Româncă olimpică la gimnastică, decedată în Franța

Doliu imens in sportul românesc. O fostă gimnastă româncă, participantă la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, și medaliată cu bronz a murit în anonimat. Sonia Ivan era stabilită în Franța. Comitetul Olimpic Român rememorează performanța marii gimnaste:

Sonia Iovan e prima medaliată olimpică, mondială la gimnastică a României.
A început să practice gimnastica artistică la Cluj, după care a activat la Clubul Știința, din București, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi.
A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1956, la JO de la Melbourne, alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici, a făcut parte din formația care a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului și a cucerit prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești.
Performanta a reeditat-o în 1960, la JO de Roma, alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătăsoiu. În 1964, la JO de la Tokyo, s-a clasat pe locul 6 cu echipa și pe 14 la individual compus.
La ediția din 1958 a CM, la Moscova, a făcut parte din echipa care a cucerit bronzul, prima medalie mondială obtinută pe echipe din istoria gimnasticii românești.
A participat la trei ediții ale Campionatelor Europene, desfășurate la început sub denumirea de Cupa Europei. În 1957, la București, a cucerit argintul la bârnă și două medalii de bronz, la individual compus și sărituri. În 1959, la Cracovia, a obtinut medaliile de argint la sol și de bronz la individual compus, iar în 1961, la Leipzig, s-a clasat pe locul 8 la individual compus.
In perioada 1966 – 1967, a fost antrenor federal, iar după absolvirea Institutului de Cultura Fizica (ICF) a parcurs toate treptele didactice, ajungând profesor universitar, șefa catedrei de educație fizică și sport de la Academia de Științe Economice.
În 1997, a fost solicitată să lucreze la Institutul de Educație Fizică din Liban.
Acum, s-a stins în Franța, unde locuia de ani buni.
Recomanda 6

9 Comentarii

  1. Odihna veșniciei multă lumina! Am cunocut-o când aveam 3 ani. Ma a mea a fost arbitru de gimnastica. Dna Sonia m-a pus pe bârnă prima data. Din păcate am făcut mai departe înot. În 1975, dna Sonia s-a ocupat și de înot artistic. Drum lin dna profesor.

  2. Datorita articolului, am cautat si gasit secvente filmate cu Sonia Iovan. Pioniera mondiala a giminasticii artistice. Standardele tehnice au evoluat pâna la nerecunoastere-ntre timp. De la romantism (Sonia Iovan), daca nu de bâlbâiala, ca tinuta, inclusiv, la perfectiunea tehnico-artistica (Nadia Comaneci si urmatoarele). De la personal, la institutie. Sonia Iovan, însa, o personalitate. Interviu TV la Cluj, 2020.

  3. Adio Sonia!
    Am petrecut o vacanta cu ea in Delta. Facea cea mai buna salata de icre. Era vesela, viata insesi. Eram pe un ponton plin studenti, iar ea ne-a facut cea mai fericita vacanta. Multumim Sonia!!!!! Ma bucur ca pe nepotica mea o cheama Sonia si imi va aminti mereu de Sonia Ivan….o mare gimnasta, un mare OM!!!!

  4. MULTE Cestii BUNE erau ÎNAINTE.
    Dar, au fost STRICATE, chiar de către Inișiatoi, când au văzut că sunt PreLUATE de către ROMÂNI.

  5. Dumnezeu s-o odhhneasca in pace! A fost profesoara mea de sport in anii ’90-’92,la ASE .Era o doamna mica de inaltime si „mai plinuta”, dar avea o fexibilitate ! Noi, tinerele, nu eram in stare sa facem nici macar”lumanarea”cum trebuie, iar dansa isi ridica piciorul pana la nivelul capului… si avea deja o varsta. Nu stiu daca acum mai exista disciplina „sport” la ASE.

  6. voi astia care stiati toate astea, unde ati fost tot acest timp? trebuia femeia asta sa isi scrie singura articolul? sau aveati scris articolul, dar asteptati sa “moara in anonimat” ca sa il publicati? vai de capul vostru!!!!!!!!!!!

  7. În 1956
    ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
    ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
    ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.