USR:  Românii care vor pierde din pensie. ”Un exemplu concret”

USR cere PSD şi PNL să accepte convocarea unei sesiuni extraordinare în care să fie dezbătut şi votat de urgenţă proiectul depus de parlamentarii Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău, proiect care repară ”aberaţia” din noua lege PSD-PNL a pensiilor. Conform parlamentarilor, ”dacă această aberaţie nu va fi corectată în timp util, cei care au muncit în condiţii grele de muncă şi care au contribuit mai mult pe perioada vieţii active vor fi sancţionaţi, de la 1 septembrie, cu tăierea unei părţi consistente a pensiei”.

”Auzim peste tot, mai ales la televizor, cum noua lege a pensiilor ar creşte pensiile. Este o minciună. Poate cresc pensiile speciale pe spatelor celor care au lucrat în condiţii cu adevărat speciale. Un exemplu concret: un om care a lucrat 33 de ani în minerit şi a adunat 63 de puncte are acum, pe legea veche, o pensie de 7.220 lei. Pe noua lege a pensiilor, cea a PSD-PNL, cu toate punctele de stabilitate, va ajunge la 5.487 de lei. Adică, mai puţin cu 1.732 de lei. Este o nedreptate strigătoare la cer să bagi mâna în buzunarul celor care au muncit în condiţii speciale”, spune deputatul USR Radu Miruţă.
Potrivit USR, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor şi după recalculare, între 100.000 şi 200.000 de români care au lucrat în condiţii deosebite şi speciale – în energie, metalurgie şi industrii grele – vor pierde bani din pensie, chiar şi peste 1.700 de lei. De reţinut că aceştia au avut contribuţii mai mari în fiecare lună la sistemul de pensii tocmai ca să aibă garanţia unei vârste reduse de pensionare şi a unei pensii decente.
Conform USR. afectaţi, după acelaşi model, sunt şi cei care lucrează acum în condiţii deosebite şi speciale, care nu vor mai beneficia de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată.
„Proiectul depus de noi îşi propune să repare nedreptatea care va fi făcută românilor care au lucrat peste 20 de ani în condiţii grele de muncă – grupa I, grupa II, redenumite drept condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă. Sunt acei pensionari ai României care au ţinut în spate industria şi lor, de la 1 septembrie, pe noua lege a pensiilor, le vor fi recalculate pensii mai mici. Cu cât au stat mai mult în activitate şi au o vechime mai mare, cu atât vor fi mai afectaţi”, spune deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.
USR cere PSD şi PNL să adopte de urgenţă proiectul USR, depus pe 27 mai, care modifică Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii în sensul recunoaşterii condiţiilor deosebite şi speciale de muncă pentru angajaţii ale căror condiţii de muncă nu au fost normalizate. Proiectul USR a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social, dar nici măcar nu a fost dezbătut în comisiile din Senat.
”Sunt mai multe categorii de oameni care au lucrat în condiţii grele şi riscante şi care vor avea de suferit de la 1 septembrie, pentru că PSD şi PNL vor să mărească turta bugetară pe care o împart specialilor lor, în loc să ofere pensii decente celor ce au lucrat toată viaţa în condiţii deosebite. În judeţul Braşov, de exemplu, avem oameni care au lucrat în domeniul nuclear şi care vor pierde bani la pensie. Între timp, proiectul USR zace în sertare. De două săptămâni, Comisia pentru muncă din Senat şomează, deşi avem de rezolvat probleme importante pentru români, asupra cărora am avertizat înainte să fie adoptată pe repede-înainte legea PSD-PNL a pensiilor”, arată senatorul USR Irineu Darău.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

16 Comentarii

 1. O sa readuca aminte vorba aia care circula inainte de 1989:
  Cine-i harnic si munceste
  Ori e prost, ori nu gandeste……[Rumburak]

 2. Da, așa este, toti cei care au lucrat in grupa 1 de muncă vor pierde la pensie datorita pnl psd,blestemați să fi Ciolacu și Ciucă cu gașca lor de împuțiți.

 3. Pși dacș pierd minerii sporurile pentru condiții speciale de muncș, atunci vor pierde si aviatorii si ei au muncit în condiții speciale.

 4. Deja Am Pierdut din Pensie ! In 1990 Salariul era de 2600 de lei Echivalent a 750 de Dolari ! In 2024 Pensia Minima ar Trebui sa fie de 3750 de lei ! Iar politicienii ne dau 1100 de lei Pensia Minima ! Iar Politicienii isi Trag Pensii Nesimtite de 25.000 de lei si mai vor sa Mergem si la Votare !

 5. USR nu intelege vreodata, e nativ. Nicio pensie in plata nu se „recalculeaza”, doar se adauga valoarea punctelor de stabilitate. Adaugarea nu poate provoca o scadere ! Astia udau buretele din clasa zero. Noua lege a pensiilor se aplica in viitor, la calculul viitoarelor pensii, deci, nu poti scadea ceva ce nu exista, inca. Cum reusesc usereii sa treaca strada ?

 6. aici e vorba de veniturile extrasalariale din acord global, ore suplimentare etc; din pacate, nu toate intreprinderile au taxat cu CAS acele venituri, asa ca oamenii au platit doar pentru salariul de baza, de aici problemele, e o compensatie – ce au avut atunci in plus, acum vor avea in minus

 7. Mergeti in oricare tara la Vest de noi, sa vedeti acolo ce au facut aia in comparatie cu ce ati facut voi. Asa ca, pensia este la nivelul a ce ati facut.

 8. Pai nu tipa astia cu pensii speciale ca ,, un drept castigat nu poate fi anulat ” ? Sau asta e numai la ,, ei ” ?

 9. O sa piarda doar daca nu contesta, asa ca ar trebui sa se asigure ca guvernul + casa de pensii + posta, nu umbla cu soparle sa intarzie livrarea plicurilor, ca sa faca imposibila contestarea in instanta… pe de alta parte, trebuie tinut cont ca „justitia” din ziua de azi, nu mai e ce a fost… e destul de probabil ca secaturistii instalati ca judecatori sa le refuze contestatiile

 10. M-am saturat de USR-isti cretini care tot isi dau cu parerea.
  Imbecilii , cu studii facute la „universitati de prestigiu” ( diplome luate pe banii furati de parintii lor securisti si turnatori) au propria matematica: 1+1 =1,5 2+2=3.
  1USR-ist + 1USR-ist + 1 USR-ist = intotdeauna este egal cu ZERO indiferent de cati USR-isti ai aduna!

 11. Cca 2 mil de pensionari vor pierde, unii chiar mult, la pensie dupa recalculare .
  Vrajala cu pensia in plata nu scade, nu mai tine. Daca pensia recalculata este mai mica decat pensia in plata, aceasta (pensia in plata) nu se va mai indexa pana se vor egaliza.Dupa 1 sept orice solicitare de recalculare pentru valorificarea unor sporuri nepermanente se va face dupa noua lege, pensia in plata nemaifiind mentinuta. Asadar unele pensii vor scadea in urma recalcularii la cerere .
  Vad ca nu se subliniaza discriminarea fatise a pensionarilor actuali fata de cei care se vor pensiona dupa 1 septembrie. Punctajul pensiilor in plata are referinta „salariul mediu brut realizat” calculat de INS , dar dupa 1 sept punctajul va avea ca referinta ” salariul mediu brut” utilizat la fundamentarea bugetului. Diferentele sunt semnificative in defavoarea pensionarilor actuali .
  Deja sunt in intarziere cu doua luni fata de angajamentul transmiterii noilor decizii ale pensiilor recalculate. Se urmareste ca pana la alegeri sa se comunice numai noile pensii care vor creste nu si cele care vor scadea . Teapa dupa teapa dupa teapa marca psdnl.

 12. @je suit pe sarlie.
  Stai prost cu matematica frate. Dacă are 66 puncte înseamnă că are 66/20 = 3,3 punctaj mediu în plată. Înmulțit cu cei 2032 valoarea unui punct de pensie rezulta cei 7000 lei ai minerului azi. La 1 septembrie minerul va avea 66:25*20 = 53 puncte, adauga 5 puncte de stabilitate,inmultesti cu 81 si vezi ce este vorba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.