„Riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră”, în discursul lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că securitatea României a fost consolidată şi că eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României vor fi continuate.

„Am consolidat securitatea României şi vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înfiinţat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu şi permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre, pe termen lung”, a spus şeful statului la festivităţile organizate cu prilejul Zilei Marinei Române, în faţa Comandamentului Flotei din Portul Constanţa.

El a precizat că războiul de agresiune dus de Federaţia Rusă în Ucraina reprezintă „riscuri semnificative” la adresa securităţii în Marea Neagră.

„Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a susţinut că acest context subliniază provocările cu care se confruntă Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional.

„Importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius”, a adăugat el.

Şeful statului a evidenţiat că România reprezintă un „centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă”.

El a arătat că militarii români şi aliaţii se instruiesc şi îşi consolidează la Marea Neagră capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate.

„Demonstrăm astfel că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”, a mai spus şeful statului, care le-a mulţumit militarilor din SUA, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Macedonia de Nord şi Luxemburg pentru prezenţa în ţara noastră.

El a punctat că România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice.

Şeful statului a reiterat că, alături de ceilalţi aliaţi din NATO, România va continua să susţină Ucraina, cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace şi libertate.

„Vom oferi – ca şi până acum – sprijin politic şi practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât şi prin contribuţia la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene şi vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloţii de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloţi români, aliaţi şi ucraineni. În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecinţele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menţine sprijinul pentru parcursul european al Kievului şi vom pleda pentru acordarea de asistenţă europeană substanţială Ucrainei pe toate palierele”, a mai declarat Iohannis.

El a mai afirmat că prezenţa multor oameni la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei Române este emoţionantă.

„Ziua de 15 august a devenit (…) un prilej de a ne reaminti de simbolurile naţiunii noastre, care ne inspiră să fim mai aproape unii de alţii şi să înţelegem, din nou, cât de puternici putem fi împreună, pentru a ne construi un viitor mai bun”, a fost mesajul şefului statului.

El le-a transmis militarilor că au admiraţia şi recunoştinţa tuturor pentru devotamentul şi demnitatea cu care poartă drapelul României pe mările şi oceanele lumii.

„Dragi marinari, sunteţi expresia profesionalismului şi a dăruirii într-o carieră militară dificilă, dar esenţială pentru apărarea ţării noastre. Forţele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătăţirea securităţii regionale, europene şi euroatlantice. Misiunile desfăşurate alături de aliaţii şi partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană pentru ca apele teritoriale şi cele ale lumii să fie mai sigure dovedesc pe deplin acest fapt”, a spus Iohannis.

De asemenea, şeful statului le-a adus un omagiu celor care şi-au dedicat viaţa şi au făcut suprema jertfă sub pavilionul naţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

24 de Comentarii

 1. Lasă bre,. că poate-ți dă și Joska o șapcă pentru poezie,. O să zică cum că s-a convins că zvonurile despre tine sunt adevărate..

 2. Ghinionule, tu ești cel mai mare risc pt noi in momentul ăsta, tu și leprele sereiste care te susțin și te manevrează! Mediocrule obraznic! Vedea te as in pușcărie sau mai bine, pacient la IOB.

 3. Dacă soldații din Luxemburg au venit să apere România dormim ceva mai liniștiți? Sunt 5 soldați sau toți 10? Cică ocraina luptă pentru pace și libertate? Și noi o ajutăm să ucidă oameni? De ce nu ajutăm și Siria(ocupată de amerloci de unde li se fură petrolul și resursele alimentare)? Am ajutat cumva Afganistanul? Ooooo , am fost de partea cealaltă , a agresorului? Ne preocupă că palestinienii luptă și ei pentru libertate sau libanezii, sudanezii, nigerienii, irakienii? Cum mai ,,e ” cu trupele noastre în Mali? Au fugit și ele după cocoșii de franțuji? Vorbe goale, săracii mor pe front, în timp ce producătorii de arme fac mii de miliarde de parai….. SLAVĂ PĂCII !

 4. Stiti CE vine este ca sunt telefoanele mobile ? Innainte de 1989 daca vine a avea nevoie de Ambulantza PE strada , nu avea telefon Sa sune ! Decat de acasa !

 5. treeebuuuieee restraaanseee drepturiiile fundameeentaleeee….trebuie saaa intram in staaaare de raaazboi…trebuie saaaa nu maaai fie aleeegeeeeri…unde este avionu’ sa pleeeec mai reeepedeee d-aici….? n-aaam avuuut baaaaani de clooonaaaa, ca a vruuut sotziaaaa iaaaht…

 6. Mai este un an și puțin și în sfârșit Romania și românii vor scăpa de (editat) asta mediocru și puturos!

 7. Sasul elocvent ca un trabant (Boanchiș) ne este vîndut ca man in black.

 8. ‘ Demonstrăm astfel că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO’ , a atacat Rusia NATO și nimeni nu a aflat ?! Ciolacu ‘îî căntă în strună’ și declară ritos că va aloca resursele financiare necesare pentru armată uitând de ‘revoluția fiscală’ pe care o pregătește pentru toți romănii.

 9. asa e cand te bagi in Organizatia Teroristilor din Atlanticul de Nord… incepi sa vezi riscuri la securitate in afara granitelor

 10. A fost consolidata in esecuri, hotii si minciuni crase! A fost consolidata in continuitate infractiuni in crestere, consolidata in minciuni si manipulari jegiase, in vanzari de orice din tara pe doi bani, consolidata in umilirea conationalilor pe care ii mentin in saracie prin lege, consolidata in confortul nesimtirii luxoase la majoritatea care fac legi si le pun pe masa doar spre avizare de parlament, nesimtitule mincinos! Consolidare in saracie a oricarei institutii care se incapataneaza sa reziste! Ba, dar pe cine reprezinta tuta in alb de langa tine, a fost votata de cetateni la alegeri ca sa fie prezenta oriunde? Care securitate a tarii, cea care o calcati si denigrati in orice clipa cand deschideti gura?

 11. Bideu se duce cu nevasta de mana sa primească raportul de la forțele navale americane? La un popor de tâmpiți, avem un președinte pe măsură! Succesuri popor roman cu conducători care te privesc în fata prin ochelari fumurii!

 12. ce chestie, n-a facut poc petarda… a balmajit-o cu vorbe goale… repetarea platitudinilor si minciunilor are un rost: crearea unei alte realitati care sa tina lumea captiva…

 13. Cea mai mare amenințare pt România ești tu Ficusule și marioneta Odobescu de la Externe , sunteți doi trădători de țară care sper să ajungeți în pușcărie cât mai curând

 14. Am fost convins ca bomba navetista va exploda pe traseul spre Constanța din cauza consumului exagerat de fasole consumata la popota alături de Ciuca și, când colo ce să vezi? Tot despre SECURITSTEA și USA care l-a făcut președinte vorbește. Noi cu o fregata, la mana a doua, și cu trei bărci cu vâsle vom asigura securitatea ca nu va fi desființată pentru ca face totul împotriva interesului național.
  PS. Și ce faci ospătare de mase beli- coase ale Buxellului, NATO și Licuriciului ca sa le intri în gratii de ești atât de stupid? Le servești tot meniul pe care ti-l comanda, chiar dacă este indecent de gretos? Dacă ai avea un gram de minte ai cere ca tara sa rămână neutra. Dar, nu. Tu ai interese care nu au nimic în comun cu ale României. Crezi ca vei fi nemuritor? Neavând copii, sunt convins ca nu va veni nimeni la mormântul tău sa-ti aprindă o lumânare și sa-ti pună o floarea. Uitarea se va așterne rapid peste tine și urâțenia care îți indruma pașii de gropar al tarii. Uitarea și blestemele acestei nații de care îți bați joc prin însăși prezenta ta de sluga globalista la orice eveniment marcant pentru sufletul tarii.

 15. Valentin : cata naivitate …credeti ca „scapam”? da, intr-adevar, scapam de „aici”…elitele 1%, care vor alege inclusiv #noua clasa de politruci „nationalisti” ce se pregateste (de care, cu f putine exceptii simt o mare DEZAMAGIRE – oare ce speram? vreun om fara servicii in spate?) au in plan decimarea omenirii, pe bune. deja am fost redefiniti ca animale, conform standardizarii o-me-se. stiati asta? asa cum o vita sta in staul, la fel vom fi si noi: microcipati si gauriti in burta sa nu scoatem co2…s a ta na este aici. acesta este ultimul „val” in lagarul mondial : iadul pe pamant.

 16. Atata vreme cat slugareste ” patrenerii „, securitatea romana nu risca nimic. Nici bivolul sasesc. Romania nu este in stare sa se apere de dusmanii din interior, da mi-te de cei dinafara. De Joianis nu se poate scapa decat intr-un singur fel. Vizionati filmul ” Anthropoid „.

 17. exista o solutie la indemina umanitatii: expunerea si condamnarea celor sub 1% din populatia lumii care incearca sa se subtituie Spiritului astfel incit sa-si impua propia bestialitate ca si agenda determiananta: masonerie, bilderberg, bnai brith, FED, si toate gastile si cluburile inventate de ei pentru impunerea instrainarii si distrugerii sufletului. iohannis este o scula penibila a acestor grupuri de care este dependent datorita propriilor sale slabiciuni.

 18. ..r-ai al drak’ cu hubul tau cu tot ! Ia-l cu tine, si pe dovleacul ala de Tudor, inficosatorul razboinic, vai-de-tartacuta lui !

 19. Catastrofa asta de la Cotroceni intrece ori ce masura .Nu imi vine sa cred ca noi avem atita rabdare ca il mai suportam pe acest tradator de tara, care ne sfideaza si isi bate joc de noi.

 20. Domnu’ presedinte, securistii care v-au soptit alegerea costumului, cravatei si ochelarilor respectivi sunt IMBECILI… Stiu ei de ce… Altminteri, nu e problema merge, se potriveste in decor, dar motivatia principala pe baza careia au ales asa o stiu doar cativa in tara… UPS, bresa mare de securitate la seful statului… Sppul sriul dar si altii in Error 404 :)) se stie ca se stie… Pam pam

 21. Omul este tot mai rupt de realitate . NU-L mai vede nimeni cu saptaminile . Din cind in cind apare la cite o paranghelie cu fanfara si steaguri . Singura lui preocupare , debila si aia , este ucraina , putin , aliatii strategici ,fonduri pt. arme ! Tara se duce in zid , traieste doar pe imprumuturi , nu se fac nici un fel de reforme , coruptia este normalitate , in azile se practica holocaustul , nepotismul desantat a paralizat toate institutiile Romaniei , industria si agricultura trag sa moara ! El nu are nicio opinie !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.