Rusia și China iau în calcul o ripostă comună

Rusia a declarat miercuri că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terţe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi „unească potenţialul” dacă s-ar confrunta cu o ameninţare din partea Statelor Unite.

„Aş dori să vă reamintesc că Moscova şi Beijingul vor răspunde ‘dublei descurajări” din partea Statelor Unite printr-o ‘contraacţiune dublă'”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în conferinţa sa săptămânală de presă de la MAE rus când a fost întrebată despre o posibilă desfăşurare de rachete americane în Japonia.

Publicaţia Japan Times a relatat în 7 septembrie că SUA şi-au exprimat interesul pentru desfăşurarea unui sistem de rachete cu rază medie de acţiune Typhon în Japonia pentru exerciţii militare comune.

„Este clar că atât Rusia, cât şi China vor reacţiona la apariţia unor noi ameninţări majore legate de rachete, iar reacţia lor va fi departe de a fi una politică, după cum au confirmat în mai multe rânduri ambele”, a afirmat Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a mai spus că parteneriatul strategic dintre Rusia şi China nu este agresiv în intenţiile sale.

„Relaţiile noastre nu sunt îndreptate împotriva unor ţări terţe, iar dubla contraacţiune nu contrazice acest lucru. Este vorba despre o poziţie defensivă, nu este o iniţiativă de a viza alte ţări”, a declarat Zaharova răspunzând unei întrebări din partea Reuters.

„Dar dacă o politică de atac agresivă este pusă în aplicare împotriva noastră dintr-un centru, de ce să nu ne unim potenţialul şi să dăm o ripostă adecvată?”, a întrebat retoric ea.

Nu se ştie deocamdată dacă există vreo reacţie din partea Beijingului la această declaraţie a purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping au semnat un acord de parteneriat „fără limite” în 2022, cu mai puţin de trei săptămâni înainte ca Putin să îşi trimită armata în Ucraina. În luna mai a acestui an, ei au convenit să aprofundeze ceea ce au numit „parteneriatul lor cuprinzător şi cooperarea strategică” pentru o nouă eră.

Cele două ţări nu au proclamat o alianţă militară oficială, deşi Putin a afirmat săptămâna trecută că Rusia şi China sunt „aliaţi în toate sensurile cuvântului”.

Rusia şi China au organizat împreună exerciţii militare, inclusiv exerciţii navale care au început marţi. Putin, care a supervizat lansarea manevrelor, a avertizat Statele Unite împotriva tentativelor de a devansa Rusia prin consolidarea puterii lor militare în regiunea Asia-Pacific.

În cadrul manevrelor navale ruso-chineze „Okean-2024”, două bombardiere strategice ruseşti Tu-160 au survolat miercuri apele mărilor Barents şi Norvegiei, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de EFE.

Zborul avioanelor cu rază lungă de acţiune a avut loc deasupra apelor neutre şi a durat nouă ore, se arată în comunicatul ministerului rus.

Avioanele Tu-160, care au fost escortate de două avioane de luptă Su-35 şi Su-30, au exersat lansarea de rachete de croazieră împotriva unui inamic imaginar.

Zborurile „au fost efectuate în strictă conformitate cu normele internaţionale de utilizare a spaţiului aerian”, subliniază instituţia de apărare de la Moscova.

Aviaţia strategică rusă (Tu-160, Tu-95MS şi Tu-22M3) efectuează în mod regulat misiuni de patrulare deasupra apelor neutre din Arctica, Atlanticul de Nord, din mările Neagră şi Baltică, Oceanul Pacific etc, zboruri care nu au fost întrerupte de războiul dus de Rusia în Ucraina.

În plus, potrivit Ministerului rus al Apărării, un submarin nuclear, mai multe nave şi avioane au luat parte la alte exerciţii împotriva submarinelor inamice în Marea Barents.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că ‘Okean-2024’ cu participarea Chinei sunt cele mai mari exerciţii de la căderea Uniunii Sovietice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

7 Comentarii

  1. NATO este un pact militar care s – a întins ca ciuma pe tot globul iar liderii NATO și slugoii lor se lauda cu asta. Orice acțiune contra acestei Ciume care este NATO este o acțiune legitima in interesul revenirii la un Echilibru Strategic care nu mai exista din anii 1990 încoace. Fara acest Echilibru Strategic NATO fura munca și resursele lumii și își continuă Colonizarea.

  2. Pana la urma cineva trebuie sa ii linisteasca pe americani pt. ca asa cum procedeaza ei, nu prea este corect. Prea si-au luat lumea in cap si au impresia ca toate tarile lumii sint obligate sa stea drepti in fata lor si sa execute ordinele lor.

  3. In vremurile de azi cele doua superputeri militare au mai multe lucruri care le unesc decat cele care le despart.

  4. @axon, echilibrul strategic dinainte de 1990, pe care ți-l dorești, presupune că noi să fim iarăși colonie rusească.

  5. @Basil/Bati campii cu gratie. Cate armate ale sovieticilor sau a altor state ale Pactul de la Varsovia erau stationate in Romania inainte de 1989? Nici una. In 1989 statul roman nu mai avea nici o Datorie Externa. Acum cand tara colhaie de armatele amerloce si ale pudeilor ei din Nato e plina de baze militare si zeci de mii de soldati sunt stationati in Colonia Romania, Datoria Externa a ajuns la 65% din PIB. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca suntem la un pas de a intra in razboi direct cu rusii. Vai de capul tau de habarnist ce esti. Gandesti cu membrul ce-ti atarna-n fata nu cu creierul.

  6. Așa trebuiau să facǎ de la început și sǎ interzicǎ amplasarea de sute de baze militare SUA în Marea Chinei, în Orientul Mijlociu etc, fiindcǎ nici rușii sau chinezii nu și-au pus baze în Golful Mexic. Iar lumea ar fi fost mult mai paşnicǎ și mai sigură acum iar rǎzboiul din Ucraina nu ar fi existat. Și nici altele provocate de partenerul strategic, conform doctrinei Wolfowitz.
    @Basil: câți ani ai prietene de le știi tu așa de bine pe toate?

  7. La tine, acolo, nu se-nvață despre istorie, tactica si strategie? Așa de usor luati diplome?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.