România, sancționată de Comisie după ce s-a plâns că are curent scump

Comisia Europeană a anunțat inițierea unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE împotriva României.

Bruxelles-ul critică măsurile adoptate de autoritățile române, care limitează libertatea participanților pe piața de energie de a-și stabili prețurile angro la electricitate și gaze naturale și impun restricții asupra exporturilor de gaze.

Decizia Comisiei vine pe fondul unor solicitări comune ale României, Greciei și Bulgariei, care cer măsuri pentru eliminarea disparităților dintre piețele de energie din Europa de Est și cele din Vest, unde prețurile angro au fost semnificativ mai mari în ultimele luni. Una dintre măsurile criticate de Comisie este supraimpozitarea producătorilor de energie cu costuri scăzute, o politică introdusă de România pentru a susține plafonarea prețurilor finale la consumatori, măsură ce ar urma să fie eliminată de la 1 aprilie 2025.

Conflictul dintre legislația națională și regulamentele europene

Potrivit Comisiei Europene, România a impus măsuri incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică, precum și cu Directiva 2009/73/CE referitoare la normele pentru piața de gaze. Aceste măsuri afectează libertatea producătorilor de a-și stabili prețurile și limitează comerțul transfrontalier de energie.

„România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie”, precizează comunicatul oficial al Comisiei. În lipsa unui răspuns satisfăcător, procedura de infringement va avansa, cu posibilitatea ca România să primească un aviz motivat din partea Bruxelles-ului, următorul pas în procesul de sancționare.

Poziția României: Susținerea continuării suprataxării

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că România, Bulgaria și Grecia susțin continuarea suprataxării producătorilor și traderilor de energie care profită de diferențele de prețuri angro dintre regiunile Europei. „Aceste scheme trebuie aprobate și de către Comisia Europeană”, a declarat Burduja, subliniind că suprataxarea face parte din schema de compensare și plafonare a prețurilor pentru consumatori.

Măsurile naționale românești, precum obligația producătorilor de gaze de a vinde la prețuri fixe și contribuțiile producătorilor de energie electrică la un fond pentru tranziția energetică, sunt însă considerate de Bruxelles ca fiind în contradicție cu principiile pieței libere și ale formării prețurilor în mod liber.

Următorii pași

Procedura inițiată împotriva României continuă o serie de măsuri începute în 2023, când Comisia a semnalat primele nereguli legate de restricționarea exporturilor de energie electrică. Dacă România nu oferă un răspuns satisfăcător în termenul de două luni, Comisia poate emite un aviz motivat, ceea ce ar putea escalada conflictul dintre autoritățile de la București și Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4925 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Pai comparati si voi preturile din Austria si Slovacia cu cele din Ungaria si Romania. Sunt triple. Si daca vreau sa iau de la Emanuel ca are la atomice de nu are nimeni nu ai pe unde doar prin baterii. Si noi tinem energetic si Ucraina nu o tine Austria. Si atunci unde e unitatea aia din UE nu scrie uniune uite ppe eticheta de la gica scrie mare citez cu voce tare verificat UE scrie adica in uniune?Unde e uniunea Ursula la gaze? Cine e comisar energogetic la Uie? Greta Tumbenergeta cine.

  2. Aşa îi trebuie! Chiar şi mai rău, să-şi bage minţile în cap! Păi ciene-i ea, Românoica să se plîngă la împărat, o slugă, şi cum îşi permite. Ea trebuie să facă numai ce-i spune UEEEE, nu să se plângă. Ce mizerii trăim?

  3. Ca sa vezi ce colonie de 2 bani e romanica…
    Canadienii ne dau IMPRMUT bani sa construim cu EI centrale canadiene (grupurile 3 si 4) doar cu conditia sa dam curent Ucrainei si Moldovei.
    Ati priceput? Bani imprumut si tot ei stabilesc cui si la ce pret sa dam curentul produs de centralele romanesti cu bani romanesti (imprumutul… nu este nereturnabil).
    Pai nu suntem cei mai utili idioti din Europa?

  4. Ei lasă că până ne dau avizul ăla, până ne mai ceartă o dată se face aprilie. Ăia din comisie sunt birocrați și fac ce scrie în reglementări, noi să ne vedem de treabă cum credem că e mai bine că nu ne omoară nimeni. Dacă îi lași pe cei din energie chiar de capul lor fac ce au făcut după pandemie când au scumpit fără limită.

  5. Romania a ajuns o carpa🥺😢😭
    Se mai poate face ceva ca sa nu mai fim bataia de joc a tuturor?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.