
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adus în discuție o posibilă blocare a preluării E.ON Energie România de către compania de stat maghiară MVM, invocând riscuri legate de securitatea națională. Într-un interviu acordat Financial Times, Burduja a subliniat că România ar putea urma exemplul Spaniei, care a blocat o tranzacție similară în sectorul feroviar, implicând o entitate maghiară, în trecut. „Am văzut precedente în Spania, unde o tranzacție cu o companie maghiară a fost respinsă de un comitet similar celui din România”, a declarat ministrul. „Va trebui să luăm în considerare toate aceste aspecte pentru a ajunge la o decizie corectă.”
Tranzacția propusă ar presupune achiziția pachetului majoritar de acțiuni al E.ON Energie România de către MVM, pentru o sumă estimată de până la 200 de milioane de euro, o ofertă considerabil mai mare decât evaluarea oficială a companiei, care se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. E.ON Energie România este un actor important pe piața energetică din România, furnizând energie electrică și gaze naturale unui număr semnificativ de clienți, cu o cotă de piață aproape de 50%.
„Serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscurilor acestui tip de preluare”, a explicat Burduja. Potrivit oficialului român, tranzacția va fi atent analizată, având în vedere implicațiile pe piața energiei și securitatea națională. „Vom solicita și un punct de vedere din partea instituției pentru securitatea națională pentru a evalua pe deplin această tranzacție.”
Declarațiile lui Burduja vin într-un context în care România este hotărâtă să protejeze sursele sale energetice strategice. „Nu vom permite ca gazul rusesc să ajungă în țară”, a subliniat ministrul. În plus, România își propune să exploateze propriile resurse de gaze naturale și să achiziționeze suplimentar din piețele externe pentru a asigura independența energetică.
Tranzacția MVM-E.ON Energie România nu este lipsită de controverse. În decembrie 2024, premierul ungar Viktor Orbán a recunoscut că există încă „probleme nerezolvate” în ceea ce privește acordul, adăugând că premierul român, Marcel Ciolacu, a solicitat înființarea unui grup de lucru comun pentru a rezolva aceste probleme și a face procesul transparent.
Grupul german E.ON a anunțat la mijlocul lunii decembrie că a ajuns la un acord cu MVM pentru vânzarea diviziei sale de furnizare de gaze și energie electrică din România, o tranzacție care ar trebui să fie finalizată în prima jumătate a anului 2025. Totuși, autoritățile române au declarat că aceasta va trece printr-un „circuit complex de avizare”, atât la nivel național, cât și european. În cadrul acestuia, se va efectua o analiză detaliată a respectării normelor de concurență, iar tranzacția va fi evaluată de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD), care are rolul de a proteja interesele strategice ale României.
Tare mi-e teama ca, cu toate ac. asigurari (din partea decidentilor nostri) pana la urma tot vor accepta tranzactia.
De ce nu o cumpara statul roman?!
DE CE?!
Indeosebi acum cand paharul instrainarii resurselor tarii s-a umplut.
Statul Roman are acum ocazia sa-si recapete ac. resursa importanta a tarii.
Ce alt moment mai favorabil asteapta statul roman?
Sa reaia turul doi si au gasit banii.
Un nou scrutin nu va aduce nicio noutate inafara de o megacheltuiala in plus.
Un nou scrutin va duce indubitabil la acelasi rezultat –asta daca nu cumva statul roman are intentia sa mai faca inca o ilegalitate, sa-i interzica lui Georgescu sa candideze.
Unii spun ca acum este o emotie a romanilor, si va trece.
Nu prea cred.
Sa ne amintim actiunea ”Vrem Petrom înapoi!”initiata de o televiziune mai patrioata.
Sa ne amintim cate mii de romani s-au mobilizat urgent, si au semnat acea petitie, care clar, ramanea fara efect.
Sa ne amintim cum boicotau anumite benzinarii, si cate alte actiuni toate in ac sens.
Cand e vorba de resursele tarii sau de patriotism, romanii sunt extrem de sensibili.
Inafara de politicieni.
“punct de vedere din partea instituției pentru securitatea națională” Care e instituția pentru securitate națională a României? Aia care a permis distrugerea induștriei Miniere, industriei Metelurgice, Siderurgice, Constructoare de mașini, a industriei navale, de metalurgie Neferoasă , a industriei Chimice, texile, săpun alimentare, Transporturi, Flota, Armament, Miniție toul la de mii de Miliarde de euro se împiedică în 200
Păi nu mai sunte, bre, „economie de piață”, acum ne plac măsurile comooniste?
Daca statul roman doreste, in calitate de proprietar majoritar, da sarcina Romgaz si Hidroelectrica si „fura” capitalist toti cei 3,5 milioane de clienti PF de la E.on si statul maghiar ramane cu dansa in mana. Dar firmele romanesti n-au „program de facturare” la asa multi clienti. Bine ca presa a incetat sa mai minta ca E.on ar dispune de o vasta infrastructura de distributie energie ! Il astept pe Kremlin Dolfi Djordjescu sa distribuie energia prin telepatie si prin apa de baut, daca nu este imbuteliata in PETuri, cum a livrat Mache la CT.
Prostia rumînă n-are limite.. Și ce crezi ciumete, totuși cina ar avea de pierdut ?