Rusia câştigă teren în Ucraina. Analiză AFP

Armata rusă avansează de mai multe săptămâni în multiple sectoare ale frontului din Ucraina, câştigând teren într-un mod limitat, dar constant, ceea ce a amplificat îndoielile cu privire la capacitatea Kievului de a inversa tendinţa, notează miercuri France Presse într-o analiză a situaţiei de pe front, citată de Agerpres.

Forţele ruse au avansat cu 478 de km pătraţi în teritoriul ucrainean de la începutul lunii octombrie, cel mai mare câştig teritorial într-o lună de la primele săptămâni ale războiului, conform unei estimări a agenţiei franceze de presă în baza datelor Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW).

„Rusia a fost în ofensivă întregul an” 2023, notează Meduza, un site de opoziţie rus, interzis şi blocat în Rusia. „Dar săptămâna trecută a fost una dintre cele mai dificile, dacă nu chiar cea mai grea, pentru forţele armate ucrainene în această perioadă”, scrie publicaţia care şi-a mutat sediul în Letonia după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Datele ISW nu menţionează niciun colaps militar al Ucrainei. Dar „ceea ce îngrijorează mai mult este că e vorba de o tendinţă”, apreciază fostul colonel francez Michel Goya, istoric de război. „Constatăm o accelerare a acestui avans, cu sentimentul că nu mai poate fi oprit”, adaugă el, descriind o „strategie rusă de presiune peste tot, tot timpul, aşteptând ca (frontul) să crape, să se destrame sau să se prăbuşească”, afirmă expertul militar francez.

Moscova revendică aproape în fiecare zi câte o victorie. „Niciuna din localităţile cucerite nu are vreo importanţă extraordinară, dar pe ansamblu reprezintă un succes important pentru armata rusă”, apreciază şi Aleksandr Hramcihin, analist militar rus independent. „Avansul rusesc, chiar dacă nu foarte rapid, arată o deteriorare tot mai mare a situaţiei în Ucraina”, spune acesta.

Din 2022, Moscova şi-a menţinut superioritatea în materie de artilerie. Supusă sancţiunilor occidentale, Rusia şi-a transformat economia într-o maşină de război cu sprijinul aliaţilor angajaţi, în frunte cu Iran şi Coreea de Nord.

„Industria de război rusă produce mai mult armament decât ceea ce primeşte Ucraina” şi „mult mai multă muniţie datorită industriei sale şi livrărilor din Coreea de Nord”, declară Aleksandr Hramcihin.

La începutul anului 2024, îngheţarea ajutorului american de către Congres a încetinit considerabil aprovizionarea ucrainenilor, „chiar în acel moment, circa trei milioane de obuze nord-coreene soseau în depozitele ruseşti”, aminteşte Michel Goya.

Totodată, Moscova a dezvoltat un sistem de ghidaj pentru bombe, pe care le utilizează „cu miile”, spune el, indicând că acestora li se adaugă circa 1.600 de rachete balistice nord-coreene KN-02 care au lovit Ucraina.

Mai degrabă decât să cucerească oraşele cartier cu cartier, armata rusă joacă acum cartea asediului. „Principiul este de a ameninţa cu încercuirea buzunarelor (de rezistenţă) obligate să se retragă”, explică Michel Goya.

„Am renunţat să luăm cu asalt satele şi oraşele de pe front, când trebuia să luptăm pentru fiecare metru pătrat de stradă, pentru fiecare imobil”, recunoaşte Aleksandr Koţ, jurnalist de război pentru Komsomolskaia Pravda, un cotidian popular în Rusia. În consecinţă, „inamicul poate fi constrâns să-şi retragă trupele şi să o facă traversând un culoar lung în bătaia focului”, susţine el.

Treptat, avansul rusesc a erodat moralul ucrainenilor. Kievul întâmpină dificultăţi în privinţa recrutării, mai ales că dezorganizarea armatei sale şi corupţia facilitează dezertările şi refuzul de a se înrola.

„A învinge un inamic înseamnă a-i ucide speranţa. Când sacrificiul oamenilor care mor este lipsit de valoare nu mai are sens să lupţi”, spune Michel Goya.

„Guvernul lui Zelenski, în faţa oboselii de război din partea populaţiei civile, abia reuşeşte să mai mobilizeze” noi oameni, confirmă un responsabil militar francez, sub rezerva anonimatului.

Kievul a anunţat marţi o nouă mobilizare de 160.000 de oameni pentru a completa rândurile armatei în proporţie de 85%, în special în faţa temerilor privind o desfăşurare de trupe nord-coreene de partea forţelor Rusiei.

Unii experţi temperează dramatismul situaţiei, subliniind pierderile foarte mari de partea rusă. Ivan Klyszcz, de la Centrul Internaţional pentru Apărare şi Securitate (ICDS) din Estonia, subliniază că, în ritmul actual, Moscova ar „încheia cucerirea restului regiunii Donbas în câteva luni, la un cost extrem de ridicat, probabil nesustenabil”.

Între timp, Occidentul trage de timp, notează AFP. „Planul pentru victorie” al lui Volodimir Zelenski, destinat să pună Kievul într-o poziţie de forţă în vederea negocierilor, îi divizează pe aliaţi, în timp ce alegerile prezidenţiale americane aduc cu sine o serie de incertitudini.

„Ucraina va realiza în curând că are nevoie de o schimbare de direcţie şi că a miza pe partenerii ei occidentali va deveni o strategie contraproductivă în viitorul apropiat”, spune Ivan Klyszcz.

Desfăşurarea soldaţilor nord-coreeni poate provoca un sentiment de urgenţă în rândul occidentalilor. Dar „se va traduce această urgenţă în promisiuni sau sprijin întărit? Rămâne de văzut”, mai spune expertul eston.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

10 Comentarii

  1. Cand o investitie devine nerentabila, este abandonata. Cam asa se pare ca este ajutorul occidental accordat Ucrainei. O fi stand Ucraina pe zacaminte de trilioane de dolari, dar daca nu le poti exploata, occidentalii raman cu o pierdere pe care o paseseaza contribuabililor. Afganistanul e plin de resurse, au incercat americanii sa le controleze, dar pretul a fost prea mare. Rezultatul, au plecat cu coada intre picioare, iar acum China si Rusia au inceput sa investeasca in exploatarea resurselor afgane. E adevarat ca Rusia sufera, dar imaginea aliantei occidentale lasa mult de dorit. Toata uniunea europeana sufera de pe urma lipsei resurselor ieftine, Germania este cel mai bun exemplu. Daca Germania merge in jos, toata uniunea o ia la vale. Cine castiga de pe urma decaderii economiei europene? China, ar fi un beneficiar, dar si statele unite castiga, companiile isi muta activitatile intr-o parte sau alta, iar americanii, vand „molecula libertatii” cu pret triplu decat gazul rusesc. Asta da prietenie

  2. Numai idiotii si satanistii din fruntea guvernelor tarilor Occidentale credeau ca ei si urcacanii o sa-i bata pe rusi. Mama lor Rusia a rusilor este aparata de Crucea Vie a lui Iisus Christos Nazariteanu. Aliluia.

  3. Coreea de Nord produce mai multă muniție decât țările grupului G7 ?
    Rusia care a avut pierderi de peste 500000 de soldați și recrutează pentru război pe bază de contract are efective mai mari decât Ucraina care a avut pierderi sub 100000 de soldați, a decretat mobilizarea obligatorie și a încorporat voluntari din toată lumea democratică ?

  4. Limpede ne e LimpeZimea !
    Întregii Căi a Laptelui DegreZat (3.5%), Sistemului paraZolar, ba chiar și pentru toată Planeta Mer🌈.
    Oameni buni, eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
    VITEJII UrCraci o iau pe coajă pe tot frontu’, singura lor speranță e în 🌈ajoșii din Ceata lu’ Pițigoi !
    Care de-abia așteaptă să MUTE DECISIV și să ia la trântă FAB-urile Rusești 500, 1500, 3000, 9000…
    Ca Făt Frumos cu Zmeui, in luptă dreaptă, corp la corp, măR😜g…

  5. Asa va trebuie daca nu va uitati la Gigi24 si la TVR dezINFO! Acolo aflati ca risii pierd zilnic 1000 de soldati, treij` da tancuri patruj` da tunuri si rachete fara numar, ca Putin este impaiat, ori sta ascuns sub birou. Slava Z!

  6. „Desfăşurarea soldaţilor nord-coreeni poate provoca un sentiment de urgenţă în rândul occidentalilor”?
    NU!
    Desfăşurarea soldaţilor nord-coreeni E O GOGORIȚĂ inventată de C.I.A., pentru a obține mediatic o amplificare a ajutoarelor militare okțidentale pentru măscăriciul criminal jîd Jale’n’sky, sluga lu’ $$oroș și a „BlackRock”, pentru a mări pierderile pe front ale Rusiei!
    Are „Monsanto” 20 de milioane de hectare de pămînt agricol ukrainean, obținut în condiții dubioase? Tare-s curios! Veteranii romîni din WW2, țărani, povesteau în anii ’80 că așa pămînt cum au văzut în Ukraina nu mai există niciunde în Lume……[Rumburak]

  7. bună !
    „Rusia care a avut pierderi de peste 500000 de soldați și recrutează pentru război pe bază de contract are efective mai mari decât Ucraina care a avut pierderi sub 100000 de soldați, a decretat mobilizarea obligatorie …”
    Deci Ucra pierderi sub o suta de mii?
    E o vorbă, când SPUI o minciună sa o crezi si tu pe jumătate .

  8. Da de unde . Strategu PĂRERE zicea că nu rușii încercuiesc pe haholi în Dombass , ci ucromercenarii vor încercui pe ruși din Kursk pănă în Caucaz . Zalujnâi deși avea ^buba la cerebel ,tot n-a putut crede ,așa că a zburat . A venit Sirsky ( Ciucă al lor ) și a marșat la indicățiile Comandirului suprem Pianist . În plus din AMBIȚ , bufonul n-a lăsat rușilor nici boscheții din Nordul frontului , a diminuat forța Centrului , consecința ? Centrul a cedat .( Wellington la Waterloo nu e Ciucă la Nassyria ) Mai vedeți vreun Bălăcean , Dobrițoi pe la Lanterna ? Mai sunt niște Bărbi , Greci care s-au reprofilat în țivil pe Campania electoralistă , se bat cu Cioroienii și Gâzii pe locul lui Bulai .

  9. UrCracii se retrag intenționat, buey ! Ca să-i înconjoare pe Ruși, buey !
    Din România, Moldova, Polonia, Țările Baltice șamd, buey !
    măR😜g…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.