Revolta fermierilor cuprinde și Polonia

Sindicatul fermierilor polonezi Solidaritatea plănuieşte o grevă generală începând de vinerea viitoare, cu blocarea punctelor de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina, a anunţat sindicatul, alăturându-se astfel unor proteste similare în toată Europa, potrivit Reuters.

Fermieri din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia şi Germania au protestat faţă de impactul eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice asupra agriculturii, precum şi faţă de deschiderea pieţelor europene pentru importurile ieftine ucrainene în ideea de a ajuta efortul de război al Kievului.

Fermierii din întreaga Europă se plâng că sunt sufocaţi de normele ecologice, de taxe, de creşterea costurilor şi de concurenţa neloială din străinătate.

„Răbdarea noastră s-a epuizat. Poziţia Bruxellesului în ultima zi a lunii ianuarie este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă”, afirmă sindicatul fermierilor polonezi într-un comunicat datat joi.

„În plus, pasivitatea autorităţilor poloneze şi declaraţiile de cooperare cu Comisia Europeană … în ceea ce priveşte importul de produse agricole şi alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opţiune decât să declarăm greva generală”, potrivit textului.

Frustrarea fermierilor europeni a ajuns la apogeu joi la Bruxelles, unde aceştia au aruncat cu ouă şi pietre în Parlamentul European, au provocat incendii şi au aprins focuri de artificii, cerând liderilor UE, reuniţi la un summit în apropiere, să facă mai mult pentru a-i ajuta.

Sindicatul Solidaritatea a declarat că, în afară de blocarea punctelor de trecere cu Ucraina, a planificat blocări intermitente ale drumurilor din întreaga ţară între 9 februarie şi 10 martie.

Ministerul polonez al Agriculturii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail de către Reuters.

O organizaţie separată a fermierilor polonezi a blocat anterior un punct-cheie de trecere a frontierei cu Ucraina, dar protestul a fost suspendat în 6 ianuarie, după ce noul guvern a acceptat cererile sale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. Păi Johannis le-a rezolvat problema,. Ce se mai agită toată europa.. Să pape toții cereale și nutreț ukran,. La fel ca și ursula cu gașca..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.