Românii vor putea cere despăgubiri dacă fac cancer de la poluare

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord asupra directivei privind calitatea aerului care aduce mai multe îmbunătăţiri şi drepturi pentru cetăţeni, asigurând un aer mai curat şi prevenţie împotriva bolilor pulmonare foarte grave cauzate de poluare, informează într-un comunicat eurodeputatul Nicu Ştefănuţă, negociator din partea grupului Verzilor în acest dosar.

Un nou studiu arată că 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării, remediul recomandat fiind asigurarea calităţii aerului pentru a preveni boala. Conform datelor, România este pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare, pierzându-şi viaţa anual aproximativ 30.000 de oameni, potrivit Agenţiei Europene de Mediu.

Pentru prima dată, cetăţenii care locuiesc în zone foarte poluate, unde prin măsurători sunt stabilite încălcări ale standardelor de calitate a aerului, vor putea avea acces la justiţie şi vor putea solicita despăgubiri pentru daunele aduse sănătăţii din cauza lipsei de acţiune a autorităţilor publice.

„Este o victorie pentru cetăţeni. (…) Cetăţenii vor putea să ceară despăgubire în instanţă autorităţilor locale dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării aerului. Am redus nivelul de particule periculoase acceptabile şi am impus măsurători omologate obligatorii în zonele cele mai poluate. Sper că astfel România va respira mai bine şi cetăţenii vor fi mai sănătoşi!” a declarat europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă la finalul negocierilor, conform comunicatului citat.

România nu stă bine la acest capitol, întrucât în mai multe oraşe din ţară calitatea aerului este foarte proastă şi măsurătorile obligatorii nu se respectă. Conform ultimelor date, jumătate din reţeaua care ar trebuie să măsoare calitatea aerului în România nu funcţionează, din 181 de staţii fiind funcţionale doar 82.

Comisia Europeană a trimis mai multe avertizări şi a început proceduri de infringement împotriva statului român pentru neîndeplinirea obligaţiei de monitorizare a poluării aerului aşa cum cere legislaţia în vigoare. În 2020 România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a făcut eforturi să reducă poluarea din Bucureşti.

Noile prevederi ale directivei prevăd limite mai stricte pentru particulele nocive, cu scopul de a atinge obiectivul de poluare zero până în 2050 şi noi drepturi pentru cetăţenii care sunt afectaţi de poluare.

Directiva prevede standarde mai stricte pentru particulele fine din aer, PM 2,5, PM 10, SO2 şi NO2 şi alţi poluanţi. Pentru cei doi poluanţi cu cel mai mare impact documentat asupra sănătăţii umane – PM 2,5 şi NO2 – valorile-limită anuale trebuie reduse la mai mult de jumătate.

De asemenea, va exista obligativitatea măsurării în zonele în care există poluare şi acces în instanţă şi despăgubiri pentru cetăţenii care se îmbolnăvesc de astm sau cancer pulmonar din cauza depăşirilor regulate ale calităţii aerului in zonele în care se măsoară calitatea aerului.

Nu în ultimul rând, sunt necesare planuri concrete despre cum are de gând statul să respecte legislaţia şi să rezolve problemele în zonele complicate.

Noua legislaţie va trebuie transpusă în doi ani de zile, iar noile limite pentru particule poluante vor trebui respectate începând cu 2030. Până atunci statele vor trebui sa pregătească ghidurile cu măsuri prin care să arate Comisiei că autorităţile naţionale ştiu ce au de făcut, se mai menţionează în comunicatul lui Nicu Ştefănuţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. depinde de cine face masuratorile si daca sant înregistrate….prafuri pentru fraieri…

 2. De la autoritățile locale? Voi chiar faceți mișto de cetățeni? Când vor beneficia de daune, după ce sunt leguma sau mor? Procesele durează ani și ani, autoritățile locale sunt absolvite de orice infracțiune, este liber prin lege să facă ce vor pe neglijenta în serviciu, nu răspund în fața legii! E lege în funcțiune Dr câțiva ani, tot din perioada PSD cu prelungire în PNL, sa nu zic complicitate! La fel și creșterea taxelor și impozitelor, sunt la hotărârea primăriilor de localități! Totul e la mișto, continua bătaia de joc fara nicio problema!

 3. De la cauza amintită mai sus și alte cauze, conflictul biologic legat de cancerul pulmonar este un „conflict al spaimei de moarte”, deoarece în termeni biologici panica morții este echivalată cu incapacitatea de a respira. Odată cu acest șoc, celulele alveolelor pulmonare, care reglează respirația, încep să se înmulțească, formând o tumoare pulmonară. Spre deosebire de opinia convențională, această multiplicare a celulelor pulmonare nu este un proces inutil, ci servește unui scop biologic definit, și anume, de a crește capacitatea plămânilor și, prin urmare, de a optimiza șansele de supraviețuire ale organismului bolnav. Soluțiile sunt multe, nivelurile serice ridicate de vitamina B6, metionina și acidul folic sunt asociate cu o reducere cu 50 % sau mai mare a riscului de cancer pulmonar. Formulele pe bază de plante de canabis, formulele Essiac și Hoxsey, remedii homeopate și sucurile de legume crude, evitarea completă în același timp a biopsiilor, chimioterapiei, radiațiilor, medicamentelor și intervențiilor chirurgicale, care vor forma împreună un prognostic favorabil cazului.

 4. Va bucurati ca prostii. daca-i interesa de voi nu faceau tot posibilu sa va inlocuiasca cu africani. ar fi incurajat natalitatea si familia nu elgebetii.
  Scopul este sa va puna taxe si sa interzica masini, incalzirea cu gaz, lemne. veti fi toti conectati la grid si va veti incalzi cat va da voie partidu

 5. Facem pariu cu toți miniștrii mediului de după 1989 ca în fiecare zi tiganii de lângă București au poluat și poluează aerul prin ,,tratarea” cablurilor din dezmembrări de auto de toate felurile în care cablurile auto furnizează bani grei intr- o afacere de peste 1 miliard euro. ,,Băieții” sunt dotați cu cuptoare medievale din sec.XVIII care emană în atmosferă bucureșteană cancer la greu. Prostia omenească este ca cei care sunt ,,mânjiți” de colorați sunt și ei infectați. Dar ei trebuie să știe ca acest perfid cancer provocat de poluarea în exces din România vine după vârsta de 60 de ani. Sunt imagini ale controalelor gărzii de mediu plus poliție la fața locului. Este ceva hilar . Angajații statului plătiți din banii românilor se mișcă în aceste filme de parcă ei ar fi controlați dând dovadă de un sentiment de vinovăție.

 6. 😂😂😂la noi daca ai asa ceva ,salut voios de pionier.o sa cunosti strabunii curand.
  Hai siktir bolsevicilor

 7. Parlamentul European, Consiliul UE, Comisia sunt instituții toxice, care trebuie desființate. Regulile pe care le instituțiile UE le impun sunt supra-reglementări nocive, impuse de globalişti şi împotriva intereselor Statelor Membre.
  Ia să evaluăm activitatea instituțiilor europene acum, la sfârşit de mandat şi să comparăm situația Europei când au fost aceştia investiți în funcție şi dezastrul din prezent!
  Ar fi prea multe de spus!!!

 8. cancerul si mortile subite vin de cca un an, de la otrava denumita vacs-in. apoi constat o mare diferenta intre avionele care survoleaza caile delimitate dintre orase si avionele mici care survoleaza DEASUPRA ORASELOR LASAND DARE LUUUUNGI PE CER, CARE NU DISPAR, BA SE LATESC SI OTRAVA ESTE DISPERSATA IN AER! PESTE NOI. p000limea a fost studiata ani de zile – OI SI SLUG-OI – PASIVI SI IUBITORI DE SOMN – victime perfecte ale tuturor experimentelor aduse peste Romania de 34 de ani, „acorduri” care au imbogatit noile „ielite” catarate peste noi si Tara: mincinosi, lasi, tradatori si criminali. avem ce meritam…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.