Producătorul rus de soluții antivirus Kaspersky a decis să închidă subsidiara sa din România, conform unui anunț transmis de companie. Decizia face parte dintr-un plan mai amplu de eficientizare a operațiunilor în Europa de Est.
”Închiderea biroului local din România face parte dintr-un proces mai amplu, derulat în Europa de Est, proces care reflectă orientarea Kaspersky asupra eficienței operaționale, o componentă cheie în strategia generală a companiei. Decizia nu afectează clienții și partenerii noștri, care au în continuare acces la echipele locale, regionale și globale ale companiei, precum și la rețeaua noastră solidă și recunoscută de parteneri de distribuție. România rămâne o piață cheie pentru activitatea companiei în Europa”, a declarat compania.
Subsidiara Kaspersky Info Systems din România, înființată în 2016, desfășura activități de consultanță în afaceri și management, având doar doi angajați. În 2023, afacerile locale au scăzut cu 16%, ajungând la 6,2 milioane de lei.
Context legislativ și implicații
Decizia vine pe fondul unor măsuri legislative adoptate de România în decembrie 2022, care interzic achiziționarea de produse și servicii antivirus de la entități din Federația Rusă sau aflate sub controlul acesteia. Legea, adoptată în contextul războiului din Ucraina, vizează protecția rețelelor informatice ale autorităților și instituțiilor publice, inclusiv cele care gestionează informații clasificate.
Guvernul atrăgea atenția că multe instituții publice românești utilizau soluții antivirus rusești datorită costurilor reduse, însă acestea reprezentau o vulnerabilitate cibernetică. Primăria Capitalei, de exemplu, utiliza antivirusul Kaspersky încă din 2012, iar în trecut a organizat licitații pentru achiziționarea unor astfel de soluții.
Despre Kaspersky
Kaspersky, înființată în Rusia în 1997, este una dintre cele mai cunoscute companii de securitate cibernetică la nivel global. În 2023, compania a raportat afaceri de aproximativ 721 milioane de dolari și are peste 240.000 de clienți la nivel mondial.
Chiar dacă biroul din România va fi închis, Kaspersky și-a reafirmat angajamentul față de piața locală, asigurând că va continua să distribuie produsele și serviciile sale prin intermediul unei rețele de parteneri.
Sa se duca unde-a dus mutu’ iapa…
Dispar niste spioni,nimic interesant!
Mda. Ce mai rusi. Care vand printr-o firma amerikana din Spania.
Ce bine ca acum nu mai avem spioni
faceti atata caz…ce comentatori inteligenti
RE:” a raportat afaceri de aproximativ 721 milioane de dolari și are peste 240.000 de clienți la nivel mondial.”
Kaspersky provides cybersecurity and anti-virus products and services to over 400 million users and 270,000 corporate clients globally. Pentru conformitate, … nu de alta!
Păi rămîi cu yankeul, care te va taxa la un moment dat de vede că ești dependent..Restul cu ușurință te exclud din circuitul mondial, in care oricum nu meriți să fi.
excelent pentru Android. Restul, vechea gargară pentru trotinetiști:
Ruuuusiiiiaaaa, Ruuuusssiaaa, Puuuutiiin, Puuuutiiin.
Si nu uitați să cotizati la McAfee, măR🤣g…
● mElena PoMpa 1 -🌈Ba ●
AV Kaspersky = cel mai bun pe plan mondial.
foarte bine:
ca sa nu fie acuzati ca RASPANDESC VIRUSI!
-in popor circula ideea ca cei care fac anti-virusii fac si virushii,
ca e un plan de afaceri si atata tot.
cine crede in virushi de calculator
sa se mai vaccineze incaodata
cu pfizer,johnson,astra-zeneca sau oxford.
„Guvernul atrăgea atenția că multe instituții publice românești utilizau soluții antivirus rusești datorită costurilor reduse”…
Soluțiile antivirus rusești au costuri reduse și EFICIENȚĂ MARE, în timp ce cele amerloce („Norton”, să zicem) au costuri mari și eficiență redusă……[Rumburak]