S-a vândut Mândra din Bârlad, o fabrică veche de peste 100 de ani

Casa de insolvență CITR a tranzacționat, în urma unei licitații, activele agroindustriale ce compun fabrica de ulei Mândra în valoare de 8.960.000 milioane lei (aproximativ 1.8 milioane euro). Pachetul de active, vândut de CITR din rolul de administrator judiciar, al Mândra SA, societate aflată în reorganizare, include Fabrica de Ulei Mândra și bunurile imobile și mobile aferente.

„Tranzacționarea fabricii Mândra este un pas important și, totodată, o continuare a eforturilor noastre de a găsi investitori cu o viziune amplă asupra viitorului business-urilor din România, care își doresc să pună în valoare activele achiziționate, cu scopul de a genera mai departe, valoare în economie. Fabrica de ulei aflată în patrimoniul Mândra SA, un punct foarte important pe harta agroindustrială a României, a avut un rol istoric semnificativ în prelucrarea și distribuirea produselor agricole și a derivatelor agroalimentare. Potențialul activelor vândute nu este însă limitat la dezvoltarea industriei agricole, ci oferă multiple alte posibilități de transformare, extindere sau utilizare a spațiului pentru domenii noi, variate”, declară Florin Constantin, Partener CITR.

Activul vândut, compus din teren în suprafață de 21.317 mp, clădiri, anexe imobiliare, utilaje, echipamente și linii tehnologice aferente fabricii oferă posibilitatea de utilizare în domeniul procesării uleiului, precum și în alte scopuri industriale sau chiar dezvoltarea de proiecte imobiliare comerciale, de retail, rezidențiale sau mixte.

Fabrica de Ulei Mândra se află într-o zonă ușor accesibilă a județului Vaslui, în proximitatea surselor de materie primă situate în Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău, precum și Republica Moldova, o poziție cheie din punct de vedere logistic.

Vânzarea pachetului de active a fost realizată prin licitație publică la o valoare de piață de peste 90%, după ce companii importante din industrie și agribusiness la nivel local și național au manifestat interes și au luat parte la licitație.

Istoria fabricii de ulei Mândra

Mândra SA Bârlad provine din fosta Întreprinderea de Ulei Republica Bârlad și a luat ființă ca fabrică de ulei, în 1911, pe teritoriul actual, ca urmare a inițiativei marelui industriaș român Nicolae Malaxa, având la început doar prese hidraulice acționate cu abur produs de o locomotivă.

De atunci, fabrica a trecut constant prin procese de modernizare și retehnologizare. În zilele noastre, fabrica este recunoscută pentru calitatea produselor și serviciilor furnizate, creatoare a mărcilor de ulei Floris și Clariol. În primăvara anului 2018, fabrica de ulei din Bârlad s-a confruntat cu un incendiu care a distrus peste 80% din Secția de Presare, afectând atât echipamentele tehnologice de producție cât și clădirea. Din acest punct a început declinul financiar al companiei.

Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5229 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Industria alimentară a fost dată la fier vechi. Cumpărăm uleiul produs de alții slab d p d v calitativ față de ce produceau fabricile românești.

  2. Hotii care au distrus aceasta fabrica si altele nu sunt decat tot romanii nostri.
    Intrebatii pe :Ungureanu cu toata gasca lor.Au inselat salariatii cu asa numita prvatizare-MEBO.
    Dar cel de sus are grija de ei si familiile lor.

  3. Dar , cine este cumparatorul? Presupun ca este un investitor strain „strategic”? Ca tot veni vorba , ce se mai aude cu termocentrala Mintia, reparata de Romania cu 100 milioane de euro si vanduta , imediat, cu 90 milioane de euro? Asta, da jaf, justificat, doar, cu pretexte de tot rasul , cusute cu ata alba! Da-n Romania merge !

  4. Pe harta: https://maps.app.goo.gl/12YaAMtYkEqgfsLy9
    Păcat de aceasta fosta fabrică, toti au furat de erau în stare să îi de-a foc că sa nu se vadă urmele și nimic justiție, la fel că la irb, fabrica de rulmenți, topitoria care a ajuns pe mâna clanului Iorgu-deseuri feroase, tot ce a existat, și chiar au existat, a fost baza de lucru pentru multi cetățeni care au muncit în această localitate! Mulțumim clanurilor politice FSN: Petre Roman, Iliescu, Năstase+ care au pus la pământ tot ce a existat in funcțiune că fabrici producătoare in Romania.

  5. Ce cinic și de batjocoritor, în țara care din zeci de fabrici de ulei nu mai are nici una, să afirmi: “ Tranzacționarea fabricii Mândra este un pas important…” Materia primă provenită din Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău va trece la bulgari, cât se va putea vinde urmând ca producția de semințe de floarea soarelui să dispară în zonă, importul din Ucraina fiind prioritare pentru guvernanții președintelui Iohannis Ciolacu+Ciucă. Pâmântul își va pierde valoare și va fi cumpărat de străini haini care primesc de la statul lor împrumuturi cu dobândă modică. 100 de ani de efort de inteligență și muncă spre a avea românii o țară prosperă și independentă au fost și sunt făcuți praf de renegații și tâlharii care co duc România.

  6. „investitori cu o viziune amplă asupra viitorului business-urilor din România, care își doresc să pună în valoare activele achiziționate”. Feeer! Feeer veeechi!
    Teren numa’ bun pentru dezvoltare imobiliară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.