S-a schimbat ruta gazului rusesc: vine în țară prin Bulgaria

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică evidențiază transformarea remarcabilă a uneia dintre cele mai importante relații comerciale ale României după izbucnirea conflictului din Ucraina – cea referitoare la importurile de gaze din Rusia.

În 2021, România a importat 2,8 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, însă până în 2023, aceste cantități au scăzut semnificativ, ajungând la doar 370 de milioane de metri cubi, pentru ca Rusia să dispară complet din statisticile de importuri ale țării. Bulgaria a preluat treptat locul Rusiei în statisticile de importuri de gaze ale României, deși sursele indică că gazul importat de Bulgaria este tot din Rusia, fie direct, fie indirect, scrie ZF.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, menționează că România nu mai are nevoie de importuri masive de gaze, deoarece producția internă poate acoperi consumul intern în mare măsură. Totuși, dispariția Rusiei din rapoartele oficiale de importuri de gaze ridică numeroase semne de întrebare.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, subliniază că, de fapt, România a înlocuit țara de tranzit, iar Bulgaria a devenit un hub crucial pentru tranzitul de gaze. Chisăliță adaugă că, deși Bulgaria primește gaze din Azerbaidjan și Rusia, molecula de gaz rămâne probabil de origine rusă.

Până la războoiul din Ucraina, gazul rusesc intra țară prin conducta prietenie, ce străbătea Dobrogea de la Iscaccea la Negru Vodă, și o cantitate foarte mică prin gazoductul de la Medieșul Aurit, ambele via Ucraina.

Recent, Bulgaria a semnat contracte în valoare de 270 de milioane de dolari cu o companie americană pentru a modifica rețeaua de conducte de gaze, astfel încât să poată transporta GNL (gaz natural lichefiat) spre România, Ucraina și Europa de Est. Aceste mișcări plasează Bulgaria într-o poziție strategică pentru a deveni principala rută de tranzit a gazului rusesc în Uniunea Europeană.

Potrivit analizei Euractiv, Bulgaria va deveni cea mai importantă rută de tranzit a gazului rusesc către UE începând din 2025, în contextul în care tranzitul prin Ucraina va fi complet eliminat până la finalul anului curent. Pe termen lung, Bulgaria va asigura livrările de gaze către România, Moldova și alte state din sud-estul Europei, ocupând astfel locul Ucrainei în peisajul european al tranzitului de gaze.

Astfel, Bulgaria se pregătește să devină un hub regional crucial pentru tranzitul de gaze, jucând un rol esențial în asigurarea securității energetice a regiunii și contribuind la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4793 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Normal, cumparam gazul rusesc platind un comision baban bulgarilor. Nu-l intreaba nimeni pe Sterian?

  2. Macron spunea ca gazul lichefiat este de patru ori mai scump. Depinde de compozitie Pt ”ars” poate nu conteaza, dar pt industrie da, mai ales puritatea, concetratia cat mai mare in CH4 si cat mai mica in alcani superiori care dauneaza. Teoretic in scoala se invata ca gazul romanesc este de calitatea cea mai inalta procent de peste 90% CH4/metan, iar altul care a ”circulat” si-a schimbat compozitia avand continut mare de propan si butan peste limitele procesului tehnologic.

  3. Si prostovanii se duc in cap cu economia. Gazul va fi atat de scump incat nu merita sa il folosesti nici macar pentru incalzit locuinta. Dar asa vor neomarxisti…

  4. Slava !!!! Cumparam acelasi lucru la preturi mai mari – castigatori : Bulgaria si statul roman care colecteaza taxe si TVA mai mari. Pierzatori – Romania – dar asta nu conteaza, e important sa stam cu slava-n gura toata ziua.

  5. chiar in halul asta de slugarnici am ajuns?! adica: nu cumparam gaz rusesc din Rusia,dar cumparam acelasi gaz,mai scump de la Bulgaria(membru NATO si UE)…
    se rasuceste in mormant „al Batran” !!!

  6. Și la ce-ți trebuie sancțiuni bre ? Ai realizat că fără gaz rusesc esți mort ?? Ai priceput că de ce vrea america să rupă Germania de rus ?? Ai ințeles de ce era de distrus NS2 ?? Te-ai prins de care e rostul războiului fratricid provocat declanșat de american ?? Incă nu realizezi că fără locomotiva europeană Germania, toate țările sunt pe ducă economic,. chiar de cumpără in draci arme de la american, sau cu atît mai mult ??

  7. Germania este kaput ca si intreaga Europa. Mergi la taiat de lemne!

  8. acum 20 de ani, rusii au propus Romaniei South Stream. am fi avut gaz ieftin si taxa de tranzit.. dar tradatorii, in frunte cu basescu au zi nu.. noi sugem din alta parte.. taxa de ranzit oferita de rusi era 400mil dolari vechi.. se putea construi cate 100km de autostrada anual din banii rusilor.. intre timp, avem 300 miliarde datorie (cam 60 de tezaure), si avem cea mai scumpa energie din ue.. austriecii, care ne-au furat padurile si gazu, continua sa cumpere gaz din rusia..

  9. În afară de cîțiva inițiați cine poate verifica dacă gazele intră pe la Iasccea (din Rusia via Ucraiiina) și ies pe la Negru Vodă (spre Bulgaria) sau e cum zic azi, doar intră pe la Negru Vodă. Conductele din Dobrogea ce leagă Rusia de Bulgaria sînt acum într-un inel împreună cu BlueStream dintre Turcia și Rusia. Căutați harta: Russian gas pipelines to Europe (2021)
    Minciuni și fraze-i totul ce statele susține (Eminescu, 1874)

  10. Normal ca trolii sa se agite mormaind fericiti daca de la Centru nu se condamna incalcarea sanctiunilor care era prioritara…

  11. Cea mai tâmpită decizie a lui Zele sa atace Rusia! Și-a pierdut sprijinul international și va fi un carnagiu de 30.000 se soldați ucraineni/ straini! Nici dracu nu-l va mai sprijini pe Zele!

  12. domnul X-man pt ca sunt de la Sibiu/Medias ai lui Codruta unde e fratele si Iohannis care aricum nu pricepe nimic in afara de avion…pardon turism gratis

  13. Protestez impotriva moleculei de gaz rus! Vreau molecula occidentala!

  14. În câțiva ani Ucraina nu va mai exista…România iese din NATO și nu are nicio problema cu Rusia. Gazul va veni direct pe ruta Rusia- România. După ce iese din NATO Romania va primi niste teritorii aflate azi la Ucraina.

  15. Tot se publica in mediile romanesti aceleasi minciuni,cum e Bulgaria apropiata de Rusia smd.Uite vezi,Bulgaria e apropiata de Rusia si a intrat in Ue si Nato asa de fenta,asa ca euroatlanticii romani,in frunte cu fostul pcr,vejnicul conducator al romanilor,sa plateasca taxa bulgarilor!Astea sunt speculatii mediatice sa se mai manipuleze nitel romanii in legatura cu Bulgaria.Gazul e din Azerbaidjan prin Turcia-e scump,pt ca de fapt nu mai e gaz azer ci turcesc si dupa aia bulgaresc,ei2nationalizeaza gazul,prima oara Botas apoi Bulgargaz care si asa e scump acolo.Mai ieftin e cel din conducta bulgaro-greaca-tot azer,si de la1octombrie vine gaz lichefiat de pe platforma marina de la Alexandrlopolis proprieatea Bulgariei-Bulgargaz.In bg inca nu sunt companii franceze care sa mareasca pretul,fice ale companiei destat franceze dar private.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.