
România sfidează legislaţia europeană – în timp ce unele ministere se opun, altele dau derogări pentru pesticidele care ucid albinele şi pun în pericol sănătatea publică, afirmă deputatul Brian Cristian (USR).
Politicianul a postat ieri, de Ziua Mondială a Albinelor, un text în care susține că „dacă dispar albinele, dispare viaţa aşa cum o ştim. Nu este un slogan, ci un adevăr ştiinţific ignorat de prea mult timp. România continuă să joace periculos, în timp ce alte state europene au înţeles pericolul şi respectă legislaţia de mediu. Slovenia, iniţiatoarea Zilei Mondiale a Albinelor, a interzis neonicotinoidele încă din 2011. Franţa a făcut acelaşi pas în 2018 şi a devenit prima ţară din UE care a interzis inclusiv exportul de pesticide interzise. Germania a sprijinit interdicţia europeană şi a limitat drastic utilizarea lor, iar Marea Britanie a refuzat în 2025 prelungirea derogării pentru Cruiser SB, în ciuda precedentelor.
De ce îmi pasă de albine? Pentru că sunt responsabile de polenizarea a 70% din culturile care hrănesc 90% din populaţia lumii, potrivit datelor BBC. Dacă albinele ar dispărea, omenirea ar mai putea supravieţui doar patru ani. Poluarea industrială şi pesticidele folosite în agricultură ucid masiv coloniile de albine. În unele ţări, jumătate dintre familiile de albine au fost pierdute, iar daunele nu au mai putut fi reparate. În România încă putem evita o asemenea tragedie, dacă respectăm legea şi sprijinim concret apicultura.
De Ziua Mondială a Albinelor nu e suficient să postăm imagini cu stupi, albine sau flori. E timpul să vorbim deschis despre ceea ce se întâmplă în continuare în spatele uşilor închise: derogări toxice, decizii europene ignorate şi o lipsă totală de asumare din partea Guvernului României.
La începutul acestui an, am transmis interpelări oficiale către ministrul Agriculturii, ministrul Mediului, ministrul Dezvoltării şi prim-ministrul României. Am cerut explicaţii cu privire la folosirea pesticidelor interzise, cum e Cruiser 350 FS – o substanţă care pune în pericol albinele, biodiversitatea, sănătatea oamenilor şi credibilitatea României în Uniunea Europeană. Ca deputat de Maramureş, judeţ în care apicultura şi agricultura sunt parte din identitatea locală, nu pot accepta compromisuri care distrug natura şi afectează viaţa oamenilor.
Răspunsul Ministerului Agriculturii a fost o confirmare că se merge mai departe pe logica excepţiei: „doar 120 de zile”, „doar în zonele afectate”. Aceleaşi justificări repetitive, în timp ce realitatea arată că aceste derogări „temporare” au devenit o rutină periculoasă. Ministerul Sănătăţii mi-a transmis că a votat împotriva acestor derogări, că nu a fost informat ulterior şi că nu colaborează cu MADR pentru identificarea de soluţii alternative. Practic, avem un blocaj instituţional şi o ruptură gravă între politicile de sănătate publică şi politicile agricole.
Ministerul Mediului a răspuns vag şi parţial, evitând fondul întrebărilor. De la cancelaria primului-ministru nu am primit nicio asumare, doar redistribuirea automată a răspunsurilor ministeriale. Concluzia este tristă, dar clară: interesul Guvernului pentru protecţia albinelor şi a sănătăţii publice este zero.
România autorizează în continuare pesticide interzise la nivel european, în ciuda deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi fără consultări reale cu experţi în sănătate sau mediu. Este grav şi inacceptabil.
Avem nevoie urgentă de transparenţă, de asumare politică şi de un plan real de tranziţie către o agricultură sustenabilă, care să nu sacrifice sănătatea publică şi mediul pentru câştiguri pe termen scurt. Nu pot şi nu vreau să stau deoparte. Voi continua aceste demersuri parlamentare până când România încetează să mai fie ţara derogărilor toxice“.
Romani politicieni. Trage apa
Incepeti contorizarea deciziilor de acest fel. a tuturor actiunilor anti ue si anti drepturilor omului, anti green deal….cam tot ce se practica in Africa si de unde a fost alungat noul tatuc, instaurat duminica de intelepciunea elitelor…
Curiozitate,cite dosare penale,cercetari si urmariri penale au facut parchetarii fata de incalcarile deciziilor CJUE in materie?
(editat) Florin Ionut BArbu din Slatina,a facut ASEul la Craiova ,tremura in papuci sa nu-si piarda fotoliul probabil,l-am auzit balmajind pe linga intrebari cind a fost luat la rost!
este clar ca functia si raspunderea il depasesc,du-te domne pe cimp la SLatina si protejeaza albinele,nu da toxice la popor,copii si mame!poate si copiilor tai,rusine sa-ti fie !economist de trei parale,pe ce iei salariul si ai o cohorta la dispozitie, sa permiti otravurile?
trebuie clarificat ce-i cu acest Cruiser 350 FS,cineva spune ca este un spray ,solutia simpla-interzicerea spayurilor si substantelor toxice si mai ales interzise -la IMPORT,eliminarea din vinzare si farmacii!
ai dat,dle din Slatina un asemenea Ordin?
ai dat „derogari„!
DEMISIA !
Din pacate multi „producatori” folosesc niste substante-spray (mi-a spus cineva care cunoaste din „teren” situatia) care stimuleaza colorarea si „gustul” produselor cautate la vanzare. De aceea coaja este tare, iar gustul departe de cel pe care-l cunosteati. Generatiile „noi” sunt educate sa „inghita” orice. Boala lunga, moarte sigura. Fericirea bigpharma. Continuati.
Ordin de la Bruxelles… traiasca europenistii, in frunte cu primul matematician al tarii.
Ha, ha! Nu-i bai! Avem un presidinte, ales, intemeietoru’ USR-ul’i car’ să “poleniz’ază” sângur…