Ripostă americană în Orientul Mijlociu

Administraţia americană a aprobat planuri de lovituri pentru o durată de mai multe zile în Irak şi Siria asupra unor ţinte care includ „personal şi facilităţi iraniene”, a relatat joi canalul american CBS News, citând oficiali de la Washington.

Anunţul survine după mai multe zile de presupuneri despre modul în care Washingtonul va riposta după ce trei militari americani au fost ucişi sâmbătă în urma unui atac cu dronă în Iordania, acestea fiind primele decese americane într-o escaladare a violenţelor în punctele fierbinţi din Orientul Mijlociu de la începutul războiului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza în octombrie.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a declarat reporterilor joi că Statele Unite vor face eforturi pentru a evita un conflict mai amplu.

Preşedintele Joe Biden, sub presiunea de a lua măsuri ferme fără a declanşa un război mai larg cu Iranul, a declarat că a decis cum să răspundă, fără a da detalii. Teheranul a declarat că va răspunde la atacurile asupra teritoriului său sau asupra cetăţenilor şi intereselor sale din străinătate.

CBS citează oficiali americani care au declarat că vremea va constitui un factor ce va influenţa momentul loviturilor, întrucât Washingtonul preferă o vizibilitate bună pentru a se proteja împotriva riscului de a lovi civili.

Washingtonul a declarat că atacul asupra trupelor sale sâmbătă în Iordania, în apropiere de frontiera siriană, poartă „amprentele” Hezbollah Ketaib, o miliţie pro-iraniană cu baza în Irakul vecin.

Această grupare a declarat miercuri că îşi suspendă acţiunile militare împotriva forţelor americane pentru a nu pune în dificultate Bagdadul.

Violenţele au erupt în mai multe ţări din Orientul Mijlociu în care operează grupările armate ale „axei rezistenţei” aliată Iranului de când Israelul şi-a lansat ofensiva în Fâşia Gaza ca răspuns la atacurile comandourilor Hamas în 7 octombrie în comunităţile din sudul teritoriului israelian.

SUA au 900 de soldaţi în Siria şi aproximativ 2.500 în Irak.

Gardienii Revoluţiei – armata de elită a regimului de la Teheran – au început să-şi retragă ofiţerii de rang înalt din Siria, după ce loviturile israeliene au ucis peste şase membri ai săi, au declarat pentru Reuters surse familiare cu această problemă.

Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, care controlează cea mai populată parte a Yemenului, au atacat nave în Marea Roşie, sub pretextul că astfel îşi exprimă solidaritatea cu palestinienii din Gaza, atrăgându-şi lovituri de retorsiune din partea SUA şi a Marii Britanii.

Armata americană a declarat că a lovit noaptea trecută până la 10 drone în Yemen, care erau pregătite pentru lansare. De asemenea, o navă a marinei americane a doborât trei drone de fabricaţie iraniană şi o rachetă anti-navă houthi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

 1. Uite ce fac criminalii în lume…Bă nenorociților e vreun locșor în lumea asta unde nu omorâți oameni?…

 2. Unii sufera de abulimie, adica nu se pot opri din mincat … altii (si altele …) sufera de cumparaturi compulsive, adica toata ziua stau prin magazine si cumpara ce vrei si ce nu vrei … altii sufera de psihoze criminale, adica nu se pot opri din masacre (inclusiv multi, foarte multi civili) …

 3. Si cel mai prost poate intelege ca dronele astea vor ucide foarte multi soldati anericani.
  De acum toti soldatii americani vor sta cu spaima dronelor care-i pot ucide in orice moment si oriunde au baze militare in lume(foarte multe).
  A inceput….teroarea dronelor, sfarsitul propagandei suprematiei tehnologive militare americane.
  A inceput…distractia 😉
  70% din omenire e satisfacuta de ce vor pati americanii si ….protejatii lor!

 4. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, i-a spus astăzi primarului din Haifa, Israel, „războiul împotriva Hezbollah va începe în curând și de aceea am trimis un număr mare de trupe la granițele de nord”.

  Gallant a spus clar: „Răbdarea noastră cu Hezbollah se apropie de sfârșit”.

  Ministerul israelian al Justiției într-o scrisoare oficială către angajații săi: „În cazul unui război la scară largă în nord, pregătiți-vă pentru posibilitatea unei întreruperi de curent la nivel național în care cel puțin 60% din populație ar rămâne fără electricitate timp de cel puțin 24 de ore și vor exista întreruperi în comunicații, internet și telefon”.

  Au fost mobilizate o escadrilă de avioane F-35 și toate secțiunile scuturilor antirachetă americane, cu o rază de acțiune extinsă până în Cipru. Americanii au anunțat mobilizarea tuturor forțelor lor din regiune.

  Nu numai că Statele Unite vor riposta pentru atacurile care au ucis trei soldați weekendul trecut, dar este probabil ca Israelul să înceapă un război la scară largă împotriva Hezbollah în Liban și că Statele Unite știu că Hezbollah (și poate Iranul) se va mișca agresiv pentru a lovi toate bazele americane din Orientul Mijlociu, inclusiv baza britanică din Cipru.

  Washingtonul a trimis mesaje Republicii Islamice Iran, prin secția de interese americane a ambasadei Elveției la Teheran, cerând Iranului să nu riposteze după atacurile anticipate ale SUA.

  Iranul a avertizat Statele Unite: „dacă există cel mai mic atac pe pământul iranian, cu sau fără pierderi umane, Iranul va răspunde militar Statelor Unite cu forță”.

  Casa Albă confirmă că „Președintele Biden a decis cum va răspunde la atacurile care au ucis trei soldați americani”.
  Deci, decizia este luată…

 5. Pare a se dori un razboi intre Iran si America de catre ambele parti. Acum este vorba de o escaladare a luptelor. dar ceea ce sustin specialistii militari este ca Iranul militar de azi nu este Irakul din 2006. Iar daca mai vedem cine stau in spatele sau, Rusia si China, atunci putem sa ne gandim la ceea ce este mai rau.

 6. Marea Rosie- „Tom si Jerry”- iar Jerry i-si face treaba impresionant de bine; Yemenitii trebuie ca au fost antrenati in Iran, in anii recenti, caci prea bine se misca pentru o tara de dimensiunea si conditia lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.