S-a schimbat șeful Statului Major al Apărării

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind numirea în funcţia de şef al Statului Major al Apărării a general-locotenentului – cu trei stele Vlad Gheorghiţă din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 1 decembrie, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, Iohannis a semnat decretul privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele a lui Vlad Gheorghiţă, la data de 1 decembrie.

Vlad Gheorghiţă îl înlocuieşte în funcţia de şef al Statului Major al Apărării pe generalul Daniel Petrescu.

Potrivit prezentării oficiale, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad este locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

Anterior, în perioada februarie 2020-august 2022, a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.
Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În anul 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.
A absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică – Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.
A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991 şi și-a început cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

Gheorghiță Vlad s-a născut la data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii.

?????????????
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

 1. Cam pute a dictactura militara dupa model african dupa cum isi baga oamenii pe functii cheie in armata.Ce sa-i faci ? Se asigura neamtul ca la sfarsit de mandat ramane liber sperand sa bage pe prietenul general de popota Ciuca la presidentie,tragandul de sfori din spate.Pentru 1 Decembrie ,,administratia presidentiala,,adica Iohannis ,a dat comanda de medalii in valoare de 600.000 de euroi din bugetul statului ca doar nu da din buzunarul lui.Ghinion.Luati cu lamaie ,,dragii mei,,platitori de taxe si impzite.

 2. De multe ori schimbarea aceasta se face odata cu inceperea unor operatiuni pe scara larga.
  Oare ne trimite Klaunus peste Prut, sa dezrobim codrii seculari?

  Ce avea vechiul sef de stat-major, de a trebuit inlocuit? Nu avea coloana vertebrala de guma, precum Tilvar?

 3. Daca vreti sa scapati de Reichsprotektor, vizionati filmul ” Anthropoid „.

 4. A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988,
  Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991

  -ce a facut in timpul incidentelor ramase misterioase
  in decembrie ’89 ?
  (pe cand,in esentza
  Armata Romana a dat Patriei 1156 de morti)

  ce a facut in „starea de urgentza”,
  momentul în care Armata a ieșit din nou pe străzi, 25 mar. 2020 ,
  VIDEO. Armata a ieșit pe străzi. Imagini din Piața Unirii din București

  25 mar. 2020 · Armata Română a ieșit în patrulare pe străzile din București, în contextul stării de urgență, de astăzi de la ora 12:00 intrând în vigoare …

  -va avea la epolete 4 stele
  dar mai micutze,
  cat sa incapa,
  vezi poza.

 5. @weisung conspirationist
  Pur și simplu își terminase mandatul de 4 ani. Conform deciziei CCR, acesta nu se mai poate prelungi cu un an. Dacă se putea, alte teorii, de ce i l-a prelungit.

 6. Se numeste Gheorghita….pai atunci
  domnul Gheorghita de la vaccinuri are un viitor si mai luminos

 7. @Iiion
  „cum vrei tu Gheorghita”
  asa ii spunea strabunica lu …strabunicu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.