Rusia a înăsprit tonul la R. Moldova. L-a convocat pe ambasador

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova, Lilian Darii, pentru a „protesta vehement” pentru că autorităţile de la Chişinău ar fi refuzat „în mod nemotivat” acreditarea unor observatori internaţionali din Rusia pentru a urmări desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din 20 octombrie.

Ambasadorului i s-a transmis „protestul vehement” al Moscovei faţă de „acţiunile discriminatorii neprietenoase ale Chişinăului” faţă de observatorii ruşi din cadrul misiunii de monitorizare OSCE/ODIHR a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al MAE rus.

Înainte de primul tur de scrutin şi de referendumul constituţional privind aderarea la UE, care a avut loc la 20 octombrie, autorităţile din Republica Moldova au refuzat „în mod nemotivat” acreditarea a cinci observatori internaţionali din Rusia. Apoi, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, care a avut loc la 3 noiembrie, trei membri ruşi ai misiunii OSCE/ODIHR nu au putut intra în Republica Moldova, fiind opriţi pe aeroportul din Chişinău, deşi erau acreditaţi de Comisia Electorală Centrală din Moldova, susţine Moscova.

„Astfel de acţiuni reprezintă o încălcare gravă de către Chişinău a angajamentelor sale internaţionale, în special a Documentului de la Copenhaga al CSCE din 1990 şi a Convenţiei CSI din 2002 privind standardele pentru alegeri democratice, drepturi şi libertăţi electorale, la care Republica Moldova este parte”, acuză Moscova.

„Aceste măsuri au fost luate de un stat candidat la UE, ceea ce caracterizează în mod corespunzător valorile democratice europene pe care conducerea Republicii Moldova se străduieşte să le susţină”, comentează, ironic, comunicatul ministerului condus de Serghei Lavrov.

Moscova anunţă că s-a adresat şi conducerii OSCE/BIDDO, prin intermediul Misiunii Permanente a Rusiei pe lângă OSCE de la Viena, în legătură cu ceea ce numeşte ca fiind „acţiunile grave ale autorităţilor moldoveneşti cu privire la observatorii internaţionali din Rusia”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. ma, nu ma lasi in sufrageria ta?
    Iti dau cu nucleeara, de nu te vezi!
    Dupa ce ca le-au ciopartit tara, acum le mai dau si castane…

  2. Chiar în familie in dormitor 😂? E ok, data viitoare, poate au șanse sau nu mai trebuie aprobare😉.

  3. Au si unitatea asta de ‘observatori internationali’la FSB,si au fost in somaj in perioada alegerilor din Moldova

  4. Moldova, o tara amarata care nu poate fi aparata dd NATO si e la doi pasi de Rusia in loc sa aiba o atitudine neutra face tot felul de declaratii si actiuni agresive. Care e logica?

  5. Maia Sandu este mare, este URIASA, jos cu palaria ! Trebuie sa o sustinem la maxim, cu orice se poate si ….mai ales cu ce nu se poate. Sa rupem din prosperitatea noastra si sa ajutam frate ! Este vital, capital, f.f. important pentru Romania. Repede pod peste Prut la Ungheni, autostrada si cale ferata Iasi Chisinau dar si in sud Vaslui- Comrat . Urgent este dezvoltarea Vaslui-ului, pomparea masiv de fonduri, pentru ca Vasluiul este frontonul, exemplul , „iata cu este la Romania” !

  6. @nicu olahus: Nicule, dumneata vrei sa ajuti maMaia sa treaca strada, iar ea nu vrea…

  7. Ia sa se fi intimplat invers si Putin sa nu fi permis opservatorilor occidentali sa participe la alegeri, sa vezi ce clabuci la gura facea tot occidentul !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.