Riscul geopolitic în 2026. BCE testeză reziliența băncilor europene

Banca Centrală Europeană va testa reziliența băncilor europene la riscul geopolitic în 2026, pentru a vedea cum ar rezista în eventualitatea unor scenarii care ar șterge o mare parte din capitalul lor, a declarat marți directorul diviziei de supervizare din cadrul BCE, Claudia Buch, informează AFP.

BCE avertizează de mult timp că factorii geopolitici se numără printre cele mai mari riscuri la adresa băncilor din zona euro, pe fondul conflictelor din Ucraina și Gaza, precum și al războiului comercial declanșat de președintele SUA, Donald Trump.

‘Băncile trebuie să își consolideze capacitatea de a rezista la amenințările economice și financiare imediate și la șocurile geopolitice severe’, a declarat Claudia Buch cu ocazia unei audieri în Parlamentul European. ‘Riscul geopolitic nu este ceva nou, dar afectează toate domeniile de riscuri tradiționale și necesită atenția directorilor și consiliilor de administrație ale băncilor’, a insistat oficialul BCE.

În conformitate cu un test de stres obișnuit, băncilor li se dau diferite scenarii și trebuie să calculeze cât de mult din capitalul lor va dispărea în conformitate cu fiecare scenariu. Însă, în 2026, BCE va introduce unele modificări.

‘În cadrul testelor de stres din 2026, le vom cere băncilor să evalueze scenarii geopolitice specifice care ar putea afecta în mod grav insolvabilitatea lor’, a spus Buch, fără a oferi mai multe detalii.

Testele din 2026 vor urma testelor de rezistență care vor fi derulate de BCE în acest an împreună cu Autoritatea Bancară Europeană (ABE) pentru a evalua capacitatea marilor bănci europene de a face față unui scenariu de agravare a tensiunilor. Rezultatele acestui scenariu, care vizează aproape 110 bănci, reprezentând aproximativ 75% din activele bancare din UE, sunt așteptate la începutul lunii august.

Testele de stres au devenit un exercițiu regulat pentru băncile europene, efectuate inițial pentru a le recapitaliza după ce au fost salvate de la faliment cu banii contribuabililor în urma crizei financiare din urmă cu peste un deceniu, iar mai recent pentru a le verifica reziliența la atacuri cibernetice și evenimente climatice.

Recomanda

4 Comentarii

  1. Ce e în neregulă cu faptul scăderii indicelui dolarului? Dacă cenzurați, credeți că nu se știe că scade?

    • Planul lui Trump BBB presupune tiparirea CREDITIVA a 4ooo de miliarde de koko 👍❤️👍🙌 spune:

      TREBUIE sa scada DOLLARUL daca in USA FED-ul tipareste INCA +4 000 de miliarde si BCE-aua nu tipareste INCA: EURO !
      SCADE PARITATEA intre DOLLAr si EURO daca … dolarul se inmulteste bancar miraculos si euro NU !LOGIC ?
      🙌🙌🙌
      e la mintea cocosului-de-munte ❤️ ca daca am produs cate 4 cauciucuri pentru fiecare autoturism, am un pret la cauciucuri daca insa produc 20 de cauciucuri la fiecare autoturism … pretul cauciucurilor scade
      (CERERE si OFERTA influenteaza VALOAREA REALA pe piata / MONEDA e si ea o MARFA ! 😐 )
      DACA insa produc de 20 de ori mai multe masini (si proportional 20x cauciucuri) SCADE PRETUL pe autoturism deasemnea !
      LA fel e cu EURO si DOLLARUL … 🙂
      scade pretul la VALUTA care creste la numar (prin tiparnita BBB ! TRUMP👍❤️ stie cum !) … daca CURAND scade si EURO adica paritatea DOLLAR-EURO ramane aceeasi in schimbare …insemna ca si EURO (tacut+discret=secret) e la fel de TIPARIT ca si dollarul !
      IQ=?

  2. „TESTEUL DE STRESS” ?
    Bancile americane l-au deja cazut … vezi decizia din „10 iulie” 😉 a Marelui Blod atacat cu -EPSTEINIZME- 😀 acum !
    (pentru adepti zis codat) -> „NINGE PE FED!”

    EURO e legat ombilical de DOLLAR (: Tineti minte asta pentru …ulterior ! 1/1000)

  3. Cumva se pune in practica la vedere contribuția obligatorie a băncilor la contul european sau global pentru viitoarele războaie?! Nu știu(😉) întreb dor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.