România ar putea avea 54 de obuziere K9 Thunder

Președintele Klaus Iohannis nu s-a dus degeaba în Coreea de Sud. România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale, iar negocierile în acest sens continuă cu Guvernul român.

„Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid”, a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români. El a spus că în 2010 acest obuzier a fost folosit în momente de tensiune maximă în ţara sa.

„Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord”, a completat el. De asemenea, Heo Man Jung a subliniat şi mobilitatea obuzierului, care ajunge la o viteză de peste 67 de kilometri pe oră şi faptul că structura vehiculului protejează foarte bine militarii din interior. Mai mult, a arătat Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a funcţiona în orice tip de climat.

În vara anului trecut, MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).

Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, potrivit anunţului de la acel moment.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente.

Reprezentanţii companiei sud-coreene susţin, într-un comunicat de presă, că intenţionează să deschidă o linie industrială în România, pentru „a contribui la capabilităţile de apărare ale Forţelor Terestre şi la dezvoltarea industriei militare”.

Obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

Marţi vor fi semnate mai multe memorandumuri între guvernele României şi Coreei de Sud, inclusiv în domeniul Apărării, în contextul vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în această ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

37 de Comentarii

 1. Credeam că de aia au redeschis Arsenal Reșița ca să facă tunuri?
  La Arsenal se făcea M85 „Variantă a obuzierului M81, având performanțe similare cu obuzierul 2A65 „Msta-B” de 152mm”. Msta-B este, după unii, poate cel mai bun obuzier din lume.

 2. Ce nu inteleg strategii de carton din NATO e ca daca nu ai productia la purtator, cand se termina marfa de import, dai din buze si invoci paparudele sa te scoata din lokum. S-a vazut in Ucraina. Si daca se termina mirobolantele obuziere koreene in caz de doamne fere, ce facem, scoatem conservele de gogosari la inaintare?

 3. asa mai umbla carmen cu iohannis prin Koreea, cat a costat plimbarea cu burdujel, cu fostul de la Invatamant, dupa ei scoteau o teava sau un tun…

 4. mitul superioritati occidentului se evapora pe zi ce trece ….in cazul romaniei ,neamtul presedinte n-a demonstrat nimic altceva decit ca e un ciuca ,citusau ciolacu …nulitati…norocosi ca sintem 44 la suta din romani analfabeti functionali si restul pupatori de moaste…+

 5. „ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder” pe care ar putea să le facă cadou știm noi cui.

 6. Mai bine , Romănia ar avea un Parlament , o Curte Constituțională o justiție responsabilă și servicii care să respecte jurămintele , și nu să lase un teleleu să umble prin lume și să arunce banii puțini ai romănilor pe potcoave de cai morți .

 7. OOO da..! in sfarsit, ni sa implinit visul..!!de asa ceva am avut nevoie, de mai demult si de un asemenea presedinte ”..!! la capitala, urmeaza sa avem un alt rahat de primar , si totul va fi ok..! de ce a ajuns rumanul, atat de jos..?

 8. Le plătește domnul Iohannis din banii de pe chirii, sau USA dacă se deblochează miliardele pentru Ucraina? Sărăcia-n fund ne împunge, noi fugim și ea ne-ajunge! Importăm 80 % din mâncare, nu mai avem fabrici de procesarea produselor alimentare, în magazine rafurile cu conserve sunt goale, nu fabrici de îmbrăcâninte, un picamer pe escavator sfărâmă fabrica de stife “LIBERTATEA” Sibiu. Nu industrie chimică, nu metalurgie, nu siderurgie, nu industrie constructoare de mașini, nu minerit și metalurgie neferoasă, dar luăm “ 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud” de calibru incompatibil cu obuzele tunurilor românești!!!, deci vom importa și milioane (vezi Ucraina) de obuze. IMGB, Mecanica Mârșa, Plopeni sau ce a mai rămas în picioare dintr-o strașnică industrie de armament, vezi exportul din anii 90, nu sunt în stare mai să producă nimic? Din Coreea cuplul prezidențial având avion la scară poate da o fugă cu doamna și
  până în Cambodgia, Singapore, Nepal, Tailanda etc…

 9. Inainte faceam tancuri, iar acum nu putem fabrica nici macar niste autotunuri/tunuri autopropulsate, numite pompos ,,obuziere”……[Rumburak]

 10. Când se produceau locomotive sau tunuri la Reșița/ Reschitza strabunicii Samsung și hyundai, kia samd…erau ocupați mai ales pe plantațiile de orez și ceai verde…Cum se învârte roata !!!

 11. Care v.a fi următorul stat NATO atacat de Rusia,ROMANIA?DUPA CUM VEDEM DA!RUSII URASC SI DETESTA ROMANII PENTRU CA NU.S.AU LASAT ASIMILATI SI CUCERITI DAR SI PENTRU CA ODATA CUCERITA IN PREAJMA au multi prieteni cu care vor pleca în avansata spre Occident.E chestiune de SAH ,PR CINE CUNOAȘTE!

 12. Tineti minte cum ne povestea si Pointa ce realizari teribile a facut atunci cind sa plimbat cu toata gasca lui in Ckina ? Cam asa se va intimpla si acum ,cu tancurile astea de care ne spune Johannis.Baietii destepti intotdeauna gasesc ei sa motiveze cite ceva la toate plimbarile lor ,pe banii romanilor, in tarile straine.

 13. Obuzul are o Raza de Actiune intre 30 si 40 de Kilometrii ! Pai ce faci ? Tragi cu Tancul dupa Meteoriti si Asteroizi ?

 14. Și la ce-ți trebuie bre ?? Ai de gînd să te războiești cu cineva ?? Vrei să fii atacat sau vrei să ataci ?? Ia inmulțește cu cinci să vezi cîți morți ai cumpărat.. Și pe datorie bre.. Cu dobînda care te va scoate din casă, fără război..Deci decizia europeanului la alegeri clar va fi intre doritori d epace sau cei car eprovoacă război și distrugeri.. Aici clar johanis, cu stabilimentul lui creat nu are nici o șansă de a fi in viața politică..De pe cu se știe cumm că suveraniști, cei care vor pacea și nu război, vor domina in europa., și nu le vor putea falsifica.. Cu cît sunt mai inrăiți, mai turbați, mai disperați cu atît pierd mai mult..

 15. Intotdeauna un dusman nu se dicide sa te atace prea usor, daca stie ca ai cu ce s-al traznesi in cap. In conditiile cand ai un vecin dement, pofticios de invazii si acaparari de teritorii, care nu tine cont de nicio lege sau tratat, este foarte normal sa ai o dotare militara adecvata.
  Rog nanacii sa nu se mai mire ca ne dotam militar. Doar nu-si imagineaza ca mujicii se vor satura doar cu Ucraina.
  Cand muscalul te stie slab, imediat i se scoala idei in cap si-ti gaseste vina ptr cine stie ce, ptr a avea un pretext sa te pape……[Rumburak]

 16. @ Si vis pacem para bellum: Stai linistit ca echipamentul nu este pentru noi ca sa-i speriem pe rusi.
  Echipamentul este pentru Ukraina ca sa nu se spuna ca au pierdut razboiul din cauza echipamentului ineficient furnizat de NATO ci din cauza tunurilor koreene.
  Iar tu „parabellule” ce armament ti-ai procurat sa-i pui pe rusi pe fuga?

 17. Completare la ce zice jurnalistul: – Cu care sa se apere de ursi si caini.

 18. „România ar putea avea 54 de obuziere K9 Thunder”???? Dragă Cotidianule, ce-i cu tine??? Ai ajuns să răspândeşti zvonuri ca cei care vând informaţii la mâna a patra?? 🙂 Sigur este doar că România VA PLĂTI 54 de obuziere K9! Dacă când şi cui vor fi livrate dacă vor fi cândva ştie Dumnezeu Bunul – şi eventual doamna Ambasadoare! La foamea de arme bune de vânzare a vecinului nostru frate vitreg ….

 19. Ori unde le este locul,este pentru apărarea libertății și democrației.

 20. E bine sa cumperi arme dar e mai bina sa ti le fabrici singur, in tara. Problema mare nu-i ca n-am avea minti care sa le gandeasca sau fabrici care sa le fabrice. Problema e ca nu mai avem suficient popor care sa le manuiasca la o adica. Precupetii astia din fruntea tarii, gascari de periferie, nu-s instare sa rezolve problema drogurilor, adevarata pacoste a neamului nostru cel de azi. Pana sa tragem noi cu obuzierele alea, copiii nostri trag „prafuri” pe nara, in napasarea uimitoare a ajunsilor prin structurile politice si de forta. Tare mi-e c-o sa dam banii degeaba pe fierataniile alea!…

 21. Obuz shrapnel n-are? Aia inseamna ca intr1un minut in transeele de pe 2 stadioane nu mai sughițã nimenia ca explodeaza deasupra la 20 m.
  K9 de 155. Par bune problema e sa ajunga repede iar la contract sa fi sigur ca primesti macar un sfert de contract ca asa nu contez ca primim ceva…la fel sacinvatam si noi sa producem ceva sa reparam ceva .

 22. @calin: MSTA-B este tractat si are raza de actiune sub 30km, Thunder are intre 18 si 60 km si este autopropulsat.
  Contractul prevede si colaborare viitoare cu transfer tehnologic ceea ce inseamna unitati de productie in Romania
  Munitia folosita este standard NATO 155 mm care se va produce (daca nu a inceput deja) si in Romania.
  @ursul pricajit: noi nu vrem sa ne razboim cu nimeni dar prietenul tau Putin se vede ca are alte idei.
  Sud Coreenii se mandresc cu faptul ca produsele lor sunt de foarte buna calitate – lucru care se vede si prin faptul ca au castigat piete in foarte multe tari – iar de cele mai multe ori cu livrare inainte de termen.
  Natie vrednica nu gluma.
  Ca noi nu suntem in stare sa producem ceva este vina guvernantilor care in 35 de ani nu au facut nimic pentru sprijinirea industriei autohtone.
  Binenteles ca stiati toate aceste lucruri dar daca asta e ordinul de la Kremlin, asta faceti.

 23. iara polonejii(minca-i-ar purecii) produc astfel de chestii la ei in ograda sub licenta coreeana. Insa noi sintem pre prosti pentru asa ceva. Polonejii au douazeci de capete si 20 de miini

 24. @ Civilizațiile avansate să folosească cu încredere lemnul pentru activități militare, material care limitează poluarea în activitatea de apărare a liderilor de eventuale atacuri,?

 25. Marele Lenes s a consultat cu parlamentul si cetatenii Romaniei?Sau le cumpara pe persoana fizica…sau poate a fost sfatuit sa devina armurier …fabrică, repară sau vinde arme de foc. A mai luat si matracuca cu el…sa mai cheltuiasca si asta banii poporului…

 26. Nu-i Buzău! …vă rog să nu mă jigniți!
  „…ar putea avea 54 de obuziere K9 Thunder”, că le plătește antitzipatt la ordenu’ amerlocilor (ca șî poolacii, păntru rentabellizarea industriei dă răzbel a coloniei amerloce cu oki oblici dîn iEstu’ ‘depărtat), da’ le va avea Ukraina nazistă!
  …că vor sosi în Ioropa pă aceeași navă ca șî cele poolace, vor fi descărcate în portu’ Gdansk (fost „Danzig”!), iar trinurili poolace le vor duce pă liniili poolace pînă la Liov, unde vor face o escală dă botez-a’-fockului în linia I-a contra armatei ruse, mînate dă mertzenari poolaci… Ioha’ le va primi apoi în cadru’ programului dă retziklare a metalelor, SGR păntru otzăluri șpetziale aduse dîn Kooreea der Süd la ordinu’ stăpînilor amerloci…
  https://www.facebook.com/100057402314034/videos/b%C3%BAzai-t%C3%A1nc-a-folk-udvarban/613029512741702/

 27. Auziti ce zice autoarea articolului:”Președintele Klaus Iohannis nu s-a dus degeaba în Coreea de Sud.” Nu zau?? A luat-o de mana pe nevasta-sa (Romania nu are institutia Primei Doamne) si a plecat in excursie. Am sa ma explic. Iata ce zice Constitutia Romaniei:
  ARTICOLUL 91
  (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, NEGOCIATE DE GUVERN şi le supune spre ratificare PARLAMENTULUI, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
  Si mai mult decat atat:
  ARTICOLUL 102
  (1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi EXTERNE a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.
  Atunci pentru ce s-a dus acolo (si nu numai)?? Cu ce si cu al carui mandat??
  Nici macar in ceea ce priveste apararea tarii nu poate face absolut nimic fara aprobarea Parlamentului, chiar in calitate de comandant suprem al armatei!! Conform aceleiasi Constitutii din care toti derbedeii au facut hartie igienica! Dupa mine, ar trebui sa fie pus sa-si plateasca toate aceste excursii, pentru ca altceva n-au fost!!

 28. Tunuri puteam face si noi. Are o cutie de fier in care sta tunul. De gaurit o gaureste . Senile de excavator hyundai. Cam atat. Probkena este de ce nu producem si noi. Dam miliarde aiurea.

 29. Este un succes epocal pentru Ioannis şi pentru România. Li s-u îndeplinit românilor visul mult visat să aibă 54 pe tunuri …. cât performanţă? ce reuşită? cred că întrece nota 10 obţinută de Nadia Comănici la Motreal. Bravo Cotidianu, dă-i înainte…

 30. SI ASTEA VOR FI PLTITE IN A V A N S SI VOR AJUNGE CA NUMITELE PATRIOT DUPA MULTI,MULTI ANI= DATA DEPASITE !

 31. The bonsai – beshe-n cizme -1

  Adriane nu fii excroc ca vad ca stii totusi ceva.
  Da, exista MSTA-B asa cum ai zis tu, da exista si MSTA-S care foloseate exact acelasi teava care, ghinion de nesansa, e self-propeled. MSTA-S care mai apoi a fost “modernizat” in Kolatzia pentru a atinge 90km in RPA
  Situatia e similara cu G5 vs G6 sud-african daca stii ce zic

  Intrebarea lui Calin e in continuare valida
  De ce nu s-a mers ca in Africa de Sud pe calea batatorita intai un obuzier tractat apoi in SPH ?
  Si mai e si o problema de filizofie :
  Vrei / poti sa faci productie ca sa iti asiguri autonomie strategica = capacitate nationala de productie adica exact ceea ce n-a facut Romania inainte de WWI ori de WWII cu consecintele de morti care au fost atunci.

  Ori esti doar pe model Basescu si epigonii, doar un incasator de comision la import.
  Alegerea s-a vazut, conducerea politica a Romaniei a sabotat complexul militar industrial (CMI) al Romaniei in exact acelasi fel in care Carol al II-lea a facut-o Romaniei interbelice ca de CMI pre WWI nici nu se putea pune problema intr-o tar afara industrie, de aici si nevoia de un Berthelot ca sa ii echipeze si antreneze pe papuasii din Romania dupa metodologia aplicata de francezi in colonii cu batalioanele de localnici .

 32. The bonsai – beshe-n cizme-2

  PS mai este si modelul defect al vestului de pana acuma in care statele cumparau doar arme si nu capacitate de productie in stand by. Modelul Bonsai-Army
  Adica statul nostru ca si in general tot Westul-colectiv nu este in stare sa plateasca niste fabricanti pentru a tzine functioanala o fabrica capabila sa produca 100.000 de obuze lunar fara a le produce efectiv doar pentru cazul ca ca s-ar putea sa aibe nevoie deorece s-ar putea sa fie razboi.
  Adica statele noastre = Westul-colectiv sa faca pentru industria militara exact ceea ce fac pentru armata cu a sa genaralime care sunt platitzi si tinuti fara sa fie razboi doar asa pentru cazul ca s-ar putea sa fie razboi.
  Deci da sunt bani pentru generali, pentru ceea ce francezi numes bonsasi- military daaa canci cotu si piscotul puntru gulerele albastre care trebuei sa le produca produsele industriale cu care mai apoi sa se joace de-a vitejia acesti bese-n cizme acesti bonsai-generals https://www.ft.com/content/9d72e855-3a60-4efc-95f6-c3132e76a6f8
  Perfect faceti razboi industrial doar cu soldati (in cazul nostru generali) dar fara industria care sa produca pentru ei. Va urez „succcese” vorba Elenei Basescu, suceesse cu assesori populari in coada exact ca la finalul WWII

 33. Vor fi facute cadou pentru Ukraina la ordinul partenerului strategic

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.