Românii, obligați să-și monteze repartitoare. ANRE a făcut precizări!

Românii care nu-și montează repartitoare până în 31 decembrie riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

ANRE a transmis săptămâna aceasta informații, printr-un comunicat, cu privire la montarea/exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor în care arată și sancțiunile.

Potrivit ANRE, repartitoarele de costuri sunt definite, în Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, republicată, ca fiind aparate cu indicații dimensionale sau adimensionale, destinate utilizării în cadrul sistemelor de repartizare a costurilor, în scopul măsurării directe sau indirecte a ”energiei termice consumate de corpul de încălzire pe care acesta este montat” sau a “energiei termice conținute în apa caldă de consum și volumul apei calde de consum care trece prin aparat”.

Obligația montării de repartitoare este statuată de legiuitor fără a face distincție între tipurile clădirilor în care acestea sunt montare (reabilitate termic sau nu).
”Prin montarea şi utilizarea corespunzătoare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire (repartitoare şi robinete termostatice), de către proprietarii/locatarii apartamentelor şi spațiilor cu altă destinație decât cea de locuinţă dintr-un condominiu, în funcție de confortul termic dorit,
temperaturile exterioare, prețul energiei termice, disponibilitățile financiare, etc., se poate realiza reducerea semnificativă a consumului de energie termică la nivel de apartament şi respectiv condominiu.
Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Fiecare proprietar plăteşte consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidenţiate în nota de consum individual pusă la dispoziţie lunar de firma autorizată
de ANRE”, susține ANRE.

TERMEN DE CONFORMARE
Obligativitatea montării sistemelor de repartizare a costurilor este prevăzută în legislația națională încă din anul 2016, când Legea eficienței energetice nr. 121/2014, stabilea ca termen de montare a contoarelor/repartitoarelor de costuri data de 31.12.2016.
Legiuitorul a prorogat succesiv acest termen, astfel încât cel mai recent termen de conformare la prevederile art. 10 alin. (5) ale Legii eficienței energetice nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 121/2014), este 31.12.2023.

Mai mult, legea a fost modificată în sensul că echipamentele, respectiv contoarele şi repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanţă, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanţă sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă până la 1 ianuarie 2027, cu excepţia cazurilor în care asociaţiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil în condiţiile stabilite de acest act normativ.

CONTRAVENȚII ȘI SANCȚIUNI
Compartimentul energetic, înfiinţat în cadrul unității administrativ-teritoriale, propune acesteia aplicarea de sancţiuni conform legii în situaţia nerespectării de către utilizatorii SACET
a prevederilor privind sistemele tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică.
În conformitate cu prevederile art. 47 alin. (3) din Legea nr. 325/2006, republicată, constituie contravenţie, alta decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea
de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri. Totodată, potrivit prevederilor art. 47 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenţie în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea de către utilizatori a termenelor pentru încheierea acțiunii de contorizare individuală la nivel de apartament.

Citiți informarea completă a ANRE AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioana Radu 8486 Articole
Author

46 de Comentarii

 1. Daca este cald afara si in noiembrie 2023 dau drumul la Repartitor in 15 noiembrie 2023 ca sa plătesc in ianuarie . 2024 . 60 de lei Caldura .

  • Prin aceasta dispozitie Termoenergetica se obliga sa livreze agentul termic la 90 grade pe tur si 70 grade pe retur.In caz contrar robinetele termostatate sunt inutile.Daca am 2 calorifere intr-o camera consumul inregistrat este dublu.Exista reguli precise pentru calculul incalzirii unui spatiu conform STAS 1907.Este o sfidare la adresa legilor fizicii si a termodinamicii.Am sa inregistrez zilnic temperaturile pe tur si retur furnizate si daca nu corespund am sa reclam.Probabil ca in Uniunea Europeana furnizorii de energie se angajeaza prin contract sa furnizeze agentul termic PERMANENT si la TEMPERATURA de calcul.In caz contrar sunt penalizati.

 2. urmeaza CONTOARELE SECSUALE!

  la bloc e simplu,
  al mai parlit,cel mai distrus
  ala urla cel mai tare:
  -il incalzesc vecinii si NU VREA SA-I LASE!

  nu stim daca „Neagu Mircea” e un individ sau un simplu personaj fabulos
  dar trebuie sa remarcam constructia coerenta
  aproape ne convinge cu stereotipurile de boshorog tampit!
  (personaju nu e fabulos daca e fabricat de Inteligenta Artificiala:
  e doar gaunos)

  • Bai amice ..ai probleme cu legea ? Ai citit-o ? Nu doresti sa incalzesti..nu i8ncalzesti in bojdeuca. Ce atatae fite ca il incalzesc altii. Asa spune legea..si asa si este normal. Altfel in lege se va stipula ca cine nu are in casa 21 grade….plateste energia negativa pe care o suge de la ceilalti deci se va calcula suprafata plafonului si podelii radiante, li se vor masura temperaturile la el si la vecin si se va socoti pe baza gradientului energia „furata”….hai sa fim seriosi.

 3. Absolut inutile in conditiile in care ecista contor la intrarea in bloc. Chestia e ca unu din politicieni are de vandut repartitoare si nu cumpara nimeni. asa ca ne obliga pe noi sa cumparam.

  Dar cand accepti ca poti fi injectay fortat, deja accepti ca esti sclav. guvetnu iti va dicta orice. ce sa manci ce sa bei, cand sa iesi din casa..

  • CORECT. Ce facem cu dezechilibrarea coloanelor? La un bloc P+4 din PT mi se pompeaza agentul la o presiune de 2,3 at si se intoarce in PT cu 1,6 at la un debit constant in functie de numarul de calorifere racordate la respectivul PT. Daca acest raport de 0,7 at se dezechilibreaza functionarea caloriferelor va fi defectuoasă. Contoarele sonice de la baza scarilor nu va mai functiona corect dacă debitul de agent termic nu este cel specificat pentru respectivul debitmetru. Daca la o scara toate caloriferele vor avea repartitoare plateste ANRE diferenta de consum dintre masura producatorului de energie termica care este de clasa C si suma de consumuri inregistrata de repartitoare? Eu așa zic, sa plateasca ANRE nu noi care suntem mereu tepuiti de toti hotii astia.

 4. La Bucuresti o fi. In alte parti rasa industria, termocentrale demolat cosuri, caloriferele si conductele de termoficare le-au rechizitionate echipele cu carutze si dacii papuc au disparut mai r3pede ca sistemele de irigatii si motopomepele de la CAP. Oamenii au zis bin3 c-au scapat bucurosi de caloriferele dw fonta mari si reci a crescut temperatura in apartamente iarna cu cateva grade. Si iarna se face diferenta dw la 15C la mai putin.

  Intr3tinerea practic ca s-a dublqt, cu repartitoare si era inevitabil cu sau fara Nicusor Dan.

  Caldura sau ce numesc ei caldura si apa zis calda mai mai mult rece.

 5. Legea trebuie refacuta . Aparitia acestor contuoare, repartitoare sau cum se vor fi ele numind distrug habitatul crend mari disfunctionalitati si ele defavorizeaza in mod evident persoanele in virsta ce nu pleca de acasa .In momentul in care cei plecati inchid aceste contoauare sarcina de a incazi intreg habitatul cade pe umerii celor care sunt acasa .Acesti cetateni nu pot plati incalzirea partiala a unui intreg imobil .

 6. Va imaginati oare ce inseamna contorizarea si care sunt efectele negative .Habitatul sufera de modificari de temperatura(rece – cald ) mari purtatoare de efecte negative asupra sanatatii .Locatarul aflat la etajele superioare trebuie sa plateasca cu mult mai mult decit cei aflati la etajele inferioare mai ales in primele ore ale diminetii cind traseul si apartiei apei calde la robinet nu este instanee .In privinta caldurii apare si aici o problema majora .Cei care stau acasa , de obicei batrinii , vor plati si efortul caloric al celor care inchid aceste repartitoare spre a se egaliza (principiul fizicii este cunoscut )temperatura .Probabil ca legea este data in favoarea celor care vind contoare dar pedepsirea nu se va aplica nimanui .Cine cumpara, cumpara ,cine nu NU.Ar aparea instantaneu procese peste procese .

 7. Pui decât 1 Calorifer in Functiune cu 1 Repartitor ! Si restul de Calorifere le tii imchise ! Si platesti pe luna . Caldura . Decât 70 de lei ! Nu esti acasa . Tzii inchise toate Caloriferele si dai drumul decât la 1 Calorifer decât Noaptea si platesti decât 55 de lei pe luna . Caldura !

 8. nu te poate obliga nimeni sa faci nimic in casa ta. neconstitutional. isi fac biruri noi, prin capusele firme anre sa ma man’ce si gura securicilor ceva. TREZITI-VA!

  • Corect .
   Merita cotonogiți .
   Cu forța nu au cum intră în casă ta

 9. Daca vrei iti scoti parchetul iti montezi la Bloc Soba cu Gaz si ai renuntzat la Calorifer ! Si ai caldura de 45 de grade in locuintza !

  • Tu nu citești stirile? UE vrea caldura in casa ta fără sa arzi gaz. Iti iei pompa de caldura nu centrala le gaz daca te dezlegi de la rețeaua de termoficare daca ai așa ceva la baza blocului.

 10. Prostii, nu sunt obligatorii, vedeți că sunt excepții clare în lege, scopul repartitoarelor nu este eficiența energetică ci un calcul mai corect între proprietarii dintr-un condominiu (minim 3 proprietăți, ex.bloc de locuinte, racordate la sistemul centralizat), deci doar proprietarii decid acest lucru. Este o afacere a unor companii de a vinde/monta plus mentenanță pentru aceste dispozitive. Afacere de sezon precum măștile și vaccinurile pentru covid.

 11. La blocurile vechi dinainte de 1990 aceste repartitoare de calorifere sunt o mizerie. Am 4 apartamente vecine. Cel de deasuprw numai locuieste de ani buni, este nelocuit, cel de dedesubt are aragaz cu 6 ochiuri si cuptor dublu si se incalzeste la gaze.Un Lateral foloste aerul conditionat doar cand este acasa pe dormitor iar al doilea lateral din 4 camere incalzeste doar una. Cata caldura voi avea eu, mai nimic chiar daca tin caloriferele deschise. Repartitoarele de calorifere vor provoca degradarea blocurilor prin condens si mucegaiuri,betonul prin oscilatii termice vara iarna. Prin urmare, era mai bine fara ele si fiecare sa plateasca dupa marimea caloriferelor si ale apartamentului.

 12. Pentru Mucegai , dati pe PERETE cu CLOR ! Si dispare Mucegaiul im 15 Minute !

 13. Asociatia de proprietari e suverana pe proprietatea lor cat timp plateste facturile, si singura decide cum isi administreaza veniturile si cheltuielile. Repartitoarele nu masoara direct consumul de caldura, sunt doar niste termometre comparatoare care genereaza niste impulsuri in functie de temperatura elementului de calorifer. Ca sa nu mai spun ca aproape peste tot echilibrarea hidraulica a cladirilor, conditie obligatorie pentru montarea repartitoarelor, nu s-a facut. La fel, reglementare de pozitie care sa acopere toate situatiile nu s-a facut. Sunt apartamente care la fiecare camera au doar un perete exterior si fara sa deschida robinetul caloriferelor primesc caldura din peretii, planseul si tavanul vecinilor.

 14. Amenzile astea or sa fie ilegale fix ca alea din pandemie dacă erai prins pe stradă fără declarație.

 15. Nu sa facut Echilibrarea Hidraulica . Deoarece . Încă nu a dat drumul la Caldura in Bucuresti ! Când vor fi trei Nopti cu 10 grade Celsius or sa dea drumul la Caldura in Bucuresti . Dar deocamdată Noaptea este Cald Afara !

 16. Hoție pe fata! Nu spune daca doar cei care au căldură la comun din centrale termice! Cei cu centrala proprietate nu trebuiesc obligați pentru că: CAT CONSUMA, ATAT PLATESC! Daca proprietarul închide totul: apa, curentul și gazele apoi pleacă unde are interes, ce rost mai are sa tina centrala și jucăria in priza? Doar că sa consume aiurea, sa arunce banii că așa vor ANRE-ul? Ghinion!

 17. @Neagu Mircea
  Nu s-a facut echilibrarea hidraulica la instalarea repartitoarelor in cladiri. Atunci trebuia facuta, dar implica costuri mari (by-passuri) si nu era nimeni dispus sa plateasca. A fost mai usor cu presiuni pe administratori, sau alte metode verificate.

 18. Ce cratere a lasat Citu la buget plateau facturile gratis ls un oras mare gratis cum era cand economia bubuia, odata si aburul rezidual il livrau gratuit sub forma de caldura sa nu-l elibereze in atmosfera.
  Caldura lui Nicusor Dan se duce pe Apa Sambetei, facturile ajung mai umflate ca pe vremea lui Firea, in apartamente caldura discutabila.

 19. Trebuie avute în vedere următoarele aspecte. 1. Repartitoarele de caldura nu sunt incluse în Lista Oficială a mijloacelor de măsurare cea în vigoare este din 2022. 2. OG 20 legea metrologiei la art. 3 sunt specificate activitățile în care mijloacele de măsurare se supun controlului metrologic legal ( plata utilităților). 3. In OG 20 la art. 15 se specifica ca un mijloc de măsurare se supune controlului metrologica legal da îndeplinește simultan doua condiții: sa fie inclus in LO din 2022 și sa fie folosit conform art. 3 din OG. 20. În concluzie cereți ca repartitoarele sa aiba aprobare de model emisa de un organism de notificare, Declarația de Conformitate, solicitați verificarea metrologica înainte de montare și solicitați Serviciului de Metrologie Legala din zona unde locuiți da va spună dacă repartitoarele este un mijloc de măsurare legal. Baftă maximă.

 20. Mi/am plătit Intretzinerea si pe Luna Noiembrie 2023 . 220 lei !

 21. De luna viitoare trebuie sa platesti impozit daca faci sex cu nevasta. Va fi obligatoriu sa-ti pui camera video ca sa poata verifica guvernu ca-ti platesti taxele la timp. Partea buna e ca pe masura ce imbatraneste nevasta, impozitu scade.

 22. Este ilegal să fim obligați de a ne monta aceste repartitoare de caldură.Ne mai și presează că vom primi amenzi.Toate blocurile au contoare și repartitoare la intrarea în bloc.Asociatia de proprietari poate decide dacă acceptă montarea acestor repartitoare.

  • Daca in anuu 2023 astia se razboiesc in continuare dupa pamanturi ca acum 1500 de ani , ce sa ne mai miram de repartitoare

 23. Repartitoarele sunt o mare golanie. Esti obligat sa platesti un serviciu de citire de cel putin 20 de lei per apartament. La 30 de apartamente inseamna 600 de lei pe luna. Si asa infloreste capitalismul prin ordonante. Cand aveam repartitoare ajungeam cu intretinerea la 1000 de lei si nici nu era cald in casa plus mucegai pt ca ala de sus ala de jos le tineau inchise. Cand ne-am intors la pausal am coborat la 700, s-a facut cald in casa si a disparut si mucegaiul.

  • Așa este .
   Felicitări un răspuns pe măsură .
   Asta se urmărește să îți intre în casă să îți monteze jeguri de repartitoare cu forța să îți ia banii cu japca pe nimic .
   Iar cei care au calorifere de fonta ce vor face …🙄🤔🤔🤔.., să își refacă toată instalația de încălzit înseamnă să facă împrumut la banca .

 24. Centrala individuala este sfanta, cat consumi, atata platesti. Ar mai fi acceptabila, centrala de scara. Dar,ca sa le platesti incompententa si prostia politicienilor, este inacceptabil.

  • UE nu zice ca tine. Zice ca in doi ani sa treci la încălzire cu pompa de caldura.

  • Da , si daca o inchizi ca pe repartitoare ca sa faci ieconomie nu tot mucigai sa faci ?

 25. Dar daca ai propria centrala de apartament seu propria centrala de casa cind stai la curte, mai se poate pune problema obligativitatii unor repartitoare ca unii sa monitorizeze cum iti incalzesti camerele locuite? Si sa-ti dea amenzi ca nu le permiti sa-ti monitorizeze caldura din camerele locuit? Puna la urma la ce vor sa foloseasca repartiroarele astea? Sa aiba microfon incorporat sa poata asculta daca vorbesti de caldura din casa si daca ai de gind sa incalzesti mai mult, iar prin senzorul de tempertura cit incalzesc?

 26. DE CE este SI INcalzirea Romanilor o problema, lafel ca ssI HRANA Romnilor ?

  Am avut,
  Avem Petrol si Gaze,
  pe care le-am dat Altora, prin UNII ca Ala care a facut-o si ACUM ne bate Obrzuu’ ca NOI, Romanii suntem de Vina ca OMVuu’ ne FXXE.

  DACA se contruiau TOATE Reactoarele de lla Cernavoda, TOTI Cetatenii Romani aveau Energie CURATA in Case si le merge BINE, ca Fiinte UMANE.

  Ori tocami ASTA NU se vrea de DREACuu’InCalecator de APUSENIA.

  Din Ciclul CE Mizerii de CURVA a mai facut Ma’am DEMOCRACY Cracita sI RasCRacita de 34 de Anu in Romania.

  Fiindca NUare o Structura Statala de CONTROL Intern si EXECUTIE Prompta a Celor care o curvasaresc pe Coana DAMACRACY.

 27. @CONTESTATARUL
  e o vorba romanesca,
  „cate bube rele toate-n cwru babei mele!”

  (la distrus nici boii nu trag,
  ca distrusu nu are boi,nu are plug,
  distrusu are numai jug

 28. @ Când este un singur furnizor pe o resursă nu funcționează cu ,,obligat clienții” , ?

 29. Problema NU este a „DISTRUSului” , ci a Celor care – Multzi, Rai si SCURSI Continuu de 2000 de Ani pe AICI ca Valurile de Mizerie de GRAHD – l-au DISTRUS.

  Este ca SI CUM ai incrimina (SI Oamenii DREACului o SI fac !) pe Fata POSHTITA Crunt Leshinata fiind, „like at Vaslui Mode” de catre Fii de „Familii Bune”, APUD alde BICHINETZii de Serviciu !

  ASHACA las-o mai LOALE cu Vorbele in Dunga Specifice TZIE !
  Ca ma supar si … 🙂

  Las’ca „LE STIE” AXONuu’ si MARELE ScurS CE o sa itzi fac SI Tzie … 🙂

 30. De ce să mă amendeze A N R E….? Noi plătim gigacaloria consumata , care intra în bloc ….Azi , noi avem căldură, alții, care au pus repartitoare, nu au…pentru că sunt fisuri, scurgeri, probleme….se repara cu întârziere sau, deloc….

 31. Iarna trecuta nu am avut căldură….ne- am folosit, fiecare, de ce- am avut, calorifere electrice .. .Acum ne obligă sa montam repartitoare….ce să măsoare ? Au reparat toate țevile?…sunt în măsură să ne spună ca vor da căldură ?

 32. Avem contoar la subsol, care măsoară gigacaloriile care intra in bloc, noi, toți, proprietari ai ap cu 3 camere, plătim la fel, într-un bloc de 10 etaje, suntem mulțumiți de căldură pe care o avem , de ce ne- ar trebui aceste repartitoare ? Unii să închidem, alții să deschidem….sa nu mai avem căldură la fel, apoi, unii, igrasie….sa ne certăm între noi ? De ce aceste lucruri ? Cine are de câștigat din discordia noastră ? De ce sa ne amendați ? că nu vrem sa plătim in plus pentru aceste repartitoare care nu sunt omologate ? Sa plătim in plus pentru citirea și calcularea lor ? Vrem căldură, anii trecuți nu am avut….de ce am avea acum repartitoare pe care sa le închidem ….noi, la ap. de 3 camere, am rămas cate o persoana ( copiii ne- au plecat, soții au murit și am rămas singuri in ap de 3 camere )….acum vreți să ne contorizați ? Și să ne amendați ?

 33. Cu siguranță noi, care am rămas cate o persoana in apartament, vom închide cele mai multe repartitoare …și vom suferi din nou, de frig !

 34. Aștept ca, cineva, să mă lămurească , că voi avea căldură și voi plati mai puțin, cu aceste repartitoare….( pe care unii le- au demontat exact din acest motiv, adică, au plătit mai mult și nu au avut căldură ) și să nu mă amenințe cu amenzi….

 35. Bine ca punem repartitoare și de-o săptămâna nu avem nici apa calda nici căldură. O sa contorizam furturile ca în anii trecuți. Eu refuz montarea lor prefer sa plătesc amenda și ies mai ieftin decât cu repartitoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.