Dacă ar fi să ne luăm după viața politică, nu am avea nici un dram de liniște

„România paralelă“

Dacă ar fi să ne luăm după viața politică, nu am avea nici un dram de liniște. Partidele, mai ales cele aflate la guvernare, „nasc teroare, ne îmbată cu furtuni de cuvinte, pun miere amară pe democrația pe care o vor adormită. Ochii ne sunt „arși de vedeniile proletcultiste ale unui Toader, de nefireștile smiorcăieli copilărești ale echipei de lideri care produc discursuri televizate de o mare nebunie verbală, împrumutate din anii 50.

În tot acest timp aberant, preluat cu împrumut de la activiștii agramați ai comunismului primitiv, societatea „de jos a României normale își vede de firescul ei. Agricultura merge înainte, cu subvențiile europene; satele se dezvoltă, drumurile se asfaltează încet-încet, școlile sunt ici și colo modernizate, sistemul de cabluri TV cuprinde și toată zona rurală, internetul ajunge și în cătunele rătăcite în munți etc. Tinerii care nu pleacă în UE sau peste Ocean și care nu intră în categoria informaticienilor care concurează mapamondul se întorc la țară și devin fermieri, cu sprijin european.

Cu alte cuvinte, o Românie „paralelă își vede de treabă, primește anual 4-5 miliarde de euro de la rudele din Apus, construiește case noi (chiar dacă unele sunt de prost gust), deschide muzee și trasee turistice. S-au înmulțit pensiunile rurale, au înflorit grădinile de legume (dacă nu au fost distruse de grindina recentă), au prins cheag afacerile locale și sunt scoase la lumină multe frumuseți tradiționale. Dincolo de toate, satele și orașele înfloresc cu ajutorul copiilor.

Sportul captivează energia lor școlărească. Având, în urmă cu cinci ani, norocul de a intra în programele dezvoltate de fostul ministru al Sportului, celebra alergătoare internațională Gabriela Szabo, handbaliștii, voleibaliștii, atleții și practicanții altor șapte sporturi au ajuns campionii României. Zilele trecute, pe 17 iunie, a fost marea sărbătoare a handbalului. În urmă cu 97 de ani, tot la 17 iunie, s-a desfășurat la Sibiu primul meci de handbal din țara noastră. Atestarea oficială îl confirmă şi pe primul antrenor, dar şi pe primul arbitru din România, în persoana profesorului Wilhelm Binder, titularul catedrei de educație fizică de la Liceul Brukenthal. Elevii lui sunt primii jucători de handbal din România!

Citiți comentariul integral în ziarul Cotidianul varianta digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Longin Popescu 65 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.