S-a stabilit data declanșării Brexit-ului

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a fost informat luni de către britanici că premierul Theresa May va invoca pe 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând procesul formal de ieşire a ţării din Uniunea Europeană.

„Reprezentantul permanent al Marii Britanii la Bruxelles a informat în această dimineață (luni — n.r.) Uniunea Europeană că Marea Britanie va activa articolul 50 la 29 martie”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, citat de AFP.

Comisia Europeană a reacționat luni precizând că este pregătită să înceapă negocierile privind Brexitul. ”Totul este pregătit în ceea ce ne privește, așteptăm notificarea”, a transmis executivul comunitar.

Notificarea va porni cronometrul celor doi ani de negocieri între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Update: Donald Tusk a reiterat că în termen de 48 de ore din momentul în care Marea Britanie activează Articolul 50 va prezenta planul de negociere pentru Brexit, respectiv un proiect care va include liniile de negociere stabilite de UE.

„În decurs de 48 de ore de când Marea Britanie va declanşa Aricolul 50, voi prezenta proiectul liniilor de negociere pentru Brexit celor 27 de state membre”, a scris Tusk pe Twitter, după ce Londra a anunţat că va declanşa Brexit pe 29 martie.

O sursă europeană, citată de AFP, a declarat luni că liderii UE se vor întâlni la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai pentru a aproba liniile de negociere pentru Brexit, adică la patru, până la şase săptămâni după ce Marea Britanie va activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. În aceste condiţii, negocierile pentru ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar ar putea începe propriu-zis în iunie.

Despre (I.R.) Articolele 1270
Author