind guvernanța corporativă. Ministrul a subliniat că aceste schimbări sunt esențiale pentru alinierea cu cerințele Comisiei Europene și pentru evitarea riscului de a pierde fonduri europene semnificative.
În cadrul unei conferințe organizate de Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Burduja a explicat că, deși au existat negocieri îndelungate cu Comisia Europeană privind aplicarea ordonanței 109 și cadrul legislativ românesc, au apărut discrepanțe între interpretările celor două părți. „Comisia Europeană a impus un set de principii referitoare la transparență, competitivitate și lipsa conflictelor de interese, iar acest lucru a dus la reevaluarea modului în care sunt organizate Consiliile de Supraveghere în companiile de stat”, a precizat Burduja.
Revocările au fost deja implementate la Complexul Energetic Oltenia și Electrocentrale Craiova, iar în perioada următoare vor urma și alte schimbări la companiile listate la bursă. Ministrul a subliniat că, în baza ordonanței adoptate recent, cei afectați de aceste revocări vor primi până la șase salarii compensatorii și vor fi înlocuiți prin proceduri de selecție transparente. Burduja a insistat că aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura transparența și performanța în managementul companiilor de stat.
De asemenea, Burduja a exprimat speranța că cei vizați de revocări, în special cei care se află în conflicte de interes la momentul selecției, vor acționa în interesul României și vor demisiona sau își vor depune mandatele de bună voie. „Trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a nu pierde niciun ban din aceste fonduri europene”, a declarat ministrul, subliniind importanța acestor reforme pentru a respecta angajamentele din PNRR.
Riscul de a pierde fonduri europene este semnificativ. România ar putea pierde până la 1,76 miliarde de euro din Cererea de Plată 3 din cadrul PNRR, dacă nu sunt îndeplinite jaloanele esențiale, cum ar fi guvernanța corporativă a companiilor de stat din sectorul energetic. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a avertizat în ianuarie că valoarea netă a Cererii de Plată 3 este de două miliarde de lei și că nerespectarea jaloanelor ar lăsa România cu doar „o brumă de bani”.
Printre jaloanele problematice se numără și selectarea conducerii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), organizarea licitațiilor pentru proiecte de infrastructură, dar și reglementarea pensiilor speciale, teme sensibile care trebuie să fie rezolvate pentru a asigura continuarea finanțării din PNRR.
ce nu inteleg rromanii, ca nu poti sa ai pretentii de la ei, e ca pretul de cumparare al energiei, reprezinta doar vreo 30-40% din pretul pe care-l platesc. mai mult de 50% e costul transportului si distributiei… nu mai vorbim de alte taxe, accize. SAU ca statul incaseaza 20% doar din TVA. Ca si-n cazul combustibililor, statu’ traieste din taxele si accizele alea
Cît ar putea fi prețul mediu neplafonat, plătit de noi direct prin factură, plafonat, și plătit numita compensare, tot de noi, pînă la neplafonat prin buget, citat Eurostat: Exprimate în euro, prețurile medii ale energiei electrice pentru uz casnic în prima jumătate a anului 2023 au fost cele mai scăzute în Bulgaria (11,4 EUR la 100 kWh), Ungaria (11,6 EUR) și Malta (12,6 EUR) și cele mai ridicate în Țările de Jos (47,5 EUR), Belgia (43,5 EUR), România (42,0 EUR) și Germania (441,3 EUR).
42 euro pe 100KWh face 210 lei ceea ce face 2,1 lei pe KWh.
@Calin
Pesemne ca pentru ca sa nu sune prea rau preturile nu se mai exprima la 1MWh, ci la 100KWh. Cum oare Bulgaria si Ungaria pot sa aiba o energie electrica de 3.5 ori mai ieftina decat in Romania? Ce anume umfla pretul la energie in Romania? Intreb retoric, desigur.
TOTODATA TREBUIE DESFASURATE SI ANCHETE SERIOASE………………