Român urmărit internaţional pentru spălare de bani, prins în Italia

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, urmărit internaţional pentru spălare de bani, a fost depistat în Italia, a informat, marţi, Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit unui comunicat al IGPR transmis AGERPRES, în urma continuării activităţilor de cooperare poliţienească internaţională dintre Poliţia Română şi autorităţile similare din alte state a fost localizat şi prins, pe teritoriul Italiei, un urmărit naţional şi internaţional.

„Astfel, la data de 29 spre 30 aprilie, în urma schimbului de informaţii realizat de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Capitalei şi DIICOT-Structura Centrală, cu sprijinul Biroului Ataşaţilor de Interne din cadrul Ambasadei Italiei la Bucureşti, a fost depistat, în Italia, de Squadra Mobile Milano din cadrul Poliţiei de Stat din Italia, un bărbat, de 34 de ani, din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria MOST WANTED, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor”, se precizează în comunicat.

Pe numele acestuia, la data de 31 mai 2021, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, dosar instrumentat de către DIICOT-Structura Centrală, informează sursa citată, care adaugă că, în continuare, pe teritoriul Italiei, se desfăşoară activităţile specifice, în vederea predării bărbatului către România.

Pe 6 mai 2021, procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat opt percheziţii la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, aceştia având legătură cu un caz anchetat în SUA cu privire la clonarea de carduri bancare, în gruparea investigată de autorităţile americane fiind implicat şi un român.

„În luna octombrie 2020, autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii au trimis în judecată membrii unei grupări infracţionale organizate, din care făcea parte şi un cetăţean român, grupare specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, se preciza într-un comunicat al DIICOT, transmis AGERPRES.

Din cercetările efectuate de către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii a rezultat faptul că, în perioada martie 2019 – iunie 2020, cetăţeanul român împreună cu ceilalţi membri ai grupării au desfăşurat activităţi de montare de dispozitive de skimming la ATM-uri de pe raza oraşului Miami Beach, extragerea datelor aferente cardurilor bancare, falsificarea instrumentelor de plată şi retragerea frauduloasă a sumelor de bani din conturile persoanelor vătămate.

O parte din sumele de bani astfel obţinute au fost transferate de către suspect pe teritoriul României, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

În urma cercetărilor, a rezultat faptul că suspectul a ascuns provenienţa acestor sume de bani, prin încredinţarea lor către diferite persoane, în scopul utilizării ulterioare pentru satisfacerea unor nevoi personale şi prin achiziţionarea, prin interpuşi, a mai multor autoturisme de lux.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate autoturisme, cu o valoare la acea dată de aproximativ 840.000 de euro, ce au fost predate Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precum şi 15 telefoane mobile, trei laptop-uri, o tabletă, trei carduri bancare etc.

Vineri, ANABI a anunţat că va proceda la valorificarea, de îndată, a mai multor bunuri care au legătură cu acest caz, respectiv un autoturism marca Lamborghini Urus, valoare estimată – 280.343 euro, un autoturism marca Lamborghini Huracan, valoare estimată – 247.028 euro, un autoturism marca Mercedes Benz AMG G 63, valoare estimată – 179.761 euro şi un autoturism marca BMW 850I XDrive, valoare estimată – 98.066 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. In realitate rumanul nost’ facea un bine: spala banii murdari. Stiu si curcile cati microbi se afla pe banii aflati in circulatie……[Rumburak]

  2. nu spala nimic, doar fura ca prostu si se fudulea cu obiecte cumparate pe bani furati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.