Revolta părinţilor faţă de deciziile Ministerului Educaţiei

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) solicită autorităților revenirea asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului Evaluării Naționale, hotărâre care ar fi fost luată fără consultarea partenerilor de dialog social.

„Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a aflat din presă, cu stupefacție, deciziile adoptate de Ministerul Educației fără o consultare prealabilă a partenerilor de dialog social, conform art. 80 din Legea Educației Naționale. Nu înțelegem de ce într-un interval atât de scurt Ministerul Educației a luat o decizie cu impact negativ asupra unei generații de elevi, care vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2021, generație care a fost văduvită de-a lungul celor nouă ani de studiu de manuale școlare, de o curriculă predată conform cerințelor Institutului de Științe ale Educației. Această generație a fost grav afectată de actualul context pandemic, cumulând în clasa a VII-a și a VIII-a peste 6 luni de învățământ exclusiv online”, se arată într-un comunicat, remis miercuri presei, de FNAP.

Conform acestuia, această decizie luată „pe genunchi” arată o cruntă lipsă de viziune asupra interesului național, asupra aplicării principiilor calității în educație.

„Plecând de la premisa că există o explicație a deciziilor luate într-un interval atât de scurt, considerăm că necomunicarea publică a informațiilor și lipsa dialogului social, care ar putea susține decizia, arată lipsa de transparență decizională, reprezintă o încălcare flagrantă a principului transparenței prevăzut in art. 3 lit. m) din LEN. Faptul că Ministerul Educației își permite să-și asume această decizie, chiar și la nivel politic, nu trebuie să afecteze o generație de elevi, afectată deja de măsurile de până in acest moment”, mai susțin reprezentanții părinților.

Aceștia arată că o vacanță de primăvară, prelungită în mod forțat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap, aspecte ce vor determina creșterea dimensiunii lacunelor competențelor nedobândite.

Decalarea acestor date reprezintă un factor în plus de accentuare a stresului elevilor, susțin părinții.

„Programarea tradițională a examenelor în luna iunie a avut în vedere și disconfortul termic, care ar putea afecta echilibrul psihic și fizic al elevilor. De asemenea, nu înțelegem de ce această măsură vizează doar Evaluarea Națională, în timp ce calendarul Bacalaureatului a rămas nemodificat. Domnule ministru, onorați guvernanți, considerați că vă veți putea uita în ochii copiilor care vor avea de susținut examenele naționale, purtând masca, în luna lui Cuptor?”, se mai arată în comunicat.
FNAP solicită autorităților să revină asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale. „În cazul în care nu veți da curs solicitării noastre, FNAP își rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării și susținerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor”, au mai transmis reprezentanții părinților.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat marți modificarea structurii anului școlar.

„Pentru ca perturbările să fie minime am propus o serie de modificări în structura anului școlar. (…) Propunând o vacanță de primăvară care să înceapă pe data de 2 aprilie până în 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe. Deci vacanță de primăvară prelungită cu trei săptămâni. În acest fel, perioada lunii aprilie, care e cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității. Al doilea avantaj e că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezență fizică. Se va desfășura între 28 iunie și 1 iulie. Vom echivala competențele. Un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, se regăsește în păstrarea datelor evaluărilor claselor a IV-a și a VI-a, iar la clasa a II-a urmând a fi reprogramate în luna mai”, anunță ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Na mă, că n-am știut,. Deci se revoltă părinții ??? Dar ei cât pricep oare ?? Știu să rezolve o problemă de clasa 4 ?? Nu cred.. Dar copiluuu ?? Nici el,. Deci de ce mai mergi la școală bre cu copiluuuu ?/Ca să faci trafic infrenal,.. și n-ai bani de o bonă filipineză ?? Căci educație in școala românească de doi ani deja nu se face.. Merge copilu doar să-ți mai aducă ceva virus proaspăt,.. Altceva,.. mai strică niște pantofi. Astea le pricepi bre ciumete,.. părinte.

  2. Zmeule- domnia ta nu stie sa rezolve o problemă de bun simt. Noi știm că Zmeul isi bazeaza existența pe forta si Buzdugan, deci la ce-i foloseste scoala sau l-a ce i-a folosit scoala? Ca sa fii apologetul laturii lgbtiq-iste a securitatii, trebuie sa fii trădător de țară, anticrestin, tupeist terorist, fluid precum rezidurile industriale, iubitor de acelasi sex, analfabet instituțional si, fireste sa iubesti neomarxisti, dar sa urăște ciuma rosie. A, da uitasem. Trebuie sa fii angajat cu norma intreaga la secu si sa asculti orbește de superiori daca vrei sa pui de o pâine pe masa si de o revoluție culturală bolșevică.
    Ps. Am văzut, ieri in piata, leurda. Fiind preferată domnie tale, după perioada cand ai fost sechestrat în barlogul neomarxist asaltat de covizi, credem ca e timpul să te hrănește si natural si nu numai artificial. Ti-ar oferi o altă perspectivă asupra transgenului si familiei moderne, constituită numai din socrii, soacre si cuscrii cu tendințe de cuscre.

  3. Eu cred că ministerul a luat această decizie ca să împiedice trecerea tuturor școlilor în on-line.La București d.s.p-ul a propus acest lucru. Dacă se confirmă faptul că se avea în vedere închiderea școlilor în aprilie, această măsură este bună.Cu două săptămâni în plus, la vară, nu este nicio problemă.

  4. Revolta parintilor ? Cand au in sfarsit ocazia sa-si cunoasca odraslele,sa le fie aproape in pandemie,ii refuza. Bravo dragi parinti. Va mirati de ce copiii ajung depresivi? Pandemia a scos la iveala caracterul omului. Adevaratul caracter, nu cel de fatada care da bine.

  5. marius Cu cine te certi? Sau ai gresit locul? Articolul..sau ti-a ramas un rest de zis. Ha ha ha ha ha. Ti-e frica de buzdugane ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.