România atinge un record

România atinge un record istoric: Importurile de energie electrică au crescut cu 60% în 2024.

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru primele opt luni ale anului 2024 arată că România a înregistrat o creștere semnificativă a importurilor de energie electrică, acestea fiind cu 60% mai mari față de perioada similară a anului 2023. Creșterea ponderii importurilor este cea mai mare din istoria țării, reflectând o dependență tot mai mare de resursele externe pentru acoperirea cererii interne de energie.

În paralel, producția internă de energie electrică a scăzut cu 11%, accentuând nevoia de importuri. Această scădere a producției interne este rezultatul unor probleme în mai multe sectoare ale industriei energetice, în special în hidrocentrale și centralele nuclearo-electrice, afectate de seceta prelungită și de opriri tehnice la Cernavodă.

Producția din hidrocentrale și centrale nucleare, în scădere semnificativă

Producția de energie electrică din hidrocentrale a scăzut dramatic cu 24,7% față de aceeași perioadă din 2023, ajungând la 10.588,5 milioane kWh, ca urmare a precipitațiilor reduse și a perioadelor extinse de secetă. Volatilitatea surselor regenerabile a forțat și menținerea în rezervă a unor capacități de producție.

De asemenea, producția din centralele nuclearo-electrice a înregistrat o scădere de 4,2%, până la 7.003,8 milioane kWh, în contextul opririlor temporare ale grupurilor de la Cernavodă, ceea ce a diminuat contribuția acestei surse stabile de energie.

Energia din surse regenerabile eoliene și fotovoltaice: contrast între scădere și creștere

Producția din centralele eoliene a scăzut cu 20,3%, ajungând la 4.102,6 milioane kWh, afectată de condițiile meteorologice nefavorabile. În contrast, energia produsă din instalațiile fotovoltaice a cunoscut o creștere impresionantă de 37%, cu un total de 2.569,4 milioane kWh, o creștere ce include și contribuția prosumatorilor. Această evoluție este rezultatul unor politici investiționale în domeniul surselor de energie regenerabilă, care încearcă să compenseze deficitele din alte segmente.

Termocentralele, soluția de urgență pentru menținerea echilibrului energetic

Pentru a compensa scăderea producției din alte surse, producția de energie electrică din termocentrale a crescut cu 1,1%, ajungând la 11.376,3 milioane kWh. Acest lucru a fost posibil prin reorientarea capacităților energetice către sursele convenționale, în ciuda provocărilor legate de costurile și impactul asupra mediului pe care le implică această soluție pe termen lung.

Creșterea consumului de energie electrică, în special în sectorul casnic

Consumul final de energie electrică în primele opt luni ale anului 2024 a fost de 33.561 milioane kWh, în creștere cu 1,4% față de aceeași perioadă din 2023. Consumul populației a înregistrat o creștere mai mare, de 2,9%, reflectând o cerere tot mai mare pe fondul schimbărilor comportamentale și climatice. În schimb, iluminatul public a scăzut cu 3,4%, indicând un potențial interes pentru eficiența energetică în spațiile publice.

Un semnal de alarmă pentru securitatea energetică a României

Această situație, cu o creștere istorică a importurilor și o scădere semnificativă a producției interne, reprezintă un semnal de alarmă pentru securitatea energetică a României. Investițiile în infrastructura energetică, diversificarea surselor de energie și dezvoltarea capacităților regenerabile trebuie accelerate pentru a reduce dependența de importuri și pentru a asigura o aprovizionare stabilă pe termen lung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4874 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. lui Iohannis si Ursula cei ce coordoneaza ministerul energiei in care Virgil Popescu si Burduja au distrus ca niste credinciosi intereselor altora sistemul energetic…

  2. Din acest marasm energetic nu se poate iesi decit prin accelerarea punerii in functie a hidrocentralelor aflate in stadii finale, reluarea productiei in termo pe gaze, dare in functiune a centralei termo de la Iernut, mentinerea unor centrale pe carbune in functiune, etc. Cu nucleara de la Cernavoda, grupurile 3 si 4, s-a tras de timp din motive cu aliatul strategic USA, care vrea supunere totala a Romaniei. Chinezii ar fi terminat deja, conform contractului din 2014-2015..

  3. ”Creșterea ponderii importurilor este cea mai mare din istoria țării”
    Unde-i energia noastra?! Poate ne spune ministrul, care se lauda cu investitii record in ac. domeniu.
    Importurile inseamna preturi mari pt. cetateni si firme, inseamna scumpiri, inseamna bani iesiti din tara.

  4. Începând cu anul 2019 , consumul de energie electrică pt. iluminat public , casnic etc . a depășit consumul în scop productiv( care crează plusvaloare) – industrie , transporturi , agricultură. CARACTERISTICĂ DEFINITORIE PT. LUMEA A TREIA . V-ați găndit că în aceste condiții GENERAREA DE ENERGIE DEVINE PROBLEMATICĂ ÎN PRIVINȚA ÎNCASĂRII CONTRAVALORII EI , aceasta fiind preponderent consumată fără a crea plus- valoare ? De unde vor achita șomerii( industria la ATI) , pensionarii, Primăriile costurile care vor crește masiv cu scumpirea combustibilililor , anularea compensării ( care se FACE ACUM DIN ÎMPRUMUTURI EXTERNE) ? La o TERMOCENTRALĂ costurile cu combustibilul sunt între 70-85 % din prețul MW electric . CET-urile n-au fost făcute ca centrale pt. agent termic – apă fierbine – acesta era un produs secundar care evaluat dpdv tehnic trebuia să fie livrat gratuit . Produsul cu valoare economică era ABURUL INDUSTRIAL livrat INDUSTRIEI , care INDUSTRIE NU MAI E !

  5. domnul un roman nemultumit inseamna DEFICIT, acela de care „urla” tot PNL-ul cel care saboteaza punerea in functiune a unor centrale in conservare sau la care Virgil Popescu a sistat finalizarea si urmasul sau de un an jumate nu reia contractul de finalizare daca nu cu spaniolii atunci o fi un energeticean in Europa sau Asia care sa finalizeze CET-ul Iernut, hidrocentralele lui Ceausescu, mai ales ca Tarnita este deja lac, deci nu ecologia i-a impiedicat ci UE si slugarnicia…
    Cum puteti trai si tine capul sus toti cei ce ati jurat credinta Romaniei mii de parlamentari, primari etc.

  6. Chil monj de la brioș! (Maria Antoneta)
    Clasa de mijloc a fost, se pare, o scăpare a celor ce conduc lumea de sute de ani. Se vede că nu stau cu mâinile-n sîn, o tomnesc cu sîrg. Restul e vrăjeală.
    Legat de ridicarea de blocuri în care nu stă mai nimeni iar în cele „ceaușiste” nu e scară fără căteva apartamente goale, cred că vor să desfințeze satele. Poate sînt (și) pt străinii de alte rase aduși cu milioanele.
    Prin împroprietărire merg spre dezproprietărire. Moșia satului este a tuturor oamenilor din sat în egală măsură. Se lucra în devălășie, prin rotație. Horațiu, poet roman, scrie despre asta-ntr-o poezie. Un articol frumos de zilele trecute, Aminiri din alt veac, Ion Longin, arată același lucru prin toponimele din satul descris. O frumoasă pildă: Am petrecut zile întregi pe viile Rușchilor, prin Piscul Danciului, pe la Cârlig și pe la Măiagă, acolo unde cândva erau viile satului.
    Moșia asatului nu se poate înstrăina! Cine s-o vîndă? Primarul? Cu de la cine putere și, mai ales, dreptate?
    Dar, de cînd cu proprietatea individuală a pămîntului, găselmiță drăcească, o fac!

  7. Am ajuns aici sub conducerea PSD-PNL-UDM + USR + AUR ( ultimele două jucând în piesa asta rolul ”opoziției”). Întrebare către români tot pe ăștia (enumerați) o să îi votați ? Nu e cazul să schimbâm ? Mai gândiți-vă , mai este timp …. Este cazul ca tura aceasta să vă vedeți interesele proprii ( acelea de a fi sănătoși , avea familii sănătoase și prospere),ori România condusă de securiști și păpușile lor (politrucii) este diametral opusă intereselor voastre. Nu vrem armament și nu vrem războaie , cei care doresc războiul să se mute în zonele de conflict și să participe direct acolo pe linia frontului.

  8. Felicitari ! Astept cu nerabdare 2025, atunci sper sa ma anuntati ca au crescut importurile cu 100% !

  9. Bravo, români! Cine e deșteptul care susține „sancțiunile” ilegale împotriva statului care poate să vă dea suficientă energie ieftină cât să vă doară la flașnetă?
    Fuguța repede la Turcia și India de unde puteți cumpăra ceea ce luați din Rusia dar la prețuri mai mari, intelijenților.
    Mai dați un Patriot Ucrainei ca să aibă SUA de unde să susțină cheltuielile sale bugetare, stele ale inteligenței, mai aruncați câte o înjurătură scurtă către dl. Jinping, pentru că așa vă va fi bine, dăștepții mei!

  10. Adaugati si „recordul” de crestere a datoriei externe cu 14.1 miliarde euroi, in primele 8 luni din 2024 !

  11. Vara scade energia produsa hidro, nuclear, canci apa, eolian (canci densitate la aer) si creste energia nesemnificativa fotovoltaic. In schimb se dubleaza consumul pentru racirea la orice. Ne mai miram de asta ? Altfel, mai bine importi mai ieftin, decat sa consumi resurse mai sump. V-ati gandit la asta ? Nationalistii si suveranistii nu gandesc, sigur !

  12. BUNĂ ZIUA!
    „Din acest marasm energetic nu se poate iesi decit prin accelerarea punerii in functie a hidrocentralelor aflate in stadii finale, reluarea productiei in termo pe gaze, dare in functiune a centralei termo de la Iernut, mentinerea unor centrale pe carbune in functiune, etc,”
    Corect zice Iustinianus!
    TREBUIE COMPLETAT CU ARESTAREA LUI VIRGIL POPESCU SI A ALTOR TRĂDĂTORI CARE AU PUS ȚARA LA PĂMÂNT !

  13. Ursula,sinistrul virgil popescu,johannis si guwernul sau si-au atins scopul.tara esuata are acum si sistem energetic esuat.greendeal-ul merge ca uns in colonie.

  14. @altfel decat.
    Dar de unde sa importam mai ieftin?te-ai gandit si la asta?domeniul energetic este unul strategic,chiar si intr-o colonie.e bine sa-ti produci singur energia,sa nu depinzi de importuri.vezi ce pateste economia germaniei acum dupa ce s-a oprit gazul rusesc ieftin.ps:pretul energiei in ue e de 2,5 ori mai mare fata de sua.deci pregateste-te sa fi sarac,ca destept esti.

  15. „Dar de unde sa importam mai ieftin?te-ai gandit si la asta?”

    La asta se gandesc cei care importa, din Bulgaria, de ex., daca ma intrebi pe mine. Altfel, energia foto si cea eoliana este achita.ta in avans pe 15 ani, prin costurile instalatiilor, de vreo 3x mai scumpa acum, doar voua vi se spune ca este gratis. In rest, dar nu in ultima instanta, abandonarea inainte de epuizarea, a unei resurse in care s-a investit masiv (carbune), este o mare pro.stie marca Greta si Ursula. Asa este cand pui decident la energie pe unii care verifica cu limba prezenta tensiunii electrice. Inclusiv costurile de abandonare controlata a minelor trebuie deduse din costul energiei vandute ! A discuta aceste lucruri in public, intre pufarini la ma.terie, intre care eu sunt primul, este o manipu.lare in scop politic, tip razboi hibrid intre viitorii alesi. Dar asta spuneti-o autorului care o face zilnic, ca pe o misiune.

  16. Pe la cate ministere a fost Burduja, demn urmas al lui Virgil Popescu? Si cat timp a fost ministru a tot promis ca se rezolva… peste 2 ani.Apoi a plecat la alt minister unde a facut aceleasi promisiuni, Deocamdata este la al 3-lea, cu o incercare de tot rasul la primaria capitalei.Se tot lauda cu studiile lui, ( pe banii tatalui inbogatit si el prin … incompetenta cu miros de frauda) dar toti studiosii astia scoliti peste mari si tari cu CV care iti dau dureri de cap cand vin in tara sunt niste cozi de topor, niste vanzatori de tara si popor fara scrupule.

  17. Probabil ca importurile astea de energie electrica, atunci cand in primavara o exportam sau o dadeam pe daiboje la moldoveni, sunt in raport proportional cu parandaratul care se incaseaza pe niscai comisioane de catre baietii aia destepti care sunt trecuti cel putzin cate 10 pe facurile de curent ale rumanului……[Rumburak]

  18. tara e plina de eoliene, de fapt importam energia produsa la noi in tara de smecherii la care actionari sunt si cei care au distrus sistemul energetic.

  19. Este bine ca importam! 10% comision sa traiasca!
    Unde ne-a lasat Ceausescu si unde ne-am prabusit noi.
    Spitale nu, industrie nationala nu, educatie nu, transporturi nu, cai ferate nu, hoti,prosti, mafioti si jmecheri – cat cuprinde.
    Lasa ca avem in schimb cei mai destepti alegatori! Romanul stie cu cine voteaza si voteaza bine!

  20. Se vede ce au facut in acesti ani capetemiile Mayor, Koldea si Helvig, cu totii bravi romani. Au avut habar ce se intampla in acest sector de siguranta nationala? Si daca au stiut pe cine au informat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.