Rubla Eminescu

Pentru comemorarea a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu, anul 1989 a fost declarat de UNESCO „Anul Internaţional Eminescu”, prilej cu care Banca Uniunii Sovietice a emis două milioane de monede omagiale cu valoarea nominală de o rublă. Că s-a ales modica valoare de o rublă și nu o copeică este de luat în seamă. Eminescu nu a fost un prieten al muscalilor cu a sa „Doina” („ De la Nistru pân’la Tisa…”).

Curios este, însă, faptul că „rubla Mihai Eminescu” nu a fost pusă în circulație la 15 iunie, dată a comemorării decesului inegalabilului poet, ci la 26 decembrie 1989, în ziua imediat următoare execuției lui Nicolae Ceaușescu. Trebuie exclusă coincidența. În contextul supratensionat al relațiilor dintre Ceaușescu și Gorbaciov, punerea în circulație a monedei omagiale a fost tergiversată din considerente politice, iar emiterea la data de 26 decembrie 1989 a fost concomitentă anunțului făcut de Gorbaciov în plenul Sovietului Suprem despre veștile bune primite de la tovarășii din București, cu care se afla în permanent legătură. Cu două zile înainte, în același plen, el informa despre consultările avute cu aliații din Tratatul de la Varșovia în chestiunea sprijinului militar extern solicitat de Frontul Salvării Naționale.

Expresis verbis, Gorbaciov a spus deputaților Sovietului Suprem că s-ar fi „solicitat muniții”, dar împuterniciților români de la frontieră, după cum atestă Rechizitoriul „Ranco-Pițu” din Dosarul evenimentelor din decembrie 1989, li s-a iterat să fie lăsată cale liberă intrării trupelor solicitate în ajutor pentru apărarea Revoluției.

Rubla Eminescu pare a fi puţin cunoscută în România. A fost bătută la monetăria din Sankt-Petersburg ( atunci, Leningrad), iar 200 000 de exemplare, de o calitate specială, au devenit, între timp, rare și au valoare numismatică.

Efigia lui Eminescu are ca model imagologic fotografia acestuia din 1869, făcută de Jan Tomas la Praga. Pe monedă, nu se menționează nimic despre apartenența națională a poetului.

Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic, la 8 februarie 2016, o monedă din argint dedicată împlinirii a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista „Familia”, iar cea mai valoroasă bancnotă a României (cea de 500 de lei) are pe ea chipul lui Eminescu.

 

Interesul Uniunii Sovietice este dincolo de valoarea lui Eminescu, un reper spiritual al identității naționale, de care Moscova s-a izbit în numeroasele-i tentative de rusificare a teritoriilor și populației românești anexate imperiului. Este același interes pe care îl exprimă și bancnota de 100 de ruble transnistrene pe care este reprezentat Dimitrie Cantemir, domnitor al Moldovei, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor, membru al Academiei de Științe din Berlin.

Revendicarea unor personalități de origine română la patrimoniul culturii ruse nu se rezumă doar la aceste două exemple. De la Petru Movilă (1596-1646), din mila lui Dumnezeu Arhiepiscop, Mitropolit al Kievului, Galiției și a toată Rusia, Exarh al Sfântului Tron Apostolicesc al Constantinopolului, Arhimandrit de Pecerska și Nicolae Milescu Spătaru (1636-1708) autor de literatură de călătorie și istorie, cărturar, traducător, călător, geograf și diplomat moldovean, activ atât în Moldova, cât și în Țaratul Rusiei, primul român ajuns la curtea împăratului Chinei, dar pe care a refuzat să-l întâlnească din cauza protocolului impus, a început un lung șir al oamenilor de seamă, cel mai adesea anume trimiși la curtea țarilor Rusiei și unde s-au făcut atât de utili, până la a fi adoptați și integrați patrimoniului spiritual al Rusiei.

Pe Eminescu l-au revendicat genealogic mai mult de zece culturi, un motiv foarte serios pentru a nu îngădui celor interesați să ni-l scoată din istorie, abecedare și identitate, ori să-i dea jos statuile de pe soclu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

27 de Comentarii

 1. Da. E clar că originile familiei Eminovici sunt destul de nebuloase. Străduiți-vă să nu-l pierdeți pe junior, că rămîneți FĂRĂ NIMIC, balkanicilor! Oricum, e mai mult decît clar că-l chema „Mihail” (nu „Mihai”, cum mințiți voi, valahilor!)…
  „Porumbescu” era de fapt fost-Golumbiosky!
  …iar Dimitrie Kantemir a fost dintr-o familie de origină osetină, ENCICLOPEDISTUL clar nu era de-al vostru, și oricum a optat pentru cultura rusă!
  Dispăreți dreaqu’! Papagalilor ne-europeni! …că de-aia nu vă primește în „Schengen”……[RumBurak]

 2. Da, dom’le, sovieticii au vrut sa ajute revolutia din Romania, ca sa … isi aduca americanii rachete aici. Sunt curios peste cate secole vor inceta romanii sa mai imprastie prostia asta, in loc sa spuna cine si cum a organizat lovitura de stat din Romania, care a fost COPY-PASTE dupa aia din Chile. Te pomenesti ca si pe aia au dat-o tot sovieticii?!?

 3. Asta se întâmpla în vremea în care neamurile lui „Yldîrîm”îl făceau „scheletul din dulap”și nu contenesc să îl scoată și din manuale,nu numai din sufletele românilor?decizia e a Poetului:”Suntem români și punctum!”(PS:Rebreanu nu a avut urmași direcți(doar adoptați),uzurpatori…destui,cum se vede)

 4. Pozitie tipica de roman prost si ingalat. E o caracteristica pregnanta a celor primitivi faptul ca nu-si pot imagina lumea decat in grila maniheista.
  Daca doreau sa-l ‘revendice’ iii scriau macar numele din acte – eminoviici. Dar asa ce asimilare sovietica faci cand omagiezi (si pe moneda – impact) un poet national al unui stat sovietic?
  Si tocmai gorbaciov-boul, care in loc sa-si vada interesul si sa dezmembreze romania in 89 – ASA CUM DOREA VESTUL + UNGARIA SI IUGOSLAVIA – face pe nebunul si se opune; la tg mures la fel.
  Probabil tinea neaparat sa faca pandant cu stalin, care la pacea de la paris se opune dorintelor anglo-saxone ca in tema ardealului sa se faca CEL PUTIN negocieri cu budapesta.
  Iar pe cantemir ar face bine sa-l revendice: daca erea dupe boierimea defectoare, atat de romaneasca, petru trebuia sa-si tina cuvantul si sa-l predea sultanului, ca sa-l taie. Tarul nu ezita insa si-si calca juramantul DE IMPARAT, si asa intram si noi in academiile evropei, VIA RUSIA.

 5. Toti gagautzii si gusatii ,care bat apa in piua ,ar trebui sa citeasca si crezul apartenentei acestuia !
  Iar el el, romanul absolut a spus :
  ,,ce-ti doresc eu tie ,DULCE ROMANIE,
  TARA MEA de glorii,tara mea de dor….,,
  A nu se confunda respectul pe care il acorda o tara ,pe care noi incercam s-o consideram inamica prin toate mijloacele ,unei personalitati din romania,cu incercarea de a-i falsifica originea !
  Si a nu se uita ca cei care-l denigreaza ,numindu-l ,,cadavrul din debara,, nu sunt rusii care-i inteleg opiniile si limbajul poetic ,poate mai bine decat detractorii lui din Romania ,care aproape ca-l scot din manuale, ca-i ,,nationalist,, !

 6. Rubla respectiva era cu destinatia Rep Moldova,dar nu a mai apucat…In Rep Moldova este un cult pentru Mihai Eminescu
  Mare roman,care va fi interzis usor usor sin Romania datorita Ocultei Mondiale…Pe maresalul Antonescu l-a”executat” inclusiv Academia Romana,ceea ce comunistii nu ar fi indraznit niciodata
  In ce hal de decaderea morala mai putem ajunge cand lingem talpile austriecilor,cand hungurii intra si ies ca la mama acas’,cand politicieni si ziaristi pedofili sunt luati in bezele de indulgenta justitie ,cand niste rahati cu ochii au facut dintr-un muzeu al imaginatiei,piatra de hotar..

 7. Răspunsul ar fi tipărirea unei broșuri(măcar atât,că material ar fi destul pentru sute de pagini),ceva de genul Eminescu și muscalii”…că tare i-a mai iubit marele poet…

 8. 1)Omagierea marelui patriot Mihai Eminescu…
  2)Prunariu primul si singurului român in cosmos….
  3)1877 – Independenta castigata cu jertfa a 30000(treizeci de mii) de ostasi rusi…
  Sa enumeram si cateva „binefaceri” ale amerlocilor, ale occidentului imperialist iudeomason :
  ………
  pai nu gasim!
  Numai jaf si minciuna, numai exploatare si viclenie :
  resurse aur petrol gaze paduri economie finante pamantul stramosesc…toate se afla in mana corporatiilor multinationalelor bancilor occidentului imperialist nelegiut…NU IN MANA RUSILOR!
  5 milioane dintre noi alungati din tara de pe pamantul natal pentru a fi sclavii occidentului nelegiuit…NU SCLAVI LA RUSI!
  Cei ramasi in tara sclavi la aceleasi corporatii occidentale…NU LA RUSI!
  educatie sexuala la copii de 4 ani…sa mancam gandaci si viermi…vaccinuri experimentale..sa stam inchisi in case in orase de 15 minute…in lagare digitale…si alte blestematii…ne impune occidentul „civilizat”…nelegiuit…NU RUSII !
  Si atunci, de ce se seamana atat ura si vrajba, de ce atata dezbinare, de ce atata rusofobie? Sa ajungem si noi se ne omoram intre noi cum au facut cu rusii ca se omoara intre ei ca orbii!?

 9. RumBurak Singura valoare a ceea ce ai scris mai sus, este una laxativa. N-ai cum sa combati un titan al cuvintelor mestesugite, cu un vocabular de neam prost. Eminescu e turnesolul antiromanilor si functioneaza de minune.

 10. Rogojina, ai mai luat si tu cativa lei pentru ce mananci la gazeta. Hai siktir!

 11. In anii de deschidere ai Perestroikai, in URSS, s-a luat decizia sa se emita serii mici de monede comemorative pentru diverse personalitati si evenimente din spatiului ruso-sovietic. Aceste personalitati nu erau de origine rusa ci apartineau de una din Republicile Sovietice Socialiste din Uniune. Eminescu a fost asociat cu RSS Moldova, deoarece era considerat si in Romania, dar si in republica de peste Prut ca „poet national”. Monedele, fiind in serii mici, se adresau in special colectionarilor si nu ajungeau in circulatie. Vezi personalitatile comemorate in 1989 prin serii de monede in URSS:
  https://www.allnumis.ro/catalog-monede/rusia/uniunea-sovietica-comemorative-1922-1991/pagina/5

 12. Aurel I. Rogojan a avut Carnet Roshu de Partid?

  (nu ne intereseaza-ca academicianu de ieri,ala cu shalie,
  de „presudonim/pseudonime”)

 13. Haideti sa propunem ca dl.Rogojan sa primeasca macar putin arest la domiciliu pentru,,putinism”,of course….

 14. Prin bataia de moneda rusii planuiau invazia si anexarea Romaniei. Totul e clar.

 15. Exact „legatura” existenta intre sula (cea a cizmarului) si prefectura o au si lovitura de stat securista din ’89 si moneda comemorativa Eminescu (actiune UNESCO !) … 1. In primul rind ca atunci cind Eminescu a scris rindurile in care evoca „strainatatea” de care nu mai pot strabate romanii in propria lor tara (vai, ce actual !), nu cred ca s-a gindit atita la „muscali”, cit la strabunicii khazari ai pianistului obraznic si drogat de la Kiev … 2. In al doilea rind o moneda de o rubla (ehei, bani pe vremea aia ! asa ca „rautacismul” cu kopeica mi se pare cel putin gratuit) eu o consider o actiune de laudat din partea defunctei URSS … rugati „alesii natiei” (bleaahhh !) sau pe multi din reprezentantii generatiilor tinere si in mare parte tembele de azi sa va recite macar doua versuri din opera Poetului … „ăăăăă … ??”

 16. @ Yldirim…. aka qwe ,ce zici mai loaza de croatul Petöfi ?Nu mai minca kkt pe aici. Vezi de saua si carnea ta de cal pusa la fezandat…..Inn rest -salutari din Calmucia . Patria ta !

 17. @ nu tot ce e din urss
  Doua milioane de monezi doar pentru colectionari? bine se traia in urss …

 18. @ics:Eminescu a avut grijă să declare răspicat :”Suntem români și punctum!”,așa că nu e cazul să mai încercați să îl contraziceți…

 19. Cel mai tare a fost Horty. Intitulat amiral. Când se dădea cu bărcuța pe Balaton se credea Nelson!

 20. Catre un NECREDINCIOS … Yildîrîm …
  Eminescu, Porumbescu si Cantemir … reprezinta SPIRITUALITATEA cea NATIONALA a ROMANILOR si a ROMANIEI !
  Cui nu ii convine … VALEA de pe TARAMUL nostru … cel ANCESTRAL/LOCUIT de peste 10.000 de ani (dpv. ISTORIC/ARHEOLOGIC si DOCUMENTAR), de catre POPORUL nostru cel STRAVECHI (POPOR locuitor PERMANENT/STATORNIC si SEDENTAR) pe acest TARAM (dpv. GENETIC/de peste 8.000 de ani) si MAJORITAR (dpv. POPULATIONAL) … TARAM al CIVILIZATIILOR si CULTURILOR NOASTRE cele CONTINUE/timp de peste 8.000 de ani (cele NEOLITICE, cele ale GETO-DACILOR, ale DACO-ROMANILOR si ale ROMANILOR), cel UNITAR (dpv. LINGISTIC, al unei proto-SCRIERI de peste 7.500 de ani, precum si al unei limbi PIE/de peste 5.000 de ani, de IDIOM pre-LATIN si de tip SATEM), si UNIC (dpv. RELIGIOS, MONOTEIST/de peste 2.500 de ani si CRESTIN/de peste 2.000 de ani) .

  UNDE ERATI … VOI cei „niste altii” … in acele EPOCI stravechi de ETNOGENEZA a NEAMULUI nostru cel ROMANESC de pe acest TARAM al ROMANIEI ?
  NU VA PLACE … TARAMUL NOSTRU cel ANCESTRAL si POPORUL nostru cel STRAVECHI … VALEA … VOI cei MIGRATORI si CALATORI … VOI cei DESARTICI si DESERTICI … VOI cei STRAINI/NECREDINCIOSI si PAGANI … veniti pe acesta TARAM ROMANESC … doar in scop de cucerire, jaf si parvenire ! VALEA …

 21. @dan,
  Eminescu, la fel ca alții din vreme (cea în care s-au format națiunile), s-a referit doar la națiune și nu la popor; de fiecare dată când vorbește despre aspectele ce țin de cultură (patrie, limbă, familie) vorbește „moldovenește”.

 22. Eminescu n-are la București nici măcar o mansardă memorială. Se miră turiștii străini că nici Eliade sau Cioran nu au.
  Iar Muzeul Național de Istorie stă în reparații din 2002!

 23. Eminescu si Poporul CEL românesc …
  „Popor românesc, mari învăţături îţi dă ţie această întâmplare! Dacă fiii tăi ar fi fost uniţi totdeauna, atunci şi pământul tău strămoşesc rămânea unul şi nedespărţit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ţi vezi ruşinea cu ochii!” (Mihai Eminescu)
  „Sau țara aceasta să fie în adevăr românească, sau nici nu merită să fie.” (Mihai Eminescu)
  „Ţara este rodul a zeci de generaţii şi aparţine altor zeci de generaţii care vor veni. Blândeţea caracteristică a poporului românesc dovedeşte că în trecut el a trăit economiceşte mulţămit, c-a avut ce-i trebuia.”(Mihai Eminescu)

 24. Sa ne spuna mosh Manole daca a scos si el un leu de aur Eminescu.

 25. Fraiere, carnet de partid au avut milioane de romani. Nu era nimic rau. Aici este vorba insa de carnet de securist. Figureaza pe online un Rogojan Aurel originar de prin catunele Bihorului care a fost admis la scoala de securitate. Se pune intrebarea daca este aceeasi persoana cu autorul Rogojan Aurel?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.