România înregistrează azi cel mai ridicat preț al energiei electrice din Uniunea Europeană, de aproape 152 euro/MWh, de trei ori mai mare decât în Franța și de aproape două ori mai mult decât în Germania. Această situație este amplificată de o reducere semnificativă a producției de energie solară din cauza vremii nefavorabile și de indisponibilitatea unor unități de generare tradiționale.
La ora 8:30, România era nevoită să importe aproximativ 1.800 MW pentru a acoperi cererea internă, având o producție curentă de 5.000 MW, în timp ce consumul se ridica la 6.800 MW. Producția de energie solară a fost extrem de redusă, de doar 35 MW, iar cea de energie eoliană a fost limitată la 365 MW. Cea mai importantă sursă de energie a fost cea nucleară, cu 1.450 MW, urmată de hidro (1.250 MW), hidrocarburi (1.000 MW) și cărbune (850 MW).
Recent, situația a fost agravată de oprirea centralei Romgaz de la Iernut, de 200 MW, și de o avarie la hidrocentrala de la Râul Mare, care necesită remediere. În plus, revizia planificată a unei unități de la Porțile de Fier 1 a început pe 9 septembrie și va dura o lună. De asemenea, pe 10 septembrie, s-a oprit accidental și hidrocentrala de la Râul Mare, iar repornirea acesteia este programată pentru joi.
În comparație cu alte regiuni, prețurile energiei din Europa de Est sunt semnificativ mai ridicate. Grecia înregistrează un preț de 134 euro/MWh, Serbia 130 euro/MWh, Ungaria 126 euro/MWh, Croația 108 euro/MWh și Polonia 107 euro/MWh. În schimb, prețurile din Franța sunt de 55 euro/MWh, iar din Germania de 81 euro/MWh.
România continuă să conducă în clasamentul celor mai scumpe piețe de energie din Europa, cu o medie zilnică a prețului energiei spot de 138,17 euro/MWh. Grecia și Bulgaria urmează cu medii de aproape 133,88 euro/MWh.
Recent, ministrul energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a criticat funcționarea pieței unificate a energiei electrice din UE pentru sud-estul Europei și a subliniat nevoia de colaborare între România și Bulgaria pentru a găsi soluții la creșterea prețurilor. În timp ce ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a pus diferența de prețuri pe seama decuplării piețelor de energie, reglementatorul maghiar MEKH a negat existența unei „indisponibilități a unei linii-cheie” și a indicat deficitul de producție de energie eoliană și nucleară din România ca fiind un factor agravant.
România și Ungaria sunt acum principalii exportatori de energie către Ucraina, ale cărei surse de energie ieftină au fost grav afectate de bombardamentele rusești. Aceasta a condus la o lipsă de energie regenerabilă din Occident și la un deficit de energie ucraineană, care în trecut era un exportator net în perioadele de cerere ridicată.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Vine iarna ghiolbanilor, la cat se va ridica pretul curentului cand poulimea va baga cate un radiator in priza?
Plătim certificate verzi, cogenerare, accize ,pentru ca după retehnologizare sa avem un preț mai mic la energie, dar constatam contrariul.
Unde-s banii , întreb coaliția nociva PNL-PSD ?
Porniti termocentralele pe carbune, daca mai exista si daca mai exista lucracatori in exploatarile minere. Ati distrus capacitatile de productie, acum stingeti lumina, ca pe timpul lui nea Nicu
Romania, tara in care specula nu se pedepseste !
NU intreba „coalitia nociva PNL-PSD”, ca nu-i mai nociva decat oricare alta cu care am fi fost miruiti. Intreaba coalitia nociva care dirijeaza UE. Mergi direct la sursa.
BUNĂ!
Este un JAF cu complicitatea GUVERNULUI ROMÂNIEI.
VOTAȚI ARA ( Alianța Răului Absolut=PSD+PNL).
Uitati-vă la televizor,stați in casă
și ziceți, „Ferească Dumnezeu de mai Rău”). Așa să faceți ,ca sa fie rău si sa nu fie bine!
Aseară s-a ”produs MWacul Burdujit la Gingi TV. cu 1000 Euroi ( pantofii de ”fermă eoliană). Suntem primii în întrecerea capitalistă pe ramură , dar și celelalte din fostul lagăr socialist , ne suflă în ceafă . ”SĂRĂCITURILE francia , giamaica , belgica au prețuri mai mici -de lumea a treia . Ăia n-au ministru la energie , nici ANRE , nici ANRM , nici ANPC și mai ales căte un singur GdF , Eon , Enel , CEZ , nu ca noi pe toate astea . Acolo aceste companii de STAT RĂSPUND CU CAPUL , la noi unde e STAT- PRIVAT , TOT ELE SUNT PRIVATE FOARTE PREȚIOASE -”ENEL , ENEL DE AUR , cu piatră scumopă la miljoc” . Nene ,și căt ne-am mai ”forțat noi cu bulgarii să intrăm în Uie – mai ales noi . Coti- Nuțico , vezi că PREȘEDINTELE NORVEGIEI NU VREA ÎN Uie , preț de 2 lei …
Lui Iohannis care la desemnat pe Virgil Popescu omul Austriei si baietilor destepti si urmasul sau tot PNL Burduja…Daca CET Iernut care trebuia repornita de acum 5 ani ar fi furnizat cei peste 600 MWh sau CET Chiscani care zace de nu se mai stie si care producea 600 MWh pe vremea lui Ceausescu ambele pe GAZ, plus Mintia vanduta dupa retehnologizare sau CET-urile din Valea Jiului si Oltenia.
Parca prin Oltenia Ciuca a „daruit” ceva austriecilor de la OMV, fara resurse, fara tehnologie Austria a devenit stapana pamentului romanesc pt Virgil Popescu si-a facut fiica fericita cu un austriac si-i tine pamantul si pe el si familia lui!
in iernile anilor 1985-1989 industria lucra la greu pentru exporturi , care asigurau plata datoriei externe.
erau multe lipsuri.se lua curentul, dar nu la indistrie.
nu era caldura ,dar nu la industrie,
puterea ceruta de economie era de circa 12000MW.si existau capacitati pentru aceasta putere.sistemul energetic national era coordonat de DISPECERUL NATIONAL.preturile erau fixe.si la industrie si la persoane fizice.
azi Romania nu mai are industrie dar nu face fata consumului in luna septembrie.vorbim de 6000 MW , adica nici jumatedin ce era.
multe centrale au fost DISTRUSE cu buna stiinta
prin ANRE se fac afaceri cu bani negri
si nimeni nu vede asta.nici SRI ,de exemplu.
totul e pe afaceri dubioase si bani negri
DE AICI PRETUL LA ENERGIE ELECTRICAIN Romania !!!
sunt inginer electroenergetic si stiu bine ce vorbesc.
multumimita ANRE!tot raul de acolo pleaca
multumita ANRE!tot raul de acolo pleaca
Mi se are normal,în RO nu mai funcționează normal nimic.Nu e pregătită în nici un domeniu de activitate, excepția fiind clasa politică, care în ciuda prăbușirii României, ea prosperă .Țara devenind o afacere de familie pentru ei,mai ceva ca pe vremea feudalismului !
ea este de la altii de care Romania nu indrazneste sa se atinga dl comentator
altfel decat?
Aceeasi coalitie europeana nociva dicteaza si in vest, dar numai idi otii au energia mult mai scumpa. Inteleg ca aceasta coalitie nociva psd-pnl te-a mituit cu 50 de lei la pensie, dar macar nu mai scrie tampenii.
@Dimitrie, poate il intrebi si pe fostul ministru al energiei din guvernul PNL-USR de ce avem aceste preturi „liberalizate”!
Prețul energiei este unul de referință pentru orice sector economic.cine vrea sa vadă nu poate trage alta concluzie decât: bunăstarea vestului pe spinarea estului.ai noștri reprezentanți, ajung la Bruxelles boi și se-ntorc vaci.atat pot, cel mai bun exemplu:pleci cu comisar și te-ntorci cu comisar(ă).
Eu as fi vrut sa ne dea si pretul in Ucraina,ca la pretul la alimente si locuinte precis ne bat uracii.Poate ca e bine sa ne bagam si noi in niscai razbel cu Moscalii ca atunci ne scad si noua preturile.Unde mai pui ca putem merge prin toata Europa avind cazare si hrana gratis,plus ceva bistari de cheltuiala.Va dati seama ca in juma de an ne eliberam de neamul lui Cioaba.
Guvernul Orban , împreună cu cancerul PNL ,este responsabil de acest dezastru ,ei făcând liberalizarea energie ,in folosul intereselor străine ,nu ale țării și cetățeanului
Harta afișată reprezinta rata de corupție a funcționarilor publici în fiecare țară.
Romanasii incep sa descopere cum e cu energia verzuie.daca e intuneric si nu bate vantul creste pretul la energie.in final se va stinge lumina.
Aventura energiei “verzi” trebuie sa inceteze! Trebuie redeschise termocentralele pe carbune, lucru care poate fi facut in timpul cel mai scurt si cu costuri minime! DA si pentru finalizarea hidrocentralelor cu consrtuctia deja inceputa. DA si pentru grupurile 3 si 4 de la Cernavoda daca se fac tot de tip CANDU. Un NU hotarat centralei de la Doicesti care este de cateva ori mai scumpa per MW putere instalata decat finalizarea grupurilor 3 si 4 de la Cernavoda, si in plus necesita si combustibil preprocesat, ceea ce ne face dependenti de altii, pe cand Cernavoda merge cu combustibil romanesc. Si in final un NU hotarat subventiilor pentru centralele solare si eoliene! Cine vrea sa isi faca asa ceva sa isi faca pe banii lui, FARA subventii, sa vada daca ii mai da mana sa vanda pe piata kilowattul cu cel mai mare pret de procuctie.
daca s-ar intoarce vaci, ele dau lapte, fac vitei, dar s-ar putea sa devina doar o piele tabacita de atata milogeala…
In RO curentul a fost considerat dintotdeauna o marfa de lux.
face unii bani la mishto…sanchi… cica se capitalizeaza …
ashta eshte 🙂 banu curge, noi frumos strigam…TOT INAINTE
Cea mai mare magarie facuta de PNL-USR, acoperita si sustinita de PSD.
Liberalizarea lui Virgil Popescu ministrul PNL la energie, asaainat economic.
Covrigul…cel de toate zilele a romanului va avea pret de fite! Voi tot prapastia psd pnl usr sa votati .
Ciolacu & Ciuca sa trăiască ca patronează și fac parte din noile clici de băieți deștepți din energie. Apoi, și romani care au primit pensii mărite și promisiuni de salarii mai mari chiar credeau ca primesc bani pentru vacante și distracții? Dacă, da, atunci s-au cam înșelat, bani în plus sunt tot pentru dezmățul clicilor.
Ciuca si Ciolacu pot cita din Basescu si Boc
Un fleac i-ai ciuruit in buzunare cu
Soluția. Eliminarea energiei din piețe bursiere, eliminarea ANRE, prețul stabilit prin lege că rezultat al producerii lui. SIMPLU Nu ar mai exista riscul de inflație, economia ar fi mult mai stabilă. !nu se vrea așa ceva, nici de la noi nici de la UE
Selecționerilor de la Cotidianul , le pute Coșbuc
Ciolacu e tare mandru, Romania e in sfarsit pe locul I in UE: are cel mai ridicat Pret al Enerfiei!