România riscă să își strice și mai tare imaginea

România riscă să își strice și mai tare imaginea pe plan extern după ce anularea alegerilor din România a stârnit controverse, a afirmat președintele interimar la bilanțul Înaltei Curți de Casație și Justiție desfășurat la Banca Națională.

In discursul său, Ilie Bolojan a precizat că prezența sa la eveniment este „un semn de respect pentru dumneavoastră, pentru cei care vă desfășurați activitatea la Înalta Curte și pentru toți cei care lucrează în sistemul judiciar din România, un sistem care este un pilon de bază al țării noastre.

Este o ocazie de a reflecta, cu onestitate și luciditate, la starea justiției din România, pentru că, fără un sistem judiciar funcțional, independent și eficient, democrația noastră ar putea deveni și mai fragilă.

În ultimii ani, justiția română și-a desfășurat activitatea într-un context complex. Volumul mare de activitate al instanțelor, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă și lipsa de claritate a unor legi sunt doar câteva dintre provocările constante cu care v-ați confruntat și cărora le-ați făcut față.

Eforturile întreprinse deja de Înalta Curte de Casație și Justiție de a face propria jurisprudență mai accesibilă prin intermediul unei biblioteci digitale și demersurile de asigurare a unei practici unitare reprezintă cu siguranță pași concreți pentru consolidarea încrederii în justiție.

O justiție eficientă nu presupune doar instituții funcționale, legi sau proceduri clare. Marile sisteme publice sunt formate din oameni aflați în slujba țării noastre. România are mulți magistrați profesioniști, cu integritate. Deoarece le revine misiunea de a stabili adevărul judiciar, societatea așteaptă de la magistrați să fie repere morale și profesionale.

Le sunt recunoscător tuturor magistraților care, prin ceea ce fac, sunt un reper și pentru celelalte sisteme publice, dar mai ales pentru cetățeni, garantându-le că drepturile și libertățile lor sunt protejate.

Doamnelor și domnilor,

Prin fiecare act al justiției, prin calitatea sa, prin celeritatea administrării sale, prin fiecare interacțiune cu justițiabilii, se formează încrederea în sistemul judiciar și percepția publică referitoare la justiție. Fără încrederea într-un sistem de bază al unei democrații, menit să limiteze puterea prin drept sau să sancționeze încălcarea regulilor, țara noastră este mai vulnerabilă.

O justiție modernă, eficientă, care respectă legea și cetățenii și le garantează protecția drepturilor fundamentale nu este un deziderat pe care să și-l asume doar sistemul judiciar sau doar o parte a clasei politice.

Este un obiectiv comun, care necesită voință politică, profesionalism și, mai presus de toate, o raportare corectă la interesul public, un efort de a aduce sistemul de justiție mai aproape de cetățeni, în slujba acestora.

Subzistă însă și probleme sistemice care nu pot fi ignorate: durata excesivă a procedurilor, cu riscul intervenției prescripției, lipsa unor practici unitare în spețe identice, infrastructura care lasă de dorit în unele instanțe, deficitul de personal, lipsa unor indicatori clari de performanță, ceea ce duce la ineficiență, precum și la un acces la justiție îngreunat uneori pentru omul obișnuit.

În acest an se încheie perioada de aplicare a Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022-2025 și a planului de acțiune aferent acesteia, fiind un bun prilej de evaluare a progreselor și de stabilire a unor ținte ambițioase și realiste în același timp.

Statul român are datoria de a asigura condițiile optime pentru ca magistrații să își exercite profesia la cel mai înalt standard. O infrastructură modernă, adecvată înseamnă, totodată, și un respect mai mare pentru cetățeni. Aceasta trebuie dublată de resurse umane suficiente, calificate, de un management bun și de instituții pe deplin funcționale. De asemenea, este nevoie de proceduri judiciare mai rapide, fără a afecta calitatea actului de justiție.

În vremurile pe care le trăim, digitalizarea trebuie să simplifice accesul cetățeanului la justiție și să reducă birocrația care împovărează instanțele.

Schimbările aduse de utilizarea noilor tehnologii impun însușirea de noi competențe digitale pentru personalul implicat. Statul și marile sisteme publice au obligația de a ține pasul cu aceste schimbări, iar tehnologia trebuie să ne devină un aliat, de la instrumente care să simplifice și să ușureze munca până la comunicarea de acte în format electronic, acces facil la dosarul electronic sau chiar eficientizarea unor activități administrative.

Doamnelor și domnilor,

O justiție modernă, funcțională și eficientă este una în care integritatea, meritocrația și profesionalismul sunt valori de bază. De aceea selecția, promovarea și evaluarea magistraților trebuie să fie un proces exigent și imparțial, de natură să ofere șanse egale celor care doresc să avanseze în sistemul judiciar. Garanția profesionalismului este dată și de funcționarea imparțială a Inspecției Judiciare, căreia îi revine rolul de a sancționa abaterile disciplinare atunci când este cazul, în acord cu legea și cu Constituția țării. Cred, de asemenea, că magistrații ar trebui să poată vorbi deschis despre ceea ce trebuie îmbunătățit în sistemul judiciar, fără teamă de consecințe.

Ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare sau existența unor noi legi ale justiției nu înseamnă că eforturile pentru un sistem judiciar modern sunt suficiente. Un stat se consolidează zilnic, iar justiția este fundamentul său. Nicio reformă nu va fi eficientă dacă este privită doar ca un efort legislativ. Fiecare judecător sau procuror, fiecare avocat, fiecare grefier, participant la actul de justiție sau funcționar din sistemul judiciar are un rol în asigurarea unui act de justiție care să fie nu doar corect, ci și perceput ca atare de societate.

Independența, eficiența și integritatea justiției sunt pilonii unei democrații solide. Întărirea lor nu este doar o obligație constituțională, ci și o datorie morală față de fiecare cetățean care își pune încrederea în statul român.

În final, doresc să vă felicit pentru efortul susținut din ultimul an în realizarea misiunii nobile pe care Constituția v-a încredințat-o, a cărui mărturie este raportul de activitate prezentat astăzi.

Vă asigur de întregul meu sprijin în consolidarea sistemului de justiție. Mult succes în activitatea dumneavoastră!

Vă mulțumesc!

Recomanda

18 Comentarii

  1. @Încă, doctorul Ciucă
    Programul meu de lucru este 7.3O-15.3O.Prostiile voastre politice și mai puțin politice, nu mă interesează.

  2. Credeam că cea mai mare idioțenie din ultimii ani a fost aia cu „PREŞEDINTELE NOSTRU, DOMNUL NICOLAE CEAUŞESCU” scoasă de redusul mintal de la Agricultură, dar iată că tiristul de la Uăradia vine-n depăşire pe contrasens şi scoate o gugumănie chiar mai tembelă! Auziți la el, cică:

    „DEMOCRAȚIA NOASTRĂ”

    A cui bă? A specialilor? A milițienilor? A securiştilor? Care „democrație”? Aia cu alegeri fraudate? Cu alegeri anulate? Cu cheltuieli la secret? Cu internări cu forța la psihiatrie ca în anii 50?

    „DEMOCRAȚIA NOASTRĂ” – Mai lipsea doar să le mulțumească minerilor la ROMEXPO!

  3. Ce tare! Asta vorbeste despre democratia din Romania,cand toata planeta s-a lamurit ca e dictatura curata. Curat murdar, coane Fanica!

  4. INVERS ! Opinii mai confidentiale decat cele confidentiale spun ca rusii sprijina masiv tocmai aceasta grupare antisuveranista ! Deci invers ! Rusii sprijina antisuveranistii pentru ca subrezesc natiunea, stimuleaza leahamitea fata de apartenenta la natiune si fata de dorinta de a lupta Si este logic. Miscarea aceasta grupata de politicieni inscaunati, justitie si SRI fac inconstient(sper) o invitatie rusilor !

  5. Dacă cei care au ținut sub preș dosarul cu mita de 30 de milioane de euro luată de Marian Vanghelie până ce s-a prescris ar fi obligați măcar să restituie această sumă Statului Român, dacă nu să facă ei anii de pușcărie ce i s-ar fi cuvenit lui Vanghelie, cu siguranță că n-ar fi trebuit implementate alte măsuri de care face vorbire cel în cauză.
    Și apropos de cauză și el a fost subiectul unei anchete încă neclare cu furtul unui tir cu marfă , ce a intrat în atenția Interpolului, fapte ce nu l-au oprit, cum ar fi fost normal și legal să ajungă până unde a ajuns . 😎

  6. Las’ ca vine ea implementarea IA in justitie, sa vedeti atunci cum nu mai e cazul de influentarea justitiei, de dosare “uitate” cu anii pana se prescriu faptele, de o decizie la o instanta si de o decizie contrara la o alta instanta, etc, etc.

  7. Ce spui Porojane , la roKolonia e ZIUA NAȚIONALĂ A MINCIUNII , nu că ȚI-AI FĂCUT carare pi șentru- driapta la Coafeza ICCJ , ci pt. că aci asta pică în fiecare zi . Vrei să zici că COANA jUSTEȚE asta a vostră – a 3-a Putoare în stat- e mai GIUGIUC DECĂT aia de Partid și de Stat dinainte de 89? Ce Cucoana ta nu ”internează la ”glumeți pe criticii tăi ? Nu ”paradește pe DUJMANII orănduielii socuriste ? SERVICILII nu-i ”livrează material uman pt. reeducare ca patrupezi ? Am înțeles, ăia de erau doar juriști judecători și nu mânjistrați nu erau apooolitici , adică nu vă lăsau să furați , să vindeți flota , să distrugeți industria , să dați jumate din arabil străinilor , pădurile etc , d-aia aveau salariu mediu pe economie și nici pensioare speciale – aparat represiv ce mai ! Dar acuma ca ioropeni sadea îi îmnulțirăți EXPONENȚIAL CA ȘI LEFURILE ȘI PENSIOARELE și pe MILIȚIENI , făcurăți și JANDARI și Țestoase și Scutieri și SPP-isti și GVARDIȘTI , că vorba lui PREDOIU POSTELNICU – ”DĂM DEMOCRAȚIA JOS DIN POD !

  8. Ma asteptam sa ne dea ceva explicatii pt anularea alegerilor si pt interzicerea candidaturii lui Calin Georgescu.
    Ac. doua aspecte inca nu le-a explicat nimei.

  9. Nu știam de ce un JAKE17 R135, US AIR FORCE(USAF) survolează de la Polonia deasupra României, la marea neagră și pe spațiul international marin. Intru pe YouTube și văd că e jale mare in est și Sud-Estul ukrainei cu posibile atacuri groaznice la sol in Odessa. Mă gândeam că rusnacii au luat în serios negocierile de pace! Ghinion, luptele și atacurile continua cu mai multă forță. In schimb, am observat că, aeronavele fie că e ziua sau noaptea, nu mai trec pe deasupra localitatii Constanța, o iau aerian deasupra localitatii Călărași direct spre Varna Bulgaria și continuă zborul la destinație pe la sudul marii negre.

  10. Foarte inspirata formula „democratia noastra”. Asa e, e a voastra, a stapanilor de sclavi! In cala vaporului unde dam toti la galere nu e democratie, e dictatura!

  11. E „meseriaș” la gargară. Realitatea din justiție e cruntă, iar Bolojan a venit la periat și scuturat scame de gulerele albe, de fapt, negre.

  12. O sa si-o repare in mod viguros cand il vom avea ca presedinte pe $imi0n urs arul……[Rumburak]

  13. Ai tolerat DIN DOUĂ FUNCȚII OFICIALE ocupate rezultatele LOVITURII DE STAT din decembrie 2024!
    Ești pasibil de COMPLICITATE…[Rumburak]

  14. Un calduros ‘hai (editat) ptr acest discurs putem sa-i transmitem d-lui Bolojan pe aceasta cale?
    Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.