România: Soft dubios la alegerile locale

Un fost expert al Autorității Electorale Permanente susţine că alegerile s-au derulat printr-un soft al STS a cărui sursă nu se cunoaşte şi că operatorii l-au folosit fără să fie instruiţi suficient. Acest lucru ar fi generat erorile apărute.

Cristian Petraru, fost șef al Departamentului de organizare a proceselor electorale din AEP, a declarat pentru spotmedia.ro că:

”Instruirea a fost inexistentă. Practic, noi am avut alegeri începute cu o aplicație certificată pe data de 26 septembrie seara (deci legal a putut fi încărcată pe stațiile de lucru ale sistemului electoral doar ulterior acestui moment) și continuate cu o altă aplicație (ea s-a modificat între timp, a fost recertificată a doua zi după alegeri).
Nu s-a făcut nicio instruire a oamenilor, că nu aveau cum s-o facă, practic, în noaptea alegerilor.
Deci erorile enorme pleacă de la faptul că a existat zero instruire a celor care au încărcat datele în sistem, a președinților de secții, a operatorilor de calculator din secții, a informaticienilor din birourilor de circumscripție locală, a personalului INS din stațiile de prelucrare de la birourile județene”.

Cristian Petraru a mai declarat că pentru toate erorile care au apărut imediat după alegeri nu a existat prevedere legală ca să se poată face modificarea.

„Pentru că n-au gândit această chestiune procedurală, au avut o problemă tehnică, fiindcă STS a făcut aplicația să nu se poată modifica. De aia toată lumea a stat pe loc și nu aveți rezultate oficiale. S-au uitat unii la alții, Mitulețu le-a cerut celor de la STS să facă o modificare de aplicație, ei probabil au spus că fără prevedere legală nu fac, iar BEC nu a vrut să aprobe așa ceva.
Au venit miercuri la BEC cu o hotărâre că se pot face modificări în baza unui vot de la biroul din circumscripție, hotărâre care în esență spune că cel care are majoritatea în circumscripție (și știți că partidele se pot înțelege între ele să facă majoritate) poate să schimbe orice pe procesul verbal. Inclusiv câștigătorul.
Ceea ce e o aberație, iar BEC-ul a refuzat să facă așa ceva, judecătorii de acolo s-au prins despre ce e vorba și le-au dat-o înapoi. Am înțeles că Mitulețu a promis că o rezolvă el. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum. Vineri, președintele AEP a emis al treilea ordin! Citiți-l. Probabil că s-au tipărit dvd-urile și au fost trimise partidelor să le ”auditeze”. Eu aș paria ca au făcut deja modificări în datele din aplicație pe noul soft!”, a declarat Cristian Petraru pentru spotmedia.ro

Acesta a mai afirmat că sunt probleme şi în ceea ce priveşte repartizarea mandatelor.

”Din ce știu eu sau ce apare în mediul public, nu există, asumat public, de AEP, de BEC sau de altcineva, un program de repartiție a mandatelor. Ceea ce este prins în Legea 135/2020 pentru organizarea alegerilor în pandemie vorbește despre sistemul STS (care este în tablete), dar care este un program de centralizare, adică de adiție, de însumare a datelor din toate procesele verbale. Nu există la capătul lui ceea ce a existat întotdeauna de când am făcut eu asta (din 2000!): Programul de repartiție.
Legea 115 / 2015 spune la art.100 cum se face repartiția de mandate (vorbim despre consiliile județene și consiliile locale) unde există o regulă matematică complicată. Un om cu nivel mediu sau submediu (gândiți-vă că avem circumscripții la nivel de comune – 3.186) se află în imposibilitatea de a aplica acel articol, pentru că e foarte complicat.
Întotdeauna, după ce se făcea adiția cifrelor, rula programul de repartiție a mandatelor. Sigur că cei de la birouri aveau libertatea să scrie ce vor, dar acel program le dădea peste mână, nu dădea posibilitatea să plece pentru centralizare, către județ și către București, dacă cifrele nu erau corecte. Nu există în acest moment așa ceva”.

Fostul șef al Departamentului de organizare a proceselor electorale din AEP mai spune că nu se ştie de unde provine softul alegerilor din acest an.

”Softul de adiție e făcut de STS și asta e prevăzut în legea 135 de anul ăsta, dar el face doar însumare.
Softul care face repartiția nu l-a văzut nimeni, dar există informații certe din AEP care spun că el a fost cumpărat de la o firmă privată. Există și este folosit. Cine l-a validat? Cine l-a certificat? Îl utilizează BEC pentru a verifica că ceea ce au repartizat comunele, orașele, municipiile, județele, este corect?”

Cristian Petraru cere şi răspunsuri de la autorităţi.

”Îmi spune un IT-ist că, după atâtea modificări, nimeni nu va mai putea audita programul, corecțiile făcute. Iar la art. 391 alin. 3 din Codul Penal nu se vorbește de prostie.
Ce să vă mai spun? Când ai trei programe diferite depuse la BEC, mă gândesc că primele două au fost cu probleme, nu? Prostie sau hoție, eu vreau să cerceteze cineva, că m-am săturat de mușamalizări în țara asta”.

Probleme grave sunt semnalate de specialiști în legătură cu softul asumat de AEP la alegerile locale: Sunt mandatele aleșilor din România alocate de un contractor privat ținut la secret?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

17 Comentarii

  1. A fost comanda pentru hotie si furt! E clar pentru oricine! Daca nu au fost planificate hotia si furtul la urne, de ce nu anuleaza scrutinul din 27.09.2020?

  2. ” Registrul electoral ne permite să folosim atribuțiile pe care primarii le aveau deja prin lege și să le dăm un mijloc electronic prin intermediul căruia să poată să și le îndeplinească. Practic, primarii vor putea să semneze în cunoștință de cauză. Este un moment revoluționar pentru că Registrul permite să avem și noi și ei baza la care să ne raportăm pentru a vedea cât de corecte sunt listele electorale”, a explicat șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale, Cristian Petraru(noiembrie 2013)
    Acum nu mai e,dar acum 7 ani ,era!

    Alta: „Incident de securitate la AEP”. Dezvaluiri grave, seful AEP (numit de PSD) a incercat sa intre ilegal in posesia unor date confidentiale.
    Cristian Petraru, fost sef al Departamentului de Organizare a Proceselor Electorale din cadrul Autoritatii Electorale Permanente (AEP), l-a acuzat luni pe seful AEP, Constantin Mituletu-Buica, ca in 2016, inainte de alegerile locale, a incercat sa intre in posesia unor date confidentiale din sistemul AEP privind identificarea expertilor electorali. Buica a devenit presedinte al AEP cu sprijinul PSD.(septembrie 2019)
    Alta: „Preşedintele AEP a propus destituirea a doi directori din cadrul Autorităţii deoarece Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) folosit la alegerile din 26 mai este necertificat. Acesta a cerut un audit intern şi a transmis Parlamentului propunerea de destituire a lui Gabriel Săucă, director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi a lui Cristian Petraru, şeful departamentului de Organizare a Proceselor Electorale.Până va fi aprobată destituirea celor doi directori, aceştia au fost trecuţi pe funcţii de execuţie, precizează şeful AEP.(august 2019)
    Trageti singuri de concluzii

  3. „marja erorilor de soft” – debita un politruc cu privire la zisele „alegeri” !
    da! prin tastatura calculatorului se aleg „alesii” !!!!
    adica…alogenii paraziti care au ocupat toate institutiile ststului, se aleg intre ei !
    pe langa massmedia toata in mana alogenilor care manipuleaza si spala creierele !!!

  4. Gata,ne-am prins ziarule. Psd-ul a castigat cu 125%,dar a fost furat de Usr.
    Jenant!

    • si atunci de ce te dernajeaza renumararea, doar usr a castigat legal, nu? Sau…?! Apropo, dar la europarlamentare si prezidentiale? ceva „erori de soft”? auzi tu cica soft dubios – eh, stai sa vezi la parlamentare!

  5. Romanii trecuti prin alegerile din ultimii 30 de ani nu au nevoie de nici o dovada pentru a fi convinsi ca si acum s-a furat la greu ori de cate ori securistii pedelisti au fost la guvernare. Pentru ca acum PNL=PDL=SECU. Este strict vina lui Ciolacu, Tudose, Grindeanu si ceilalti securisti reactivati din PSD ca au executat ordinul de a aduce guvernul MEU la butoane. Stiau exact de acum un an ce se va intampla.

  6. Cum naiba la fiecare scrutin e un soft dubios si noi nu suntem in stare in 4 ani sa punem unul bun?? Chiar asa prosti suntem??

  7. ‘ … în esență spune că cel care are majoritatea în circumscripție (și știți că partidele se pot înțelege între ele să facă majoritate) poate să schimbe orice pe procesul verbal. Inclusiv câștigătorul.”, să mai spună cineva că ‘votul nu contează’, dar, nu este vorba despre cel al alegătorului de la urnă !!!!!!!

  8. Si cum va spuneam dragii mosului a trecut satelitul pe deasupra Romaniei si softul s-a modificat in favoarea maimutei urlatoare papuasa din caraibe . Apoi a trecut a doua seara si softul a revenit la normal.
    De aceea vor unii doar vot electronic…Sa simplificam alegerea marionetei care ne conduce.Satelitul costa bani.

  9. Ca sa vezi cei doare pe tovarasi, faptul ca nu poate sa fure din „pix”. Oricat de „defect” ar fi softul nu se poate fura ca din pix, daca ne uitam doar la copiile factue la p.v din sectiile de votare si care pot fi oracan comparate cu ce se afla in „sistem”. A dar cea mai mare durere este scanarea c.i, ei aici nu se mai poate organiza nici un fel de „plimbare”

  10. Fost expert. Cazi pe spate. Asta nu e ala cu mortii lui Dragnea care votau in draci?
    La pzd-onaci cum se verifica votul multiplu, nu mai voteaza mortii si nu mai umbla autobuzele cu baragladine intre sate e frauda.
    Daca nu fura si gurita lor macar o suedeza trebuiesc repetate alegerile.

  11. Ei si ? Este deranjat cineva de asta? Nici macar UE care se da Alba ca zapada cand foloseste cuvinte ca stat de drept, drepturi si libertati, etc ( cuvinte care au ramas doar in dictionar). Bine ca o doare de Belarus, dar de colonie nu sufla nici un cuvant. De fapt i-a spus klaun ca au fost alegeri corecte. Nu vedeti ca fura la drumul mare fara nici o rusine?

  12. De ce nu se renumara voturile !? Pare ca „la varf” se stiu mai multe despre povestea ciudata a voturilor si software-ului.., se explica astfel de ce renumararea voturilor este interzisa in zone sensibile: contrazice rezultatele oficiale! Credeti ca legea cu atentionarea dublei votari a fost intamplatoare!?? Era nevoie de o supapa de siguranta !?

  13. Odata la 4/5 ani, statul roman organizeaza alegeri si pentru asta cheltuieste multi bani, efort si timp.
    De 30 de ani, practic se intampla aceleasi lucruri in acest domeniu electoral. Nu este nimic nou.
    Acum 15 ani toata lumea stia ca vor fi alegeri in 2020.
    Si totusi, observam insa ca de fiecare data aproape apar probleme. Ba de organizare, ba cu softul.
    Ceva chiar nu este in regula iar cetatenii incep sa-si piarda increderea in sistemul electoral.
    Cine sunt cei care s-au ocupat de aceste alegeri?
    Mai sunt cateva intrebari esentiale pe care trebuie sa si le puna cateva institutii ale statului roman:
    1. In 2016 softul de repartizare a mandatelor a fost certificat. In 2020 cand aproape nimic nu s-a schimbat legislativ, surpriza, nu mai e certificat. Nu suna dubios? Ba da. O fi o incalceala pe undeva prin lege?
    In toti acesti ani, statul roman ar fi trebuit sa puna la dispozitia publicului larg, toate aceste softuri pe care a cheltuit bani. Cu versiuni disponibile in diferite limbaje. Totul trebuia sa fie perfect transparent.
    Orice dezvoltator sa le analizeze si oricine e interesat sa le poata folosi daca doreste.
    Codul de repartizare a mandatelor sa fie ca o carte deschisa pe care s-o poata citi oricine. Macar atat! In 30 de ani!
    Ca de furat, se fura in sectia de votare dupa cum am vazut.
    2. Organizarea a fost cel putin mediocra. De ce nu s-au facut instruiri? N-a fost timp dupa cate se vede.
    Nimeni nu stia ca vor fi alegeri anul acesta. Cine trebuia sa le faca si daca nu s-au facut a cui e raspunderea?
    3. La AEP ce functii aveti si ce legatura aveti cu ele mah? V-a trimis partidul s-o ardeti degeaba? Pentru salariu + casa + diurna + masina + exscursii in Maldive pe teme electorale? Nu va meritati locul. Ne facem de ras cu voi.
    Poate ar fi bine sa nu mai risipiti banii statului de pomana.

  14. Softul STS de origine privata SUA este conceput sa falsifice alegerile in favoarea celor care il folosesc.
    Din 2004, cand Romania a intrat in NATO, americanii ca sa nu aibe surprize au impus statului Roman sa foloseasca acest Sofware dat in grija exclusiva a STS in baza unei Hotarari de guvern recente/2019 a lui Veorica.
    Toate alegerile din 2004 incoace au trecut prin acest magic Software si au fost amendate in functie de interesele americane.
    Stalin a spus-o „important nu este cine si cati voteaza ci cine numara voturile”, asta da democratie americana pe principii staliniste, bine am mai ajuns

  15. Sa nu uitam ca „aia” au printre angajatii loiali sistemului matematicieni ce inventeaza modele matematice adica proceduri si organizari favorabile sistemului, psihologi si sociologi ce vegheaza la modul cum oamenii si masele pot fi dirijate „unde trebuie”, si sa nu uitam it-isti loiali ce stiu cum se poate face ceva fara sa bata l ochi si sa para koser. Atitia loiali ce au o calitate in comun, nu au scrupule sa umble cu ocaua mica, si ce lucreaza impreuna in spiritul „scopul inalt scuza mijloacele”. Cum poti sa schimbi asa un sistem organizat plin de membri loiali sistemului? Si cu cine sa faci schimbarile?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.