România, creștere economică modestă

Economia a crescut sub așteptările analiștilor în trimestrul al doilea, potrivit datelor semnal publicate de Statistică. Analiștii se așteptau ca o contribuție importantă din partea consumului să ducă la o accelerare semnificativă a produsului intern brut, după datele dezamăgitoare din precedentele două trimestre.

Produsul intern brut al României a crescut în trimestrul al doilea cu 0,1% față de primul trimestru din acest an, încetinind de la un nivel de 0,5% (T1 față de T4 2023). Față de trimestrul al doilea din 2023, creșterea economică a accelerat la 0,8%, de la 0,1% în primul trimestru. În primul semestru, PIB a crescut cu 0,7% pe serie brută și cu 1,5% pe seria ajustată sezonier. Statistica a revizut ușor, de la 2,8% la 2,9% creșterea economică din T2 2023. Datele detaliate, inclusiv cu contribuțiile la dinamica economică, urmează să fie publicate în 6 septembrie.

Erste anticipa o creștere a PIB în termeni trimestriali de 1,7%, pe fondul accelerării consumului, care estima că a devenit principala forță la accelerarea dinamicii trimestriale. În termeni anuali, Erste vedea creșterea economică la 2,9%, tot pe fondul consumului mai puternic, dar și cu o surpriză pozitivă din partea formării brute de capital fix, în contextul creșterii activității din construcții. ING Bank estima la 1,7% rata de creștere trimestrială și la 2,8% rata de creștere economică în termeni anuali în trimestrul al doilea. Vânzările cu amănuntul, un indicator al consumului, au crescut cu 10% pe an în iunie și au ajuns la cea mai ridicată dinamică din ultimii trei ani (când rata era mai mare doare ca efect de bază al crizei COVID-19 din 2020).

Dinamica salarială s-a păstrat la un ritm ridicat în iunie, de 12,5% în termeni nominali și 7,2% în termeni reali. Salariile bugetarilor au crescut cu 19% în cazul învățământului și sănătății și cu 17% în administrație. Salariile mai mari alimentează consumul, lucrul vizibil și din dinamica ridicată a creditului de consum. Pe de altă parte, industria continuă să sufere, după o scurtă perioadă de revenire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4778 Articole
Author

13 Comentarii

  1. 0.1% este in marja de eroare – imi aduce aminte de Boc si cresterile lui economice – oamenii flamanzeau, iar piticania de Cluj venea triumfalist la TV si ne vorbea despre crestere economica

  2. „Economia duduie” … in realitate singurul capitol la care duduim e valoarea imprumuturilor pe care le face guvernul in numele rromanilor, si o sa fie sexy cand dupa alegeri, o sa buna biciul taxelor si impozitelor…

  3. Nu se poate,doar nu demult i-am depasit pe polonezi si pe unguri,eram tigrul Europei,sau si in politica e ca in sport,cand apareau stiri,jubilam ,cum i-am depasit pe unguri in medalii la Olimpiada.

  4. Mda.. mai nou in cultura țigănească i se zice ” creștere negativă”. Deci stai bre și așteaptă să-ți crească, poate părul in nas și urechi…

  5. Duduie prostia, nu economia. Asa zisa crestere economica cu care se lauda Romania (tigrul Europei 🤣) era doar pe hartie si provenea din cifre umflate din cauza inflatiei. Economia e la pamant. Cele cateva ramuri care mai sunt sub controlul statului sunt sabotate ca sa fie desfiintate sau luate cu japca de “cine trebuie”. Asa zisii investitori straini isi repatriaza profiturile iar Romania se alege cu mai nimic de pe urma lor. Sectorul energetic e la pamant. Sectorul agricol e si el aproape gata.

  6. mie imi place cand vin astia si spun „a crescut consumul” cu 10%… si rromanul interpreteaza la modul „daca s-au vandut 1000 de masini de spalat anul trecut, inseamna ca anul asta s-au vandut 1100… URAAA”, cand in realitate e defapt inflatia care a scumpit produsele, si-n realitatea poate nici nu s-au mai vandut 1000

  7. De fiecare dată când văd că sunt publicate date cu privire la economie mă uit cu… speranță ca să văd cât scade economia Rusiei și de fiecare dată sunt… dezamăgit: iar au reușit rusnacii ăia să aibă creștere.
    De curiozitate mă uit pe cifrele economiilor importante și descopăr că UE transpiră cel mai rău (acum și Japonia), deci e clar că nu fac bine ceea ce fac europenii ăștia ai noștri.

  8. Cu cat 3conomia creste mai mult cu atata faci foamea mai mult!tigrul Europei rage de foame ,de sete si de caldura!cat de curand pica cu jugul pus!

  9. Comparativ cu Europa care a luat apa, Romania inca pluteste. Sunt conditii pentru redresare dar nu impreuna cu cloaca europeana. Romania inca dispune de resurse. Viitorul baietilor inteligenti este in BRICS.

  10. Pai bai economistilor,
    PIBul creste cel putin cu valoarea inflatiei in calculul de bilant pe durata unui am.

  11. ”România, creștere economică modestă”
    Nu-l suparati pe Ciolacu chiar acum cand e in periplu pe la manastiri.

  12. ”România, creștere economică modestă”
    Nu-l suparati pe Ciolacu, taman acum cand e in periplu pe la manastiri, uita repede si va spune o minciuna imediat: cat de bine e in Romania si cat bine a facut el si PSD-istii lui, cum infloreste tara asta cand mai carpesc ei cate ceva.
    Oricum, in urma nu ramane nimic (investitii) care sa aduca o creste economica mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.