România în Schengen. Tomac, recurs CJUE după ce Tribunalul UE a respins plângerea

Europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, a anunțat, miercuri, că a făcut recurs la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), după ce aceasta a respins acţiunea pe care o depusese împotriva Consiliului UE faţă de decizia neacceptării României în Schengen.

„Timp de 12 ani am așteptat, am răbdat, am ascultat promisiuni. Nici răbdarea și nici speranța nu ne-au adus, însă în spațiul Schengen, acolo unde ne este locul.

Guvernul de la București nu a știut și nici nu a vrut să lupte pentru dreptul românilor de a circula liber în Europa.

Toți renunțaseră înainte să fi folosit toate mijloacele pe care le aveam la dispoziție. Nimic mai greșit.

Eu am mers mai departe, în Justiție. Am făcut-o singur, însă în interesul tuturor românilor. Am pierdut în prima instanță, însă nu mă opresc aici.

Am depus astfel cererea de apel și am în continuare convingerea că putem câștiga. Spre deosebire de toți cei care au luat poziția ghiocelului fără a acționa cu demnitate și curaj, eu am conștiința împăcată. Am făcut tot ceea ce îmi stătea în putință în calitate de cetățean român și deputat în Parlamentul European.

Într-o zi se va face dreptate!”, a transmis Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook.

Recent, Eugen Tomac a declarat, pentru B1 TV, că România nu are nicio șansă să fie primită anul acesta în Schengen, iar pentru anul viitor șansele sunt foarte mici și vina aparține președintelui Klaus Iohannis și premierilor din ultima vreme.

„În primul rând, eu cred că România a făcut câteva greșeli și aici mă refer la cei care ne conduc, președinte și premier, pentru că anul trecut după (Consiliul JAI) din 8 decembrie, președintele Iohannis ne-a garantat tuturor că în 2023 sigur vom intra în Schengen (…), dar am făcut câteva erori majore, pe care evident nimeni nu vrea să le recunoască. (…)

Atât timp cât președintele în loc să stea la Viena, la Berlin să-i convingă pe austrieci, e ba în Africa, ba în Dubai…

Nu am făut ce trebuie și nu înțeleg de ce există acest apetit de a învălui totul într-o așteptare amânată. Sunt decizii clare. Nu se va vota intrarea României în Schengen, nu avem nicio șansă în acest an, șansele sunt foarte mici anul viitor pentru că altele sunt prioritățile UE – toată lumea e concentrată pe calendarul alegerilor europarlamentare, pe alegerea unei noi Comisii”, a declarat Eugen Tomac.

Acesta a mai susținut că România nu ar trebui să accepte condițiile puse în plus de Austria pentru intrarea în Schengen: „Trebuie să rămânem fermi pe poziție, să nu acceptăm nicio condiție în plus. (…) Orice concesie e riscantă pentru că oricând orice țară poate veni cu pretenții în plus”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

 1. Amator prostőnac.. O decizie politică nu poate fi schimbată sau atacată in justiție.. Ciunmatul patriot nu are cultură politică..

 2. Tonomatul To(lo)mac Băxinist face valuri degeaba, bietul p.r.o.s.t.o.v.a.n…
  Șanse mai mari să convingă cioVrigaru BuZat, măCiuca & Dulapu’ să le dea Austriecilor un șut în 🌈 din România.
  măRog…😪
  […RumBurKaK – trolaK UrKaK]

 3. Nicio zi fara o milogeala la Schengen! Chiar nu realizeaza nimeni in tara asta ca suntem milogi si ca trebuie sa incetam cu cersitul asta dezgustator? Aici nu e vorba de a fi perseverent pentru ca vrei sa faci o masina, o racheta sau un aparat si incerci pana reusesti. Aici Germania, Olanda si Austria te refuza pur si simplu pentru ca sunt niste nenorociti. O milogeala in plus nu schimba situatia asta penibila.

 4. Dar noi mai avem un dram de mandrie nationala?
  Cu astfel de cersetori nenorociti in frunte?
  De tot rasul!
  Imperiul habsurgic de altadata, cu o alta fata isi bate joc de iobagi…ma rog, cu alte cuvinte….cam asta e!
  Terminati ma loazelor cu spetitul ca rad astia si mai tare si cred ca asa suntem toti….slugi de sugi
  Ba, luati exemplul lui orban unguru, ca are Ue la chicioare.

 5. Poate rezolvă cu niscai caltaboși !Tolomac chiar e pămpălău și ne ia de proști !Se ține cont doar de DREPTUL DE VETO al fiecărei țări membră Schengen,chiar dacă verdictul instanței ar fi favorabil!Dar nici acela nu va fi favorabil!

 6. Mai vrei un mandat la Bruxelles, milogule, și te faci că muncești? Uite exact de asta nu-l meriți, că vrei să ne prostești. E dreptul oricărei țări UE să se opună unei măsuri prin veto, oricare ar fi acea măsură, fără să trebuiască a da explicații. Nu poți fi chiar atât de prost încât să nu știi asta, dar ne crezi pe noi idioți. Iar cu datul în judecată pe motive care nu există nu faci decât rău României, fiindcă ne pui într-o lumină proastă, că au existat tâmpiți care te-au votat să-i reprezinți. Așa ți-a ordonat șeful tău Bășescu, sau o faci după propria minte?

 7. Mare om,mare caracter !!Dupa verdict Austria va plati daune materiale si morale catre statul roman si isi va cere public scuze ,OMV va plati taxa dubla de solidaritate,Holzindustrie Schweighofer va impaduri gratuit in Romania 5 milioane de hectare,Reiffeisen si Erste Group Bank vor acorda credite romanilor fara nicio dobanda,Nehammer se va inscrie in PMP iar Austria va deveni Rosterreich !!Fiti pe faza !!

 8. După ce că suntem de 💩 ne mai face şi tolomacul ăsta şi mai de 💩💩! Am înţeles că el e în modul de aflat în treabă „Mircea, fă-te că lucrezi!” pentru că mai vrea să pape un mandat de europarlamentar şi o pensie specială. DAR ÎN STATELE DE DREPT FUNCŢIONALE, JUSTIŢIA NU SE SUBSTITUIE NICIODATĂ VOTULUI DEMOCRATIC, LEGAL ŞI LIBER EXPRIMAT! Sesizezi instanţa şi??? Ce reclami??? Că un stat şi-a exercitat legal un drept prevăzut în tratatele la care chiar statul român a aderat şi şi-a asumat respectarea lor??? Când o să vadă judecătorii CJUE aşa ceva, o să se întrebe dacă România a ieşit din evul mediu sau poate chiar din epoca bronzului…

 9. Frego di menta! CINE NE INTERZICE SA LUCRAM CU AUSTRIA EXACT PE BAZA DE RECIPROCITATE?

 10. Lichea patriotardă în rolul lui Farfuridi.
  Români, insist să-l realegeți în Parlamentul ioropean !
  Vă reprezintă perfect.

 11. Din comentarii vad ca sunt multi anti-romani pe aici. Tomac face totusi ceva, cu sanse mai mici sau mai mari de reusita, pe cand altii nu fac nimic. Este destul de clar ca pe de o parte nu suntem doriti in Schengen, iar pe de alta parte nici noi nu am stiut sa punem piciorul in prag (ca Croatia) ca sa fim admisi in Schengen, pentru ca suntem condusi de niste tradatori vanduti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.