S-a întors subiectul pensiilor speciale: „Să-l aud pe Rareș Bogdan”

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a scris, vineri, pe Facebook, că PNL trebuie să desfiinţeze pensiile speciale pentru primari, care urmează să intre în vigoare peste 29 zile, menționând că vorbim de un impact anual de aproximativ 600 milioane de lei.

„PSD a instalat în fruntea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților un avocat al interlopilor, care declara până de curând că își dorește „desființarea DNA”. Liniște din partea PNL.
PSD a propus pentru funcția de Secretar General al Guvernului, cu rol de ministru, un condamnat penal. Liniște din partea PNL.
Tot liniște e și pe tema pensiilor speciale pentru primari, care urmează să intre în vigoare peste 29 zile, dacă Guvernul nu le elimină prin Ordonanță de Urgență sau Parlamentul nu adoptă legea USR de eliminare a pensiilor speciale.
Vorbim de un impact anual de aproximativ 600 milioane de lei. Cu banii respectivi am putea construi, anual, peste 100 de noi creșe.
Aș vrea să-l aud pe Rareș Bogdan cum ne vorbește, din nou, de „desființarea pensiilor speciale în 30 zile”. Aș vrea să văd o poziție asumată din partea noului prim-ministru, Nicolae Ciucă, pe tema pensiilor speciale.
PNL trebuie desființeze pensiile pentru primari și președinți de consilii județene nu în 30 zile, ci în 29 de zile.
Dacă de penalii din Guvern și avocații interlopilor PNL nu a spus nimic, mă aștept măcar să aibă o reacție pe tema acestei noi categorii de privilegiați care ni se pregătește.
Curaj, Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan și Florin Cîțu! Aveți curajul să vă opuneți baronilor locali și PSD-ului!, a scris Moșteanu.
La rândul său, vicepreședintele USR Cristian Ghinea îi transmite o replică lui Marius Budăi, ministrul Muncii, după ce acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că în PNRR este prevăzută o limită de 9,4% din PIB pentru pensii, în condiţiile în care media la nivelul UE „tinde spre 13%”.
Nu dați pensii la primari, munciți pentru pensionari!
Mă bucur că Marius Budăi învață lucruri noi și că tocmai a aflat cât este media pensiilor din PIB în UE.
Întrebat astăzi dacă vor băga în plată pensiile speciale pentru primari, Budăi execută o piruetă zicând că e vina mea că am negociat o limită de 9,4% din PIB pentru pensii în PNRR. Și că media UE e la 13%.
Ca orice medie, procentul ascunde diferențe mari între țări și nu ajută cu nimic dezbaterea.
Așa pot să spun și eu că să crească Budăi pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine dar ar fi o prostie, pentru că toate aceste țări au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. România are acum o cheltuială pensii/PIB de aprox 8%. În linie deci cu cele mai multe țări UE din est.
Problema României, și a altor țări, este deficitul la fondul de pensii care trebuie acoperit în fiecare an de la bugetul mare al țării. Ca să acoperi gaura, trebuie să iei bani de la buget, de unde se duce în deficitul bugetar, de unde preocuparea Comisiei pe subiect.
Nu ar fi elegant din partea mea să dau detalii de la negocieri, dar pot spune că procentul de 9,4% din PIB care a rămas în final în PNRR este mult față de propunerea făcută de Comisia Europeană. Poate nu știți, dar România a fost aruncată de PSD în procedura de deficit excesiv și orice cheltuială trebuie să se raporteze la aceste constrângeri (care nu au legătură directă cu PNRR).
Miza reală nu e media UE ci cum echilibrăm bugetul de pensii dezechilibrat în mod iresponsabil de PSD. Chiar cu contribuția lui Budăi, care a mai fost ministru și a contribuit la problemă.
Dimpotrivă, 9.4% este un procent care permite creșterea de pensii acum. Îl provoc pe Budăi (și pe Ciolacu, în general pe băieții ăștia care în fiecare zi șurubăresc și modifică PNRR cu câte ceva) să scrie odată emailul acela la Comisie să ceară modificarea. Chiar vreau să văd negocieri pe pensii/PIB între Budăi și DG Recovery.
Cine crede că m-am dus eu cu un procent așa pescuit din avion bate câmpii. Au fost propuneri alternative, problema a fost deschisă luni de zile, au existat consultări cu ministerele implicate și am căzut la pace. Budăi să scrie mesaj că vrea să redeschidă negocierea asta sau să înceteze cu smiorcăiala.
În plus, evident că anvelopa asta include și pensiile speciale. Toate pensiile speciale.
Este nesimțire să acuzi această constrângere când tu vrei să intre în plată pensii speciale noi.
Să fie clar: USR e singurul partid din România care a desființat pensii speciale. Noi am condiționat intrarea la guvernare de desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Am cerut și anularea pensiilor speciale pentru primari, partenerii de coaliție au acceptat doar amânarea intrării în plată. Adică amânarea cu un an. Care tocmai trece.
Dacă Guvernul nu dă OUG în următoarele trei săptămâni, de la 1 ianuarie mii de foști primari și șefi de Consilii Județene vor primi pensii speciale. Băgate de PSD în lege anterior.
Astea sunt tot pensii speciale, indiferent că Budăi le zice indemnizații sau girafă. SUNT PENSII SPECIALE.
Sunt pensii speciale pentru clientela politică și evident că dacă le bagi pe astea în plată și crești și celelalte pensii speciale nu mai ai spațiu de crescut pensiile celorlalți români. De asta se smiorcăie Budăi: trebuie să aleagă între pensiile speciale ale clientelei și crescut pensiile românilor.
#RomâniiTrebuieSăȘtie că orice creștere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, înseamnă imposibilitatea de a crește pensiile lor.
Guvernul PNLSD trebuie să se apuce de treabă și să lase smiorcăiala.
Trebuie să termine recalcularea pensiilor, să vină cu o formulă statistică fixă de crescut pensiile. Și să producă, să aibă creștere economică, să crească PIB, crește și anvelopa pentru pensii.
Asta este, nu vă mai puteți juca cu pensiile românilor.
Ieri, OECD a publicat raportul său anual. Ăsta e clubul țările dezvoltare și avem obiectiv strategic să intrăm și noi, scrie și în programul de guvernare actual. Zice așa:
”The effective implementation of the Recovery and Resilience Plan, especially of the planned structural reforms, will be key to put growth on a sustainable path. In particular, reforms of the pension and the tax systems are needed to restore the sustainability of public finances”.
Pentru cei ca Budăi care au făcut facultatea la peste 30 de ani (de ce e PSD club de studenți întârziați?) zice că e esențială implementarea PNRR și în mod particular reforma pensiilor prevăzută acolo.
Hai, lăsați smiorcăiala, la muncă și success!, a scris Ghinea pe contul său de Facebook.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat vineri că în şedinţa de Guvern nu s-a luat o decizie privind prorogarea indemnizaţiilor speciale pentru aleşii locali.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Nu v-ati plictisit de povestea asta?!
    In tarisoara noastra traiesc doua categorii:
    1. Nomenclatura,
    2. Gusterimea muncitoare pana crapa.
    Daca faceti parte din a doua categorie, resemnati-va. Munciti pana crapati sau plecati. E treaba voastra unde
    Daca aveati Pile, Cunostinte, Relatii, aceati si voi pensii speciale.
    Restul, e pentru amagirea gusterului roman.

  2. Asta ,așa ca să vedem cine-i Budăi ,si ce-i poate pielea.Băi împuțitule,nu impactul bugetar de 600 milioane lei deranjează,ci faptul ca primarii vor incasa niște bani nemeritați.Asta vizavi de unii care au muncit și contribuit mai bine 40 ani,iar acum au o pensie de mizerie.NU ti-e rușine porcovane,să susții asemenea aberație ?

  3. Da’ niste „condamnari speciale” nu se pot vota, pentru toti imputitii astia din administratie care „calca in strachini” si baga mina la borcanul cu miere ? Pentru ca, daca tot le aratam (si dam) morcovul, trebuie neaparat sa vada si girbaciul, pe care din cind in cind sa-l mai ia si pe spinare !

  4. rares bogdan un vindut homalailor bruzelez sa tace,jigodie antiromana care sta pi bani romanesti

  5. Sa le dea pensie contributiva si astora dar in cuantumul la care ar fi avut dreptul daca plateau contributia legala, sub conditia platii lunare esalonate a contributiei neplatite pe timpul cat primea indemnizatia de primar, viceprimar, etc. Repet, domnule Budai si Olguta, singurii care pricepeti „fenomenul” ?! Domnii respectivi sa plateasca lunar din pensie, contributia calculata in procentul ce se calcula si platea atunci, la valoarea indemnizatiei lunare primite, contributie pe care nu a platit-o la timpul ocuparii functiei ! Da pensie contributiva nu pensie speciala sau indemnizatie speciala. Da…! Olguta, d-le Budai, ce faceti cu pensiile speciale ?! E jale si umilinta maxima pentru amaratul de popor roman.Faceti ceva si veti ramane in istorie.

  6. Cand o sa iasa lumea in strada o sa fie prea tarziu!!!nu a iesit lumea in strada,inseamna ca le place asa,ma!!!le mai taiem si la anul,ca tot nu ies!!!asta e optica!!!

  7. DE CE PRESA /TV SI SOCIETATEA CIVILA NU-L IA LA INTREBARI PE IOHANIS SI ACOLITII SAI DE LA PNL/USR/UDMR CARE AU URLAT PROMITAND IN CAMPANIA ELECTORALA (si din pacate unii au inghitit placuta….)CA VOR DESFIINTA PENSIILE SPECIALE SI VOR PRIMI TOTI PENSII PE BAZA DE CONTRIBUTIVITATE (adica pt. cat au contribuit la fondul de pensii) ASA CUM ESTE IN TOATA LUMEA!! INSA CAMPANIA ELECTORALA A TRECUT SI IOHANIS CU ACOLITII SAI SAU ASCUNS SI NU MAI SPUN NIMIC DE ACEASTA NESIMTIRE SI NEDREPTATE PENSIILE SPECIALE, ACEASTA PT.FAPTUL CA CEI DIN JUSTITIE SI INSTITUTIILE DE FORTA LE-A ARATAT „PISICA” DIN DOSARELE SI FAPTELE LOR DOSITE !!!!!

  8. Joc de glezne cu pensiile speciale.
    Ipocrizii si minciuni pt proști.
    Ce trebuie făcut concret.
    1.abrogarea tuturor legilor si actelor normative care au dus la acest jaf din buget,jaful făcut cu plata pensiilor speciale aberant de mari. ATENȚIE! VARSTA DE PENSIONARE A MAGISTRATILOR TREBUIE DUSA LA 62-65 DE ANI.AȘA E CORECT, AȘA E IN TARI DIN VEST.
    2.Magistrații invocă Constituția României. E vorba de pensii de serviciu, nu de aberațiile ca mărime a acestor pensii speciale(nesimțite)
    Dați-le magistraților pensie de serviciu. Propunere decentă. Pentru un magistrat; pensia de contributivitate + 50% din acessta ca pensie de serviciu. Deci nu ABERATII de 4-5-6-7…mii de EURO ca pensie specială si tot felul de cumuluri de pensii.
    3.Parlamentul pt ca are coaliția majoritate de 2/3 trebuie sa modifice substanțial legea de organizare si functionare a CCR
    4.CCR POLITIZATĂ,lacomă și imorală va ataca. PARLAMENTUL are puterea de a o cuminți pe CCR .
    SE POATE merge chiar la revocarea tuturor membrilor CCR SI la numirea altor membri CCR dupa modificarea legii invocată mai sus.
    SE POATE FACE ORDINE SI CURATENIE DAR E VORBA DE LAȘITATE,CORUPȚIE,TEAMĂ de magistrați și PROSTIE!
    DE ANI SI ANI NE CONDUC NISTE IMORALI,CORUPTI,OPORTUNISTI,IPOCRITI CARE SIMULEAZĂ dreptatea,adevărul,solidaritatea,empatia.

  9. Pensiile speciale nu vor disparea niciodata in Rrominia .ci vor fi marite si oferite si altor categorii de paraziti toxici ! Poporul rromin este umil si fara vlaga .nu se va revolta niciodata !

  10. Fripturistul care s-a invartit in jurul sacilor cu euroi se baga tot timpul in seama,numai ca nu mai sunt romani care sa-l asculte.Dar lui ii merge bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.