S-a stins şi un mare muzician

Doliu şi în lumea artistică. Pianistul francez de jazz Martial Solal, un „rege” al improvizaţiei de renume mondial, a murit joi, a anunţat fiul său pentru AFP.

Avea 97 de ani.

Muzicianul a murit de bătrâneţe „în cursul după-amiezii, într-un spital din Versailles, în departamentul Yvelines”, a precizat Eric Solal.

Compozitor, aranjor şi dirijor, Martial Solal s-a remarcat la fel de bine în reinterpretarea operelor clasice, cât şi în confruntarea cu muzica cea mai contemporană.

I se datorează numeroase coloane sonore de filme, în special cea a manifestului Noului Val, „A bout de souffle”, în regia lui Jean-Luc Godard, şi a înregistrat peste o sută de discuri în format solo, duo şi trio sau chiar cu big band.

Născut pe 23 august 1927, la Alger, într-o familie evreiască, Martial Solal a învăţat bazele pianului de la mama sa, care cânta operă, înainte de a lua primele lecţii în jurul vârstei de şase ani.

Ajuns la Paris în 1950, în plină iarnă, a avut un început dificil înainte de a fi angajat într-un club din Pigalle. Notorietatea sa a crescut, devenind pianistul preferat al Club Saint-Germain, un adevărat templu al jazz-ului, şi al Blue Note. A acompaniat toţi marii solişti ai vremii, de la Dizzy Gillespie la Sonny Rollins şi Sidney Bechet.

Cariera sa l-a purtat peste tot în lume. În 1963, a fost invitat, peste Atlantic, să cânte la Festivalul de la Newport, o consacrare pentru un muzician de jazz.

„Nu ascultam niciodată discuri, nu voiam să semăn cu nimeni, nici măcar cu cei pe care îi admiram”, a povestit el în autobiografia „Secolul meu de jazz”, publicată în 2024.

Recompensat cu numeroase premii, Martial Solal a primit în 1999 consacrarea supremă, Jazzpar Prize, considerat Nobelul jazz-ului, şi Marele Premiu al Academiei de Jazz în 2021.

Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.