Studiu Românii s-au împrietenit cu Covidul

Românii s-au relaxat, 55% nu mai văd infectarea cu Covid-19 ca pe o amenințare, potrivit unui studiu Reveal Marketing Research.

Cel mai recent studiu derulat de Reveal Marketing Research și-a propus să afle mai multe detalii despre comportamentele și temerile actuale ale românilor, pe fondul creșterii alarmante a numărului de cazuri noi de infectare cu Covid-19 din ultima perioadă.

Conform studiului, 53% dintre români cunosc persoane care au fost infectate cu Covid-19 în ultimele 3 luni. Totodată, 55% afirmă că sunt puțin sau deloc îngrijorați de riscul actual de infectare

29% dintre români susțin că au avut simptome care ar fi putut indica o infecție cu Covid-19 în ultimele 3 luni, însă nu s-au testat pentru confirmare.  În schimb, 9% dintre respondenți sunt siguri că au fost infectați, având confirmarea unui test pozitiv.

În rândul persoanelor infectate cu Covid-19, majoritatea menționează simptome moderate (41%) sau ușoare (34%). Totuși, 11% au avut forme mai severe ale infecției, procentul fiind semnificativ mai mare în rândul celor de peste 55 de ani (30%), categorie de vârstă cunoscută pentru vulnerabilitatea crescută în fața virusului.

 

Mai mult decât atât, 53% dintre români cunosc persoane care au fost infectate cu Covid-19 în ultimele 3 luni, majoritatea cazurilor regăsindu-se în cercul de prieteni și colegi (40%) sau în familie (32%).

„Faptul că o treime dintre români au prezentat simptome de Covid-19 în ultimele 3 luni, însă au ales să nu se testeze, reflectă o scădere a percepției amenințării reprezentate de coronavirus. Aceasta poate fi determinată de mai multe motive, cum ar fi percepția redusă a riscurilor în cazul simptomelor ușoare sau moderate, sau teama de rezultate pozitive care ar putea conduce la restricții și izolare.” menționează Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

67% dintre români nu se așteaptă la măsuri restrictive în următoarele luni, în ciuda creșterii numărului de cazuri de Covid-19

55% dintre români declară că sunt puțin sau deloc îngrijorați de riscul actual de infectare cu Covid-19. Această atitudine este mai frecventă în rândul bărbaților (59% față de 52% femei), al tinerilor din Generația Z cu vârste între 18-24 de ani (61%) și al celor fără copii sub 18 ani (58% față de 52% în cazul persoanelor cu copii sub 18 ani). În contrast, 34% dintre respondenți exprimă o îngrijorare moderată, iar 11% se declară foarte îngrijorați.

În legătură cu măsurile de prevenție împotriva Covid-19, precum purtarea măștii, distanțarea socială, dezinfectarea etc., majoritatea românilor spun că le respectă parțial (45%). 23% consideră că aceste măsuri nu sunt necesare18% le ignoră în mare parte, iar 14% le respectă cu strictețe.

În contextul actual, 67% dintre români nu se așteaptă la măsuri restrictive în lunile următoare, în ciuda creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Această opinie este mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor cu vârste între 45-55 de ani (75%) și al celor fără copii sub 18 ani (71% față de  63% în cazul persoanelor care au copii sub 18 ani).

Totodată, 7 din 10 români afirmă că nu iau în considerare vaccinarea preventivă pentru a evita infectarea cu Covid-19.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat, marţi, că, în perioada 2 – 8 septembrie, au fost înregistrate 3.541 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 25,1% faţă de săptămâna precedentă.

Potrivit INSP, 993 dintre cazurile noi sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

În ultima săptămână, au fost raportate 26 de decese la persoane cu COVID-19, dintre care trei au survenit în urmă cu mai mult de o săptămână. Toate persoanele care au decedat au avut comorbidităţi.

Până în prezent, 69.129 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

În ţara noastră, au fost înregistrate, până în prezent, 3.569.749 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

În ultima săptămână, au fost efectuate 1.167 de teste RT-PCR şi 16.964 de teste rapide antigenice. Rata pozitivităţii a fost de 19,5%, în scădere cu 6,2%.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 14.027.734 teste RT-PCR şi 14.973.734 teste rapide antigenice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Singura solutie de iesire din pandemie este vaccinarea obligatorie asa incat sa putem sa iesim din nou la o terasa cu prietenii vaccinati care nu au cedat presiunii mahalalei stirbe si inepte.

  2. Cine se testeaza de guvid de buna voie ? Procentele din articol, cu doua zecimale, sunt extrem de precise. Sondajele de obicei nu sunt.

  3. Evident ca zecimalele din comentariul precedent sunt o gluma, ar fi fost interesant de stiut cine a platit „studiul”

  4. Sondajele sunt pierdere de vreme din punct de vedere stiintific. Singura utilitate e pregatirea terenului pentru viitoarele magarii. Boala e ceva serios, dar modul in care de asa-zisa pandemie s-au folosit globalistii imbecili n-o sa-i mai pacaleasca pe romani. Opriti raspandirea virusilor din avioane.

  5. S-au „împrietenit”?

    âAu văzut că SE MINTE cu Sondajele, „la GREU”. MINT și Românii, cînd sunt întrebați.
    Au luat Frica văzând COLCĂIALA Imundă, mirosind GREU a KK de Dreac din PARADIGMA COVID.
    Adică sunt UCIȘI J’DeMII de OAMENI, totuși, „Eroii în Halate Albe”, C Ă L Ă I Cinici sunt TOȚI BineMersi și UCID ăn Continuare la Foc MIC, așteptând NOUA Pandemie PLANificată, creată de ALTE Sușe de COVID sau de Alte MPOXs,
    TOATE concoctate în Laboratoare BIOLOGICE, cu Origina în UNITATEA Japoneză 731, NICIUNUL dintre CRIMINALII Cinici RĂNJITORI nefiind pușcăriat?

  6. de milioane de ani sau miliarde exista virusi ei dau raceli/viroze si boli grave precum Hepatita, TOTI au disparut si pe Terra a ramas un singur virus Covid 19 care-i inspaimanta pe unii ca Mihnea in loc sa-i bucure ca a disparut Hepatita, deci e timpul sa desfiintam si institutiile in care se tratau diferite boli virale…
    Genial…
    Daca bei o bere rece si esti si transpirat nu racesti sau congestie pulmonara care poate fi mortala/pe loc ci dragutul si fascinantul Covid.
    Multa sanatate si putina mintiuta ca-i mai buna decat nimic…

  7. Daca stii ca esti pozitiv si alegi sa nu te testezi, macar izoleaza-te sa nu dai si altora!

  8. Daca stii deja ca esti pozitiv, de ce sa te mai testezi madam Oaie? In al doilea rand testele PCR au fost calibrate pentru a produce rezultate fals pozitive, asa ca daca stii ca esti pozitiv vei intra in conflict cu un test care iti arata un fals pozitiv doar pentru a-ti amplifica obsesiile paranoice compulsive de tip ipocondriac.

  9. Iulie 16, 2020, podcast, “This Week in Virology” incepand cu minutul 4: Master Fauci spune ca testul PCR COVID este inutil si inselator cand testul este rulat la „35 de cicuri sau mai mult”. IL contrazici pe Master Fauci, Lady Mioritzu ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.