Români care plătesc și taxa pe soare

În ciuda asigurărilor din partea Guvernului, că nu va introduce așa numita “taxă pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor.
Ca să poți obține certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranțe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat, precizează reprezentanții Asociației prosumatorilor și a comunităților de energie într-un comunicat/

In documentul citat se menționează:

Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informați de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul și ANRE nu intenționează să aplice taxa pe soare”?

Premeditare și negare

Aceasta este o acțiune cu premeditare în care sunt implicate mai multe instituții ale statului. Guvernul a creat cadrul legal iar ANRE a început să pregătească infrastructura. În toată această perioadă au negat cu vehemență intenția de a introduce o astfel de taxă. Instalarea acestor cutii suplimentare este o dovadă a intenției Guvernului și ANRE de a introduce această taxă absurdă.

Imagini de la prosumatori

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie a solicitat membrilor săi să trimită fotografii cu astfel de instalații. Din sutele de imagini primite am identificat doua situații:

 • în unele cazuri a fost instalat un “bloc de măsură sigilabil”.
 • în alte cazuri au fost instalate inclusiv contoarele inteligente care sunt deja funcționale.

Infrastructura pentru taxarea autoconsumului se construiește în perioada în care Guvernul și Ministerul Energiei neagă intenția de a introduce taxa pe soare”.

Taxa din 2026

În declarațiile oficiale, reprezentanții Guvernului și ANRE au încercat să acrediteze ideea că taxa pe soare poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Aceasta afirmație este falsă deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanțare (Casa Verde, Electric UP, etc) și cei care au peste 30 kW pot fi taxați în orice moment printr-un ordin ANRE.

Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acțiune agresivă și nejustificată față de prosumatori. Nu este normal să taxam autoconsumul astăzi sau în 2026 indiferent de puterea instalată.

Directiva Europeană

O altă temă falsă promovată de autorități a fost aceea că introducerea taxei pe soare” este o obligație a României de a transpune o directivă europeană. Menționăm că A.P.C.E. a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene legat de această obligativitate. Răspunsul a fost clar și fără echivoc: România nu este obligată să transpună în legislația națională articolul care face referire la taxa pe soare (descărcați documentul).

Solicitarea A.P.C.E.

Solicitam Guvernului României eliminarea din OUG163 /2022  Art. 21 (pct 3) care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

22 de Comentarii

 1. și Banca Mondială și FMI să le punem românilor taxe pe apa pluviala, pe aer( codoi) și pe soare, pt a finanța deficitul bugetar și pensiile speciale. Și ne mai obligă să mărim și impozitul pe proprietate, că sunt prea multi proprietari in Ro.

 2. Hoția, minciuna și escrocheria fac casa perfecta in guvernul român, inca o taxa prin care se fura din buzunarul cetățenilor. Repet: 2024 este un an al creștinătății, minciuni, hoții, escrocherii pe banda rulanta! Inca din 2024 am calculat și am scris, e bine sa fim atenți la toți pașii făcuți de bugetarii de lux din politica și guvern pentru a vedea cu ochii noștri adevărul!

 3. După ce se plătește apa de ploaie care ajunge în canalizare prin tubulatura blocurilor acum urmează ‘taxa pe soare’ și, de ce nu, taxa pe emisiile de carbon (amprenta CO2). Nimic nu mai e gratis !

 4. ” Feriti-va de greci , chiar si cind va fac daruri” !

 5. …nu stiu de ce dar aia care pusesera taxa pe fumul ce iesea pe cos aveau o decenta pe langa astia…ma intreb ce vor mai inventa…o taxa pe scobitul in nas?…pe sforait?…pe mersul pe jos?…asta daca nu-i taxam noi anul acesta!…

 6. Taxa pe viață când o vor introduce?
  Taxa pe aerul respirat când?
  NISTE BANDITI

 7. @Someone, „După ce se plătește apa de ploaie ”
  -apa de ploaie se plateste dupa „media multi-anuala”,
  Adrian Nastase a stabilit asta;
  de fapt cu apa de ploaie firma respectiva ISI CURATZA GRATIS CONDUCTELE!
  (au mai bagat amenzi dure pt. aruncat chishtoace in canalizare:
  blesteme!)

 8. Ați luat bani să deveniți voi „prostsumatori”, acum ciocu mic și joc de glezne. Abia aștept să vă taxeze la reciclare, să-și recupereze investiția în „casa verde”. HAHAHAHAHA. Unde nu-i cap, vai de buzunar.

 9. Atîta vreme cît nu ne dăm seama că se poartă cu noi mai rău decît cu sclavii nu ne putem lua soarta-n mâini. Scalvii în Imp Roman dădeau doar jumate din ceea ce produceau și aveau acoperișul și, dacă-i vorba de cei agricoli numiți familia societatis, uneltele de muncă asigurate. Azi cît plătim peste 50% prin taxe și impozite?
  Că ne iau de sclavi gîndițivă de ce ne spun persoane, populație, și nu oameni, popor, de ce ne educă copiii și nu-i învață, de ce ne spun familie și nu…aici sînt destule cuvinte românești, de ce spun tribunal și nu judecătorie. Toate aceste cuvinte înseamnă altceva în latină de unde ne-au fost băgate pe gît cu forța nu demult.

 10. Contorul cu producția totală a instalației fotovoltaice există încă de la instalare. Prin diferența față de curentul exportat (în rețea), citit lunar pe contorul bidirecțional al distribuitorului, rezultă automat autoconsumul, nu e nevoie de vreun contor nou. În plus, aplicația FusionSolar dă permanent (pe zi, lună, an și de la punerea în funcțiune a instalației) date complete, inclusiv autoconsumul iar instalatorul (firma constructoare, acreditată de stat) are acces on line, are parola de la instalațiile furnizate.
  Că pun vreo taxă, să vedem, nu au motive să fie mare când aplicația dă permanent tonele de CO2 economisite și chiar copacii salvați, statul, UE ar trebui să dea prime. Oricum, de când am instalația asta am facturile aproape zero, că mă încălzesc electric: zero curent, zero gaze, zero lemne, zero butelie (gătesc tot electric), doar Digi, apa și salubrizarea, total 70 lei, vara sau iarna. Adevărat, încălzesc o singură cameră și baia când și când dar estimez că ași putea încălzi chiar două, altfel îmi rămân neutilizați circa 1.000 kW pe care ori îi vând cuiva de la același furnizor cu 6-700 lei, ori primesc de la furnizor circa 300 lei. Credeți că o eventuală taxă pe soare poate fi mai mare, când impozitul pe casă nu e atât?
  Asta e problema cea mai mică, adevărata problemă e imensa risipă a statului, cu 1,3 milioane de bugetari, cu 3 miliarde euro aruncați anual pe pensiile speciale, cu alte miliarde furate cu achizițiile, contractele cu firmele lor, salariile sinecuriștilor, banii dați la partide și Presă, etc.

 11. Solutia de a ne intoarce la normalitate: Iesirea din mlastina UE. Si cat mai repede.

 12. Urmeaza bataia la talpi spanzurati de picioare si afumati cu ardei iute daca nu platim „fonciirea” vorba lui Moromete😆😆😆adica „taxe si impozite” deci asta e situatia in Romanistan colonie esuata.

 13. …domnu marcu, sa stam stramb si sa judecam drept…luna de luna vedem in factura de energie certificate verzi…adica eu platesc investitiile baietilor destepti, inclusiv banii aia care se dau sa-si instaleze poporul panouri pe casele de vacanta…sa vina statul si sa-mi mai puna inca o taxa, dupa ce mi-am instalat fotovoltaice, nu ti se pare ca este cam ca la impozitarea concediilor medicale, a pensiilor?…nu am panouri, nu sunt afectat dar este vba de principii…

 14. Azi-noapte a luat foc o clădire pe Șoseaua Giurgiului. Oamenii zic că de la panouri.
  Semiconductorii, din panouri, invertor și alte circuite din instalație, în anumite situații se supraîncălzesc și se strică, acuma bag limbaj corporatist, non-passive way. Așa se numesc fumul și flăcările în acea păsărească corporatistă. E vorba de datul în judecată că produsul cutare i-a stricat omului bunurile sau casa. Atunci în rapoarte tehnicie nu scrii niciodată fum și, mai ales, flăcări, ca la tribunal să nu zică, vedeți ați știut. Mai rău, cred, e la farmaceutice.

 15. La parterul oricărui bloc exista acest aparat conectat, deși nu e plasat pe panoul cu contoare cum ar trebui, este conectat la energie electrică și de acolo pornesc firele spre contoare! De fiecare dată când trimit autocitirea, fac multe poze pentru a selecta una clasa, între pozele de pe contor, găsesc poze cu un număr din 3 cifre, alte poze cu multiplu de 8888888 și poze cu consumul pentru a fi declarat. Întreb poate răspunde un cunoscător, până nu reușesc să primesc informații de la sursa:
  – Ce înseamnă sau pentru ce exista acea înregistrare cu 3 cifre, ex. 328 sau alte cifre? Nu cumva e taxa despre încălzirea soarelui despre care spuneți?

 16. Deocamdată e bine , și la electrice ( mașini) a fost bine la început apoi încet încet „binefacerile se reduc și dispar. Aici cât timp au termenul acesta sofisticat de prosumator e bine dar nu mai durează mult și-l trec la „producător” cu toate obligațiile de rigoare. Atunci să vedeți nebunie când produci cu 10 bani și cumperi cu un leu , cam cum e cu producătorii declarați de energie acum.

 17. Până una alta, taxa e aplicată pleșcarilor care și-au montat tigăile cumpărate și instalate cu banii altora.Eu mi le-am cumpărat și instalat singur panouri și baterii și nu dau taxe dar nici nu vând nimic, dar am dat pe ele BANI, și anume BANII MEI. Mie nu-mi plac pleșcarii, nici cu”rabla”la mașini și nici cu panouri sau alte alea.Și nici nu-mi place să dau impozit ca să se joace alții cu el.Panouri, inverter, variator la încărcare, baterii(plumb), automatizare de sărit de pe o rețea pe alta (de pe baterii pe rețeaua națională) în funcție de nivel stocare energie și putere cerută, generator benzinar pornire automată, panouri, mățărai,ventilație, baraca separată etc,aproape de 20k, la aprox 4kw max și consum mediu stocat cam de 5 zile(lumini, centrală, compuri,tvuri frigidere, cam atât),la 4 panouri 2kw și cam 16 kwh stocați.Dai, ai.Instalare, subsemnatul.Nr contoare,1, la stradă.

 18. Pe apa de ploaie platim, pt aer platim taxa pe Carbon, mai ramasese taxa pe soare.

 19. Guverne falimentare si incompetente care nu fac altceva util decat sa gaseasca mijloace sa mai puna taxe in plus celor care produc ceva. Tehnica e sa te duca cu zaharelul. Daca nu vor sa puna taxe de ce nu spun negru pe alb ca nu e nevoie de contoar? La fel si cu armata de voluntari. Or sa fie voluntari pana in ziua cand se da o lege si devin obligati. Intodeauna statul va gasi un motiv: situatia energetica, teroristii, razboiul, partidele extremiste, coruptia, directiva ue, etc etc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.