Rusia, vinovată pentru criza din Qatar

Criza din Qatar a fost provocată de Rusia în încercarea de a distruge alianța multinațională din Golf apropiată de Washington, a sugerat șeful Pentagonului, James Mattis, în timpul audierii sale de marți, în Senatul SUA. Mattis a făcut această afirmație pornind de la o serie de informații clasificate americane ce arată că întreaga criză din Qatar a pornit de la o informație falsă, introdusă de hackerii ruși pe site-ul agenției de presă din Qatar.

„Cred că, într-o viziune mioapă, Rusia crede că distrugerea ordinii internaționale este în beneficiul ei. Eu cred că nu este așa, însă nu pot vorbi în numele lor. Cred că ne confruntăm cu amenințări continue nu doar la adresa SUA, a democrațiilor din Europa Occidentală, ci rușii încearcă să distrugă o alianță multinațională care, cred eu, are o influență stabilizatoare în lume“, a spus Mattis, referindu-se la Consiliul de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Oman, Bahrain) și la brațul său militar – Scutul Peninsulei.

O știre buclucașă

Conform liniei oficiale, declanșatorul crizei a fost o știre a agenției de presă din Qatar în care emirul Tamim bin Hamad al-Thani făcea remarci pozitive despre Iran si Israel și îl critica pe Donald Trump, cel care semnase cu câteva zile înainte un acord militar uriaș cu Arabia Saudită și sugera crearea unui NATO al monarhiilor sunnite din Golf. Prima reacție saudită a fost interzicerea televiziunii qatariote Al-Jazeera și a altor publicații, iar apoi, întreruperea relațiilor diplomatice, a legăturilor aeriene, maritime și terestre cu Qatarul. În apărarea sa, guvernul de la Doha a anunțat că site-ul agenției de știri fusese atacat și că hackerii au plantat această știre falsă. Imediat, presa americană a confirmat această variantă și a scris că serviciile secrete ale SUA dețin dovezi că operațiunea a fost executată de hackeri ruși.

Petromonarhii, cu ochii pe SUA și Rusia

Teza implicării Rusiei în declanșarea evenimentelor din Golf poate fi susținută de miza strategică – crearea unei axe șiite opuse SUA, în care să fie atras și Qatarul, dar și împiedicarea bunei funcționări a bazei militare SUA din Qatar, esențială atât pentru operațiunile aeriene din Irak și Siria, cât și pentru Comandamentul Central al armatei SUA, cu sediul în Qatar, care are ca zonă de acțiune Orientul Mijlociu. Președintele Trump a sugerat că este dispus să îi găzduiască pe monarhii din Golf la Washington și să medieze o înțelegere. Se pare, însă, că petromonarhii își îndreaptă privirea atât către SUA, cât și către Rusia. După izbucnirea crizei, pe 10 iunie, ministrul de Externe al Qatarului a întreprins o vizită la Moscova. Pe 13 iunie, Vladimir Putin a avut discuții telefonice cu regele saudit Salman și cu prințul moștenitor din EAU, Mohammed bin Zayed al-Nahayan.

O altă ipoteză este cea a supralicitării de către Arabia Saudită a alianței cu SUA, în încercarea de a elimina un risc politic major – susținerea acordata de Qatar Iranului, promotorul revoluției islamice și organizației Frații Musulmani, promotoarea ideologiei islamului politic, opusă liniei ultraconservatoare a monarhiilor din Golf. Arabia Saudită a atras astfel SUA într-un joc periculos al rivalității regionale, de unde și reacțiile ambigue ale Washingtonului: în timp ce președintele Trump condamnă Qatarul, secretarul Apărării și șeful diplomației SUA încearcă să aplaneze disputa, îndreptând degetul către un actor exterior – Rusia.
Câteva argumente din Courrier International, care citează site-ul de analiză Seven Command: „Nu trebuie să repete scenariul din 2014, când saudiții au cerut Qatarului să închidă televiziunea Al-Jazeera. Or, Qatarul a refuzat acest lucru, făcând ca întreaga lume să remarce limitele puterii Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite“, scrie James M. Dorsey. În acest moment, Arabia Saudită și EAU au ridicat foarte mult miza și, pe măsură ce timpul trece, situația devine tot mai complicată. „Trebuie neapărat să constrângă Qatarul să îngenuncheze. În ultimă instanță, pot să caute alte mijloace pentru asta, inclusiv o schimbare de regim, fie în urma unei invazii, fie a unei lovituri de stat.“

Pregătirea unei lovituri de stat

Pentru moment, regimul saudit și cel din EAU par să privilegieze scenariul unei schimbări pașnice în Qatar. Presa din Abu Dhabi l-a citat chiar pe ministrul de Externe al EAU, declarând că, Qatarului trebuie să i se impună „o schimbare politică, nu una de regim“. Presa din Arabia Saudită a început să acționeze concertat în vederea unei asemenea schimbări, încercând să ofere argumente pentru o posibilă intervenție internațională în Qatar. Cotidianul Al-Hayat a început să relateze despre un prinț din dinastia domnitoare din Qatar, Saud bin Nasser Al Thani, care ar avea intenția să revină în emirat și să înființeze un partid de opoziție. În același timp, cotidianul saudit Al-Makkah semnalează că fostul șef al serviciilor secrete din Qatar, Mahmud Mansur, pare gata să sprijine o acțiune saudită în țara sa. Mansur a declarat că liderii qatarioți ar trebui aduși în fața justiției internaționale pentru „politica lor criminală de susținere a celor care fac probleme“. Apoi, Mansur sugerează chiar că emiratul Qatar ar fi putut „să-i acorde azil lui Abu Nakr al Baghdadi“, „califul“ organizației Stat Islamic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.