România se confruntă în prezent cu riscuri semnificative legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, generate de dependența crescută de importuri și de infrastructura energetică învechită. Aceste concluzii sunt incluse în nota de fundamentare a unei hotărâri de guvern prin care proiectul noii centrale electrice pe gaze naturale de la Mintia, cu o capacitate de peste 1.700 MW, este declarat de importanță națională în domeniul energiei.
Importurile de energie, o problemă critică
Nota de fundamentare avertizează asupra faptului că importurile de energie ating cote alarmante, în special în perioadele de vârf de consum. Disponibilitatea energiei din import este limitată de capacitatea de transport transfrontalier, afectată de lucrări de mentenanță și restricții tehnice. Aceste vulnerabilități, corelate cu închiderea planificată a unor capacități pe cărbune și cu retragerea temporară din exploatare a Unității 1 de la Cernavodă în 2027, pun o presiune suplimentară pe Sistemul Energetic Național (SEN).
Integrarea energiei regenerabile și dezechilibrele sistemului
Creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă, precum eolienele și fotovoltaicele, amplifică dificultățile de echilibrare a SEN din cauza caracterului intermitent al producției. Această situație generează costuri mari pentru echilibrare și riscuri sporite de întreruperi masive de tensiune sau defecțiuni tehnice în sistem.
Proiectul centralei de la Mintia, crucial pentru securitatea energetică
Noua centrală de la Mintia, cu o capacitate instalată de 1.770 MW și funcționând pe gaz natural, este considerată o soluție esențială pentru reducerea dependenței de importuri și pentru asigurarea siguranței energetice. Proiectul, realizat de Mass Global Energy Rom SRL, are termen de finalizare până în 2026 și este estimat la 1,4 miliarde de euro.
Beneficiile statutului de importanță națională
Declarația de importanță națională permite proiectului să beneficieze de facilități legislative și fiscale, accelerând implementarea sa. Centrala Mintia este proiectată să sprijine modernizarea infrastructurii energetice naționale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și echilibrarea curbei de sarcină.
Motive pentru a lasa romanii pe intuneric – lipsa informatiei.
Are nevoie Romulania de energie? Totul trebuie trimis aliatului suprem Ucraina asa ca nu va mai faceti griji
eu cred ca problema e cu exporturile masive care atrag importuri.. sau nu e voie sa vb despre export pen Ucraina și Moldova. Ce credeți ne arestează?
Problema reala este ca ne-am inchis capacitatile de productie. Terminati cu intoxicarile pentru declararea Mintia de importanta nationala: dupa ce am dat-o aproape pe gratis vor ca tot Romania sa dea 1,4 miliarde de euro ca sa o faca sa mearga pe gaz, dar sa ramana a lor, bineinteles! Redeschideti termocentralele si problema este rezolvata!
Pe vremea lui Ceausescu, Romania era exportatoare de energie.
De cand cu Basescu si cu IohaniSS, Romania a devenit tara importatoare de energie.
Slugarnicia politicienilor fata de SUA si UE costa poporul roman la preturi mai mari decat in Germania.
ba, va rog io frumos nu mai scrieti timpenii impotriva masurilor geniale luate de governu roman alde ciolacu exceptionalu si burduja incomparabilu! asta e un atac nejustificat la excelenta personajelor mentionate!!!!! nu egzista asa ceva!!!
au fost votati PNL-istii care ne-au distrus ultimele resurse energetice prin Virgil Popescu, Burduja si Iohannis sub complicitatea lui Ciuca PM si apoi Ciolacu…Poporul a avut ultima sansa sa voteze altceva, pt ca sub CCR, Iohannis si Ciolacu s-a terminat…
TRADARE NATIONALA !!!
Romania era exportatoare de energie electrica si a fopst fortata sa-si inchida multe unitati de productie, dar si mai rau, de Noaptea Mintii, Romania exporta energie foarte iefina ACUM si toto ACUM IMPORTA energie foarte scumpa !
Romani, dormiti linistiti, TRADATORUL CRIMINAL RETARDAT VANZTOR de copii baga tara in Faliment ca s-o cumpere Soros pe nimic.
Mass-media slinoasa din Romanica este COMPLICE la CRIME, JAF si INALTA TRADARE !
Pam – Pam , ai bolanzit ? In a cui solda esti ? Sigur esti in echipa gaunosului de Georgica . Băi pam , pam , pam. Ai un articol cu cateva fraze la subiect restul umplutura .Arati ca nu e capăt de tara pana la sfârșitul anului 2026 ( greșit sfârșitul 2025) până când arabul investitor dă la gata noua centrala de la Mintia cu o capacitate de 1770 MW și numai atunci reactorul nr.1 de la Cernavodă cu 700 MWva intra în revizie și abgradare . Iar despre aprovizionarea țării cu energie , pentru cei 8-9% care ne lipsesc ( și asta din cauza lui Ponta când era premier) nu va fi o problemă . Nu suntem în cazul , Ungariei, Cehiei, Slovaciei și Croației. Dar asta este aspectul informațiilor date românilor . Numai catastrofe care ne pândesc. Cei din servicii care ,,coordonează “ știrile din media ar trebui schimbați , ca s- au cam învechit . Dar cu ce să începem mai întâi în schimbarea care ,,bate la ușă” . Dar este o mare problemă . ENORMĂ. Cine le confiscă averile dobândite ilicit de ,,clienții” regimului FSN ? Altfel nu este viabila nicio schimbare. Acești îmbogățiți de ,,revoluție” de 35 de ani au acumulat averi imense. Mai ales prin metoda trecerea averii poporului in buzunare private. Exemple: Dragnea , Năstase, Porumboiu , Hrebenciuc , etc. Plus milionarii ,,discreți”.și ăsta este vârful aisbergului.
Adica avem curent destul doar cind bate vintul?
Guvernul trebuie sa dea drumul la vant pentru eoliene si la soare pentru energia solara. Guvernul sa faca bine sa alunge norii care, sa vezi minune, impiedica panourile fotovoltaice sa ne dea curent. Asta n-are aface nimic cu faptul ca ce ne dau eolienele si panourile solare livram in Moldova si Ucraina, iar noi, nababi, cumparam energie electrica din vest.
O eoliana are nevoie de 30 de tone de lubrifiant pe bază de combustibili fosili, ucide păsările, induce sunete de joasă frecvență care provoacă viața din jur să fugă (dacă există undeva – dacă există un rezervor închis lângă ea, peștii mor și alte animale fug din zonă) . Academia Poloneză de Științe spune că zgomotul audibil, infrasunetele, pâlpâirea luminii, câmpurile electromagnetice, vibrațiile și căderea pieselor turbinei pun în pericol oamenii într-o zonă de până la 2-3 km în jurul unei eoliene. Ele perturbă funcționarea organelor responsabile de mișcare, simțul auzului, văzului, echilibrului și conștientizarea pozițională ducând la Sindromul Turbinei Eoliene. După câțiva ani de expunere la turbinele eoliene, oamenii suferă de infecții persistente ale organelor respiratorii, alergii, slăbirea sistemului imunitar, patologii cardiace (funcționare dificilă a inimii și stimulatorului cardiac), epilepsie, dureri de coloană, dureri în piept, boli ale sistemului digestiv. și alte boli care pun viața în pericol. Nu numai atât, – sunt foarte scumpe (în fundație trebuie turnate câteva sute de tone de beton) – și produc energie electrică care costă aproape de patru ori mai mult decât energia electrică produsă într-o centrală pe cărbune.