S-a mai creat un Comitet, Cu ce se ocupă

Guvernul a aprobat marţi, prin memorandum, constituirea, la nivelul României, a unui Comitet cu rol de coordonare în ceea ce priveşte aplicarea reglementărilor europene referitoare la date, inclusiv la guvernanţa şi reutilizarea datelor, la serviciile digitale şi la inteligenţa artificială.

Potrivit unui comunicat al Executivului, prin crearea Comitetului de coordonare pentru date, servicii digitale şi inteligenţa artificială, se creează cadrul necesar cooperării la nivel naţional în vederea atingerii următoarelor obiective:

* implementarea şi aplicarea unitară a legislaţiei din domeniile menţionate, delimitarea concretă şi corectă a atribuţiilor, în special în cazul atribuţiilor interdependente;

* armonizarea înţelegerii şi interpretării normelor europene, atât prezente, cât şi viitoare;

* coordonarea intervenţiilor pe piaţă, atunci când este cazul, în conformitate cu atribuţiile specifice;

* asigurarea convergenţei deciziilor adoptate de părţi cu privire la problemele identificate, atribuţiilor legale specifice;

* schimbul eficient de informaţii, consiliere şi recomandări în legătură cu chestiuni punctuale legate de punerea în aplicare sau de asigurarea respectării normelor europene;

* schimbul de expertiză, inclusiv sub forma de evenimente punctuale (ad hoc) organizate în scopul susţinerii activităţilor grupului (de exemplu, întâlniri cu reprezentanţi ai industriei, furnizori de servicii, de echipamente etc).

„Membrii comitetului vor coopera în special în domeniile de interes şi competenţă comune în ceea ce priveşte gestiunea datelor şi reutilizarea acestora, stabilirea aspectelor relevante pentru serviciile digitale şi transmiterea de informaţii într-un mod concertat în situaţia în care serviciile de platformă esenţiale sunt sub investigaţie de piaţă, definirea unor standarde, principii şi norme specifice în acord cu legislaţia europeană, inclusiv în ceea ce priveşte inteligenţa artificială, elaborarea unor ghiduri/recomandări de bune practici, adoptarea unor poziţii comune cu privire abordările de reglementare în domeniile de interes şi susţinerea/promovarea acestora, atunci când este cazul, în cadrul grupurilor de lucru la nivel european, dar şi cu privire la orice alte aspecte care rezultă din activitatea comitetului”, se arată în comunicat.

Din acest comitet vor face parte reprezentanţi ai mai multor instituţii: Autoritatea Naţională pentru Administrarea şi Reglementare în Comunicaţii, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică, Institutul Naţional de Statistică, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Consiliul Concurenţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

 1. „serviciile digitale şi la inteligenţa artificială.”??!
  Ba, voi chiar ne credeti prosti pe toti!
  La 34 de ANI de la revolutie, acesti impostori ne prostesc fara pic de rusine!
  Romania condusa de voi, incomopetentilor, e paralela cu TOT ceea ce inseamna „serviciile digitale şi la inteligenţa artificială.”!
  Unul macar dintre voi NU are habar ce inseamna!!
  Comitetul asta, fara sef si alcatuit la gramada din tot soiul de sefi paraleli cu domeniul, e garantia ESECULUI!
  CINE va RASPUNDE cand Romania va ramane aceeasi codasa in UE la digitalizare si inteligenta artificiala?!
  „Comitetul” lu’ peste prajit!!!!!

 2. kkamakka
  SUA isi ajuta ecomomia sa creasca cu stimulente federale(credite lejere si anulari de taxe si impozite),UE isi ajuta economia cu reglementari ; de aia SUA are o crestere de 2-3 % anual iar UE de 0,5-1%

 3. Probabil ca e vorba de o chestie pentru urmarirea populatiei pina si in buda, dar „pentru un aer occidental si civilizat, democratic” mizeria e ambalata frumos in staniol si i se pune si fundita roz !

 4. „coordonare în ceea ce priveşte aplicarea reglementărilor europene ”

  -comitet de supt in coor.

 5. Sunt peste 10 entități care consuma bani fara nimic concret că fapte in practica! Escrocheria practicata de guvernul român se definește că fiind implementare reforme UE si nu înșelătorii cu escrocherii marca guwernerul mieu român.

 6. ar trebui sa faca baietii MINISTERUL EFICIENTEI sa vizeze:
  ministri ,parlamentari,deputati,primari si celor eficienti sa le si ofere salarii graduale peste 2000 ron impozitati..
  asa se scoate coruptia din cloaca asta .. pe butuci

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.