Românii acuză Louis Vuitton. Ce spune Turcan

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, intervine în contextul sesizării de către comunitatea online La Blouse roumaine privind folosirea de către casa de modă Louis Vuitton a unei cămăşi inspirate de cea tradiţională din Mărginimea Sibiului.

Ministrul anunță că intenţionează să se implice într-un dialog cu reprezentanţi ai companiei. Scopul acestui demers este recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti.

„În contextul discuţiilor din spaţiul public, cu referire la preluarea de către compania Louis Vuitton a modelului iei cu şinoare, specifică zonei Sibiului, vă pot spune că intenţionez să mă implic într-un dialog cu reprezentanţi ai companiei, pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti. Voi reveni cu mai multe detalii, în zilele următoare; vă pot spune însă că abordarea va fi una în spiritul obţinerii recunoaşterii la nivel internaţional a valorii inestimabile a tradiţiei româneşti şi a transpunerii acestui ‘incident’ într-o oportunitate pentru a face cunoscută ia/cămaşa românească tradiţională, la nivel internaţional”, a afirmat ministrul Culturii.

Raluca Turcan a subliniat că „preocuparea Ministerului Culturii pentru protejarea elementelor identitare culturale şi patrimoniale este una prioritară”.

„În prezent, analizăm protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele artizanale şi industriale, cât şi propuneri de acte normative menite a oferi o piaţă de desfacere, constantă şi continuă, pentru produsele tradiţionale, prin stabilirea unui procent din fondul destinat achiziţionării produselor pentru protocol, de către instituţiile statului, dedicat produselor tradiţionale”, a punctat ministrul Culturii.

Comunitatea La blouse roumaine a solicitat sprijin, pe Facebook 

„Dragi comunităţi din Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub munte, Ţara Făgăraşului, Argeş, Sudul şi Centrul Transilvaniei şi orice persoană, colecţionar, artizan şi simplu iubitor, iubitoare a cămăşii şi portului specific Mărginimii Sibiului, păstrat inclusiv în zonele unde au migrat oamenii din această regiune, vă rugăm să ne sprijiniţi în noua campanie „Give Credit” (A da recunoaştere) ce are în centrul său utilizarea de către brandul Louis Vuitton a cămăşii de Mărginime în noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi acordul păstrătorilor de zestre culturală”, se precizează în postarea de pe pagina de socializare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

11 Comentarii

 1. Sa admitem c-ar fi vorba de bluza româneasca. Ma-ndoiesc, fiindca ea are motive multicolore. Bluza de Maramures ori din Muntii Apuseni, poate, „româneasca”, însa, nu. Daca, însa, Louis Vuitton (miliardar) trebuie interpelat, e pentru indecenta fotografiei: cum îsi permite s-aseze o bluza populara româneasca alaturi de-o individa goala si sa-si mai si popularizeze „opera de arta”? De când pâna când bluza româneasca-ntr-un grup de prostituate? De ASTA ar fi trebuit sa se scandalizeze Turcan. Sa ceara si despagubiri, si retragerea imediata a fotografiei, cu scuze, si arderea publica a negativului. Autodafé.

 2. Mai întâi trebuie să stabilim ce o recomanda pe madam Turcan că ministrul culturii apoi mai vorbim de alte salteluțe.

 3. Ce Oltenie de sub munte și Argeş, bă, dobitocilor mitici? Ciobanii din Mărginime au ajuns pînă în Dobrogea și Krimeea! Pe alea nu le lipiți cultural alături de Ardeal, spurcaților? Ce-are Ardealul în comun cu teritoriile extracarpatice? Aaaaa, v-a lăsat Ceașkă, cu limbă-de-moarte, să-i deznaționalizați pe ardeleni printre balkanicii impostori…
  Iar privind-o pi javra șuolduoviniaskî țurkană, asta îi vindi antișipat pi tuoț’! Uite: „a transpunerii acestui ‘incident’ într-o oportunitate”!

 4. Le pică ceva celor din comunitatea online La Blouse roumaine din intervenția de protest către casa de modă Luis Vuitton? Până ieri cenușăreasă dintr-o dată bluza din Mărginime, dar nu mai, bunicii mei din Săcădate-Avrig deși relativ înstăriți nu au îmbrăcat “haine nemțești” așa erau și ei și rudele în anii 50 și cu asemenea cămăși vor fi la Judecata de apoi. Cine sunt sunt comnulitate La Blouse roumaine se vede numele campanie „Give Credit”. La ceva românesc ceri sprijin spre recununoștere cu give credit? Groaznic ce am ajuns ca români. Pe doamna ministru Turcan nu o deranjează faptul că singura cladire lăsată deliberat în ruină avansată de către primarii de Sibiu de 24 de ani e casa în care a poposit Avram Iancu în 1848 în drumul spre Munții Apuseni, de unde atunci preocupare pentru cămașă românească. Ce știe și-și dorește sigur sunt invidiatele poșetele vuittoane ale doamnei Udrea.

 5. Ha, ha! Poi, dac’ vorghim despre Kuka putem afirma făr’ di tăgadă, antișipat că deja am înfrânt…

 6. si altceva ce mai acuza? s-a timpit lumea cu „drepturile lor de autor”…

 7. In Ardeal ia si fota sunt cusute cu negru, am remarcat ca portul este ca de doliu, tata a replicat pt ca: „reflecta suferita”. Mai mult stilulu sobru se intalneste si in alte zone unde femeile maritate poarta batic negru si fetele inflorat. Este posibil ca ia de doliu in toate zonele sa fie brodata cu negru. De fapt daca portul este cu ie si fota cum se imbracau cand tineau doliu?

 8. Voiam să persiflez , dar m-ai făcut să fiu serios . Bă , iobagule FALNIC , DE SOI etc . 3 secole ai fost călărit de habsburgi , afară de alte 7 anterioare cănd te-au călărit honvezii . Bă iobagule nu toți ”olahii au răbdat eticheta de ”împuțiți ca tine . Cei de neam nobil au trecut la frații lor peste munți . N-AU VENIT NUMAI CU HAINELE DE PE EI , AU VENIT CU TURMELE LOR, CU ACARETURI , cu tot ce-au putut . Așezările subcarpatice au în multe zone 2 sate : Pământenii și Ungurenii . Ungurenii au venit din zona Făgăraș ( ca strămoșii mei) , Mărginime , Bârsa etc. , nu erau unguri , iobagule . Sau poate tu ești ungur travestit , Nu ne-ar mira , se poartă . OI FI CHIAR ”UNGUROAICA AIA CU BURTA GOALĂ din mijlocul pozei ….

 9. Haha, ti-ai gasit acum si matale. Ce sa faca scandura asta decat operatii estetice, calatorii si alte asemenea pe banii cine stie cui pe sfanta babardeala. Revenind la chestiune, baietoiul ras-operat va tacea filozofic pt.niste posete si zdrente de la LV.

 10. @ „stimata […]”, 04 iun. 2024 la 8:14
  Mult-stimato și iubito regățeancă, învață-ți limba maternă, că ai trecut prin școala șpiluharetizdă dă la voi ca gîsca p’în apă! Degeaba a mers la voi cu 200 de ani în urmă injunierele din Mărginime Gheorghe Lazăr ca să vă învețe limba romînește…
  …și poate că afli în următoru’ țăntănar regățenesc cînd sărbătoriți kadou’ franțozăsc dă la 1920 că în Ardeal nu există „fotă”. Și tu, și șpețializdu’ tată’-t’u vedeți-vă dă literatura balkanikă, ignoranților, nu vă mai băgați-nasu’ unde nu vă pricepeți, în Europa Țăntrală!
  https://www.printrecarti.ro/96304-ioana-postelnicu-plecarea-vlasinilor.html
  @ „D. Costin”, 04 iun. 2024 la 9:15
  Bă, jeg balkanik, ați fost și sunteți de legendă cu puturoșenia și murdăria voastră, da’ de la Ceașkă care v-a făcut blocuri cu apă caldă din banii Ardealului și Banatului ați început să ridicați nasu’… Mai ales că acu’ v-au făcut amerlocii Skut la DevetSelo, și ați devenit „aliați strategici”… Nu s-a schimbat nimic, bă, scursurilor: aceleași putori mincinoase și hoațe ați rămas! „Ungurenii” au dispărut de mult în masa de balkanici (o olteancă mi-a spus că bunica ei di pi lîngă Vîlcea i-a povestit că în sat se purta portul „cu alb și negru” – asta era cu 100 de ani în urmă! – dar că au trecut la roșu și alte culori!), iar cei care vă lăudați că sunteți urmașii lor ați ajuns jănietic la fel de bronzați ca cei din juru’ vost’, voroviți lătrat la fel ca ei, iar moralitatea voast’ă e ca a lor. Fă ciocu’ mic! N-aveți nici o legătură cu Ardealul, poveștile voastre cu „Făgăraș” și „Amlaș” sunt ca ale negroteilor dă păstă Baltă care își rememorează străbunicii latifundiari albi dîn Alabama, dîn „Pi aripili Vîntului”.

 11. Râtane , desigur n-ai auzit de cronicarii moldoveni , de Varlaam , Dosoftei , Cantemir , Văcărești , Golești etc. Bă , ăia au scris românește cănd voi încă silabisați ”păsăreasca latinească cu care v-au cadorisit papistașii numai să scape de furtișagurile și prădăciunile voastre . Bă , ereticilor veți mai vedea CARPAȚII doar în poze ! Vine RĂSĂRITUL NOSTRU PRAVOSLȘAVNIC ; #Sataniștilor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.