România are cel mai mare potenţial solar din sud-estul Europei

România are cel mai mare potenţial solar din sud-estul Europei, studiile arătând că ar putea exploata până la 18-20 de gigawaţi de putere solară, a declarat duminică ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Studiu după studiu demonstrează că am putea exploata până la 18, poate 20 de gigawaţi de putere solară şi întregul sector a înregistrat o creştere enormă în anii recenţi”, a spus Sebastian Burduja, cu prilejul semnării aderării României la Alianţa Solară Internaţională.

El a atras atenţia asupra fondurilor europene alocate dezvoltării energiei solare şi a menţionat că în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă sunt peste 460 de milioane de euro.

Sebastian Burduja a spus că numărul gospodăriilor care au pus panouri solare „a explodat” în doar doi ani. El a menţionat că în ianuarie 2022 se înregistrau mai puţin de 20.000 de gospodării cu panouri solare iar în prezent numărul acestora depăşeşte 100.000.

Nu în ultimul rând, el a aminitit de campania „Energie pentru viaţă” destinată unui număr de peste 50.000 gospodarii fără electricitate.

Ministrul Energiei a semnat aderarea României la Alianţa Solară Internaţională, duminică, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. La eveniment a luat cuvântul şi preşedintele Klaus Iohannis, care participă, de sâmbătă până luni, la această conferinţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

22 de Comentarii

 1. nu pentru persoanele fizice, pentru baietii destepti!
  Cum vreti sa se pastreze preturile de la 30 bani, la 10 lei?
  Cum vreti sa ia unii 15 000E salariu?

 2. Ai prea multe ”visuri” bre.. E bine să fii mai pozitiv decât anodul insă din doar dorințe neindeplinite nu știu cum trăiești,..

 3. In Romania e mare prostia si lacomia si furtul…Eu mi – am facut singur Sistem fotovoltaic de 5,6 KVA cu componente din China…Fara Subventie de la Stat…E bun, e rentabil pentru mine si pentru Economie daca este in regim off grid. Daca este pe Subventie de la Stat si este on grid, e util pe gospodarie, dar e un dezastru pentru Stat si Economie….Sistemul Energetic este deranjat de fotovoltaicul on grid din toate punctele vedere….Relativ la gospodarie, dupa ce ai halit subventia de la Stat, mai vii si cu deranj in Sistem si mai ceri Statului sa schimbe Reteaua electrica comunista ca sa inghita supraproductia ta de zi. Mofturile astea merg daca Statul se lasa furat din populism.

 4. Problema este ca cei ce ne conduc acum se multumesc cu ce reusesc sa ciupeasca, deoarece sunt prea prosti sa poata construi, face investitii pentru ca si mai multi bani sa fie rulati.

 5. Propagandistic da, faptic nu. Energia asta e scumpă, instabilă si fără viitor în forma asta. Cine cunoaște puțin modul de producție, plusurile și minusurile producției cu panouri fotovoltaice stie că fără subvenții ea nu e rentabilă și la producții mici individuale e doar un moft al celor ce au chef să cheltuie bani. E bine că e împachetată frumos că se dezbat doar partea de producție și se ignoră cât mai mult partea de costuri a echipamentelor, productiei, mentenanței etc.

 6. Deci soarele lumineaza cel mai mult in Romania. Celelalte tari stau pe intuneric. Bai Burduja, frati mai ai?

 7. Și câtă suprafață agricolă trebuie desființată pentru cei 18 GigaWați putere solară. Sunt niște afirmații de o inconștiență criminală. Una e să pui în deșert sau pe zone stâncoase neproductive și alta pe coaste de dealuri unde cultivai porumb, hamei, lucernă, viță de vie, pomi fructiferi. Plus că energia electrică nu se poate acumula. Bateriile nu se pun în discuție la asemenea capacități atât de mari, plus că pierzi mult cu invertorul. Și ce faci noaptea?

 8. Te pomenesti ca depasim Grecia si Cipru!……[Rumburak]

 9. nea’Burduja nu spune și cum însilozează acești gigawați de energie. Să nu-i ia din cărbune sau uraniu.

 10. Cea mai mare păcăleală din istorie!…costurile sunt imense pentru un parc fotovoltaic de 1 hectar!…
  Cea mai mare problema e distribuția curentului electric pe aceeași linie cu cea actuală!…
  Pierderile sunt imense, iar prețul la client va fi unul de zeci de ori mai mare decât cel actual…
  Întrebați-l pe Gică popescu cea pățit cu parcul de eoliene din dobrogea…operația reușită,pacientul mort…adică a dat faliment…

 11. „Deci soarele lumineaza cel mai mult in Romania”

  da, Soarele lumineaza in RO aproape cat in Suedia/Norvegia. Iar noaptea-i scoate pe rezistenti lui in Piata Infrangerii sa beculeasca cu lanternele in panouri. Cum sa pui la energie un „umanist” ? Asta daca esti ungur si vrei sa te sinucizi. PDL il pregateste primar la Capitala, ca v-ati obisnuit deja fara apa si caldura. ‘A venit apa calda ? A venit, dar e rece !”

 12. Burduja depaseste Arabia Saudita si Australoa la productie de GW la hectare

 13. Tocmai de asta am intrat în alianța soarelui , tocmai de aceea tot sistemul de fotovoltaice e blocat în Romania , tot de aia suntem singurii care facem smr nucleare pe care nimeni nu le vrea că nu sunt eficiente economic sau prietenoase cu medium

 14. Si-atunci,ce tot zbieri in gura mare ca Romania nu renunta la contractul cu Nuscale ? Te-a trmis Esuatul la inaintare ,perdeti parandaratul de un meleard de Dolari ? Nu va erusine sa indatorati Tara cu 9,4 melearde de Dolari,ca sa ingropati la Diocesti la sfantul asteapta 6 module ce ar produce ” uriasa ” cantitate de 462 Mwe ? Ba suntati nebuni,sau escroci de mare anvergura,pe melearde de Dolari ?

 15. Si-atunci,ce tot zbieri in gura mare ca Romania nu renunta la contractul cu Nuscale ? Te-a trmis Esuatul la inaintare ,perdeti parandaratul de un meleard de Dolari ? Nu va erusine sa indatorati Tara cu 9,4 melearde de Dolari,ca sa ingropati la Diocesti la sfantul asteapta 6 module ce ar produce ” uriasa ” cantitate de 462 Mwe ? Ba sunteti nebuni,sau escroci de mare anvergura,pe melearde de Dolari ?

 16. NU si iar Nu ! Se distrug pasuni, terenuri agricole, mii de hectare pentru cantitatea de energie vizata. Pentru eoliene o.k. dar fotovoltaice inseamna distrugere aiurea ! Da pentru case, pot sa puna si pe blocuri dar nu pentru amplasare pe pasuni si terenuri agricole. Mai bine fac IMPADURIRI ! Este mult mai util fata de seceta ce va urma ! Oricum acest Iohanis nu intreaba pe nimeni se poarta ca un monarh absolutist. Paiiii…nu intrebi tu Parlamentul ? Nu intrebi pe nimeni, ne bagi in aliante( cu Burdujea asta) faci doar ce te taie capul pe tine si pe consilierii sorosisti de la Cotroceni ? Nu este in regula.

 17. Investitiile in panouri solare se justifica numai in cazul prosumatorilor care utilizeaza in intregime (sau aproape!) energie produsa!Ma refer la companiile care consuma instantaneu ce produc si la consumatorii casnici aflati in aceeasi situatie.La prosumatorii industriali se aproba instalarea de panouri doar in limita avizului tehnic de racordare (ATR) care tine cont de capacitatea retelei din zona.De asemenea, de regula, consumatorii industriali amplaseaza panourile pe acoperisuri, deci nu se afecteaza terenuri agricole, de constructii, etc.Subventionarea investitiilor in parcuri fotovoltaice amplasate pe sol , fara autoconsum, este o mare porcarie in beneficiul „baietilor destepti din energie”!S-au inchis aiurea centrale pe carbune, unele modernizate, pentru a se produce o asa-zisa „energie curata”- de fapt o energie care este produsa atunci cand nu este nevoie de ea..

 18. Bai Burujica, energia fotovoltaica e buna, dar numai in zile cu soare! In rest ce faci, trebuie sa ai energie in banda de la nuclear, termo( pe gaze si hidrocarburi). La fel cu eolienele, bate vant ai, nu bate, n-ai. La prosumatori e mai simplu, is pot face sisteme de stocare(baterii). Nu stiu daca la nivel mare se poate face asa ceva. Singura scapare este nucleara, ne cacaim de 30 de ani sa dam in exploatare alte doua reactoare, dar nu o facem pentru ca si-a baga dracul coada. Industrie locala de materiale si aparatura pentru centala de la Cenavoda s-a dus pe apa sambetei, am distrus tot. IMGB asigura 70% din necesar dupa cumpararea licentelor. Acum luam totul din afara la preturi astronomice. Cind ne mai desteptam?

 19. Da,bre, burdujitule, lune lumea că nu vă mai vrea pă voi că s-a ars.Poți să spui ce-a fost cu facturile de acu 2 luni de s-au triplat? Ce-ati facut cu banii, băh, hienelor?Deja va frecați palmele.Lumea, dac-ar putea, și-ar lua casele-n spate și ar fugi de voi pe altă planetă, fără „esperți”!Iar vi se făcu de manglă.Daca sârma-i subtire și nu ține vârfuri de sarcină care să vă umple gălețile pe hidro, lasa că facem programe „rabla” la stâlpi si transformatoare, de la buget.Dupa care cumpăram kw cu 10 bani de la privat și il vindem-apoi cu un leu, iarna.Dupa 10-15 ani, când le schimbă, îl taxăm, că-s toxice, și gropile-private.Daca mai crapa câte unu după o grindină mai serioasă si se otrăveste cu alte alea, ne uităm la familia lui dojenitor că consuma prea mult.Dupa card ne frecam mâinile că oricum avem plan la cadavre de la toa ‘scwab.

 20. Trebuie realizata o corelatie stransa intre dezvoltarea energiilor regenerabile intermitente (fotovoltaic si eolian) si capacitatile de stocare a energiei.
  In plus aceasta corelatie trebuie sa fie rentabila din punct de vedere economic.
  Ar trebui oprita extinderea fara limite a energiilor regenerabile intermitente si investit serios in baterii cu cost de stocare redus. Exemplu de astfel de baterii sunt hidrocentralele cu acumulare si pompare si bateriile gravitationale.
  Daca se va lasa, ca in prezent, sa se instaleze fotovoltaice si eolienne fara oprelisti si fara capacitati de stocare corespunzatoare vor rezulta pagube enorme. Daca vom folosi baterii cu cost de stocare pe KWH mare la fel vor rezulta pagube enorme.

 21. dracu de nemti prosti. Toti au panouri pe case!
  Bine ca facem noi misto de ei, ruptii in tur ai Europei…

 22. Mai puteți pune titluri lozincă cu afirmații de idioți? Însă dacă în România se fac ferme solare pe terenurile zecilor de mii de fabrici și uzine rase de pe fața pământului în ultimii 34 ani atunci da depășim la suprafață disponibilă de ferme solare țările din Magreb adică Marocul, Tunisia, Algeria și Mauritania. Cât despre eficiență ca pistele de schiuri ale doamnei Udrea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.