Rezoluție ONU, trântită de americani: „Seminţele unui viitor război”

SUA au respins vineri o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o „încetare a focului umanitară imediată” în Fâşia Gaza, solicitată cu hotărâre de către secretarul general al organizaţiei cu sediul la New York, Antonio Guterres, transmite AFP.

Rezoluţia elaborată de Emiratele Arabe Unite şi susţinută de aproape 100 de ţări, a primit 13 voturi pentru, un vot împotrivă (Statele Unite) şi o abţinere (Regatul Unit).

Proiectul de rezoluţie a fost pregătit după invocarea fără precedent de către Antonio Guterres, miercuri, a articolului 99 din Carta Naţiunilor Unite, ce îi permite secretarului general să atragă atenţia Consiliului asupra unei chestiuni care „ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale”.

Statele Unite, aliate ale Israelului, şi-au repetat vineri ostilitatea faţă de o încetare a focului.”Nu sprijinim apelurile pentru o încetare imediată a focului”, a insistat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood.”Aceasta nu ar face decât să planteze seminţele unui viitor război, pentru că Hamas nu îşi doreşte o pace de durată”, a adăugat el, deplângând, de asemenea, lipsa de condamnare a atacurilor Hamas din 7 octombrie, un „eşec moral”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a estimat că „adevărata cale către pace este doar sprijinirea misiunii Israelului, în niciun caz un apel la încetarea focului”.

Proiectul de rezoluţie, subliniind „situaţia catastrofală din Fâşia Gaza”, a cerut „o încetare imediată a focului umanitar”. Textul foarte scurt a cerut, de asemenea, protecţia civililor, eliberarea „imediată şi necondiţionată” a tuturor ostaticilor şi „asigurarea accesului umanitar”.

Făcând presiuni asupra membrilor Consiliului, Antonio Guterres şi-a justificat vineri dimineaţa invocarea articolului 99 subliniind încă o dată riscul „prăbuşirii totale a ordinii publice” în Fâşia Gaza.

De la începutul războiului, acesta este al cincilea proiect de rezoluţie respins de Consiliu.

„Inacţiunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi vetourile statelor membre, în special ale Statelor Unite, le fac complice la masacrul în curs”, a acuzat Medici fără Frontiere într-un comunicat de presă.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut vineri Consiliului de Securitate să pună capăt „războiului brutal” din Fâşia Gaza, unde peste 17.400 de palestinieni au fost ucişi în două luni de război cu Israelul.”Solicităm Consiliului de Securitate, comunităţii internaţionale şi tuturor ţărilor din întreaga lume să pună capăt acestui război brutal şi să salveze Fâşia Gaza înainte de a fi prea târziu”, a declarat biroul de presă al Hamas într-un comunicat.

China şi-a manifestat sâmbătă „decepţia profundă” faţă de vetoul exprimat de SUA cu privire la rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU în care se cerea o încetare imediată a focului în Gaza şi care a fost prezentată de Emiratele Arabe Unite şi susţinută de 97 de ţări membre, transmite EFE.

Propunerea „reflectă apelul universal al comunităţii internaţionale şi reprezintă direcţia corectă pentru restabilirea păcii”, a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, citat de televiziunea de stat CGTN.

„China sprijină pe deplin acest lucru şi s-a alăturat eforturilor pentru acest proiect de rezoluţie”, a adăugat Zhang, care a acuzat Washingtonul că foloseşte un „standard dublu” atunci când vorbeşte despre protecţia femeilor, a copiilor şi a drepturilor omului, în timp ce „consimte” ca acest conflict să continue.

De asemenea, Zhang a cerut Israelului să pună capăt „pedepsei colective asupra populaţiei din Gaza”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

32 de Comentarii

 1. Încă un an în urma isrsilenii știau ca hamasul se gătește… Posibil ca prostii din Hamas sunt ghidați de isrsileni..

 2. America ca America dar englejii care curand nu se vor mai putea c__a de foame stau tot cu coada pe sus. Inca mai au ceva petrol din marea Nordului, in rest nimic.

 3. Americanii vor cat mai multe razboaie ca sa vanda arme, munitie si tehnica militara, castigand miliarde de dolari…

 4. Pentru ce au facut, palestinienii si-au pierdut buna vecinatate. Evreii ii vor vana oriunde pe glob, cum au facut cu nazistii. Sefu’ la ONU si-a pierdut mintile, nu poti ignora faptele de terorism al palestinienilor si biseria criminala care-i conduce. Palestinienii si-au semnat disparitia, au demontrat ca sunt un pericol de moarte asupra umanitatii. Foarte greu sa-i mai salveze cineva.

 5. Mâncători de 💩 -Hamas trebuie distrus altfel tragedii umanitare ca cele de acum (de ambele parti) se vor repeta odata la cativa ani.

 6. „lipsa unei formulări care să condamne atacurile din 7 octombrie ale Hamas” spune tot

 7. Mai exista unii care au picioarele pe pamant. Mai gandeste lumea, fara a accepta mita din petrol !

 8. @tomlin,8:14,apreciez comentariul dvs.Cel mai la obiect legat de acest subiect.Intradevar palestinienii și-au semnat propria dispariție.Au semnat asta atunci când au votat teroriștii Hamas.Acum culeg roadele.

 9. Ameruca este capturata de evvreii satanisti marxisti. Dolari tipariti fara valoare reala cumpara mancare la jaddani. Tarile lumii sa opreasca genocidul. Evvreii sunt prea prosti sa se opreasca.Trebuie ajutati sa redevina oameni deposedati de demon.

 10. Singura cale spre o Pace durabila este anularea rezolutiei ONU 181 din 1947 si dezarmarea statului Israel !!!
  Israelul a demonstrat in cei 75 ani de existenta ca nu are ce cauta printre statele moderne ale lumii, care doresc pacea ! De la infiintare (printr-o crima asupra dreptului inetrnational) a purtat continuu razboaie cu toti vecinii, omorand fara discernamant si fara umanitate civili, batrani, copii, femei…

 11. Tu centrezi, tot tu (dudu2) dai cu capul. Tot tu aplauzi(valter cojman)… Ce mai, caz clar de Bălăceanca!

 12. Israel = stat terorist. Gutierres are dreptate. Iar America doreste razboi, nu pace. America traieste din razboaie ptovocate in intreaga lume. Atacul din 7 octombrie a fost orchestrat de perciunati, care au creat si au finantat Hamas ca sa bage soparla intre palestinieni, un Hamas care da impresia ca e de partea palestinienilor, dar care a fost folosit ca marioneta de Israel pentru a isi indeplini scopurile. Israel a stiut de atacul din 7 octombrie (normal, pentru ca ei l-au comandat) iar retragerea fortelor israeliene de aparare in orele atacului a facut parte din plan, pentru ca Hamas sa poata sa omoare israelieni, pentru ca mai apoi Israel sa aiba motiv sa atace Gaza.

 13. Deci cine e izolat pe plan international apropos de ce zicea Biden despre Putin? 13 voturi pentru rezolutie un singur vot impotriva si ghici al cui?

 14. Organizaţia cu sediul la New York nu are nici un drept sa fie pe teritoriul american, e anticonstitutional si de drept toate rezolutiile lor sunt nule si neavenite. Inainte ca vreun natarau sa dea cu paru’ il sfatuiesc rece sa consulte Constitutia US si sa nu ma plictiseasca cu tampenii irelevante.

 15. Cum au intors-o CU 360 GRADE trolacii Urcaci și „progreseii” woke !
  măRog…😂

 16. Este gresita formularea „Statele Unite, aliat al Israelului”.
  Notiunea mai aproape de realitate nu este aliat, ci vasal.

 17. Pentru ce au facut, URCACII si-au pierdut buna vecinatate. RUȘii ii vor vana oriunde pe glob, cum au facut cu naZiștii… nu poți ignora faptele de terorism al URCACilor și GAȘCA DE 🥳I KHAzARI care-i conduce. URCACII si-au semnat disparitia, au demontrat ca sunt un pericol de moarte asupra umanitatii. Foarte greu sa-i mai salveze cineva.
  Eeeeeh ? măRog…😜

 18. DREPTTE PENTRU PALESTINA!

  netflix filmul „Farha”… depre modul in care evreii au inceput purificarea etnica in Palestina.

 19. Stați liniștiți la locurile voastre! Dacă nu am spus-o, o repet! Va urma un nou unspe septembrie în inima Americii! Nimic nou sub soare!

 20. Ok, hamas trebuie eliminat. Dar ce vina au copiii aceia de pana la 2-3 ani, care nu stiu ce se intampla?
  Cu ce au gresit ei? Au complotat ei impotriva israelului? Daca israelul lupta cu teroristi, sa lupte cu ei, dar nu sa impuste copii nevinovati. Aici e marea problema.
  Vad multi inteligenti pe aici, care gandesc cat o gaina.

 21. Scopul Israelului este să provoace cealaltă organizație militară islamică, Hisballah, să înceapă un conflict și la nord, și astfel armata jîdă să aibă motiv să invadeze Liban. DE CE? Pentru că Liban e singurul vilayet din zonă cu APĂ, condiții de climă favorabile, vegetație, și agricultură. În plus, jumătate sunt arabi creștini, deci nu-s solidari cu cei musulmani, nu-i necesar un ethnic cleansing cu ei, că pot fi transformați ușor în cetățeni israelieni docili, după ANEXARE!
  Marele Lickurici parșiv votează la O.N.U. cum i se ordonă de la Tel-Aviv, din 1948 încoa’. Iar Perfidul Albion e cel care a creeat, începînd de la 1916 (Paktul Sykes-Picot, similar celui semnat de ei la Bukale cu nemernicul brătian, ÎN KONAKU’ LUI, tot în 1916, tot secret, și tot așa de parșiv!), „terenul”, diplomatic, administrativ și politic, pentru statul iudeu apărut prin rezoluție O.N.U. în 1948! Fiindcă 4/5 dintre „lorzii” Perfidului Albion sunt jizi care au intrat pă Insulă de la criminalu’ Cromwell încoa’ șî și-au CUMPĂRAT titlurili aristocratice și locurili în Camera Lorzilor, timp de sute de ani……[Rumburak]

 22. Oricand e vorba de oprirea unui razboi, americanii apeleaza la VETO. Este unica filozofie existentiala a lor – RAZBOIUL.

 23. @gunner11:46-se confirma spusele mele: mâncătorii de 💩 răsar ca ciupercile după ploaie.Amesteci planurile ,mâncător de pipote.Merita oare să vă răspundem atunci când spuneți prostii ?Considerați că va baga cineva în seamă.Si nu meritați!

 24. @Valter Cojman : Nu m-asteptam sa li te aliezi ineptiilor unui @tomlin: palestinienii n-au cum sa dispara, astea-s aberatii. Evreii fac, acuma, cu ei, ce li s-a facut si lor, atât din partea arabilor, cât si, mai ales, a „lumii civilizate”, europenilor: tipii, închisi în ghettouri timp de sute de ani, n-au disparut. În lagare de concentrare, si tot n-au disparut. Dat fiindca DIASPORA: EVREI SUNT PESTE TOT ÎN LUME, LA FEL ARABILOR, între care, PALESTINIENII. Ori tu si @tomlin va-nchipuiti ca tipii nu si-au format o DIASPORA, si-nca SOLIDA, în CIUDA SI-MPOTRIVA SUA? Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, ASTA URMEAZA. AMERICANII AVÂND PRIMII DE SUFERIT. VESTUL UE condamna ISRAELUL, NU PALESTINA. CAREIA EVREII-I APLICAU SI APLICA REGIMUL pe care li-l aplica regimul de la Kiev rusofonilor: fara apa, curent electric, de mâncare, dar cu bombardamente-n fiecare zi si noapte. ISRAELUL COMITE ACTUALMENTE-N PALESTINA EXACT CE-A COMIS SI COMITE REGIMUL DE LA KIEV ÎMPOTRIVA RUSOFONILOR, si tot cu sprijinul SUA: CRIME ÎMPOTRIVA UMANITATII. Ori, SUA vor avea de raspuns, si-nca FOARTE CURÂND, de SIRUL LOR NESFÂRSIT DE CRIME IMPOTRIVA UMANITATII COMISE. Robinette îsi închipuie ca-i salveaza $-ului pielea cu razboaiele, numai ca se-nseala. @Marele Israel [Rumburak]: Lucrurile sunt mai complicate si nu s-au decis în România: e vorba de ROTHSCHILD, NOBIL BRITANIC, militând pentru „foaierul evreu” pe care-l voia si HERTZEL, pe o parte a ruinelor IMPERIULUI OTOMAN. LORDUL ROTHSCHILD CUMPARA TERENURI care-ar fi trebuit sa fie „foaierul”, de la IMPERIUL OTOMAN CORUPT si MURIBUND. + DECLARATIA BALFOUR, fundamentul juridic al statului Israel. Ai dreptate ca premisele fondarii lui dateaza de la WW1, numai ca ideea era mult mai veche. Lipsindu-i, însa, mijloacele, pâna la târgul lui ROTHSCHILD cu otomanii.

 25. Logica americana e beton si clara: decat aa riscam un razboi in viitor (cand poate haturile nu vor mai fi in mana „noastra”), mai bine il continuam pe cel de-acum! Curios e ca, la fel ca in Ucraina, numarul soldatilor israelieni morti e secret, mare secret!

 26. Ileana Rollason > daca tu traiesti in Saint-Denis sau in Molenbeek si esti vecina cu cei care ti-au ucis copiii, ca asa le cere biserica lor, nu incerca sa-i convingi si pe altii de neputintele tale. Nu toti evreii au turnat pe alti evrei la Horty, pentru a le lua averile, cum a facut tatal lui György Schwartz. Legionarismul este de neinteles pentru orice om normal si sanatos in toate partile corpului. Armata romana (vanatorii de munte) au demonstrat ce trebuie facut in astfel de situatii. Si evreimea mondiala a demonstrat ce a facut cu criminalii nazisti. Precedentele fiind create, asta va urma, daca palestinienii nu se vor separa de teroristi. Pana acum au dovedit solidaritate la crima si i-a costat.

 27. @Ileana Rollanson.Cu toată doxa dumitale bați câmpii cu grație. Considerand violenta din Gaza, prima reactie ar fi: stop, prea mult sange. Pe de alta parte, gabdind ca orice om cu capul pe umeri si de alta religie decat cea musulmana, Hamas nu admite ca ceea ce se intampla este rezultatul cretinitatii lor, crezand ca lumea musulmana li se va alutara pe 7 octombrie. Uite ca nu e asa, nici Egiptul nu ii accepta. Egiptul, infrant de nenumarate ori de Israel, si- a inchis granitele. Dar, cum Egiptul are o conducere care i- a adus la sapa de lemn, va accepta 20 de miliarde de dolari de la Israel, si va primi 3 milioane de paletinieni, cazati i 10 milioane de case libere, existente.Intelegi femeie?

 28. „VARĂ,VARĂ PRIMĂVARĂ/ TOATE PLUGURILE ARĂ/ PE MASSADA-N SUS ȘI-N JOS/CA DUPĂ IISUS HRISTOS//

 29. Prostia cu ștaif, se potrivește acestei otrepe Ileana Rollanson.

 30. Au trecut doua razboaie mondiale si in America nu s-a spart niciun geam. Oare n-ar fi buna o ” ciuperca ” peste Washington? Poate daca simt pe pielea lor cum e sa fii bombardat, se mai potolesc. Si Tel Avivul e un oras frumos.

 31. „Rezoluție ONU, trântită de americani”..
  Nu-i doare pe americani, NU e razboi la ei acasa, nu le mor lor copilasii batranii, tinerii…nu sunt distruse casele lor…
  Vor plati la greu toti occidentalii care sustin neconditionat genocidul israelian contra palestinienilor….
  Vor plati, sa nu creada careva ca va fi altfel. vom vedea…
  Asa i-au prostit politicienii americani pe americani si cand au invadat Vietnamul, Afganistanul, Kuweitul….
  Dar in atacurile din 9 septemmbrie 2001 nu a murit nici un politician american…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.