
Pierderile financiare: O povară pentru întreaga economie
Potrivit datelor, România a pierdut aproximativ 8 miliarde de euro din cauza nerespectării regimului fiscal, iar această sumă reprezintă aproape o treime din TVA-ul care ar fi trebuit să fie colectat. Deficitul continuu are un impact direct asupra bugetului de stat, care rămâne astfel mai sărac și incapabil să finanțeze suficient infrastructura, educația, sănătatea și alte servicii esențiale. Aceasta înseamnă că statul nu dispune de suficiente resurse pentru a asigura un trai mai bun pentru cetățeni, iar calitatea serviciilor publice este, de multe ori, compromisă.
Ce înseamnă asta pentru noi toți?
Pentru cetățeanul obișnuit, aceste pierderi de TVA se traduc, indirect, în taxe mai mari și într-o povară fiscală suplimentară. Atunci când statul pierde bani din cauza unui deficit de colectare a TVA, există riscul ca autoritățile să apese mai tare pe „pedala fiscalității” și să majoreze taxele sau impozitele pentru a echilibra bugetul. Aceasta înseamnă mai multe cheltuieli pentru fiecare român, fie că vorbim despre taxe mai mari, fie despre creșterea prețurilor la bunuri și servicii.
De asemenea, piețele pot deveni mai instabile. Unele companii pot recurge la practici de evaziune fiscală pentru a compensa costurile, iar acest lucru poate duce la o creștere a prețurilor sau la o concurență neloială între firme. În loc ca veniturile fiscale să fie distribuite corect și să susțină dezvoltarea națională, aceste pierderi alimentează o economie subterană care afectează toți cetățenii.
Măsurile de reformă fiscală: O speranță pe termen lung
Din fericire, autoritățile române au început să implementeze măsuri pentru a reduce aceste pierderi. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede o serie de reforme, printre care digitalizarea administrației fiscale, care va duce la o colectare mai eficientă a TVA-ului. Sistemele RO e-Factura și RO e-Transport, deja implementate, sunt doar primele pași către o schimbare majoră în modul în care sunt colectate taxele.
Aceste măsuri sunt destinate să reducă deficitul de colectare cu 5 puncte procentuale până în 2026, iar un impact semnificativ ar putea fi observat chiar în raportul privind deficitul de TVA pentru anul 2023, care va fi publicat anul viitor. De asemenea, începând cu 2025, sistemul RO e-Factura va fi extins și pentru relațiile B2C (Business to Consumer), iar noi reglementări vor viza transporturile internaționale și raportarea pentru contribuabilii nerezidenți. Aceste modificări ar putea contribui semnificativ la o reducere a fraudei fiscale și la o colectare mai corectă a TVA-ului.
Ce urmează pentru România?
Deși schimbările sunt în direcția cea bună, nu trebuie să ne facem iluzii. Progresele vor veni treptat, iar implementarea completă a digitalizării fiscale și a reformelor necesare pentru reducerea pierderilor de TVA va dura câțiva ani. În plus, efectele acestor reforme nu vor fi vizibile imediat, iar cetățenii trebuie să fie pregătiți să suporte o perioadă de tranziție în care statul va depinde mai mult de încrederea în sistemul fiscal și de respectarea legilor fiscale.
Pana urma care sunteti fericitii care doriti sa platiti taxe si impozite care se duc catre nicaieri sau catre buzunarele bugetarilor, sau politicienilor ca doar de acolo mananca ei??? Ce nu pricepeti astia care vorbiti de carduri vs cash sau ca Uber si Bolt nu platesc, pe voi ce va impinge asa tare sa aruncati banii ??? Sau va omoara capra vecinului, ca nu sunteti in stare sa cresteti una ???
cetățeanul obișnuit incurajeaza necolectarea TVA: „cash, cash, nem card” ! Dupa care tot el se plange. Nu v-ati saturat de ipocrizia aceasta PERMANENTA ?
Înainte de a da vina pe instituții (îndreptățit 100%), trebuie să vă uitați și în propria conștiință de cetățean indignat.
Câți plătesc impozit pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor (pe înțelesul tuturor, impozit pe veniturile din chirie), impozit pe veniturile din activități agricole (mulți nu declară veniturile, dar iau fonduri de la Apia), impozit pe veniturile din turism (aici intră mecanismul tva, nu se fiscalizează activitatea, zero tva colectat)?
Cati români nu manipulează sistemul de declarare a veniturilor obținute din vânzarea de proprietăți personale?
Câți nu cumpără, închizând ochii la lipsa emiterii de bonuri fiscale? Duceți-vă numai la shaormerii și o să vedeți o diferență între bonul de comandă și numărul de bonuri fiscale emise.
Cât de mult se fiscalizează activitatea service-urile auto?
Păi probabil că nu sunt bani in piața habar nu au de circuitul banilor său își imaginează ca trebuia mai mult când cer mai mult cu ce compară cu predicțiile lor ? ei nu pleacă de la minimul real al unui om ? 4000 de lei să trăiască normal că dacă are salariu 2500 că nu ii da nimeni mai mult omul ăla da din coate să mai facă 1500 să trăiască că doar nu da din coate pentru Ciolacu și Gâdea :))) gândire de securiști proști
Păi, de exemplu pe cei de la ANAF nu-i afectează de loc.. Iși incasează salariile nerușinate cu sporuri cu tot. La fel nici un ”organ” nu mișcă din urechi la activitățile puzderiei de clanuri și rețele de tot felu, de la trafic de droguri, la import de deșeuri, la țigări și arme, plus cea de imigraie ilegală. Rumnia e fruntașă la toate, dar statul nu beneficiază de nimic. De ar avea măcar inteligența să le legalizeze,. Evident ar cîștiga , plus ar distruge rețelele..
mai bine spus, lider la coruptie!
Uber și Bolt nu plǎtesc nimic, se considerǎ cǎ este cacși cum un prieten te-ar plimba cu mașina lui („ride sharing”). 25% din valoarea cursei se exportǎ direct în Olanda, șoferii își pun mașinile la dispoziție, le întrețin etc, iar TVA nu se plǎtește. Nici asigurǎri de sǎnǎtate sau contribuții la pensii nu se plǎtesc, iar șoferii sunt complet descoperiți dacǎ se îmbolnǎvesc sau când îmbǎtrânesc. O super-afacere made in USA de care nimeni nu are voie sǎ se lege.
Situatia are o explicatie simpla : Exista cel putin 3 categorii de firme care distorsioneaza activitatea economica, implicit colectarea TVA fiind mangaiate pe cap (adica tolerate cu spaga de rigoare), controlate de sanchi si ultima categorie, pe cat posibil ocolite.
Prima categorie o formeaza firmele care au facut evaziune multa, au dat tunuri la inceput cand era haos si ANAF doar pe hartie.Acestia au acumulat capital,acum sunt ” oameni onorabili”,lucreza in zona gri sau aproape corect. De ce zic aproape corect ? Cu haosul legislativ in domeniul fiscalitatii, cu interpretari dupa urechea fiecarui sefulet de ANAF, judetean sau regional este practic imposibil sa lucrezi corect.Pentru acestia un control ANAF cu o amenda de cateva mii de Euro este ceva normal, pe principiul „trebuie sa-si justifice si ei existenta”. A doua categorie o formeaza firmele la vedere a oamenilor cu forta momentana in sistem : politicieni,politisti,etc.. Atentie ! Am zis la vedere dar exista si cele cu paravan, oameni de paie bagati la inaintare, rude, etc..Cum o sa faci control cand stie toata lumea ca firma este a Primarului, Presedinte CJ, parlamentari si turma de atarnache care sustin partidele etc..?? Faci control de sanchi, cateodata te roaga ei sa vii sa o faci ca sa dea impresia de onorabilitate. Pentru a treia categorie trebuie sa-i multumim Prim MIn. Nastase care a legalizat activitatile comerciale pentru SICRIT Servis. Aici nu cazul sa comentez, cine cunoaste, stie ! O categorie speciala este ” mortul din ograda proprie” adica firmele de stat falimentare : termocentrale, exploatari nerentabile etc. Si uite asa nu vom reusi niciodata,cu actualul sistem, sa colectam mai mult.
Măsuri fiscale, adică extorcarea de bani de la popor prin teroare. Ce TVA, japca pe față ! Furt din munca oamenilor! Toate taxele trebuiesc abolite și Statul scos în afara legii că o instituție criminală care are scopul de a sclavia poporul !
Salariile celor de la ANAF sunt bine, sănătoase și dodoloațe? Eu nu am auzit niciodată ca salariul ăstora să fie condiționat de atingerea unui obiectiv. Adică să atingă și ,,stimabilii” media ioropeană la colectare. Dar prime își dau, fporuri primesc…
DACA NEPLATA TVA-ULUI, ESTE TOLERATA DE STAT, ASTA ESTE , SI NU-I CAZUL SA NE LAMENTAM ..!! MAJORITATEA RAU PLATNICILOR, SUNT INTREPRINDERILE DE STAT CARE LUCREAZA IN PIERDERI, SI DACA LE INCHIZI , MARESTI NUMARUL SOMERILOR !!
TVA are trecut glorios, este multimilenar, datat cu carbon 14 fix de la 10 aprilie 1954.
1954!
A fost scornit de un francez ce umbla cu foncirea, Maurice Lauré, impus doar în colonia Coasta de Fildeș.
Mă-ntreb cum de au trăit oamenii pînă acum 70 de ani fără TVA? De unde au avut de drumuri, școli și spitale gratuite.
Ha, ha! Verificaț’ cât TVA o plătit multinationalăle cari-o importat circuite electronice auto dân Asia anu’ trecut la intraria mărfii pi teritoriu uIE…
Fraților români de sânge, pe noi nu ne interesează pierderile, e strict obiectul muncii Parlamentului și guvernului, ei au în fișa postului și în mâini măsurile legale pentru legiferare și aplicare! Noi cetățenii avem destule sarcini și obligații, nimic favorabil noua că cetățeni, locuitori ai acestei țări! Așa că, să își facă fiecare treabă la locul de muncă, nu sa se plângă că nu pot, că nu au pârghii sau cine naiba ii mai împiedică! Nu cetățeanul obișnuit e obligat să facă legi, sa rezolve ce nu vor să rezolve prin legi clare și corecte guvernul și parlamentul României! Cred că e clar pentru toți!
Cât au plătit TVA anul trecut? Dar magazinele chinezești?
Daac comertul este in mana supermarketurilor 75% cum se pierde o treime din TVA? Astae nu au case de marcat legate de fisc sau sunt si alte procedee de vanzare?
Daac comertul este in mana supermarketurilor 45% cum se pierde o treime din TVA? Astae nu au case de marcat legate de fisc sau sunt si alte procedee de vanzare?