România, „tigrul” UE la gaze

România a înregistrat o performanță notabilă în al doilea trimestru al anului 2024, devenind, pentru prima dată, cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, țara noastră a produs 2,3 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze, depășind Olanda, care a realizat o producție de 2,2 bcm, și Germania, cu doar 0,9 bcm.

„Cel mai mari producători de gaze din UE în al doilea trimestru al anului 2024 au devenit, pentru prima dată, România, cu o producție trimestrială totală de 2,3 bcm, o scădere de 4% față de trimestrul precedent și o creștere de 1% comparativ cu anul anterior”, se menționează în informarea Comisiei. Această realizare se dovedește a fi un pas important pentru sectorul energetic românesc, în contextul în care Olanda continuă să-și reducă treptat producția, înregistrând o scădere trimestrială de 18% și o scădere anuală de 17%.

Pe locurile următoare în topul producătorilor de gaze se află Germania, Italia, cu 0,7 bcm, și Ungaria, cu 0,4 bcm. La nivelul întregului bloc comunitar, producția de gaze a scăzut la 8 bcm, ceea ce reprezintă o reducere de 8% față de trimestrul precedent și o scădere de 18% comparativ cu același trimestru din anul anterior.

În ciuda acestor scăderi, importurile de gaze ale statelor membre ale Uniunii Europene au rămas constante, atingând aproape 70 bcm. Totuși, aceasta reprezintă o scădere de 9% față de anul trecut, cu gazul din conducte constitutuind 64% din aceste importuri, iar gazul natural lichefiat (LNG) reprezentând 36%.

Norvegia continuă să fie principalul furnizor de gaze pentru Uniunea Europeană, având o cotă de 34% (23,3 bcm), urmată de Rusia (18%, 12,4 bcm) și Statele Unite (16%, 11 bcm). Consumul total de gaze în Uniune a fost de 61 bcm, înregistrând o scădere de 6% față de anul anterior, ceea ce sugerează o contracție continuă a cererii de gaze, parțial din cauza unei reduceri de 22% a consumului pentru producția de energie electrică.

Temperaturile mai ridicate specifice sezonului au contribuit, de asemenea, la scăderea consumului de gaze în toate statele membre comparativ cu trimestrul anterior. Cea mai mare scădere a fost observată în Letonia (-79%), urmată de România (-62%) și Estonia (-60%). În contrast, cei mai mari cinci consumatori de gaze din Uniunea Europeană în al doilea trimestru al anului 2024 au fost Germania (14 bcm), Italia (11 bcm), Țările de Jos (6,3 bcm), Spania (5,9 bcm) și Franța (5,1 bcm).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4942 Articole
Author

7 Comentarii

  1. sincer, nu cred… mai degraba cred ca am cumparat gaze din afara, le-am bagat in depozite, dupa care le-am extras si vandut ca „extrase”

  2. „România a înregistrat o performanță notabilă în al doilea trimestru al anului 2024, devenind, pentru prima dată, cel mai mare producător de gaze din Uniune Europeană”.

    DA,PRODUSE IN ROMÂNIA, DAR SUNT ALE STRĂINILOR. ÎNTREBAȚI PE NĂSTASE ,BĂSESCU cum s-au vândut pe nimic (excepție șpaga),gazele țării.

  3. când vom deveni primul producător de îngrășăminte, aluminiu șamd, măR😪g
    ● mElena Pompa 1 – 🌈Ba ●

  4. Ha, ha! Ș’ cre’ că nij’ nu s-o luat în consâderare gazăle produsă di iubitorii di fâsoi…

  5. Serios?! Extracție din zona Romaniei de strainezia, în România nimic decât import la preturi uriașe! Ăștia din politica românească falsifica tot ce înseamnă acte pentru a se lauda în străinătate și minți cetățenii români!

  6. Lozinca cu care au trăit părinții noștri : „Cat mai mult gaz(cărbune,porumb samd..)pentru economia Patriei..”!!! Folos nu cam dar știam că e gaz român și eram mândri..Suntem acum mândri?
    Ursula zice că mândria e naționalism..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.