S-a dat lege. Energizantele, interzise minorilor

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 12 abţineri.

Proiectul de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Potrivit unui amendament adoptat de plen, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Proiectul introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

 1. Inca nu e publicat în monitorul oficial, mai durează și va fi modificat încât să se poată vinde. Ăștia fac mișto de cetățeni puțin aceasta lauda mincinoasă care nu este publicat în monitorul oficial al României! Asta e metoda, se lauda cu ceva care nu e finalizat dar spun că au reușit, și în final, că cu păcănelele, totul e invers de cum s-au lăudat! Nesimțirea plimbării minciunilor din gura in gura, e cea mai performanta reforma politica românească!

 2. Interzicerea vanzarii va avea ca efect dezvoltarea unei piete subterane si mai multa dependenta. E la mintea cocosului dar legiutorii n-au minte nici cat o amoeba

 3. @parere… „Inca nu e publicat în monitorul oficial,…”

  -” actul secsual cu….”
  MU-HA/HA,
  ati si uitat?

 4. iar protejati minorii? adica ei merg singuri, nefortati, la „intilniri” untold si voi ii protejati? brava!

 5. cum facem cu minorii realmente abuzati vs minorii care merg de buna voie si asteapta sa devina majori ca sa invoce „me too” ?

 6. Haoileu, bine ca nu se interzice si canabisul si cocaina!

 7. Foarte bine că se interzic energizantele, ne rămân mai mulți bani pentru cocaină şi fentanil.

 8. Mai bine le dați pe rețetă așa cum v-am mai spus! Asta cu 18 ani e că și la țigări, praf in ochi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.