
România produce, în prezent, 7.117 MW de energie electrică, având un mix energetic diversificat care include hidrocarburi, cărbune, energie nucleară, hidro, eolian, solar, biomasă și capacitate de stocare. Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, obiectivul principal rămâne asigurarea unei energii sigure, accesibile și curate, în această ordine de priorități.
Dezvoltarea capacitatăților de stocare
Una dintre schimbările notabile din ultimii ani este creșterea capacitatăților de stocare a energiei. Dacă până recent România dispunea de doar câțiva megawați de stocare în baterii, astăzi aceasta a depășit biomasă ca pondere în mixul energetic. Până la finalul anului, se estimează că vor fi instalați peste 1.000 MWh de capacitate de stocare. Această expansiune este susținută financiar prin 80 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și alte 300 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare.
Rolul cărbunelui în siguranța energetică
Deși politica europeană vizează reducerea utilizării combustibililor fosili, cărbunele rămâne o componentă importantă a mixului energetic național, cu peste 1.505 MW produși. În perioadele de temperaturi scăzute, cărbunele contribuie la securitatea energetică a țării. Ministrul Burduja a reiterat angajamentul de a nu închide grupuri energetice pe cărbune fără a avea alternative echivalente pentru producția în bandă.
Tranziția de la cărbune la gaz și nuclear
Planurile pe termen mediu includ înlocuirea centralelor pe cărbune cu unități pe gaz, profitând de exploatările offshore din perimetrul Neptun Deep și de zăcămintele de la Caragele. Se preconizează că România va ajunge să producă de două ori mai mult gaz decât consumă în prezent. Pe termen lung, centralele pe gaz ar urma să fie înlocuite de unități nuclearo-electrice, inclusiv reactoare modulare mici (SMR).
Energia regenerabilă și dezvoltarea sustenabilă
Energia regenerabilă joacă un rol din ce în ce mai important în mixul energetic național, cu 844 MW din surse eoliene și 245 MW din surse solare, la care se adaugă contribuția prosumatorilor. Creșterea capacitații de stocare va permite o integrare mai eficientă a energiei regenerabile în sistem, reducând dependența de condițiile meteorologice.
Investițiile majore în infrastructura energetică
România a lansat cel mai ambițios program de investiții din ultimii 35 de ani, vizând dezvoltarea de noi capacitați de producție:
10.000 MW energie solară și eoliană;
3.500 MW energie pe gaz;
2.200 MW energie nucleară;
500 MW finalizarea hidrocentralelor existente;
1.000 MW hidrocentrale cu acumulare prin pompaj;
1.000 MW stocare în baterii.
România, viitor exportator de energie
Conform estimărilor ministeriale, România ar putea să-și dubleze producția de energie electrică până în 2032, devenind un jucător important în piața energetică regională. Această tranziție necesară către un sistem energetic mai sustenabil trebuie să fie gestionată inteligent, folosind toate resursele disponibile pentru a asigura independența energetică a țării și prețuri accesibile pentru consumatori.
Această strategie, denumită de ministrul Burduja „all of the above”, pune accent pe diversificare și echilibru, promițând un viitor energetic mai sigur și mai eficient pentru România.
Da domnule Pam, Romania produce, dar importa zilnic in medie peste 1500 mgw. Cu solarele merge doar ziua si cind e soare, cu eolienele cind e vint, dar curentul de banda cine-l produce? Nuclearul, termo, indiferent de combustibil si hidro. Daca n-ai apa, aici productia este mica, n-a sarit ca mediae de 1400 mgw zilnic, deci termo de la Mintia era baza. Sa speram ca o fac „irakienii” in doi ani. Cu nucleara mai usor , cele mici, sunt pierdere de timp si bani, doar cele doua grupuri noi de la Cernavoda raman baza pentru remedierea partiala a situatiei..
chiar si asa, nu romania va exporta, o vor face baietii destepti.
Cititi cateva opinii avizate, cred.
https://www.gorjonline.ro/grupurile-pe-gaze-de-la-termocentrale-se-vor-topi-niste-sute-de-milioane-fara-sa-vedem-macar-o-caramida-pusa/
https://www.pandurul.ro/articol/nu-vede-eficienta-grupurilor-pe-gaze-sunt-facute-p_180925.html
Cum, bai mincinosule? Dar prognoza CNSP spune altceva, și anume, citez: „Dinamica producției de cărbune, cât și importurile sunt prevăzute în scădere până în 2027, pe măsură ce alte capacități de producție de energie vor fi puse în funcțiune, urmând să de diminueze cu 11,4%, respectiv cu 24,5%, conform estimărilor din ultima Prognoză a echilibrului energetic, publicată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP).” După 2027 sau e statistica sa prostiți cetățenii români?
din ciclul ‘Sa radem cu Stan si Bran’editia Min.Energiei
Dupa 1990 s- au facut zeci de strategii devenite hartoage inutile. Fiecare guvernare si ministru cu energia a vrut sa arate cat este de destept. In 30 de ani mai puteam avea 2 hidrocentrale noi, 2 hidrocentrale modernizate, 2 termocentrale de mare putere si o centrala nucleara noua. Avem ceva?!! Niste amarate de campuri eoliene si solare variabile dupa buletinul meteo!!!
Bla bla. Stop SMR-ului de la Doicesti, care este de 8-10 ori mai scump pe MW putere instalata decat o termocentrala sau o hidrocentrala, si de 3-4 ori mai scump decat o atomocentrala clasica! Stop fotovoltaicelor si eolienelor care produc scump si foarte putin raportat la puterea lor instalata, si care induc dezechilibre in sistemul energetic! Da gazului si carbunelui! Redeschideti minele si termocentralele!
Căt îl mai țineți bă , pe VRĂJITORU ĂSTA ? dUCEȚI-L BĂ LA bnr cu GHICITOAREA mINERVA . Bucuroiștenilor ,de ce nu l-ați ales premar . Ne scăpați de HABARNIST . Dacă intră în sala mașini la Turceni nu știe să mai iasă nici cu GPS-ul . Dacă vede un generator zice că e modelul vechi de Lamborghinni . De unde să știe HABARNISTUL că din 14 Grupuri de 330 MW FIECARE , inclusiv Rovinari , abia mai ^găfâie vreo 5 la jumate din puterea nominală ? El se uită pe goagăl , vede poze și bagă la înaintare date aiuristice . 7000 MW producem numai ziua însorită și cu zeul EOL la datorie , altfel 5500 chinuiți – 1400 nuclear , 900 cărbune , max. 1600 hidro( acumulări goale) , 1600 gaze. Ce să stochezi , cănd n-ai după ce bea apă ? Ce să exporți cănd tot ARDEALUL E ALIMENTAT DE LA UNGURI ? CIOLACE , CĂND REVI LA GOGOȘERIE I-AȚI ȘI NEȘTE LUMĂNĂRI și o plită de tuci: