România-Hub Energetic European, un eveniment cotidianul.ro

Transformarea Romaniei în hub energetic regional: mizele acestui demers și Investițiile pentru energia nepoluanta: provocări, de la proiect la rețele de transport și distribuție adaptate sunt cele două teme de discuție care vor fi abordate la evenimentul România-Hub Energetic European #1 Impactul schimbarilor in piata energiei din România, organizat de cotidianul.ro, editat de SC Casa Serafim SRL.

Conferința va avea loc joi, 27 mai 2021, începând cu ora 09:30, la sala Magnolia, Hotel Crowne Plaza. Evenimentul este HIBRID, atât prezența fizică fiind permisă, cât și participarea de la distanță. Cuvântul de deschidere îi aparține lui Ákos Derzsi, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

Lupta pentru resurse în Europa și mai ales în zona României nu a fost niciodată mai stringentă ca acum. Resursele de hidrocarburi descoperite în Marea Neagră și Marea Mediterana inflamează spiritele printre riverani și atrag interesul unor jucători mondiali din petrol și gaze.

România este producător și de gaze și de petrol și se află, în același timp, în zona unde se întretaie „autostrăzile gazului“, acum, alternativă valoroasă, mai puțin poluantă a cărbunilor.

Care sunt, din acest punct de vedere, șansele României de a deveni un hub energetic regional și punct nodal în comerțul cu gaze? Ce priorități se impun? Care sunt piedicile și care sunt modificările legislative necesare? Ce modernizări sunt necesare? Cum poate fi generată prosperitate pentru români și firmele românești?

Sunt întrebări la care vor răspunde, în cadrul Panelului 1 – Transformarea Romaniei in hub energetic regional: mizele acestui demers:

Ion Sterian, director general Transgaz

Adrian Volintiru, expert, CEO Romanium Metal

Claudiu Dumbrăveanu, Director General pentru Piața de energie, ANRE România

Octavian Calmîc, Director ANRE Moldova

Artur Stratan, Director Strategic Procurement, Chimcomplex

Moderatorul panelului 1 este Răzvan Nicolescu, expert, fost ministru al Energiei, membru al Consiliului de Conducere al Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie.

Specialist român, în conducerea unui institut european

#2 Investițiile pentru energia nepoluanta: provocări, de la proiect la rețele de transport și distribuție adaptate

În partea a două a conferinței, Investițiile pentru energia nepoluanta: provocări, de la proiect la rețele de transport și distribuție adaptate, vom oferi răspunsuri de la autorități și actori din piață asupra problemelor presante cu care această industrie din România se confruntă:

  • necesitatea de a adaugă cât mai rapid în Sistemul Energetic Național (SEN) noi surse de generare a electricității cât mai puțîn poluante;
  • asigurarea evacuarea puterii din Dobrogea către restul țării;
Sunt investiții de miliarde de euro care vor trasnforma peisajul energetic românesc și regional, din acest deceniu.
Care sunt investițiile prognozate, în ce stadiu sunt, cum sunt finanțate, toate aceste întrebări își vor primi răspunsurile în 27 mai.

Moderatorul acestui segment, programat să înceapă la ora 11.3o, va fi Iulian Iancu, președinte al Consiliului Mondial al Energiei, Comitetul Național Român

Printre invitați se numără specialiști români recunoscuți la nivel internațional pentru capacitățile lor.

Român în conducerea Uniunii Industriei Energetice (Eurelectric)

Corina Popescu – Director General Electrica și noul vicepreședinte al Uniunii Industriei Energetice (Eurelectric)

Adrian Goicea, președinte al Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA.

Alex Floriştean, Head of Intelligence, Hydrogen Europe

Prof. Univ. Dr. Ing. Mihail Minescu, Universitatea Petrol și Gaze Ploiești

Petrișor Peiu, analist economic

În pregătire

Ziarul Cotidianul, împreună cu partenerii săi media, vor publică o serie de materiale și știri privind situația reală a industriei, informații și puncte de vedere ale specialiștilor privind evoluția acesteia.

Rubrica Dosar:“Infrastructură energetică” va conține un banner cu trimitere la datele conferinței. De asemenea, după desfășurarea dezbaterii, Cotidianul.ro va difuza câte o emisiune pe acest subiect.

Dezbaterea va fi transmisă în direct pe Cotidianul TV, Facebook și Youtube

La sfîșitul dezbaterii, materialele prezentate vor fi predate la secretariatul conferinței. Cuvântările invitaților vor fi transcrise și incluse într-o broșură editată de Cotidianul.ro și distribuită participanților în pachete de 50, contra cost.

Romania-Hub Energetic European

#1: Impactul schimbarilor in piata energiei din Romania

Desfășurător:

9:00-09:25 Primire invitați

9:30-09:45 Cuvant de deschidere – Ákos Derzsi, Secretar de Stat la Ministerul Energiei

9:45-11:00 Panel 1 – Transformarea Romaniei in hub energetic regional: mizele acestui demers

Moderator Razvan Nicolescu, expert, membru al Consiliului de Conducere al Institutului European pentru Inovare şi Tehnologie Ion Sterian, director general Transgaz

Claudiu Dumbraveanu, Director General pentru Piata de Energie, ANRE Romania

Ioan Dan Gheorghiu, Presedinte si Director General al ISPE SA Adrian Volintiru, expert, Director General Romanium Metal Octavian Calmîc, Director ANRE Moldova

Artur Stratan, Director Strategic Procurement, Chimcomplex

11:00-11:15 Q&A

11:15-11:30 Coffee break, Saints Roastery

11:30-13:00 Panel 2: Investiile pentru energia nepoluanta: provocari, de la proiect la retele de transport si distributie adaptate

Moderator Iulian Iancu, expert, Presedinte Consiliul Mondial al Energiei, Comitetul National Roman

Adrian Goicea, președinte al Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA.

Corina Popescu, Director General Electrica și noul vicepreședinte al Uniunii Industriei Energetice (Eurelectric)

Alexandru Floristean, Head of Intelligence, Hydrogen Europe

Prof. Univ. Dr. Ing. Mihail Minescu, Presedintele Senatului Universitar Petrisor Peiu, analist economic

13:00-13:15 Q&A

13:15 Inchidere dezbatere. Business Lunch

Recomanda 4
Author

12 Comentarii

  1. Cum este posibil sa fie omis dintre participantii la dezbatere, Profesorul Dan Dungaciu, Directorul Institutului de studii geostrategice al Academiei Romane ? Pe cine deranjeaza prezenta Domniei sale ?

  2. Corect ! Romania ar trebui sa adopte pozitia tarilor nordice care au luat distanta fata de UE rezervandu-si dreptul de a utiliza resursele din Marea Nordului conform intereselor lor. La fel si Regatul Unit. Germania prefera sa-si conserve resursele si sa foloseasca gazele furnizate ieftin de Rusia. Toti isi urmaresc interesele. Mai putin Romania ale carei resurse au fost si sunt spoliate de straini.

  3. Dintre participantii la discutii lipsesc ministrii din Guvernul Meu. Sunt la pescuit ? Nu-i intereseaza soarta resurselor Romaniei ?

  4. O fi important sa fii Hub, dar nu foarte mult pt Romania…Tzarile care treaiesc din procesare si exprtul procesatelor, nu sunt Hub-uri…desi nici asta nu garanteaza o bunastare …Dar intai sa fim hub ar trebui sa ajungem o tzara mediu dezvoltata cu accessul tuturor la energie: gaze, petrol, electricitat (accesibil insemamnd ieftine pt noi ca popor adeca pt nu la pretul european cand salariul nostri e la 15-20% din cel din Germania)…pt ca de bogatia energetica a Romaniei tre sa beneficieze im primul rand Romanii…oriunde in orice tzara energetic bogata poporu primeste renta in KW, fie gaz fie curent in scop de incalzire, apa calda, si de a gati….ca dam gaz si curent la transnationalele Germane din Romania ce platesc taxe de 2 ori mai muci decat la ei salarii la 15% decat la ei e o prostie imensa…Relativ la procesarea resurselor…de ce le dam la altii in loc sa le procesam noi sa ramana plus valoarea/profitu la noi nu sa il reexporte transnationalele…altfel vom fi un fel de Nigeria…cum suntem si acum referitor la procesare si chiar la nivelul catastrifal a redeventelor…

  5. Hub energetic?! Wow, haide bre, 30% din populația rurală încă nu au apă și canal, și încă se încălzesc cu lemne, bineînțeles cu wc-ul in fundul curții, asta la 31 de ani de la căderea cortinei de Fer.

  6. Rezultatul “România-Hub Energetic European” prin investiții de miliarde? Intristați-vă și jeliți, urmează scumpirea năprasnică a prețului gazului natural și a energiei electrice către populație și producătorii români.

  7. PS>Deci astia si-au partajat, si-au stabilit si acum vin s afaca „hubul”Europei din caraca noastra Tara.
    Nerusinarea este imensa, Presa ,o servitoare ,organizeaza ce vor astia, fericita ca este chemata sa organizeze spectacole facile, pentru adrormit prostii.
    Realitatea se vede la contoar unde omul este furat si nici macar acolo ci in firma eon de unde niste perciunati au sclavatizat consumatorii, realitatea se vede in mine unde minerii romanii sunt dati afara cu niste plati sa subziste pt.a pune economia pe butuci, realitatea se vede afara unde Iohannis a umplut tara cu gunoaiele germaniei admise de catzu ,dupa ce ne-a taiat padurile cu finul lui austriacul nesimtit in lemn, cherestea .ROMSILVA si alte mafiote au distrus padurile tarii, alunecari si deserturi,case alunecind,sate distruse, cu costumul d ela sri Dulapul se duce si „impudureste”>Pt. secole Dulapul si SH au distrus mediul si plaminul erde al tarii, ce „hub” mai vor ue si ofshorurile infractionale de la romani?Daca va adunati 3-4 rechini, mafioti acoperiti si cu etichete zornaitoare in fata, gata, „aztecii”va cad in genunchi?Crezindu-va zei „vulturi”.di ceruri?Javrele astea care vin pe scene,in spectacole, ce cau Iulian Iancu,”expert al CAmerei Deputatilor”printre jucători mondiali din petrol și gaze.”?ROMANIA PARLAMENTARA ,MAI EXISTA? CE IMPARTITI VOI ACOLO,OF-SHORURI DUBIOASE<SUSTRASE LEGISLATIEI ROMANE ?

  8. Sper ca invitații să fie la înălțime că, după atâția ani ar fi cazul să arătăm că avem și noi knowhow și mai ales, pentru amatorii de matrapazlâcuri, dacă or fi greu de biruit, măcar să afle că știm ce fac. Ca atunci când vând distribuția, și când oricine îți poate stinge lumina.
    Succes.

  9. Asdar ,ne-au spoliat de energia conventionala ,luindu-ne sisteme energetice Nationale ,dupa cm se spunea si se stie de vreme indelungata ,de marii monopolisti eon, enel ,apa nova, rechini trimisi de ue.Ne-au distrus industria extractiva de orice fel, Tara gemind de minerale si bogatii, iar pt, extractia de carbune fosil, Germania si altele cere prelungirea „inchiderii”minelor sie xtractiilor pina in 2030.Romania nu face nimic ,nu cere nimci, distruge mineritul si suporta sume fabuloase pt.aceasta crima pt. care fauna fosgaitoare aprobativa primeste primeste sume fabuloase, aprobaind ca sopirlele prin iarba.Nu ne-am redresat in nici-un fel economic, cu energia naostra-gaze,petrol,electricitate si deodata, magiecienii negrii vor energia verde, crescuta in capul lor lobotimizat de catre sefii celor de la toate „autoritatile”astea care participa la „România-Hub Energetic European, un eveniment cotidianul.ro”>Deci tu nu ai dat gaze populatiei, daca le-ai dat, ele si energia electrica este scumpa, platim apa de ploaie somilcei Apa Nova, rauri,lacuri,pararuri innamolite,romanul la ses si campie innoata prin noroaie,se duce in graidna la necesitati,pt.caldura plateste de-si sar ochii pe lemne, SH le duce pe miliarde,Sterian se ingroasa in miliarde, Ardealul ride de SUd,Oltenia, Muntenia-miticii,de Moldova, de toti si toate- si Tu de duci sa dai EUropei incliftate,CE ?Snaga ta, energia ta,caldura si civilizatia ta ,lasind in urma milioane de furati?”Cum poate fi generată prosperitate pentru români și firmele românești?”DACA VOI RASPUNDETI LA INTRB>ASTEA SUNTEI MARI!DEOCAMDATA ARDETI ETAPE, IN DETZRIMENTUL civilizatiei si bunastarii Poporului roman,PE CARE NU L-ati scos din EVUL MEDIU! AVETI „PRETENTII MARI”,sunteti luati cu BICIUL DE UE, sa vindeti tot, INAINTE DE A FI ASIGURAT ENERGIA IEFTINA PT.ROMANI,pt,Viata lui si prosperitatea lui!ATI furat-o,acum vreti sa-i dati o alt”fata”,pt.a ascunde FURTUL,MINCIUNA< cu NOI VORBE FRUMOASE!

  10. „Aegroto dum anima est, spes est” in traducere: Cât timp bolnavul suflă, mai este speranță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.