„Romanian Cinema Miami/Fort Lauderdale Waves” – Săptămâna Filmului Românesc

Pentru promovarea şi difuzarea filmului românesc în spaţiul nord-american sunt necesare mai multe festivaluri de film, în afara celui organizat la New York. Care nu se mai află, oricum, sub tutela ICR New York, din anul 2012, dar urmează să fie finanţat şi de Institutul Cultural Român, începând cu ediţia din acest an. Noua conducere a Institutului Cultural Român de la New York şi-a propus o nouă abordare în promovarea evenimentelor culturale. Pentru a lărgi sensibil audienţa, dar şi pentru a creşte numărul statelor americane unde sunt promovate cultura şi creaţiile artistice din România. Evenimentele de la ICR NY susţin valori care aparţin mai multor epoci şi generaţii, mai multor stiluri şi direcţii estetice.

Există festivaluri internaţionale ale filmului documentar şi artistic în toate statele americane şi filmele româneşti trebuie să fie cunoscute şi distribuite prin cât mai multe reţele. Se pot crea, cel puţin în universităţile americane care au catedră de film, mini-festivaluri care să prezinte filmele româneşti, retrospective, conferinţe şi sesiuni Q&A, dedicate producţiilor româneşti, regizorilor români. Este de dorit ca filmele româneşti să nu ruleze doar într-un cinematograf miniatural şi numai o singură dată.

O enumerare a festivalurilor de film din SUA e în măsură să ne arate noi priorităţi şi ţinte în promovarea filmului românesc, de vreme ce SUA nu se reduce la un singur stat”, afirma scriitoarea Doina Uricariu într-un interviu. Şi amintea multe festivaluri de film americane ce pot fi accesate pe internet. “Sundance Film Festival, American Movie Awards, Atlanta Film Festival, The Boston Jewish Film Festival, Calgary International Film Festival, California Film Awards, South by Southwest, New York Film Festival, Telluride Film Festival, Austin Film festival, BAMcinemafest, Chicago International Film Festival, Cleveland International Film Festival, Dallas International Film Festival, DOC NYC, Florida Film Festival, Hamptons International Film Festival, Los Angeles Film Festival, Miami International Film Festival, Nashville Film Festival, New Directors/New Films, Palm Springs International Film Festival, San Diego Latino Film Festival, San Francisco International Film Festival, Seattle International Film Festival, Toronto International Film Festival, Tribeca Film Festival” etc.

O promovare concertată, polivalentă şi sistematică a cinematografiei româneşti

Ioana Pavelescu în filmul lui Andrei Zincă

Existenţa acestui program ambiţios şi generos a dat roade vizibile încă de anul trecut, iar anul acesta se poate vorbi de o promovare concertată, polivalentă şi sistematică a filmului românesc, printr-o mulţime de proiecte şi evenimente derulate nu doar la New York, ci în cât mai multe cinematografe şi săli de proiecţie din SUA şi Canada.

Printre evenimentele dedicate marelui ecran pot fi menţionate, în anul 2013, difuzarea filmului După dealuri de Cristian Mungiu, la IFC Center, Lincoln Plaza Cinema, în New York, prezentarea filmului Vaca finlandeză de Gheorghe Preda, la Minneapolis St. Paul International Film Festival, Domestic de Adrian Sitaru în cadrul Rooftop Films, în Socrates Sculpture Park, Long Island City, New York.

Premiera filmului Puzzle for a Blind Man de Andrei Zincă şi prezentarea acestuia la ICR NY, în sala Auditorium, şi în cadrul Independent Film Festival, unde ICR NY le-a avut ca invitate pe actriţele Ioana Pavelescu şi Tunde Skovran, ce au obţinut, de altfel, şi Premiul pentru actriţă în rol principal. La difuzarea filmului Puzzle for a Blind Man, organizatorii festivalului au trebuit să schimbe sala de cinema cu una având o capacitate de trei ori mai mare pentru a putea răspunde solicitărilor unui public cu mult mai numeros decât cel obişnuit la un festival. Filmul a luat premiul publicului şi se pare că a fost la două-trei voturi distanţă ca să câştige şi premiul pentru cea mai bună regie.

Andrei Zincă şi Maria Dinulescu la Festivalul Filmului Românesc, la Fort Lauderdale

Romanian Film Festival, 4th edition, Stanford University, UC Berkeley, San Francisco State University, a fost un alt proiect de amploare susţinut de ICR NY, dedicat filmului românesc în cadrul unor parteneriate cu cele mai importante universităţi americane.

Institutul Cultural Român din New York a susţinut câteva evenimente importante cu prilejul premierei filmului Ana, de Alexa Visarion, difuzarea filmului fiind însoţită de prezentarea unor volume de eseuri dedicate cinefililor, avându-l ca autor pe reputatul regizor român, care a deschis şi deschide în continuare atâtea punţi de colaborare şi creaţie cu Statele Unite, cărţi publicate de profesor univ. dr. Alexa Visarion. Premiera filmului Ana a fost însoţită de obişnuitele sesiuni de Q&A ce au loc al ICR NY cu prilejul acestor evenimente.

Un alt eveniment important a avut loc cu prilejul premierei în SUA a filmului realizat de Toma Enache, Nu sunt faimos, dar sunt aromân. Filmul a fost difuzat la Washington, DC; Charlotte, la ICR NY, în Auditorium Hall, la Kaufman Astoria Regal Cinemas, la Fairfield şi Los Angeles, Real Theatre.

Promovarea valorilor culturii aromâne şi demersurile făcute de liderii comunităţii aromâne, prin domnul Nick Balamaci, l-au determinat pe primarul oraşului New York, Bill De Blasio, să declare ziua de 5 iunie Ziua prezervării culturii vlahe, la New York.

De un interes deosebit s-au bucurat evenimentele dedicate filmului românesc care i-au avut ca protagonişti pe regizorul Ştefan Constantinescu şi pe criticul de film Olga Ştefan. Cei doi au prezentat: 6 Big Fish; Family Dinner; Troleibuzul 92, la Filmmakers, Chicago; Columbia College, Chicago şi la Filmmakers Cooperative, în New York .

La Hunter College New York, criticul de film şi lectorul universitar de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Claudiu Turcuş, a prezentat Moartea domnului Lăzărescu. Claudiu Turcuş a participat, cu sprijinul ICR New York, lacea de a 9-a Conferinţă anuală, susţinută de Association of Adaptation Studies, organizată, sub titlul Adaptări şi multiplicităţi, laFlagler Collegedin St. Augustine, Florida, unde a fost invitat pentru o conferinţă ce a avut ca subiect adaptarea cinematografică a romanului central-european, printr-un studiu de caz:Ecranizarea banalităţii răului. Adaptarea ca “pact testimonial” înFără destin de Lajos Koltai.

Profesorul Turcuş a mai prezentat o amplă conferinţă la sediulICR New York, unde a susţinut workshop-ulDupă trecut. Imagini ale tranziţiei în literatura şi cinematografia recente din România.

Filmul documentar, un instrument indispensabil al promovării culturale şi artistice

Doina Uricariu şi Horaţiu Mălăele la ICR New York

În afara filmelor de lungmetraj şi a eseurilor cinematografice, ICR NY pune un accent deosebit pe ideea de a însoţi fiecare eveniment cultural şi artistic de un film documentar sau de un slide-show relevant.

Vom aminti doar câteva din filmele documentare care au însoţit evenimentele dedicate lui Gherasim Luca şi avangardei mondiale, Comment s’en sortir sans fin, documentar de Raoul Sangla, 1998), dar şi filmul dedicat lui Valery Oişteanu.

Filmul documentar despre marele scriitor Norman Manea, Le beau danger, difuzat la Javits Center, filmele documentare dedicate unor muzee şi instituţii româneşti: The Museum of the Romanian Peasant şi slide-show-ul dedicate Fraţilor Manakia, deschizători de drumuri în arta fotografiei şi filmului.

Prezenţa trupei de dans Tangaj, la Downtown Dance Festival New York, a fost însoţită şi de difuzarea filmului Silent Places.

Afişul unui film memorabil

După cum expoziţia Corneliu Coposu (1914-2014): An Uncommon Fighter Against Communism a căpătat dimensiuni mult mai semnificative, graţie filmului Memorialul durerii, episodul Corneliu Coposu, realizat de Lucia Hossu-Longin.

De un succes deosebit, în lumea academică, dar şi a partenerilor NATO ai României, s-a bucurat premiera mondială a filmului documentar Turning Point. Romania – NATO (1996 – 2000) de Dumitru Alexe, difuzat sau invocat în cadrul conferinţelor de către preşedintele Emil Constantinescu, Generalul ret. Constantin Degeratu şi producătorul şi regizorul filmului, Dumitru Alexe. Evenimentele au avut loc la New York University School of Law; Georgetown University, Washington, DC şi Romanian American Chamber of Commerce, precum şi la sediul ICR New York.

Actul de naştere al unui nou festival de film românesc

Victor Rebengiuc şi Victoria Cociaş în O poveste de dragoste, Lindenfeld

Cu prilejul vizionării filmului “Puzzle for a Blind Man”, Institutul Cultural Român din New York a definitivat proiectul regizorului Andrei Zincă de a organiza, împreună cu acesta şi Consiliul Naţional al Cinematografiei, un Festival al filmului românesc, la Miami şi Fort Lauderdale, unde să fie prezentate, de-a lungul unei săptămâni, 15 filme, urmând ca doi dintre invitaţii festivalului să fie marele regizor de film cu o carieră internaţională, regizorul şi autorul unor cărţi dedicate filmului, considerate de referinţă, înainte mergătorul Radu Gabrea. A fost invitată la Festival şi cunoscuta actriţă Victoria Cociaş, care este şi producătoarea multor filme, create de Radu Gabrea. La Festival a fost invitat şi strălucitul actor, regizor şi caricaturist Horaţiu Mălăele, cu adevărat un creator orchestră în lumea filmului, teatrului, a artelor vizuale şi literaturii.

ICR New York a decis ca o parte din invitaţii de la Festivalul din Miami şi Fort Lauderdale să vină şi la New York pentru o serie de evenimente de mare vizibilitate, menite să ofere publicului un “portret de creator de-a lungul timpului”, Radu Gabrea Retrospective, şi un “portret de creator în mai multe ipostaze”/ Horaţiu Mălăele, actor, regizor, caricaturist, scriitor.

Ce s-a întâmplat la Miami şi Fort Lauderdale?

Adrian Titieni şi Dan Nuţu în pelicula Puzzle pentru un orb, regizată de Andrei Zincă

Regizorul Andrei Zincă, domiciliat în SUA, a pus la punct, la Miami şi Fort Lauderdale, problemele legate de logistică, sesiunile Q&A, promovare locală. A asigurat sălile de proiecţie, în număr de patru, mesele rotunde. Cineastul Florin Paraschiv s-a implicat de asemenea.

Cele două săli unde au avut loc proiecţiile filmelor sunt, la Fort Lauderdale, Cinema Paradiso, 210 locuri) şi, la Miami, Coral Gables Art Cinema, 230 locuri.

La Miami s-au prezentat şase lungmetraje, două filme documentare cuplate într-o singură proiecţie şi şapte scurtmetraje selecţionate de profesorul Copel Moscu, care au fost proiectate în deschiderea lungmetrajelor. În total, 15 evenimente cinematografice dedicate celor 15 proiecţii de film.

Lista de filme difuzate în cadrul acestui festival cuprinde următoarele pelicule deja celebre, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, regizor Cristian Mungiu, Puzzle, regizor Andrei Zincă, Despre oameni şi melci, regizor Tudor Giurgiu, California Dreamin’ (unfinished), regizor Cristian Nemescu, Pescuit sportiv, regizor Adrian Sitaru, Rumenye, Rumenye şi Goldfaden’s Legacy (documentare despre muzica Klezmer şi Istoria Teatrului Evreiesc), regizor Radu Gabrea. Şi filmul excepţional Nunta mută, regizor Horaţiu Mălăele.

Florin Paraschiv, organizatorul festivalului din România, prin „Prospero Films”, s-a ocupat atât de drepturile de difuzare ale filmelor, cât şi de procurarea lor. De asemenea, înainte de proiecţia filmului Nunta mută, care a avut loc la Cinema Paradiso, Horaţiu Mălăele a susţinut un spectacol unipersonal (one-man show): Sunt un orb – având durata de peste o oră (monologuri, poezie, improvizaţie). Cu un succes la public extraordinar.

Regizorii Andrei Zincă şi Radu Gabrea elogiind cinematografia românească

Cu acelaşi prilej a fost vernisată expoziţia de caricaturi (24 la număr), create de Horaţiu Mălăele, în holul de la intrare al hotelului Riverside din Fort Lauderdale.

Fondurile CNC au acoperit deplasarea, cazarea şi diurna celor patru cineaşti invitaţi (Maria Dinulescu şi Monica Bârlădeanu) şi a organizatorului din România, Florin Paraschiv, precum şi costurile legate de obţinerea drepturilor de difuzare ale filmelor din festival, a materialelor de proiecţie şi de publicitate.

ICR New York a condus o campanie de promovare a fiecărui film inclus în festival, cât şi a realizatorilor acestora. Graţie dublului parteneriat ICRNY-CNC, numărul evenimentelor a fost aproape triplat.

Horaţiu Mălăele a prezentat la sediul ICR New York trei evenimente: expoziţia de caricatură, spectacolul Sunt un orb şi premiera la New York a filmului Nunta mută. Evenimentele s-au derulat în zilele de 17-19 octombrie 2014. Toate evenimentele cu Mălăele de la New York au avut loc şi la Miami. A fost un tur de forţă.

Pe 18 octombrie 2014, la sediul ICR New York, a fost prezentat publicului american şi român evenimentul Portret de regizor: Radu Gabrea, un eveniment unic prin amploarea şi valoarea fiecărei pelicule de lungmetraj, film artistic, documentar sau film de montaj etc. Filmele lui Radu Gabrea care au fost prezentate în cadrul Retrospectivei de la ICR New York au fost: Rumenye, Rumenye (2006), O poveste de dragoste Lindenfeld (2013), Evrei de vânzare (2012), Dincolo de nisipuri (1973), capodopera interzisă de Ceauşescu, premiată la Cannes, având drept scenariu cartea lui Fănuş Neagu Îngerul a strigat, capodopera realizată în Germania, Un bărbat ca Eva (Ein Mann wie EVA) (1984), Moştenirea Goldfaden (2004), Cocoşul decapitat (2007)– ecranizare după romanul omonim al lui Eginald Schlattner, Călătoria lui Gruber (2009), Mănuşi roşii (2010), Trei zile până la Crăciun (2013),scenariul fiind scris de către Grigore Cartianu după propriul roman intitulat Sfârşitul Ceauşeştilor”…

Un numeros public îl aplaudă pe Horaţiu Mălăele

Proiecţiile filmelor lui Radu Gabrea au fost însoţite de sesiuni Q&A şi de schimburi de idei cu o serie de instituţii şi fundaţii specializate în cultura evreiască şi conexiunile acesteia pe plan mondial, precum şi de numeroase întrebări legate de cultura saşilor şi prezenţa germanilor în multiculturalismul unei Românii dinainte de dictaturi.

Răspunsurile marelui regizor au fost impresionante. Radu Gabrea nu este doar un mare regizor, ci şi un comentator avizat al celei de-a şaptea arte. Cartea lui, dedicată lui Herzog şi misticii rhenane, publicată la celebra editură elveţiană L’age d’Homme, a fost declarată drept una dintre cele mai frumoase cărţi de cinema, scrise vreodată, de cunoscutul istoric şi critic de film francez Henri Agel. Cartea aceasta splendidă are la bază teza de doctorat a lui Radu Gabrea, susţinută cu Magna cum laude, la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia.

Institutul Cultural Român din New York a susţinut acest prim festival al filmului românesc de la Miami şi Fort Lauderdale în care este co-organizator, în ideea unei obligatorii promovări a filmului românesc în toate statele americane, şi nu doar la New York. Acest punct de vedere este împărtăşit şi de regizorul Andrei Zincă, fiind exprimat în mesajul pe care l-a trimis la ICRNY, după evenimentele organizate de institut, cu filmul său, Puzzle.

„Vă scriu aceste rânduri la încheierea perioadei de prezenţă a filmului Puzzle în circuitul festivalurilor de film din SUA. Primul festival american la care a fost invitat filmul regizat de mine şi co-produs de către Castel Film şi Double 4 Studios, compania mea din Statele Unite, a fost cel de film independent din New York. La iniţiativa dumneavoastră, ICR a sprijinit din plin participarea filmului la acel festival prin promovarea lui intensă în rândurile comunităţii româneşti din NY şi al tuturor iubitorilor americani de cultură românească. În plus, ICR a finanţat prezenţa la festival a celor două actriţe principale şi a mea, ca regizor. După succesul extraordinar de public de la festival, unde filmul a cucerit Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal şi Premiile publicului pentru cel mai bun film de lung metraj, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor într-un rol principal, ICR a organizat o proiecţie la sediul din NY, la care eu şi actriţele câştigătoare ale premiului mai sus-menţionat am purtat un dialog deosebit de interesant cu publicul participant.

Ca urmare a succesului din New York, filmul a fost în continuare invitat la încă patru festivaluri de film independent din SUA, circuit care a culminat cu proiecţia de închidere a Festivalului de Film din Europa de Sud şi Est, care a avut loc la Los Angeles, la începutul lunii mai 2014, şi unde filmul a câştigat Premiul pentru cea mai bună imagine.

Horaţiu Mălăele, un caricaturist redutabil

Doresc să vă exprim recunoştinţa pentru sprijinul acordat promovării filmului, un act de cultură reprezentativ pentru realitatea românească, care astfel a avut şansa să prezinte publicului american în general un punct de vedere constructiv asupra realităţii româneşti contemporane. Proiecţiile au dat naştere la dezbateri interesante între realizator(i) şi public, dar şi între membrii diasporei româneşti prezenţi la proiecţii şi spectatorii americani, o fericită modalitate de a promova cultura română în Statele Unite. Cred sincer că iniţiative ca cea pe care aţi avut-o cu Puzzle trebuie încurajate şi repetate. Prezenţa artei româneşti la festivaluri sau târguri internaţionale aduce ţării un beneficiu greu de egalat altfel, căci atunci când fenomenul cultural românesc iese în evidenţă într-un context artistic internaţional, atenţia pe care publicul american o conferă României este înzecit mai mare decât în condiţiile unei simple propagande direcţionate. În plus, dinamica care se creează între realizatori, diasporă şi publicul american are ca rezultat un interes sporit în legătură cu istoria ţării, cultura ei, atracţiile turistice şi mentalitatea românească în general etc.”

Un maraton al filmului românesc, doi mari regizori şi creaţii remarcabile

Radu Gabrea, o vocaţie confirmată pe toate meridianele

Retrospectivă Radu Gabrea la ICR New York

O declaraţie mai veche a marelui regizor despre maeştrii săi Wajda, Coppola, Scorsese reprezintă recunoaşterea unor afinităţi elective şi a înaltei ştachete de valori, pe care a ales-o marele regizor Radu Gabrea, admirat, premiat, prea puţin distribuit în România, deşi e considerat un reper, pe atâtea meridiane.

O carte dedicată regizorului român “Radu Gabrea, Biografia unei opere”, de criticul de film Călin Stănculescu, a stat la baza configurării retrospectivei şi sesiunilor Q and A de la Miami, /Fort Lauderdale Wavesşi New York.

Pe 17 octombrie au fost vizionate două filme de Radu Gabrea, la Tribeca Cinema Screening Room. Red Gloves şi A Love Story, Lindenfeld au deschis marea retrospectivă dedicată regizorului la New York, care a prezentat, pe 18 octombrie, alte şase filme la ICR NY, Auditorium Hall: Rumenye, Rumenye; The Goldfaden’s Legacy; Beheaded Rooster; Jews for Sale; Gruber’s Journey; Beyond the Sands. Peste 12 ore de proiecţii şi discuţii.

Pe 19 octombrie, alte două pelicule de Radu Gabrea au fost prezentate publicului la Tribeca Cinema Screening Room, A Man Like Eva, realizată în Germania, având în centrul ei destinul regizorului german Rainer Werner Fassbinder, şi apoi filmul care a fost iniţial o piesă de teatru, având în distribuţie aceiaşi actori, Three Days Before Christmas, despre ultimele trei zile din viaţa Ceauşeştilor, puse faţă în faţă cu manipularea realităţii prin intermediul televiziunii. Interpretarea actorilor Victoria Cociaş şi Constantin Cojocaru a impresionat audienţa. De asemenea, publicul a remarcat răspunsurile actriţei şi producătoarei de film Victoria Cociaş la numeroasele sesiuni de Q&A.

Pentru buna desfăşurare a acestor complexe evenimente cinematografice organizatorii (Andrei Zincă, Florin Paraschiv şi ICR NY) s-au bazat şi pe aportul financiar al CNC, sumă care este aproximativ egală cu bugetul acestui festival, susţinut de către ICR New York.

Horaţiu Mălăele, un creator-orchestră

Horaţiu Mălăele, Radu Gabrea, Victoria Cociaş

La Miami, la Fort Lauderdale şi la New York, vestea că vine Horaţiu Mălăele la festival a trezit valuri de nerăbdare şi bucurie. S-a adăugat, apoi, o curiozitate explicabilă, pentru că nu toată lumea ştia că marele actor este şi un mare caricaturist şi un autor al unor sketch-uri şi fabule ce trezesc râsul în hohote. De la Festivalul de Film Românesc din New York era cunoscută ipostaza de regizor de film şi de autor al peliculei Nunta mută. După fiecare din evenimentele pe care le-a dăruit publicului, nu auzeai repetându-se decât cuvintele ”E genial!”. Ar trebui să adăugăm că nu doar în lumea comediei, a ironiei şi parodiei, a burlescului şi carnavalescului, filmul Nunta mută este o operă majoră în zona tragicului şi a supravieţuirii în vremurile dictaturii. Pe 17 octombrie a fost vizionat filmul-capodoperă Nunta mută de Horaţiu Mălăele la ICR NY, în sala Auditorium, arhiplină. Succesul deosebit al filmului lui Horaţiu Mălele era de aşteptat, iar filmul mai fusese văzut de unii spectatori veniţi să revadă această capodoperă, între ei numărându-se şi actriţa Anda Onesa, stabilită de mulţi ani la New York.

Expoziţia de caricaturi a fost impresionantă! Nimeni nu va uita portretul omului-pepene care mănâncă din felia zemoasă, pe care tocmai şi-a tăiat-o din creştet. Şi ce autoportret mai strălucit şi mai smerit totodată, decât acela al artistului Mălăele, scoţându-şi numele în lesă, la plimbare! Şi ce definiţie, mai plină de miez şi de autoironie, a narcisismului, văzut ca un bărbat ce-şi contemplă burdihanul într-o oglindă supraponderală ce ia forma contemplatorului. Toate caricaturile lui Horaţiu Mălăele ar putea ilustra cu succes celebra revistă a newyorkezilor, The Newyorker.

Acum, toată lumea aşteaptă următoarea ediţie a noului Festival de Film Românesc de la Miami/Fort Lauderdale şi nimeni nu concepe ca ea să nu fie prezentată şi la New York, cu cât mai multe evenimente şi invitaţi.

Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.