Roubini: Vine furtuna inflației și recesiunii

Șocurile recente au făcut ca inflația și încetinirea creșterii economice să fie și mai acute, însă ele nu sunt singurele probleme ale economiei. Chiar și în absența lor, perspectivele pe termen mediu ar fi fost întunecate, din cauza unor tendințe mai largi la nivel politic, economic, de mediu și demografice”, scrie Nouriel Roubini, pentru Project Syndicate.

”Noua realitate cu care trebuie să se confrunte multe economii avansate și multe piețe emergente este inflația și încetinirea creșterii economice, adică stagflația. Unul dintre motivele acestei stagflații ține de o serie de șocuri negative pe lanțurile de aprovizionare, care au redus producția și au majorat costurile.

Nu ar trebui să fie o surpriză. Pandemia a impus închiderea unor sectoare, a perturbat lanțurile de aprovizionare globale și a dus la o diminuare aparent persistentă a forței de muncă, în special în SUA. Apoi a urmat invazia rusă în Ucraina, care a dus la creșterea prețului energiei, al metalelor industrial, alimentelor și îngrășămintelor. Iar acum, China a impus masuri draconice împotriva pandemiei în metropole precum Shanghai, ducând la noi perturbări pe lanțurile de aprovizionare.

Chiar și fără aceste probleme majore pe termen scurt, perspectivele pe termen mediu ar fi întunecate.

Sunt multe motive să ne temem că acest context al stagflației de astăzi va continua să caracterizeze economia globală, ducând la o inflație și mai mare, la o creștere și mai redusă și la posibilitatea recesiunii pentru multe economii.

Începând de la criza financiară globală s-a observat o retragere de pe calea globalizării și o revenire la o mulțime de forme ale protecționismului. Asta reflectă existența unor factori geopolitici și a unor motivații politice interne, în special în țările în care o mare parte din populație s-a simțit ”lăsată în urmă” de globalizare. Tensiunile geopolitice în creștere și tensiunile create de traumele economice ale pandemiei vor conduce, cel mai probabil, la readucerea fabricilor delocalizate în China sau cel puțin la relocalizarea lor în țări aliate ale Vestului din apropierea Chinei. Indiferent care dintre aceste variante va fi adoptată, producția va fi mutată în zone cu costuri mai mari cu forța de muncă.

Mai mult, îmbătrânirea populației în economiile avansate și în câteva piețe emergente foarte importante (China, Rusia, Coreea de Sud) va reduce forța de muncă și va duce la inflația salariilor. Pentru că cei în vârstă tind să-și cheltuiască economiile fără a munci, înmulțirea acestui segment al societății va crea noi presiuni inflaționiste si va reduce potențialul de creștere a economiei.

Reacția politică și economică împotriva imigrației din economiile avansate va reduce forța de muncă și va pune presiune pentru creșterea salariilor. Vreme de decenii, imigrația a ținut salariile la un anumit nivel în economiile avansate. Această perioadă pare să se încheie.

Noul război rece dintre SUA și China va avea o serie de efecte stagflaționiste. Decuplarea dintre cele două economii va implica fragmentarea economiei globale, balcanizarea lanțurilor de aprovizionare, restricții comerciale în domeniul tehnologiei, datelor și informațiilor – elemente cheie ale viitoarelor modele comerciale.

Schimbările climatice for provoca și ele stagflație. Până la urmă, seceta duce la recolte mai slabe, la creșterea prețului la alimente, așa cum și uraganele, inundațiile și creșterea nivelului oceanelor duc la reducerea activității economice. Mai rău, politica renunțării la combustibilii fosili și a impunerii agresive a decarbonizării a dus la investiții foarte reduse în capacitățile de producție a energiei clasice, înainte să existe suficiente surse de energie regenerabilă pentru a compensa reducerea carbonului. În aceste condiții, creșterea puternică a prețurilor la energie este inevitabilă. Iar creșterea prețului energiei din cauza ”greenflației” va duce la creșterea prețului materiilor prime folosite la panourile solare, la baterii, vehicule electrice și alte tehnologii curate.

Sănătatea publică va fi un alt factor. Nu s-a făcut mare lucru pentru prevenirea următoarei epidemii și știm deja că pandemiile perturbă lanțurile globale de aprovizionare și incită la politici protecționiste, în timp ce țările se luptă să adune stocuri de alimente, produse farmaceutice, echipamente de protecție.

Trebuie să ne temem și de războiul cibernetic, care poate duce la perturbări severe în producție, așa cum au arătat atacurile recente împotriva gazoductelor și procesatorilor de carne. Se așteaptă ca asemenea incidente să fie mai frecvente și mai grave. Dacă firmele și guvernele vor să se protejeze, vor trebui să investească sute de miliarde de dolari pentru securitate cibernetică, iar asta se va adăuga la costurile ce vor trebui suportate de consumatori.

Apoi avem războiul Rusiei în Ucraina, care semnalează revenirea la jocul de sumă nulă al politicii de mare putere. Pentru prima dată după multe decenii, trebuie să luăm în calcul impactul unor mari războaie asupra comerțului global și producției globale. Sancțiunile folosite pentru a pedepsi agresiunea duc și ele la stagflație. Astăzi avem un război al Rusiei împotriva Ucrainei. Mâine se poate ca Iranul să obțină arma nucleară, Coreea de Nord să amenințe mai mult cu folosirea armei nucleare. S-ar putea ca Beijingul să ocupe Taiwanul. Toate aceste scenarii ar putea duce la un război cu Statele Unite.

În cele din urmă, folosirea dolarului ca armă – un instrument central pentru aplicarea sancțiunilor – are aceleași efecte stagflaționiste. Nu numai că duce la fricțiuni în comerțul internațional cu bunuri, servicii, capital și materii prime, dar îi încurajează pe rivalii SUA să-și diversifice rezervele valutare și să cumpere și altceva decât dolari. În timp, acest proces ar putea duce la slăbirea dolarului, iar asta va face ca dolarul să fie mai scump, să încetinească creșterea economică și să ridice rata șomajului. În plus, acest fenomen poate duce la apariția unor noi sisteme monetare regionale, care vor balcaniza și mai mult comerțul și finanțele.

Optimiștii ar putea spune că încă ne putem baza pe inovația tehnologică pentru a reduce stagflația. Se poate să fie adevărat, însă factorul tehnologiei este în minoritate față de cei 11 factori producători de stagflație analizați mai sus. În plus, impactul schimbărilor tehnologice asupra creșterii productivității este încă neclar, iar decuplarea sino-americană va limita adoptarea unor tehnologii mai ieftine și mai bune la nivel global, ceea ce va duce la creșterea costurilor de producție. Spre exemplu, sistemele 5 G occidentale sunt mult mai scumpe acum decât cele produse de Huawei.

În orice caz, inteligența artificială, automatizarea și robotica au neajunsurile lor. Ele ar putea să îmbunătățească economiile până la punctul în care reduc inflația, dar la fel de bine pot distruge anumite ocupații și industrii, sporind și mai mult disparitățile între venituri. Asta ar duce la o reacție politică și mai dură decât cele pe care le-am văzut, cu toate efectele generatoare de stagflație care vor rezulta”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

29 de Comentarii

  1. Asa e la astia: unul fura, altul de vaita, al treilea se da cu capul de Zid…

  2. Ce mai noutate! Vine pentru prostime, nu pentru EI! Statele trebuiesc distruse pentru ca natiunile lumii sa accepte Guvernul Mondial. Si dupa Razboi lumea se va procopsi cu un Guvern Global, insa sediul lui nu va nici la Washington, nici la Ierusalim si nici la Bruxelles, ci in … Orasul Bucuriei!

  3. S-au mărit undeva-n lume salariile în ultimii doi ani? Nu!
    Atunci de unde inflație? E doar scumpire planuită.
    Vor să ne sărăcească? Da!

    Pildă:
    Anunță prin media că anul acesta carnea de miel va fi de două ori mai scumpă. Marile lanțuri pun prețuri de 50 lei/kg.
    N-au fătat oile? Nu vor să vîndă cei cu oi? Nimic din toate acestea.
    Că toate au fost scumpite. Și? Miei au supt lapte și-au apucat la iarbă. Oile au mâncat fân de anul trecut cînd motorina era jumate, 4 lei litru.
    Ne-au prostit și pe cei ce n-am avut miel de Paște și pe cei ce-ar fi vrut să vîndă.

  4. Programare predictivă de la o oficină globalistă: Project Syndicate a primit sprijin din partea Soros Open Society Foundations, the Bill & Melinda Gates Foundation etc.

  5. Iar bre? Romania si conationalii din tara, de 32 ani sunt sub presiunea inflatiei, mai puternic din 2004 cu accentuari oribile din 2021, fara baza legala si neavand legatura cu razboiul rusia-ucraina si tu vii acum sa urli? Ce jeguri si ce caractere infecte!

  6. Dacă urmărim traiectoria profesională a domnului Roubini, vedem și care sunt șefii săi care-i înmânează lista cu ce trebuie să spună. Adică ce a fost planificat. Că totul pleacă de la sancțiunile împotriva Russiei. Când lovești cu pumnul adversarul peste față, există motive pentru care să-ți crească ție un cucui în frunte?

  7. MARX ar spune ca pana acum lumea vestica a trait „mai bine” decat ii era moral si cinstit-economic dintro diferenta est-vest

    acum …dupa ce esticii … rusii …chinezii si-au revenit (aau o indistrie si-o infrastructura , un comert mondial care ATENTIE: ii face pe celilati dependenti de ei …pot ridica pretul !
    #
    va asigur ca nu e ceva extraordinar si surprinzator … ceva ne-mai intaplat si greu de prevazut !

    In anii 70 …tarile exportatoare de PETROL au ajuns la un nivel de economii proprii inca au putu cere o crestere ap preturilor pentru alinierea lor la … NIVELUL socio-moral istoric !

    Asa numita CRIZA a PETROLULUI din anii 70 … explica foarte bine CRIZA in care de-abia intram (si in care cu siguranta vom suferii real ) …CRIZA „MUNCII IEFTINE” carea taman a liuat sfarsit …
    precum criza pwtrolului ieftin (anii 70) care luase sfarsit atunci !

    La ce ne putem astepta ?

    La ce-am patit atunci cu criza anilor #70 … deci sigur razboaie cu morti si revolutii (a la IRAN) …cu morti !
    Istoria chiar se repeta in tipare …anticipabile !

    🙂

  8. Pe buneee? Si eu care credeam ca o sa curga lapte si miere. Daca nu zicea Roubini, traiam cu iluzia ca ne indreptam catre Nirvana economica. Trebuie sa fii un geniu ca Nouriel, ca sa-ti dai seama ca lumea se indreapta catre dezastru, dupa 2 ani de plandemie + un razboi intre superputeri (fie el si prin proxi) …

  9. Dar de „razboiul bacteriologic” de ce nu zice nimic? Penibil. Mainstream economics cat cuprinde.

  10. Fiindcă “cei în vârstă tind să-și cheltuiască economiile fără a munci”, dacă nu reușiți să-i exterminați in timp atât de repede cât ați dorit cu Covidul 19, pe metoda brevetată față de țările considerate nedemocratice de Occidentul cel moral și legal, luațil-le fără jenă pensionarilor economiile pe motiv că vreți să scădeți inflația!!! Au muncit și au strâns o viață cureaua ca să aibă bani de “reziliență” la bătrânețe, bani cu care băncile și-au făcut de cap cu au vrut, acum tot bătrânii sunt de vină că economia USA nu poate exista fără un război. Nesimțirea și ticăloșia nu cunoaște limite.

  11. Mda,. insă cine a liberalizat prețurile energiei și a indatorat pe toții ??

  12. A facut jidanul ăsta calculele,calculite si a ajuns la concluzia că „..încă în europa sunt foarte mulți pensionari „..n-au murit de covid, n-au murit de război, trebuie cumva sa mai dispară!!..poate o ciumă, poate o gripă, poate un război bacteoroligic,…deja într-o carte dea lui se vorbea de tabere pentru seniori!!..concentrarea lor ,veniturile luate de către stat, ..parca aduce a ceva…

  13. S-au tiparit dolari cu vagonu sau cu vaporul. Fara acoperire. Acum incepe inflatia ca nu au acoperire. Aprindem focu cu ei . Dar leul are in spate grau, porumb, cartofi, lapte carne de vitel si berbec. Ar trebui ca leu sa valireze aur pur ca e papica nu hartie verde.

  14. UE a fortat liberalizarea in tarile mici pt ca rechinii sa inhate pestisorii, numai sa nu dea de unul mic si rau numit biban ca v-a muri cu el in gat…totul este artificial…cresterea preturilor este marea afacere folosind scuza tragedia din Ucraina, desi tot UE nu si-a oprit consumul de gaz etc. Mai zilele trecute in UK era afectata si la uleiul de masline, ca si cum Ucraina este tara subtropicala sau mediteraneana, dar pt ignorantii cu diplome la Oxford sigur uleiul de masline e din Ucraina…pote totusi acceptati comentariul

  15. @the master of your mind – mai misteaux, mai profetule, mai straniule mai…cum iti mai place tie sa te autoinalti (deh, pacatul satanic al mandriei) iar ai dat-o in bara! Nu a iesit Le Pen, oracat ne-ai spus sa fim atenti! Am spus si eu ca nu va iesi, doar macron era omul sorosistilor si nu era sa piarda franta, au aplicat metoda basescu-joianis aplicata cu succes la noi! Dar eu nu sunt ,,profet”(mincinos)!!. Poate o nimeresti data viitoare! Cred ca imbatranesti, si nu frumos! Ai uitat sa inchei cu celebrul ,,IQ > 145!! Pai ce faci, daca uitam!

  16. Zi-ne si tu ceva nou,asta o stim fara a fi specialisti in economie,o simtim cu varf si indesat pe pielea noastra !

  17. @roubini
    Sa fie asta acolo la voi, pentru ca nu mai produceti decat bani falsi si arme dubioase.

  18. bre mistou, schimba-ti porecla in ,,mastering my own mind-level newbie”, e mai de bun simt pentru nivelul tau spiritual si intelectual. Sa nu ai vreo speranta ca niste puncte in suspans pe tot parcursul unuor texte haotice, speculative si dorit misterioase pot sa-ti aduca vreun beneficiu. Ti se umfla ego-ul degeaba )

  19. se joaca la butoane imbecilii iar fraierii le ciugulesc din palma sorbindu-le vorbele de pe buze. treziti-va ca sinteti facuti din cuvinte. hotii vor sa fure si mai mult. exista resurse, exista tehnologii, exista hrana insa acesti inumani isi doresc supunerea prin lipsuri. ne trezim si noi?

  20. Nu se poate, nu pot sa cred! Cum adicătelea Citu va vizita Ucraina mai târziu! Ce jigodii naziste!

  21. Asta să o spuneți celor cu creierele șterse de propagandă. Totul, absolut totul, a fost plănuit. Plandemia? Un virus real eliberat pentru definirea unor zone de influență. America vrea partea ei, inclusiv UE, China la fel, Rusia nemulțumită de „împărțire”. Ăsta e adevăratul motiv al războiului din Ucraina. Toate „lanțurile” economice s-ar fi rupt oricum. Erau în plan. UE intenționa, mai devreme sau mai târziu, sub imboldul Americii, să renunțe la gazul și petrolul rusesc. Se vede totul clar! Nu e nicio conspirație. Fiecare parte vrea controlul absolut al populației din zona de influență. De aceea apare peste tot, identitatea digitală. In Nigeria au fost blocate peste 70 de milioane de sim-uri pentru că nu au fost declarate cu nume și prenume. Mâine poimâine va fi la fel în toată lumea. Vreți să fiți sclavi? Atunci conformati-va! Eu prefer să mor in picioare decât să trăiesc în genunchi!

  22. cand a fost criza din 2009 o senioare mi-a spus ca ele sunt ciclice la 10 ani, asa invatase domnia sa in facultate, Au folosit Pandemia ca scuza pt a acoperi criza si pt a castiga alegerile, acum folosesc razboiul ca scuza pt inflatie si scumpiri fara logica, dar pt ignoranti merge. Cei lacomi castiga tot mai mult pana un cataclism ii va opri, ceilalti vor indura ca niste martiri purificandu-se si scapand de ochiul…dr…care-i atata atat de mult pe tartorii lumii…

  23. E la mintea cocosului ca in urma crizelor artificial create de coronavirus si a razboiului din Ucraina, plus zgandarirea Europei de a nu mai cumpara gaz rusesc, acestea vor fi unele dintre efecte, nu e nevoie sa vina analistu’ lu peshte sa ne spuna.

    Problema e ca se pot lua masuri pentru redresarea rapida a situatiei, insa aceste masuri nu se iau.

  24. Mă intreb de GLOBALIZAREA asta n-ar exista și interdependența statelor ar fi minimă,. de fiecare țară s-ar strădui din eforturi proprii și mijloace proprii să se descurce și să trăiască bine,.Ce puii mei ar mai descoperii rechinii ăștia și ce fel de crize ar mai putea inventa,.Mai ales pentru cine ,.

  25. Vine un budos Editat cu minciunile lui pentru fraierii de romani. Specula cu energie omoara toata economia. Toti directorii de la firmele de distributie cu capital de stat se califica la puscarie. Moarte forumul de la davos.

  26. Adevarul e ca in MIDTERMS …democratii o sa piarda masiv !

    PUNCTUAL …profetit !

    (de la cineva cu un IQ>145 !)

    :*

    [chiar nu va place ca vam scutit sa va inchinati mie relativ la Franta ? … hehehe ! 🙂 … eu v-am mai zis fara … inchinaciuni nu functioneaza ” … acum post-frantuz se vede ? Faza cu republicanii in MIDTERMS o faca fara sa va cer …plecaciuni pentru ea „! ]

    PUP ! (Atentie la Germania …ca e bai cu gazul …si UE se simte rau !)

  27. @Ion …te-as fi crezut mai destept !

    Observ insa ca tu nu crezi in …MISHTEAUX ? (esti cumva vre-un dogmat-fanatic cu idei fix …incapabil sa inteleaga zicerile la
    MISHTEAUX ? …atunci … taci ca doar asa vei ramane filozof ! Magarul din fabula a fost un LEU pana a deschis botul !
    Prostul parea filozof pana a comentat o …ideie ! 😀 )

    [de la cineva c-un IQ>145 !]

  28. @Ion …FRANTA va avea de suferit inca de anul asta pentru ca n-a ales ce trebuie … fi pe faza … (tine minte asta …exact cum minte trebuia sa ti cand ti-am zis ca CATU nu merita …si 6 luni mai tarziu s-a vazut c-aveam dreptate ! :D)

    Inca ceva … mereu am zis nu ma credeti in ce spun decat dupa ce ULTERIOR s-a dovedit ce spun 😉 !

    Eu cred ca esti atent dar nu pricepi la ce esti atent si … NU VEZI AMANUNTE ! 🙂 (fara ironie-ti zic ! 🙂 )

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.